joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Breaking NewsO lună de la izbucnirea războiului armatei ruse în Ucraina. Ce s-a întâmplat până acum

    de Special Arad | 6 martie 2022, 3:57 PM | Internaţional

    0

    (foto: ДСНС України / Serviciul de Urgență al Ucrainei, Facebook)

    Știri verificate de Special Arad din mai multe surse, furnizate de agenții de presă, publicații internaționale și instituții de încredere.

    24.03.2022

    A trecut o lună de zile de la invadarea Ucrainei de către armata rusă. Pe 24 februarie, Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” în Donbas și imediat după anunțul său, în jurul orei 03:00, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării, în oraşul portuar Mariupol.

    • La o lună distanță, războiul lui Putin în Ucraina a ucis mii de oameni, a redus orașe întregi în moloz și a forțat milioane de oameni să-și părăsească casele. Ceea ce este considerat deja cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial a bulversat, de asemenea, ordinea internațională de securitate și a generat valuri periculoase în economia globală, scrie Associated Press, făcând o retrospectivă și analiză factuală a celor întâmplate, începând cu începutul anului 2021, când au apărut primele semne ale războiului iminent. Sancțiunile economice aplicate de către SUA, UE și alte țări din lume nu au oprit deloc ambiția militară a lui Putin, nici măcar Ordinul emis de Curtea Internațională de Justiție pentru Rusia sau faptul că Președintele Rusiei a fost declarat de către Senatul SUA un criminal de război.

    • Pompierii Ucrainei au zilnic intervenții de stingere a incendiilor provocate de bombardamente, intervenții de salvare a supraviețuitorilor de sub ruine, precum și scoaterea cadavrelor de sub ruine, înlăturarea explozibilelor, ajutarea civililor din orașele asediate etc. „Fiecare dintre noi, care a depus un jurământ poporului ucrainean, face tot posibilul și imposibilul pentru a minimiza consecințele terorii rusești. Salvatorii întregii lumi civilizate s-au unit în dorința de a sprijini colegii și de a le direcționa ajutorul. Puteți sparge mașinile de pompieri, puteți lovi clădirea depozitului de pompieri, dar inamicul nu va sparge niciodată salvatorul ucrainean. Cel care salvează de sub ruinele unei case mame cu bebeluși. Cel care stinge focul sub bombardamente și toți cei care se află sub lovitura unui utilaj rusesc când țin de mână un copil care trebuie băgat într-un autobuz de evacuare”, scrie Serviciul de Urgență al Ucrainei într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

    „În fiecare dimineață, la ora 9:00, cu un minut de reculegere onorăm memoria morților”, anunță Serviciul de Urgență al Ucrainei într-o altă postare pe Facebook.

    • Zeci de mii de soldați pe flancul estic și patru grupuri de luptă, inclusiv în România, printre deciziile summit-ului NATO.

    • Forțele ruse au atacat în această dimineață centrul orașului Harkov cu rachete Kalibr lansate din Marea Neagră, scrie The Kyiv Independent, citând guvernatorul Regiunii Harkov, Oleh Synyehubov, care a precizat într-o postare pe Telegram că în total, regiunea a suferit 44 de atacuri doar astăzi, 24 martie.

    • Patru oameni au fost uciși de bombardamentele rusești noaptea trecută în regiunea Luhansk, scrie The Kyiv Independent. Potrivit guvernatorului local Serhiy Haidai (postare pe Telegram), forțele ruse au atacat orașele din regiunea Luhansk cu rachete și bombe cu fosfor, care sunt interzise a fi folosite împotriva civililor prin Convențiile de la Geneva. 31 de clădiri au fost avariate sau complet distruse.

    • Surse ucrainene susțin că 128 de copii au murit până acum în război, iar Unicef ​​a sugerat că mai mult de jumătate dintre copiii din țară au fost deja mutați de acasă, scrie The Guardian.

    • Rusia a expulzat diplomații americani detașați la Moscova.

    • Națiunile occidentale membre NATO, G7 și UE se întrunesc astăzi la Bruxelles la un summit fără precedent, la care participă și președintele SUA, Joe Biden, și – potrivit The Guardian și Reuters – îl vor avertiza pe președintele rus, Vladimir Putin, că țara sa va plăti costuri „ruinatoare” pentru invadarea Ucrainei.

    23.03.2022

    • Putin a ordonat ca Rusia să accepte plata pentru gaze naturale de la „țări neprietenoase” doar în ruble, potrivit agenției de presă TASS. România figurează, de asemenea, pe această listă.

    • Suedia va furniza Ucrainei încă 5.000 de arme antitanc, a declarat ministrul suedez al apărării, scrie publicația suedeză Dagens Nyheter și The Guardian. Suedia a trimis deja 5.000 de arme antitanc, împreună cu alte materiale militare, în Ucraina.

    • Anatoli Chubais, un oficial rus de rang înalt, care a condus reformele economice post-sovietice ale țării, a demisionat din funcția sa și a fugit din țară, poziționându-se în opoziție cu invazia Rusiei în Ucraina, au informat miercuri mai multe instituții de știri și publicații, precum Reuters, Bloomberg și Forbes, făcându-l primul personaj de nivel înalt să se distanțeze oficial de Kremlin.

    • Rusia a avertizat NATO cu privire la consecințele grave dacă va fi de acord să trimită forțe de menținere a păcii în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Ar fi o decizie foarte nesăbuită și extrem de periculoasă”, citat de The Guardian și agenția rusă de presă Interfax.

    • Forțele ruse au bombardat orașul Cernihov din nordul Ucrainei, distrugând un pod care a fost esențial pentru evacuări și livrări de ajutoare. Locuitorii din Cernihov nu au apă curată și gaz pentru gătit și încălzire, declară Ludmila Denisova, Comisarul pentru drepturile omului în Ucraina, potrivit The Guardian și Associated Press.

    • Associated Press scrie: A trecut aproape o lună de când Rusia a invadat Ucraina, cea mai mare invazie terestră din Europa de la al Doilea Război Mondial, și nu s-au înregistrat progrese majore pe câmpul de luptă sau pe masa negocierilor. Capitala Kiev a fost zguduită de bombardamentele rusești care au declanșat miercuri incendii în clădiri înalte, rănind patru persoane. În suburbiile Kievului, focul de artilerie a tunat în timp ce forțele ucrainene încearcă să oprească invazia rusă. Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei, potrivit ONU. Alte milioane au fost strămutate în Ucraina.

    • Tot Associated Press scrie că între 7.000 și 15.000 de soldați ruși au fost uciși în patru săptămâni de lupte în Ucraina, potrivit estimărilor NATO de astăzi.

    22.03.2022

    • Forțele ruse se află deja în interiorul orașului asediat Mariupol, a declarat un înalt oficial american al apărării, citat de Jack Detsch de la revista Foreign Policy și The Guardian.

    • 300.000 de oameni sunt fără mâncare în Herson din cauza războiului, spune Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, citat de The Guardian.

    • Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că forțele ruse care împing luptele spre Kiev au reușit să cucerească parțial suburbii de nord-vest, Bucha, Hostomel și Irpin, unele dintre ele fiind atacate aproape de când a început invazia, la sfârșitul lunii trecute. Cu trupele blocate în multe locuri, forțele lui Putin își concentrează din ce în ce mai mult puterea aeriană și artileria asupra orașelor Ucrainei și a civililor, declară Ministerul Apărării din Ucraina, citat de Associated Press.

    • 807 copii s-au născut pe timp de război la Kiev, în ultimele 27 de zile, de la invazia Ucrainei de către armata rusă, anunță Consiliul Municipal al capitalei Kiev. Șeful adjunct al Administrației orașului Kiev, Mykola Povoroznyk, a declarat ieri, 21 martie, că dintre copiii născuți, 427 sunt băieți și 380 sunt fete.

    • Forțele ruse au distrus complet 651 de case și au distrus parțial aproape 4.000 de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, potrivit ukrinform.ua, citat de The Kyiv Independent. Tot ukrinform.ua scrie că estimările preliminare ale zonelor minate în Ucraina arată cel puțin 82.525 de kilometri pătrați, o suprafață puțin mai mare decât dimensiunea Scoției.

    • Forțele ucrainene au declarat că au reobținut controlul, marți dimineața, asupra unei suburbii importante din punct de vedere strategic a capitalei (Makariv), în timp ce atacul Rusiei asupra portului sudic Mariupol a avut loc fără încetare, civilii care fugeau plângându-se de bombardamente necruțătoare și cadavre zăcând pe străzi, scrie Associated Press.

    • Noi interdicții de circulație au intrat în vigoare, de luni seară, în capitala ucraineană. De teama bombardamentelor, locuitorii din Kiev trebuie să rămână în adăposturi până miercuri dimineață, potrivit EuropaFM. The Kyiv Independent scrie că sirenele au fost activate în aproape toate regiunile din Ucraina: Sumî, Nicolaev, Ternopil, Poltava, Kirovohrad, Harkov, Zaporojie, Liov, Ivano-Frankivsk, Zakarpattya (Transcarpatia), Cernăuți, Dnipropetrovsk, Rivne, Volîn, Cherkasî, Hmelnîțkîi, Odesa, Kiev și Kramatorsk.

    21.03.2022

    • Mihail Mizintsev, șeful Centrului de Management al Apărării Naționale din Rusia, a declarat ieri că forțele armate ruse vor deschide astăzi (luni) coridoare umanitare de la Mariupol în direcțiile est și vest, pentru civili, scrie agenția de presă rusă TASS. Agenția de presă Reuters are însă alte informații: s-a ajuns la un acord privind crearea a opt coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele asediate, dar orașul Mariupol nu se numără printre acestea, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk. De fapt, evacuarea din Mariupol a avut o condiție din partea Rusiei, anunță tot Reuters: ca armata ucraineană să se predea imediat, dar forțele ucrainene au refuzat. „Rusia va deschide coridoare umanitare de la Mariupol pe baza înțelegerii cu partea ucraineană de a salva vieți omenești și a păstra infrastructura orașului Mariupol, precum și pe baza discuțiilor radio interceptate ale neo-naziștilor din Mariupol, care și-au dat seama de lipsa de speranță totală a poziției lor și de lipsa de sens a rezistenței ulterioare”, a spus șeful Centrului de Management al Apărării Naționale din Rusia, citat de TASS.

    • Joe Biden va călători în Polonia pentru a discuta situația Ucrainei.

    • Ministerul rus al Apărării a confirmat că Rusia a lovit o instalație militară din regiunea ucraineană Rivne cu rachete de croazieră, scrie The Guardian, citând Reuters.

    • Autoritățile ucraiene susțin că cel puțin șase persoane au fost ucise în urma bombardării unui centru comercial și a mai multor case din districtul Podilskyi din Kiev, ieri seara, între 22:30 și 23:00, transmite corespondentul BBC din Kiev. Varianta ucraineană a agenției ruse de presă Interfax anunță opt decese, citând Biroul Procurorului General.

    274901167 336841351817094 3031219717513262254 n
    Foto: ДСНС України / Serviciul de Urgență al Ucrainei, Facebook

    20.03.2022

    • Ministrul de Externe din Turcia a declarat că Rusia și Ucraina se apropie de un acord asupra problemelor „critice”, scrie agenția de presă Reuters. Miniștrii de externe Serghei Lavrov al Rusiei și Dmytro Kuleba al Ucrainei s-au întâlnit în stațiunea turcă Antalya la începutul acestei luni, la care a participat și ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu. Discuțiile nu au dat încă rezultate concrete.

    • Australia a impus o interdicție imediată a exporturilor de alumină și minereuri de aluminiu, inclusiv bauxită, către Rusia, a anunțat duminică guvernul, ca parte a sancțiunilor sale în curs împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, scrie Reuters. Guvernul a mai spus că va dona Ucrainei cel puțin 70.000 de tone de cărbune pentru asigurarea nevoilor energetice.

    • Forțele ruse au bombardat o școală de artă din Mariupol, care a găzduit în jur de 400 de refugiați, potrivit consiliului orașului, citat de Reuters.

    • Rusia a lovit Ucraina, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete balistice hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării, transmit AFP şi Reuters. Lovitura s-a produs în regiunea Nikolaev, ţinta distrusă era principala sursă de aprovizionare cu carburant a vehiculelor blindate ucrainene. Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din apele Mării Negre și împotriva uzinei Nijîn care repară vehicule blindate avariate în luptă, iar alte rachete de mare precizie au lovit un centru de antrenament al forţelor speciale ucrainene în regiune Jitomir, la 150 km vest de Kiev. „Mai mult de 100 de membri ai forţelor speciale (ucrainene) şi mercenari străini au fost ucişi”, a indicat Ministerul rus al Apărării.

    19.03.2022

    • Agenția ONU pentru migrație spune că aproape 6,5 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei, pe lângă cele 3,2 milioane de refugiați care au fugit deja din țară. Ucraina spune că mii de oameni au fost uciși, potrivit Associated Press.

    • Ucrainenii au anunțat sâmbătă că au fost convenite 10 coridoare umanitare cu rușii — unul de la Mariupol, mai multe în regiunea capitalei, Kiev, și în regiunea Luhansk. De asemenea, sunt planificate livrări de ajutor umanitar pentru orașul Herson, aflat în prezent sub control rusesc, scrie Associated Press.

    • Cel puțin 80 de cadavre, scoase din moloz după ultimul bombardament de la Nikolaev, potrivit primelor informații furnizate de BBC, care citează reporterul belgian Robin Ramaekers. Știrea, deocadată, nu a fost confirmată de agențiile de presă. BBC a informat ulterior, la ora 13:54, că salvatorii încă se târau peste grămezi gigantice de moloz la cazarma militară ucraineană distrusă în această dimineață, în timp ce o macara ridica bucăți de beton și metal răsucit. Deși nu există încă cifre oficiale ale victimelor, BBC a fost informat de o sursă de încredere că 57 de persoane sunt tratate pentru rănile suferite, în trei spitale locale. O altă sursă a spus că în momentul atacului se aflau 200 de soldați în cazarmă. Se crede că mulți dintre ei au murit.

    • Grecia se oferă să reconstruiască spitalul din Mariupol, distrus în urma bombardamentelor rusești.

    • Zece diplomați ruși, expulzați din Letonia, Lituania și Estonia.

    18.03.2022

    • Zeci de cărucioare au fost puse în rând în centrul oraşului Liov, reprezentând numărul copiilor uciși în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit Procuraturii Generale, citat de Știrile TVR și The Kyiv Independent, forțele ruse au ucis în total 109 copii și au rănit peste 130 din 24 februarie şi până acum, în toată Ucraina.

    • 222 de persoane, dintre care 60 civili, au fost ucise la Kiev din 24 februarie, scrie agenția de presă Reuters și The Kyiv Independent, care citează hromadske.ua. Au murit și patru copii în urma atacurilor Rusiei în capitală, potrivit administrației de la Kiev. Aproximativ 889 de persoane au fost rănite, printre care 241 civili și 18 copii. Aproximativ 36 de case, cinci proprietăți private, șase școli și patru grădinițe au fost distruse la Kiev. Fațadele a 55 de case au fost și ele deteriorate.

    • Forțele ruse au continuat asaltul asupra orașelor ucrainene astăzi, cu noi lovituri de rachete și bombardamente asupra capitalei Kiev și la periferia orașului de vest Liov, scrie Associated Press. Barajul de rachete de dimineață de la marginea Liovului a fost cel mai apropiat atac până acum de centrul orașului, care a devenit o răscruce de drumuri pentru oamenii care fug din alte părți ale Ucrainei și pentru alții care intră să livreze ajutor sau participă la lupte.

    • Dimineața devreme a fost lovită și o clădire rezidențială din cartierul Podil din Kiev, ucigând cel puțin o persoană, potrivit serviciilor de urgență, care au spus că 98 de persoane au fost evacuate din clădire. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că 19 au fost răniți în urma bombardamentelor, scrie Associated Press.

    • În jurul orei 8:40, la Harkov, o clădire de șase etaje a unei instituții de învățământ superior a fost distrusă de bombe. Două clădiri rezidențiale învecinate au fost afectate. O persoană a murit, 11 au fost rănite, iar o persoană a fostblocat sub dărâmături, anunță Serviciul de Urgență al Ucrainei.

    • Două persoane au fost ucise și 6 rănite în urma unui atac aerian rusesc în Kramatorsk, regiunea Donețk. Racheta din 18 martie a lovit o clădire rezidențială și o clădire administrativă, potrivit Pavlo Kyrylenko, șeful Administrației Militare Regionale Donețk, potrivit Associated Press și The Kyiv Independent.


    • Ucraina și Rusia au convenit asupra a 9 coridoare umanitare pentru 18 martie. Coridoarele pot începe de la Mariupol, Sumî, Trosteaneț, Lebedîn, Konotop, așezările Krasnopol și Velîka Pîsarivka. Ucraina intenționează, de asemenea, să livreze ajutor umanitar la Balaklia și Izium din regiunea Harkov, scrie CNN. De asemenea, website-ul Președinției Ucrainei anunță că a fost lansată un hotline pentru informații despre prizonieri de război și persoane dispărute.

    • Aproximativ 35.000 de civili au părăsit Mariupol în ultimele două zile, a declarat vineri Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei regionale Doneţk, citat de Associated Press.

    • Actorii Ashton Kutcher și Mila Kunis au strâns fonduri de peste 30 de milioane de dolari pentru Ucraina. Peste 65.000 de oameni au participat la donație. Actrița americană de origine ucraineană Mila Kunis și soțul ei, actorul american Ashton Kutcher au anunțat pe Instagram că banii au fost donați către Flexport, o organizație de logistică care aprovizionează taberele de refugiați din țările învecinate și către Airbnb, pentru a-i ajuta pe ucraineni să găsească noi case temporare.

     

    Vezi această postare pe Instagram

     

    O postare distribuită de Ashton Kutcher (@aplusk)

    17.03.2022

    • Medvedev amenință SUA și acuză o „rusofobie dezgustătoare”: „Rusia are forţa necesară de a-i pune la punct pe duşmanii conduşi de SUA”

    • Arnold Schwarzenegger s-a adresat lui Vladimir Putin și armatei ruse, cerând să oprească acest război | Video

    • Pompierii din Cernigău au găsit sub dărâmături cinci persoane decedate. E vorba de o familie: 3 copii – un băiat și o fată (gemeni, de 3 ani), o soră mai mare (12 ani) și părinții acestora. Toți au murit în urma unui atac aerian inamic asupra blocului, anunță Serviciul de Urgență al Ucrainei. Fotografii și imagini video, AICI. ATENȚIE, imagini cu puternic impact emoțional!

    • Trupele ruse au ucis 53 civili la Cernigău într-o singură zi, scrie The Kyiv Independent, citând pravda.com.ua, precum și agenția de presă Reuters. Guvernatorul regiunii Cernigău, Vyacheslav Chaus, a declarat că 53 de cadavre au fost livrate la morgile orașului ieri, 16 martie. Victimele au fost ucise de focul de artilerie și lovituri aeriene.

    • Armata rusă continuă să lovească infrastructuri critice: ieri au lovit clădirea Ukrtelecom din orașul Severodonetsk, regiunea Luhansk. Cetăţenii din regiunea Luhansk nu pot fi evacuați din cauza bombardamentelor constante. În timp ce pompierii încearcă să salveze oameni și clădiri după bombardamente, ocupanții intensifică focul, anunță Serviciul de Urgență al Ucrainei.

    • 130 de supraviețuitori au fost salvați până acum din ruinele Teatrului din Mariupol. Două surse, parlamentarul Olga Stefanyshyna și omul de afaceri Serhiy Taruta, au spus că adăpostul anti-bombă al teatrului a supraviețuit atacului. Eforturile de salvare continuă, potrivit The Kyiv Independent. Un oficial din cadrul primăriei Mariupol a declarat astăzi că autoritățile orașului nu au înregistrat încă un bilanț al victimelor după bombardarea de ieri a teatrului, scrie The Guardian. James Cleverly, ministrul pentru Europa al Regatului Unit a declarat că atacul pare a fi o „încălcare evidentă a dreptului internațional” și a cerut documentarea dovezilor cu privire la atac pentru a pune la punct cazul unei crime de război, scrie tot The Guardian.

    • Ministerul Apărării al Regatului Unit, citat de The Guardian, a lansat cel mai recent raport al serviciilor de informații, susținând că invazia rusă a Ucrainei „stagnează, în mare măsură, pe toate fronturile”. Marea majoritate a teritoriilor ucrainene, inclusiv marile orașe, a rămas în controlul Ucrainei, se mai arată în raport.

    • Ca urmare a unui alt bombardament, rachetele inamice au distrus o instituție de învățământ din orașul Merefa, în regiunea Harkov, în jurul orei 03:39 (ora la care au fost anunțați pompierii). Potrivit datelor preliminare, nu există victime, transmite Serviciul de Urgență din Ucraina.

    • O persoană a fost ucisă de un atac cu rachete rusești la Kiev în această dimineață, în jurul orei 5:00, informează Serviciul de Urgență din Ucraina. În jur de 30 de persoane au fost evacuate, dar căutarea după victime este în curs.

    16.03.2022

    • Oficialii ucraineni spun că forțele ruse au distrus cu un atac aerian un teatru în orașul Mariupol, unde se adăposteau sute de oameni. Nu se știu, deocamdată, detalii despre numărul victimelor. Compania de imagini prin satelit Maxar Technologies a anunțat că imaginile de luni au arătat că pe fațadele clădirii erau scrise în rusă, cu litere mari, cuvântul „copii”, scrie Associated Press.

    • ENTSO-E, Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al energiei electrice spune că Ucraina și Moldova au fost sincronizate cu succes cu sistemele de transmisie ale Europei, permițându-le să se decupleze de Rusia. Guvernul Republicii Moldova a confirmat procesul de sincronizare.

    • Primarul Kievului, Vitali Klitschko, spune că bombardamentele rusești au distrus mai multe reședințe din cartierul Podil al orașului, chiar la nord de centrul orașului și la aproximativ 2,5 kilometri de așa-numitul „cartier guvernamental”, în care sunt Palatul Prezidențial, Biroul Președintelui și alte birouri importante, informează Associated Press și pravda.com.ua. Serviciul de Stat de Urgență din Ucraina anunță că au fost incendii la trei case în urma atacurilor, dar nu sunt victime.

    • Primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a fost eliberat în urma unei „operațiuni speciale” ucrainene, potrivit biroului executiv al președintelui Zelenski, citat de ukrinform.ua și Associated Press.

    • Președintele Joe Biden spune că SUA vor oferi Ucrainei drone și sisteme antiaeriene, scrie Reuters. Noul ajutor miliatar, în valoare de 800 milioane de dolari, „include 800 de sisteme antiaeriene cu care armata ucraineană va putea continua să oprească avioanele și elicopterele inamice”, a spus Biden.

    • Curtea Internațională de Justiție a ordonat Rusiei să înceteze operațiunile militare în Ucraina, scrie Reuters.

    Ce înseamnă Ordinul emis de Curtea Internațională de Justiție pentru Rusia și ce consecințe poate avea nerespectarea lui

    • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus la o conferință de presă după o întâlnire a miniștrilor apărării alianței că țările NATO își susțin poziția de a nu stabili o zonă de excludere aeriană în Ucraina, în ciuda faptului că președintele Zelenski a solicitat aces lucru în mod repetat, scrie The Guardian.

    • „Harkov. Pe 16 martie, în urma bombardamentelor din districtul Slobidsky, a izbucnit un incendiu într-o clădire de depozitare cu o suprafață de aproximativ 1.500 de metri pătrați. Informațiile despre victime și răniți sunt pe cale de a fi clarificate”, anunță Serviciul de Stat de Urgență din Ucraina (ДСНС України).

    • Președintele rus Vladimir Putin a declarat astăzi că Occidentul „nu va reuși” în ceea ce el a numit „încercarea de a obține dominația globală și de a dezmembra Rusia”, scrie The Guardian. „Dacă Occidentul crede că Rusia va face un pas înapoi, nu înțelege Rusia”, a spus Putin în cea de-a 21-a zi a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, citat de Reuters.

    • Rusia și Ucraina sunt „aproape de a ajunge la un acord” cu privire la un statut de neutralitate pentru Ucraina, spune Serghei Lavrov, Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse. „Negocierile nu sunt ușoare din motive evidente”, a mai spus ministrul, dar „Există formulări absolut specifice și, din punctul meu de vedere, părțile sunt aproape de a cădea de acord asupra lor”, scrie The Guardian și agenția de presă rusă Interfax. Serghei Lavrov a mai spus că o întâlnire între președintele Putin și președintele Zelenski va avea loc doar pentru a încheia un anumit acord, relatează Reuters.

    • Președintele Vladimir Zelenski a cerut o zonă umanitară de excludere a zborului deasupra Ucrainei într-un discurs virtual adresat Congresului SUA, în timp ce forțele ruse se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Kiev, cu lupte intensificate în jurul capitalei. Zelenski i-a cerut, de asemenea, președintelui american Biden să fie „liderul păcii” și a cerut Statelor Unite ale Americii să „facă mai mult” pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei, transmite CNN.

    • Ambasada SUA la Kiev, citat de The Guardian, acuză forțele ruse – fără o dovadă clară, după cum notează Reuters – că au împușcat și ucis 10 persoane care stăteau după pâine în orașul Cernigău, din nordul Ucrainei. Aceeași informație a fost postată pe Twitter de către publicația locală The Kyiv Independnt.

    • Forțele ruse ar fi răpit primarul și viceprimarul orașului-port ucrainean Skadovsk, potrivit ministrului de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Radio Europa Liberă din Ucraina a distribuit pe Twitter un video relizat de actvistul Artem Kostyuchenko care arată oameni adunându-se în oraș pentru a protesta împotriva răpirii primarului Oleksandr Yakovlyev și viceprimarului Yurii Palyukh.

    • Forțele armate ale Ucrainei desfășoară contraatacuri la scară mică pe mai multe fronturi, a declarat miercuri consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici, adăugând că trupele ruse nu au reușit să câștige teren din cauza lipsei de resurse.

    • Senatul SUA a adoptat în unanimitate o rezoluție ieri (marți) seară, prin care președintele rus Vladimir Putin este declarat criminal de război, scrie Reuters și Associated Press.

    • Marina Ovsyannikova, jurnalista din Rusia care a protestat împotriva războiului în direct la postul TV național, a fost amendată cu doar 30.000 de ruble (250 euro) de către un tribunal din Moscova, potrivit agenției ruse de știri RIA Novosti. Associated Press notează că jurnalista poate primi, totuși, o pedeapsă cu închisoarea. Oamenii legii au fost interesați mai degrabă de videoclipul postat cu o zi înainte, în care Ovsyannikova „îndeamnă oamenii să meargă la mitinguri”, relatează RIA Novosti.

    • Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a ținut un discurs național târziu în noapte, în care a confirmat că întâlnirile dintre oficialii ucraineni și ruși continuă, adăugând că „pozițiile la negocieri sunt mai realiste acum”, scriu The Guardian și Reuters. Principalul negociator ucrainean, consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak, a spus că există „contradicții fundamentale” între cele două părți, dar a adăugat că „există cu siguranță loc pentru compromisuri”.

    • În ultimele 24 de ore, salvatorii garnizoanei Harkov a Serviciului de Stat de Urgență nu au încetat să elimine consecințele bombardamentelor aeriene și bombardamentelor de artilerie din zonele rezidențiale. În timpul războiului, pompierii au avut 32 de deplasări de urgență pentru a elimina incendiile și a demonta molozurile clădirilor distruse. Pompierii sunt ajutați de voluntarii și muncitorii comunali din Poltava și Dnipropetrovsk, precum și de locuitorii din Harkov. Operațiunile de salvare sunt încă în desfășurare în districtele Kiev, Shevchenkivskyi, Novobavarskyi și Nemyshlyanskyi din Harkov. Ca urmare a unei lovituri de artilerie asupra clădirilor înalte din districtul Nemyshlyany din Harkov, mai multe apartamente din două clădiri rezidențiale înalte au fost distruse și incendiate. Salvatorii au stins incendiul pe o suprafață totală de aproximativ 200 de metri pătrați, au salvat și evacuat persoane și au recuperat cadavre de sub dărâmături. În total, în această zi, 4 persoane au fost scoase în viață din dărâmături, dar munca de căutare continuă, informează Serviciul de Stat de Urgență din Ucraina.

    275741392 333611058806790 164676043472149120 n
    Foto: ДСНС України / Serviciul de Stat de Urgență din Ucraina

    • Noaptea, în jurul orei 03:00, obuzele inamice au lovit una dintre școlile din Harkov. Trei etaje ale clădirii a fost distrusă. O persoană a fost rănită, mai informează Serviciul de Stat de Urgență din Ucraina.

    • La Kiev, o clădire rezidențială de 12 etaje a fost avariată după ce a fost lovită de bombardamentele rusești în această dimineață, scrie The Guardian.

    15.03.2022

    Este a 20-a zi de la invazia Ucrainei de către armata rusă.

    • Un nou jurnalist american ucis în Ucraina. De data aceasta de la Fox News.

    • Armata ucraineană susține că ieri a respins un atac al forțelor ruse asupra orașului-port Mariupol. Potrivit comunicatului, au fost uciși 150 de militari ruși și două tancuri au fost distruse. Armata ucraineană mai afirmă că în cele 20 de zile de conflict, a provocat Rusiei următoarele pierderi: 81 de aeronave, 95 de elicoptere, 404 tancuri, 640 de vehicule militare și nouă drone. Partea rusă nu anunță pierderile suferite, astfel că cifrele nu pot fi verificate și din alte surse, scrie Biziday, citând Ministrul Apărării din Ucraina.

    • UE a adoptat „cel mai puternic pachet de sancțiuni” din istoria sa împotriva Rusiei, potrivit ministrului de finanțe al Franței. Acesta va viza peste 600 de indivizi ruși, pe lângă sistemul financiar și comerțul țării, informează Euronews.

    • Civililor din Kiev le este interzis să mai iasă din case din această seară până joi dimineață, cu excepția situațiilor în care fug în adăposturi sau au urgențe medicale. Decizia a fost luată după ce bombardamentele asupra capitalei ucrainene s-au intensificat în ultimele două zile și patru persoane au murit, scrie Reuters.

    • Cel puțin 19 persoane au murit și nouă au fost rănite în urma unui bombardament de ieri seara asupra unui turn de televiziune din orașul Rivne, situat în nord-vestul Ucrainei. Misiunea de salvare a durat până astăzi.

    • O jurnalistă din Rusia a protestat în direct la postul național. „Sunteţi minţiţi. Nu războiului!”. A fost arestată și riscă 15 ani de închisoare. Ulterior, ea a transmis un mesaj înregistrat în care a spus că îi este rușine că a lucrat ani de zile la propaganda Kremlinului. Vezi videoul aici.

    • Ucraina va încerca astăzi din nou să livreze provizii civililor prinși în orașul înconjurat Mariupol, după ce un convoi de ajutor a fost blocat să ajungă în oraș, a declarat vicepremierul Iryna Vereșciuk, citat de agenția de presă Reuters.

    • Informații false despre numărul morților din Mariupol circulă online, notează The Kyiv Independent, care citează ukrinform.ua. Primăria Mariupol a confirmat că aproximativ 2.357 de persoane din oraș au murit ca urmare a agresiunii ruse din 14 martie și că toate celelalte estimări sunt false.

    • Două persoane a murit în urma unui nou atac rusesc asupra a două clădiri rezidențiale din districtul Sviatoshynskyi din Kiev, în dimineața devreme a zilei de 15 martie, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei.


    • Pompierii din Kiev au reușit să oprească un incendiu izbucnit la ora 06:51 într-un bloc de zece etaje, în care s-au tras arme de foc de către armată. O persoană a ajuns la spital.

    • O explozie a deteriorat fațada clădirii și stațiile gării Lukyanivska din Kiev, anunță serviciul de metrou al capitalei ucrainean pe Facebook. Trenurile nu vor opri în gară în timpul traficului.

    • Rușii au deschis focul asupra unui convoi de patru autobuze care transportau civili ca să părăsească orașul Hostomel. Șoferul unui autobuz a fost rănit de focuri de arme, precum și un cuplu dintr-un alt vehicul, dintre care femeia a murit, scrie pravda.com.ua. Primul convoi de 10 autobuze, în care stăteau în mare parte mame cu copii, bătrâni și persoane cu dizabilități, a ajuns cu succes la destinație.

    • Orașul Harkov după o nouă noapte de bombardamente, potrivit NEXTA TV:

    • China a negat din nou, marți dimineața, afirmațiile oficialilor americani conform cărora Rusia ar fi solicitat asistență militară în Ucraina și a acuzat Washingtonul că răspândește „dezinformări malițioase” care riscă să escaladeze conflictul, a transmis pentru Reuters Ambasada Chinei la Londra. „China a jucat un rol constructiv în promovarea discuțiilor de pace”, se mai arată în comunicatul oficial.

    14.03.2022

    • 13.769 cetăţeni ucraineni au intrat în România luni, 14 martie 2022, în scădere cu 4,8% faţă de ziua precedentă.

    • Legiunea străină a Ucrainei a atras 20.000 de voluntari și militari care doresc să ajute țara să se apere împotriva Rusiei, informează Deutsche Welle.

    • O femeie însărcinată și copilul ei nenăscut au murit după ce armata rusă a bombardat Spitalul Matern din Mariupol.

    • Germania intenționează să cumpere avioane militare stealth F-35 pentru a-și spori forțele aeriene, scrie Deutsche Welle. Avioanele de luptă americane F-35, construite de Lockheed Martin, vor înlocui flota învechită Tornado a Germaniei, potrivit rapoartelor.

    • Armata rusă a susținut că a ucis până la 180 de „mercenari străini” în loviturile de duminică împotriva poligonului militar Iavoriv, ​​un număr care nu a putut fi confirmat în mod independent, notează Euronews.

    • SUA spun că Rusia ar fi cerut Chinei ajutor militar pentru războiul din Ucraina, scrie Euronews. China susține că este o dezinformare, scrie BBC. Afirmația vine înaintea unei întâlniri cheie la Roma între înalți oficiali de securitate americani și chinezi, luni.

    • În urma unui atac aerian rusesc, a fost distrusă fabrica de avioane Antonov, situată pe aerodromul Sviatoshyn, la aproximativ 10 km de centrul orașului Kiev. Administrația orașului spune că serviciile de urgență se află la locul exploziei, scrie BBC. Videoclipurile deocamdată neverificate, distribuite pe rețelele de socializare, arată un nor dens de fum negru deasupra fabricii, mai notează BBC.

    • Pe rețelele sociale au apărut imagini și dintr-o localitate din apropiere de Nikolaev, unde bombele au distrus toate casele. Autoritățile locale spun că sub dărâmături sunt prinși oameni, scrie Digi24, citând NEXTA.

    • Invazia Rusiei a cauzat daune de peste 119 miliarde de dolari infrastructurii Ucrainei, a declarat Denys Kudin, prim-ministrul adjunct al economiei, într-un interviu la televiziunea ucraineană, scrie The New York Times.

    • Forțele ruse au lovit clădirile rezidențiale și au lovit infrastructura deja devastată din Mariupol, în timp ce guvernul ucrainean a căutat cu disperare să găsească luni o modalitate de a atenua catastrofa umanitară din ce în ce mai adâncă din orașul de coastă, scrie The New York Times. Un convoi, condus de un preot ortodox ucrainean, s-a îndreptat spre Mariupol, transportând 100 de tone de medicamente și alimente, a declarat președintele Ucrainei Vladimir Zelenski într-un discurs din timpul nopții. Dar cele 80 km de drum au fost pline de mine terestre și lovite de lupte aprige. Orice încercare de a livra provizii lui Mariupol de la începutul războiului a eșuat.

    • Autoritățile Ucrainene intenționează să evacueze astăzi civili prin 10 coridoare umanitare, inclusiv din orașele din apropierea Kievului. De asemenea, va încerca să livreze provizii umanitare orașului Mariupol asediat, a declarat viceprim-ministrul, unde se pare că au fost uciși până acum 2.500 de locuitori, potrivit Deutsche Welle.

    • Azi se reiau negocierile între Ucraina și Rusia, prin videoconferinţă, a confirmat duminică seara Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, notează AFP.

    • Un bloc de 9 etaje din Kiev a fost bombardat în jurul orei 5:00, doi oameni au murit, trei au fost răniți, potrivit
    The Kyiv Independent și The Moscow Times, care citează serviciul de urgență al Ucrainei. În blocul lovit erau 64 de persoane, mare parte fiind evacuate la timp.


    Foto: © UNICEF/Anton Skyba pentru The Globe and Mail

    13.03.2022

    • Un număr de 3.753 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, dintre care 65 în ultimele 24 de ore, informează Ministerul Afacerilor Interne, citat de Digi24.

    • Poliția rusă a reținut duminică 817 de persoane pentru că au protestat împotriva „operațiunii militare” a Moscovei în Ucraina, potrivit OVD-Info, organizația nonguvernamentală care monitorizează arestările în timpul protestelor. Au fost proteste în 37 de orașe din Rusia, potrivit The Moscow Times.

    • Iohannis a vorbit la telefon cu Zelenski și l-a asigurat de întreg sprijinul României.

    • Un jurnalist american a fost împușcat mortal și un altul rănit în suburbia Irpin din Kiev.

    • Organizația „Medici fără frontiere” anunță că în Mariupol nu există apă potabilă, hrană și medicamente de mai mult de o săptămână, oamenii trebuie să caute diferite surse de apă din pământ. Ard lemne pentru încălzire și pentru a găti puținele alimente pe care le mai au.

    Ministrul de Externe ucrainean susține că armata lui Putin a răpit încă un primar ucrainean. La Melitopol, rușii au instalat un nou primar.

    • Aproape 1,7 milioane de persoane fugite din Ucraina au ajuns în Polonia de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, a anunţat duminică pe Twitter poliţia de frontieră poloneză. Aproximativ 79.800 de persoane au traversat frontiera poloneză numai sâmbătă, o creştere de 5% comparativ cu ziua precedentă.

    • Un bloc de locuințe din Cernihov a fost distrus în timpul unui atac aerian al forțelor ruse, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei. Cel puțin o persoană a fost ucisă și o altă a fost rănită în atac, potrivit Digi24, citând BBC. Șapte civili au fost salvați.

    • Un tren de pasageri care se îndrepta să preia refugiații evacuați din estul Ucrainei a fost atacat de forțele ruse în apropierea stației Brusyn din regiunea Donețk, a anunțat compania națională de căi ferate din Ucraina, citată de BBC. Conductorul a fost ucis, iar un alt angajat a fost dus la spital cu răni. Trenul urma să preia în stația Lyman locuitorii evacuați din regiunile Donețk și Luhansk, inclusiv 100 de copii.

    • Primarul orașului Nikolaev a transmis un mesaj de recunoștință comunității brașovene, care a trimis în Ucraina două camioane pline cu alimente și alte produse necesare, scrie Digi24.

    • Armata rusă a atacat cu 30 de rachete o bază militară, aducând războiul aproape de granița NATO. 35 au murit şi peste 134 au fost răniți.

    • Ministrul Apărării a transmis că la baza de antrenament din Liov, bombardată masiv în cursul dimineții, lucrau instructori militari străini, însă nu este clar dacă erau prezenți la acea bază în timpul atacului. Primul bilanț indică nouă morți și 57 de răniți, scrie Biziday, citând Reuters și BBC.

    12.03.2022

    Macron și Scholz au discutat la telefon aproape două ore cu Putin. Liderul rus acuză Ucraina de „luări de ostatici”.

    • Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat într-o conferință de presă că 1.300 de militari ucraineni au murit în conflictul armat ruso-ucrainean până acum, scrie BBC. El a mai spus că aproximativ 500-600 de soldați ruși s-au predat vineri forțelor ucrainene, însă BBC notează că nu poate verifica afirmațiile sale.

    Rusia va bloca Instagram pe 14 martie. 80 milioane de utilizatori vor fi deconectați.

    • Potrivit ONU, bilanțul oficial al victimelor civile ajunsese vineri la 1.546 de persoane, inclusiv 564 de morți și 982 de răniți, dar Organizația recunoaște că numărul real este mult mai mare.

    Biden spune că SUA va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, dar nu va interveni în Ucraina. O astfel de confruntare ar înseamna Al Treilea Război Mondial. Potrivit agenției de presă din Rusia Interfax, discursul lui Biden despre pericolul unui al Treilea Război Mondial este o încercare de a juca cu nervii, „Rusia nu escaladează situația”, a spus viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.

    • Aderarea Finlandei și Suediei la NATO va avea consecințe militare și politice grave, a avertizat Ministerul rus de Externe, Sergei Belyayev, citat de agenția de presă rusă Interfax. „Este prea devreme să vorbim despre natura specifică a acestor măsuri”, a mai adăugat ministrul.

    • Gazprom transportă în continuare gaz pentru Europa prin conducta care tranzitează Ucraina, în conformitate cu cererile europene, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kupriyanov, citat de Interfax. Conform contractlui pe termen lung: 40 de miliarde de metri cubi pe an. Cererea pentru sâmbătă, 12 martie, a fost mare: 109,5 milioane de metri cubi, informează agenția de presă din Rusia.

    • Presa locală din Ucraina relatează că două depozite de petrol din apropierea Kievului sunt în flăcări după atacurile rusești. Un depozit a fost lovit în orașul Vasîlkiv, la 36 de kilometri sud de capitală, iar un altul a fost lovit în satul Kreacikî, potrivit The Kyiv Independent, citat de The Guardian. Vasîlkiv găzduiește și o bază aeriană mare și a devenit o țintă majoră a armatei ruse. De asemena, în satul Kvitneve, la 3:30 AM, ora locală, un depozit de produse alimentare congelate este în flăcări după bombardamentele rusești, mai informează The Kyiv Independent și Ministrul de Interne al Ucrainei. Rapoartele preliminare arată că nu au fost victime.

    • Potrivit informațiilor americane din domeniul apărării, citate de CNN și Biziday, orașul Herson din sudul țării pare să fi fost capturat de forțele ruse. Rusia a reluat ofensiva asupra orașelor Harkov, Mariupol, Nicolaev și Sumî.

    • Forțele ruse au bombardat o moschee în orașul-port Mariupol, unde s-au refugiat peste 80 de adulți și copii, inclusiv cetățeni turci, a anunțat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei, fără a preciza dacă există victime, scrie Biziday.

    • Niciun avans al Armatei Ruse, în ultimele 24 de ore. Aceasta pare a fi intrat într-o pauză operațională, în așteptarea reaprovizionării cu muniție și a întăririlor. Potrivit analizei Institute for the Study of War (ISW), apelul la luptători din Siria făcut de Vladimir Putin și posibila operațiune de atacare a unei localități din Belarus, ieri, de către aviația rusă, în ceea ce pare a fi o operațiune sub steag fals pentru a determina intrarea armatei bieloruse în război, confirmă raportările din teren privind pierderile umane ale Armatei Ruse, precum și dificultățile de aprovizionare și asigurare a întăririlor. În ultimele 24 de ore nu a fost înregistrat niciun avans al Armatei Ruse pe niciunul dintre fronturile din Ucraina, în schimb au existat informații privind o retragerea a unei părți a forțelor aflate la est de Kiev înapoi către Sumî, oraș încercuit dar necucerit, în jurul căruia ucrainenii hărțuiesc pozițiile ruse, scrie Biziday.

    ucraina 12 martie

    • Într-o adresă video de noapte, Zelenski a acuzat Rusia că l-a răpit pe primarul Melitopolului, orașul din sud-estul Ucrainei fiind capturat de armata rusă. Rusia nu a comentat soarta primarului Ivan Fedorov, scrie Reuters.

    11.03.2022

    • Se estimează că 1,9 milioane de ucraineni au fost strămutați în interiorul țării, în timp ce peste 2,3 milioane au trecut deja granița de vest în căutarea siguranței, potrivit agenției ONU pentru refugiați, UNHCR. ONU și organizațiile partenere au crescut efectivele de ajutorare în Ucraina și continuă să ceară încetarea imediată a focului pentru a salva vieți și pentru a opri suferința, scrie UN News.

    • SUA, împreună cu forumul internațional G7 și Uniunea Europeană, plănuiesc revocarea statutului de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia, au declarat pentru CNN surse familiare problemei, scrie HotNews. Informația a fost întărită și de agenția Reuters. Mișcarea necesită aprobarea Congresului din SUA. Se așteaptă ca fiecare țară să implementeze această măsură pe baza propriilor procese naționale.

    • La o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, Ministrul Apărării Serghei Şoigu a declarat că în Orientul Mijlociu sunt 16.000 voluntari care sunt gata să vină să lupte alături de armata rusă în regiunea separatistă Donbas din estul Ucrainei, potrivit CNBC, care citează agenția de presă Reuters.

    • Forțele ruse care se apropie de Kiev se regrupează la nord-vest de capitala Ucrainei, au arătat imaginile din satelit, iar Marea Britanie a anunțat vineri că Moscova ar putea plănui acum un atac asupra orașului în câteva zile, scrie Reuters.

    • Confiscarea activelor companiilor occidentale care au părăsit piața din Rusia după invazia Ucrainei ar distruge încrederea investitorilor timp de decenii și ar plasa Rusia înapoi la calamitatea din zilele Revoluției Bolșevice din 1917, a spus magnatul rus al metalelor, Vladimir Potanin, notează Reuters.

    • Rusia pune condiții pentru ieșirea convoaielor umanitare din orașele ucrainene: „Va permite trecerea doar după ce vor fi furnizate listele vehiculelor şi funcţionarilor”

    10.03.2022

    • În timpul ședinței de guvern de astăzi, Vladimir Putin a anunțat că Moscova va respecta contractele de livrare a gazelor naturale încheiate și a admis că sancțiunile occidentale sunt resimțite în țară, scrie HotNews, care citează Reuters.

    • Guvernul rusesc interzice exporturile de produse medicale, electrice, auto, și din domeniile telecomunicațiilor și agriculturii până la finalul anului, scrie Biziday, citând Reuters și Interfax. Vânzările vor fi interzise către țările considerate „neprietenoase”, acestea fiind: statele UE, SUA, Ucraina Australia, Albania, Andorra, Regatul Unit și teritoriile asociate, Islanda, Canada, Liechtenstein, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, San Marino, Macedonia de Nord, Singapore, Taiwan, Muntenegru, Elveția și Japonia.

    • Fostul cancelar german Gerhard Schröder vizitează astăzi Moscova pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin, relatează Politico, citat de BBC. Intenția este de a-l convinge pe Putin, pe cale diplomatică, să pună capăt războiului din Ucraina.

    • Discuțiile de pace din Turcia, dintre Rusia și Ucraina, au adus la un progres infim. Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, spune că cei doi miniștri au fost de acord să lucreze pe probleme umanitare, dar spune că țara sa nu se va preda niciodată. Omologul său rus, Serghei Lavrov, a reiterat că „operațiunea specială” a Rusiei în Ucraina merge conform planului, scrie BBC.

    • Ucraina deschide șapte coridoare umanitare pentru a ajuta civilii să părăsească orașele asediate de forțele ruse, inclusiv Mariupol, spune vicepremierul țării, citat de BBC. Se spune că Mariupol se confruntă cu cele mai grave condiții umanitare din Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni. Locuitorii au rămas blocați zile întregi, fără electricitate sau apă, la temperaturi de îngheț.

    Coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor:
    fe176cca b667 4220 9aa9 e87eafa8af59

    • Compania Uniqlo, designerul japonez de îmbrăcăminte casual, este cel mai recent brand global care și-a suspendat temporar operațiunile în Rusia, anunță compania-mamă, Fast Retailing Co., Ltd., într-un comunicat. Decizia vine la trei zile după ce proprietarii au anunțat că rămân pe piața rusă, însă mișcarea #BoicotUNIQLO a luat avânt într-un timp foarte scurt, potrivit Fortune. Vezi aici lista completă a companiilor care au părăsit piața rusă sau au impus restricții.

    09.03.2022

    • Într-o conferință virtuală de ieri cu Președintele francez Emmanuel Macron și Cancelarul german Olaf Scholz, Președintele chinez Xi Jinping a pledat pentru pace și a cerut „limitare maximă pentru a preveni o criză umanitară masivă” în Ucraina. Totodată, Xi Jinping a declarat că țara sa este „durerată să vadă flăcările războiului reaprinse în Europa”, potrivit televiziunii de stat CCTV, citată de Reuters. Xi a mai îndemnat Rusia și Ucraina „să mențină ritmul negocierilor” și „să aducă rezultate pașnice”, potrivit unui raport al Ambasadei Chinei în Thailanda despre conferința virtuală.

    • Așa cum am informat mai jos (pe 7 martie), diplomații Ucrainei și ai Rusiei se vor întâlni joi, 10 martie, la Antalya (Turcia). La întâlnire va participa Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, omologul ucrainean Dmytro Kuleba și diplomatul turc Mevlut Cavusoglu. Aceasta ar fi prima negociere între diplomații de rang înalt din cele două țări aflate în conflict, de când Rusia a lansat invazia Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat astăzi pentru postul de radio Sputnik că „Rusia este pregătită pentru discuții, dar nu e nevoie ca lucrurile să fie grăbite”, potrivit agenției de presă TASS din Rusia.

    •  Numărul refugiaților ucraineni depășește deja 2 milioane, potrivit ONU.

    •  Ucraina încearcă din nou să scoată civilii din Mariupol și din alte orașe bombardate, scrie agenția de presă Reuters. Rusia promite că va lăsa astăzi ucrainenii să fugă din orașele asediate, scrie tot Reuters, informație întărită și de agenția de presă din Rusia TASS, precizând că sunt șase coridoare umanitare deschise între orele 09:00 și 21:00, doar că TASS nu a precizat care armată a căzut de acord să oprească focul în acest interval, lăsând impresia că este vorba despre cea ucraineană. Reamintim că Rusia a blamat forțele ucrainene pentru împiedicarea evacuării civililor din zilele trecute.

    •  Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că apărarea antiaeriană a Ucrainei are un succes considerabil împotriva avioanelor rusești, potrivit Reuters și Euronews.

    •  Rusia a avertizat miercuri Occidentul că lucrează la o contraofensivă largă la sancțiunile SUA și UE, care va fi rapidă și resimțită în zonele cele mai sensibile ale Occidentului, scrie Reuters. Rusia a avertizat la începutul acestei săptămâni că prețul petrolului ar putea crește până la peste 300 de dolari / baril și că Europa consumă aproximativ 500 de milioane de tone de petrol pe an, din care Rusia furnizează aproximativ 30%.

    08.03.2022

    •  Coca-Cola, Pepsi, McDonald’s și Starbucks au anunțat oficial că își suspendă operațiunile în Rusia.

    •  Președintele ucrainean Vladimir Zelenski s-a adresat astăzi Parlamentului Marii Britanii printr-o înregistrare video evocând celebrul discurs al lui Winston Churchill, „We shall fight on the beaches” din 1940, în cele mai negre zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, notează Associated Press. „Vom lupta până la capăt, pe mare și în aer. Vom continua să luptăm pentru pământul nostru, indiferent de costuri. Ne vom lupta în păduri, pe câmpuri, pe țărmuri, pe străzi!”, a afirmat Zelenski. Președintele ucrainean a făcut referire în speech-ul său și la Shakespeare: „Întrebarea pentru noi, acum, este «a fi sau a nu fi?». Vă pot da un răspuns definitiv: da, A FI!”.

    •  Printre cele în jur de 21 de victime ale atacurilor aeriene de luni seara asupra orașului Sumî și a suburbiilor sale din jur se numără și doi copii, potrivit unui oficial militar ucrainean local, citat de BBC și The Guardian. Dmytro Zhyvytsky, care conduce Administrația Militară Regională Sumî, a declarat într-un videoclip postat pe Facebook că ieri, după ora locală 23:00, avioane de război rusești au efectuat lovituri asupra orașului de nord-est.


    •  Rusia a depășit deja Iranul și Siria ca fiind cea mai sancționată țară din lume, potrivit site-ului de urmărire a sancțiunilor Castellum.ai, citat de BBC.

    71d84d72 544a 4068 8218 aa91a9fd97e8

    •  Serviciile secrete americane estimează că între 2000 și 4000 de soldați ruși au fost uciși în invazia Ucrainei, scrie NBC și The Guardian. Generalul-locotenent Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare, a spus că, totuși, analiștii acordă estimării un nivel de încredere scăzut și că datele se bazează parțial pe informații din „surse deschise”, ceea ce poate însemna rapoarte din mass-media și social media.

    •  Guvernul Indiei a declarat că a reușit să-i mute pe toți studenții indieni din orașul asediat Sumî, din nord-estul Ucrainei. Aceștia se află în drum spre Poltava, de unde se vor urca în trenuri către vestul Ucrainei și de unde vor fi aduși în țara lor natală, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din India, Arindam Bagchi.

    •  Serviciile de informații ucrainene afirmă că generalul-maior din cea de-a 41-a armată a Rusiei, Vitaly Gerasimov, a murit în apropierea orașului Harkov împreună cu alți ofițeri superiori, acesta fiind al doilea general ucis în război, potrivit The Guardian și NDTV.

    •  Comisia Europeană a pregătit un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului, care va lovi alți oligarhi și politicieni ruși, precum și trei bănci din Belarus, relatează Reuters. Sursele agenției de presă declară că sancțiunile, care vor fi discutate astăzi de ambasadorii UE la o întâlnire care va începe la ora 14:00 GMT, vor interzice trei bănci din Belarus din sistemul bancar Swift și vor adăuga mai mulți oligarhi și politicieni ruși pe lista neagră a Uniunii Europene.

    •  Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor și altor instituții de îngrijire a sănătății ucrainene au crescut „rapid” în ultimele zile, iar proviziile medicale vitale se epuizează, potrivit The Guardian. Agenția ONU a declarat că lucrează pentru a aduce de urgență materiale medicale în Ucraina. Printre proviziile care s-au epuizat se numără oxigenul, insulina, EIP, consumabilele chirurgicale și stocurile de sânge.

    •  Rusia cere revenirea la „coexistența pașnică” cu SUA, ca în timpul Războiului Rece, scrie agenția de presă rusească Interfax, citată de Reuters. Totodată, Rusia acuză SUA că „acțiunile ostile ale Washingtonului, nesocotirea insolentă față de cererea Rusiei de a oferi garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, inclusiv neextinderea NATO, au adus efectiv relațiile ruso-americane până la punctul fără întoarcere”, potrivit directorului Departamentului America de Nord la Ministerul rus de Externe, Alexander Darchiyev.

    •  Guvernul ucrainean a anunțat pe Twitter că cetățenii din zonele cu cele mai grele lupte vor avea dreptul la asistență financiară. Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina a declarat că plata a 6.500 de grivnă ucraineană poate fi plătită angajaților și antreprenorilor individuali.

    •  Imagini de la coridorul umanitar dintre orașele ucrainene Sumî și Poltava, împărtășite de jurnalista Nataliya Gumenyuk:

    •  Rusia amenință cu sistarea livrărilor de gaz spre Europa.

    07.03.2022

    •  Rusia încearcă să recruteze sirieni pentru a lupta în Ucraina, a declarat un oficial al Pentagonului, potrivit The Guardian și NPR. Oficialul a adăugat că până acum nu există nicio dovadă că luptători sirieni ar fi sosit în Ucraina. Efortul de recrutare al Rusiei a fost raportat pentru prima dată de un site de știri sirian, DeirEzzor24, care scrie că Moscova caută voluntari care să acționeze ca gardieni cu contracte de șase luni, pentru o remunerație între 200 și 300 de dolari pe lună.

    •  Rusia a boicotat prin absență audierile la cea mai înaltă instanță a ONU în timpul cărora Ucraina a solicitat un ordin de urgență pentru oprirea ostilităților, scrie Reuters și Al Jazeera.

    •  Rusia va opri războiul „într-o clipă” dacă Ucraina respectă termenii, a spus Vladimir Putin într-o conversație telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Biroului de Presă de la Kremlin, citat de Reuters și TASS.

    •  În același comunicat al Kremlinului, se arată că „acțiunile formațiunilor naționaliste neo-naziste care continuă bombardarea intensivă a Donbasului și folosesc civili, inclusiv străini, practic luați ostatici, ca scuturi umane în orașe și localități ucrainene, sunt deosebit de crude și cinice”. În timpul conversației cu președintele Erdogan, liderul rus a confirmat „pregătirea părții ruse pentru dialog cu autoritățile ucrainene și cu partenerii străini în vederea soluționării conflictului”. „Cu toate acestea, s-a remarcat inutilitatea oricăror încercări de a opri procesul de negocieri folosit de armata ucraineană pentru a-și regrupa forțele și mijloacele. În legătură cu aceasta, s-a subliniat că suspendarea operațiunii speciale este posibilă doar dacă Kievul încetează acțiunile sale militare și îndeplinește cerințele Rusiei, care sunt extrem de clare”, a informat Kremlinul, citat de agenția de presă TASS.

    •  Guvernul rus a aprobat lista țărilor și teritoriilor „neprietenoase” cu Rusia. Rezoluția vizează acordurile comerciale. Pe listă figurează toate ţările membre ale Uniunii Europene (inclusiv România, astfel), dar și SUA, Canada, Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Japonia, Australia și altele.

    •  Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul ucrainean Dmytro Kuleba au convenit să se întâlnească joi la Antalya Diplomacy Forum din sudul Turciei, scrie agenția de presă britanică Reuters și agenția de presă rusească TASS. La întâlnire va participa și diplomatul turc Mevlut Cavusoglu. Aceasta ar fi prima negociere între diplomații de rang înalt din cele două țări aflate în conflict, de când Rusia a lansat invazia Ucrainei.

    •  Potrivit Reuters și 24.hu, premierul Viktor Orbán a semnat un decret guvernamental prin care desfășurarea trupelor NATO este permisă în vestul Ungariei.

    •  A treia rundă de discuții de pace între negociatorii din Ucraina și Rusia va începe luni la ora 16:00 (ora Ucrainei, implicit ora României), a declarat Mykhailo Podolyak, membru al delegației ucrainene, pe Twitter, scrie Deutsche Welle. Reuters notează că delegația ucraineană a ajuns la punctul stabilit de întâlnire, în Belarus, citând BelTA (Belarusian Telegraph Agency).

    •  Rusia a anunțat noi „coridoare umanitare” pentru a transporta ucrainenii prinși sub bombardamente forțelor rusești – în Rusia și țara aliată, Belarus, scrie Reuters și Associated Press. Un purtător de cuvânt al președintelui Vladimir Zelenski a declarat pentru Reuters că mișcarea este „complet imorală” și că „Rusia încearcă să se folosească de suferința oamenilor pentru a crea o imagine de televiziune”.



    •  Compania Netflix a anunțat ieri că, începând de luni, suspendă toate conturile rusești după ciclul curent de facturare. Inițial, Netflix anunțase doar că va întrerupe toate proiectele și achizițiile viitoare ale programelor, filmelor sau serialelor din Rusia.

    •  Levi Strauss & Co suspendă temporar operațiunile comerciale din Rusia, inclusiv noile investiții, alăturându-se unei multitudini de mărci occidentale care au oprit operațiunile în țară după invazia Ucrainei, anunță compania. Totodată, compania se angajează să-și sprijine angajații, partenerii și familiile acestora afectate de această decizie în lunile următoare și donează peste 300.000 USD organizațiilor nonprofit care oferă ajutor celor afectați de conflictul în curs. VEZI AICI lista completă a companiilor care au părăsit piața rusească sau au impus restricții.

    •  În Mariupol, orașul-port din sud-estul Ucrainei, locuitorii sunt tăiați de câteva zile de la hrană, căldură și electricitate, iar „Kievul a fost golit de locuitori. În timp ce vorbim, putem auzi explozii de la Irpin, la nord-vestul orașului, în care luptele sunt puternice”, transmit reporterii de la fața locului pentru Televiziunea France24.

    •  „Putin nu se va opri în Ucraina, dacă nu va fi oprit”, a spus președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, Secretarului de Stat SUA Antony Blinken, aflat în vizită oficială în capitala Vilnius, potrivit Reuters și Associated Press. Fostele republici sovietice Letonia, Lituania și Estonia sunt toate membre ale NATO, iar Blinken își propune să le liniștească cu privire la protecția alianței în cazul în care Rusia alege să-și extindă operațiunile militare în alte țări vecine, scrie Associated Press. Blinken se află, în aceste zile, într-un tur diplomatic de urgență în Europa, vizitând Belgia, Polonia, Ucraina, Moldova, Letonia, Lituania și Estonia.

    06.03.2022

    •  Peste 4.374 pe civili ruși au fost arestați duminică, în 56 de orașe, la protestele din Rusia față de invazia lui Putin în Ucraina, potrvit OVD-Info, citat de Libertatea și agenția de presă Reuters.

    Manifestații la Tomsk. Fundația anticorupție ФБК (FBK) scrie că oamenii cu steaguri au fost trimiși intenționat pentru a crea sentimentul că acesta este un miting pro-guvernamental:

    Protestele au fost organizate sub sloganul „Team Navalny”, la îndemnul deținutului politic Aleksei Navalnîi, cel care critică corupția și regimul lui Vladimir Putin încă din 2009. În postarea pe Telegram este afișată lista orașelor în care s-au organizat proteste:

    •  Premierul britanic Boris Johnson a scris astăzi într-un articol de opinie publicat în The New York Times„Acesta nu este un conflict NATO și nu va deveni unul”. De asemenea, acesta a scris că „Adevărul este că Ucraina nu avea nicio perspectivă serioasă de aderare la NATO în viitorul apropiat – și eram gata să răspundem preocupărilor de securitate declarate ale Rusiei prin negocieri” și că „Nu avem ostilitate față de poporul rus și nu dorim să atacăm o mare națiune și o putere mondială”. Articolul este citat și de agenția de presă TASS din Rusia, cu titlul „NATO nu pune la îndoială statutul Rusiei de putere mondială, spune premierul britanic”. Agenția TASS a omis partea în care Boris Johnson spune că „Actul de agresiune al lui Vladimir Putin trebuie să eșueze și să fie văzut că eșuează. Nu trebuie să permitem nimănui din Kremlin să scape cu denaturarea intențiilor noastre pentru a găsi o justificare ex post facto pentru pornirea acestui război”.

    •  Peste 1,5 milioane de ucraineni și-au căutat refugiu în țările vecine de la începutul invaziei Rusiei din 24 februarie, informează France24 și AFP. Mai exact: 1.534.792 de refugiați, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Numai Polonia a primit cca. 964.000 dintre ei, notează Euronews. Potrivit Poliţiei de Frontieră din România, citată de Libertatea, în ultimele 11 zile, în total 227.476 de refugiaţi ucraineni au intrat în România şi au ieşit 155.680.

    •  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și Secretarul de stat american Antony Blinken, că Moldova monitorizează situația din Transnistria și în prezent nu sunt informații despre schimbări în ceea ce privește mobilizarea trupelor rusești, „dar bineînțeles că este un subiect de vulnerabilitate, vă amintesc că pe teritoriul țării noastre, în mod ilegal, se află trupe ale Federației Ruse de decenii. (…) În această regiune nu avem cum să ne simțim în siguranță, mai ales după ce vedem acest atac, acest război în Ucraina”.

    •  Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, Secretarul de stat american Antony Blinken a lăudat aspirațiile europene ale Moldovei și a spus că Moldova poate conta pe sprijinul SUA, scrie Associated Press. Totodată, Blinken a spus că Statele Unite vor răspunde „oricând și oriunde” unor acte de agresiune ale Rusiei la fel cum au răspuns agresiunii rusești împotriva Ucrainei, mobilizând sprijin internațional, dar fără ca soldați americani să lupte pentru țări care nu sunt membre ale NATO, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

    •  Secretarul de stat al SUA Antony Blinken spune că SUA și aliații săi din UE discută despre interzicerea importului de petrol și gaze naturale rusești, scriu agențiile de presă Associated Press și Reuters.

    •  Președintele Zelenski a declarat că aeroportul din Vinița a fost complet distrus azi de către armata rusă, cu opt lovituri cu rachete, potrivit pravda.com.ua.

    •  Coreea de Sud a declarat duminică că va implementa controale la export împotriva aliatului apropiat al Moscovei, Belarus, ca o sancțiune pentru „sprijinirea eficientă a invaziei ruse a Ucrainei”, scrie Yahoo! News, care citează agenția de presă AFP.

    •  Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să declare o încetare generală a focului în Ucraina, să deschidă coridoare umanitare şi să semneze un acord de pace, a anunţat duminică biroul prezidențial din Turcia, informează Agerpres, care citează Reuters.

    •  Vladimir Putin a spus că operațiunea militară a Rusiei va fi oprită doar dacă Kievul nu va mai opune rezistență și va îndeplini toate cerințele Kremlinului, scrie The Guardian și agenția de presă rusească TASS.

    •  Rusia și Ucraina se învinuiesc reciproc pentru noua evacuare eșuată a civililor din Mariupol. Putin transmite Ucrainei să înceteze lupta în contextul noilor apeluri de încetare a focului, scrie Reuters.

    •  Un oficial ucrainean spune că o a doua încercare de evacuare a civililor din orașul-port asediat Mariupol, în timpul unui armistițiu planificat, a eșuat din cauza bombardamentelor rusești, în jurul orei 15, informează Associated Press și Deutsche Welle. La fel s-a întâmplat sâmbătă.

    •  Elveția s-a alăturat Uniunii Europene pentru a sancționa Rusia, spre surpriza analiștilor politici, iar Suedia și Finlanda iau în considerare aderarea la NATO, scrie Euronews.

    05.03.2022

    •  Secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, la granița dintre Polonia și Ucraina, într-o demonstrație de solidaritate în ziua 10 a invaziei de către Rusia. Vestea a fost confirmată de Departamentul de Stat al SUA.

    •  ONU a înregistrat cel puțin 351 de civili uciși și 707 răniți doar vineri în Ucraina, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, scrie Reuters.

    •  Reprezentanții Rusiei și ai Ucrainei urmează să se întâlnească luni pentru a treia rundă de negocieri, relatează Reuters, citat de The Guardian.

    •  Premierul Israelului Naftali Bennett s-a întâlnit astăzi cu Vladimir Putin la Moscova, ca să discute despre criza din Ucraina, scrie Reuters. The Jerusalem Post scrie că miercuri, Bennett a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, apoi peste câteva ore a vorbit cu Putin, ridicând speculații că liderul israelian – „despre care se spune că este în relații bune cu ambele țări”, scrie ziarul israelian – servește ca un fel de mediator între Kiev și Moscova.

    •  Președintele Vladimir Putin a susținut că Ucraina a sabotat evacuările din Mariupol și Volnovaha, după ce încercările de a asigura trecerea în siguranță a civililor au eșuat sâmbătă, potrivit Associated Press. De asemenea, Putin a amenințat că Rusia va considera drept participare la război orice țară care va încerca să instituie interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

    •  Se spune că doar aproximativ 400 de civili au fost evacuați din orașul ucrainean Volnovaha:

    •  Potrivit CNBC și BBC, forțele rusești au încălcat acordul de încetare a focului în jurul orei 14, iar evacuarea civililor este suspendată la Mariupol. „Partea rusă nu păstrează încetarea focului, a continuat să tragă asupra lui Mariupol și asupra zonei înconjurătoare”, a declarat Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Zelenski, citat în urmă cu 17 minute (ora 12:43) de The Guardian și Associated Press.

    •  Președintele Turciei Erdogan va vorbi duminică cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin într-o declarație raportată de Reuters și citată de The Guardian. Kalin a spus că Turcia este pregătită să ajute la rezolvarea crizei.

    •  Iranul a declarat sâmbătă că a convenit asupra unei foi de parcurs cu organul de pază nuclear al ONU pentru a rezolva toate întrebările nesoluționate cu privire la programul nuclear al țării până la sfârșitul lunii iunie, o mișcare văzută ca un ultim impuls pentru a reînvia acordul nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile globale, scrie Reuters.

    •  Ucrainenii continuă să treacă granița în Polonia.

    •  În urmă cu o oră (10:30), forțele ruse au deschis coridorul umanitar la Mariupol și s-a garantat încetarea focului pentru 5 ore. Noi informații despre încetarea parțiale a focului au fost împărtășite de agenția Reuters. Guvernul ucrainean a spus că planul este de a evacua aproximativ 200.000 de oameni din Mariupol și 15.000 din Volnovakha, iar Crucea Roșie este garantul încetării focului. Nu există însă nicio confirmare imediată că tragerile de foc au fost oprite și nu este clar dacă încetarea focului va fi extinsă și în alte zone, relatează The Guardian, citând Reuters.

    •  Coreea de Nord a lansat sâmbătă o rachetă balistică în mare, potrivit armatelor vecinilor săi, extinzând șirul de teste de arme de la Phenian în acest an, pe fondul înghețării prelungite a negocierilor nucleare cu Statele Unite, scrie agenția de presă Associated Press.

    •  În regiunea Odesa, avioanele de război rusești lovesc orașul Velîkodolînske, informează Ukrinform.net.

    •  Forțele ruse ar putea avansa în alte două orașe-port din Ucraina, în urma atacului lor asupra lui Mariupol, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit, citat de Financial Times. Rusia „înaintează, probabil” spre orașul-port din sudul Nicolaev, a spus ministerul sâmbătă, dar există o „posibilitate realistă” ca unele forțe ruse să ocolească orașul și să împingă spre Odesa.

    Orașele ucrainene Harkov, Cernihiv, Sumî și Mariupol au fost încercuite de Rusia, crede Ministerul Apărării din Marea Britanie, dar forțele armate ale Ucrainei dețin controlul asupra centrelor.

    Videoclipul verificat de The New York Times arată zone civile arse și distruse în Mariupol, Ucraina:

    Forțele ruse continuă să avanseze în Ucraina:
    Russian forces continue to push into Ukraine
    Hartă realizată de The Guardian

    04.03.2022

    •  Armata rusă a intrat în Nikolaev (Mykolaiv), port la Marea Neagră. Potrivit Ukrinform.net, apărătorii ucraineni au respins atacul asupra orașului, luptele continuă la periferie.

    739
    Nava amiral al Marinei Ucrainene Hetman Sahaidachny s-a prăbușit în șantierul naval din Nikolaev. Foto: Twitter

    •  Rusia permite deschiderea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol și Volovaha.

    •  Rusia a blocat accesul la Facebook pe teritoriul țării.

    •  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că există dovezi că Rusia folosește bombe cu dispersie în Ucraina, scrie Reuters.

    •  Microsoft suspendă vânzările de produse și servicii în Rusia, anunță agenția de presă Reuters.

    •  Închisoare de până la 15 ani în Rusia pentru „fake news” despre armata lui Putin. Publicația rusă Znak.com anunță închiderea.

    •  Ca un răspuns la interzicerea postului TV Russia Today în Marea Britanie și în alte țări, Rusia restricționează accesul la site-urile BBC, Voice of America, Radio Europa Liberă, Deutsche Welle și alte canale media online din afara Rusiei, cu precizarea că acestea oferă „Fake News”, scrie Reuters.

    •  Putin spune că vecinii Rusiei ar face bine să nu intensifice tensiunile.

    •  Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat cu o mare majoritate pentru înființarea urgentă a unei comisii internaționale de anchetă independentă cu privință la încălcările drepturilor omului în timpul agresiunii ruse din Ucraina, transmite presa ucraineană și BBC. Față de cea de-a unsprezecea sesiune specială de urgență a Adunării Generale ONU de ieri (3 martie), când cinci țări au votat împotriva solicitării de a opri războiul, de data aceasta doar două țări au votat împotriva investigației internaționale privind încălcările drepturilor omului – Rusia și Eritreea.

    Totodată, 13 țări s-au abținut: China, Armenia, Bolivia, Camerun, Cuba, Gabon, India, Kazahstan, Namibia, Pakistan, Sudan, Uzbekistan și Venezuela.

    FM VhSXoAEgARi

    •  Aproximativ 100 de scoțieni s-au înscris ca să lupte împotriva Rusiei.

    •  Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Europa, din cauza bombardamentelor rusești. Nu s-au semnalat creșteri de radioactivitate.

    •  Ministerul Sănătății: NU consumați pastile de Iodură de Potasiu, nu este cazul! În caz de nevoie, stocurile vor fi asigurate de autorități

    03.03.2022

    •  A doua rundă de negocieri s-a încheiat cu o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare.

    •  Scrisoare deschisă către Putin, semnată de aproape 7000 de oameni de știință ruși.

    •  Lukoil, al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia, cere încetarea războiului din Ucraina, scrie BBC.

    •  A doua rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia sunt în curs de desfășurare. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak tocmai a postat pe Twitter, la ora 16:48, că el și alți oficiali au început discuțiile cu reprezentanții ruși în Belarus. Podolyak subliniază problemele cheie de pe ordinea de zi:
    – Încetarea imediată a focului
    – Armistiţiu
    – Coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele și orașele distruse sau bombardate constant.

    •  Postul TV „Russia Today” critică Marea Britanie, după ce a fost interzis. Nici în România nu mai emite.

    •  Un antreprenor rus aflat în Occident oferă 1 milion de dolari pentru arestarea lui Putin drept criminal de război.

    •  Numărul total al refugiaților din Ucraina a depășit 1 milion, potrivit NPR, care citează ONU. Dintre aceștia, în jur de 600.000 ucraineni sunt refugiați în Polonia, scrie 300gospodarka.pl.

    •  Orașul-port Mariupol de pe litoralul Mării Negre continuă să fie atacat, scrie BBC. Primarul orașului a făcut o adresă video disperată, spunând: „Nu putem lua nici măcar răniții de pe străzi, din apartamente, pentru că bombardamentele nu se opresc”. Astăzi, un purtător de cuvânt al separatiștilor pro-ruși a declarat că vor lansa „atacuri direcționate” împotriva orașului, dacă forțele ucrainene de acolo nu se predau.

    Zonele din Ucraina aflate sub control rusesc (cu roșu) și direcția avansării trupelor armate rusești:

    8d559d15 6771 4860 99d2 28e81755e5cd

    •  Guvernul francez îndeamnă toți cetățenii săi din Rusia să părăsească țara, dacă prezența lor acolo nu este „esențială”. Ministerul de Externe al Marii Britanii și Departamentul de Stat din SUA sfătuiesc anularea oricărei călătorii în întreaga Rusie, motivele fiind dificultatea de a părăsi țara, „volatilitatea crescută” a economiei ruse sau „potențialul de hărțuire a cetățenilor americani de către oficialii de securitate ai guvernului rus”.

    •  Orașul Herson – primul oraș major din Ucraina capturat de ruși! Gara din Kiev a fost bombardată.

    02.03.2022

    •  Diplomatul american Antony Blinken va vizita Belgia, Polonia, Moldova, Letonia, Lituania și Estonia.

    •  O explozie în apropierea gării centrale din Kiev, mai devreme în această seară, a fost cauzată de epava de la o rachetă de croazieră doborâtă de apărarea antiaeriană a Ucrainei, spune un consilier al Ministerului de Interne, citat de BBC.

    •  Armata suedeză a anunțat că patru avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al țării. Incidentul a avut loc la est de Insula Gotland, în largul Mării Baltice.

    •  Adunarea Generală a ONU a cerut cu o majoritate covârşitoare (141 de ţări) Rusiei să înceteze războiul din Ucraina, scriu agențiile de presă AFP, EFE și Agerpres. Cinci ţări au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria.

    •  Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, l-a comparat pe liderul rus Vladimir Putin cu Adolf Hitler și a îndemnat lumea să răspundă într-o manieră hotărâtă și unită, scrie The Guardian.

    •  Uniunea Internațională de Biatlon (IBU) a anunțat astăzi pe site-ul oficial, biathlonworld.com, că interzice participarea tuturor sportivilor sau oficialilor ruși sau belaruși la evenimentele sale internaționale până la o nouă notificare. Totodată, IBU deplânge decesul tânărului biatlonist ucrainean Yevhen Malyshev (19 ani), ucis în această săptămână în războiul din Ucraina.

    •  Apple, Nike, BMW, Ford, Audi și General Motors părăsesc piața rusească. Google elimină știrile furnizate de statul rusesc.

    •  Cel puțin patru persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în urma unui nou atac la Harkov în această dimineață, a anunțat Serviciul de Stat Ucrainean de Urgență, citat de The Guardian. Publicația The Kyiv Independent precizează că atacul a deteriorat clădirea Consiliului orașului Harkov, Palatul Muncii și alte clădiri înalte.

    •  Parlamentul ucrainean a anunțat că și o școală din Harkov a fost lovită de bombardamente.

    •  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o delegație rusă va fi „la fața locului”, miercuri, pentru o nouă rundă de discuții cu Ucraina, dar nu a oferit detalii suplimentare despre locația exactă sau formatul discuțiilor, scrie CNN. „Delegația noastră va fi pregătită să continue conversația în această seară”, a spus Peskov într-o conferință telefonică cu reporterii.

    •  China nu se va alătura guvernelor Statelor Unite și europene pentru a impune sancțiuni financiare Rusiei, a anunțat autoritatea de reglementare bancară a țării, scrie The Guardian. China este un cumpărător important de petrol și gaze rusești și singurul guvern important care s-a abținut să critice atacul Moscovei asupra Ucrainei, informează Associated Press.

    •  Sute de muncitori și localnici au blocat un drum de acces către o centrală nucleară ucraineană din apropierea orașului Enerhodar, din sud-estul orașului, în timp ce forțele ruse avansează în zonă, potrivit CNN.

    •  Patru ucraineni au fost uciși în timp ce atacul din Harkov se intensifică, scrie BBC. Primarul orașului spune că Harkov este „înconjurat parțial” de armata rusă, însă armata ucraineană îi ține piept „eroic”, în prezent.

    5ca590b9 56ab 4d8c a5c5 40de0d9115b5
    457e8c21 059b 4cfc ac65 d320c06564c4
    a76eb8ce 61af 4b72 bfa0 df0172566df7
    Sursa foto: Anadolu Agency

    •  Activistul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare în Rusia, le-a cerut cetățenilor ruși să protesteze zilnic împotriva campaniei militare a Moscovei în Ucraina, a scris purtătorul său de cuvânt pe Twitter, relatează The Guardian. „Putin nu e Rusia!” – transmite Navalnîi.

    •  Ucraina susține că a ucis 5.840 de soldați ruși, potrivit BBC.

    •  Agenția de presă de stat rusesc TASS scrie că un spital și o școală au fost avariate „în timpul bombardamentelor de către forțele de la Kiev în districtul Kuibyshevskyi din Donețk”, a declarat miercuri primarul Alexey Kulemzin. Tot agenția TASS scrie că Putin l-a felicitat pe Gorbaciov, fostul președinte al Uniunii Sovietice, la împlinirea vârstei de 91 de ani.

    •  Despre noile sancțiuni pregătite Rusiei, președintele SUA Joe Biden a spus că „Putin habar nu are ce urmează”. „În această seară, le spun oligarhilor ruși și liderilor corupți care au furat miliarde de dolari din acest regim violent: până aici! Ne alăturăm aliaților noștri europeni pentru a le găsi și confisca iahturile, apartamentele lor de lux și avioanele lor private. Venim după averile voastre obținute pe căi dubioase”, a spus Biden în timpul discursului său privind Starea Uniunii, în timp ce a anunțat un nou grup operativ sub Departamentul de Justiție al SUA care să investigheze oligarhii ruși, transmite CNN.

    •  La ora 10:30, situația era liniștită dar tensionată în Kiev, cu străzile goale, în timp ce orașul se pregătește pentru o altă zi de luptă, scrie CNN.com. „Deocamdată, Kievul este atât de liniștit încât se aude vântul”, spune și reporterul BBC, James Waterhouse (foto) de la fața locului.

    86c7427b 69f1 4ecf be21 f0badd047706

    •  Parașutiștii ruși au aterizat și luptă pentru controlul orașului Harkov, potrivit armatei ucrainene, citat de BBC.

    •  Ministerul rus al Apărării spune că trupele sale au capturat în această dimineață orașul Herson, din sudul Ucrainei. Ministerul ucrainean al Apărării a negat însă aceste informații, potrivit CNN.

    •  Un convoi uriaș de vehicule blindate rusești se află la aproximativ 24 km de capitala Kiev, în nordul țării.

    •  BBC raportează că o rachetă rusă a ucis în timpul nopții cel puțin două persoane în orașul Jîtomîr, care se află la 120 km la vest de Kiev și cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în bombardarea celui de-al doilea cel mai populat oraș al Ucrainei, Harkov.

    •  A fost atacată cu o rachetă și clădirea Poliției din Harkov. De asemenea, Anton Geraschenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, spune că o clădire aparținând Universității Naționale Karazin de vizavi este incendiată în urma atacului.

    •  Wizz Air oferă 100.000 de locuri gratuite pentru refugiații ucraineni.

    •  Ministrul Transporturilor din România: „Toţi cetăţenii ucraineni circulă gratuit cu trenurile CFR”

    •  Câți cetățeni ucraineni au intrat în România, în decursul zilei de marți

    01.03.2022

    În ziua a șasea de război, analiștii spun că există o ușoară acalmie pe măsură ce Rusia își reorganizează campaniile împotriva unei apărări ucrainene mult mai puternice decât se aștepta Moscova, a scris, dimineața, BBC. Atacurile însă continuă, la Kiev, Harkov, Melitopol și nu numai. Un convoi militar lung de circa 65 de kilometri s-a îndreptat astăzi către Kiev, iar Ministerul rus al Apărării i-a avertizat pe locuitorii capitalei ucrainene să-și părăsească casele.

    ukrainewar
    Bombardamente în orașul Harkov. Foto: Twitter / @ahmermkhan

    •  Nord Stream 2, compania din spatele controversatei conducte care a fost oprită pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, a depus oficial faliment, a declarat un oficial elvețian pentru postul de stat SRF.

    •  „Regimul Lukașenko ajută și susține în mod activ invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia și va fi făcut să simtă consecințele economice pentru sprijinul său pentru Putin. Am lansat o primă tranșă de sancțiuni împotriva persoanelor și organizațiilor din Belarus”, a scris pe Twitter Liz Truss, secretară de stat pentru Afaceri Externe din Marea Britanie.

    •  Ambasadorii UE au convenit să excludă șapte bănci rusești din sistemul SWIFT, dar l-au cruțat pe cel mai mare creditor al națiunii, Sberbank, și o bancă deținută parțial de gigantul rus Gazprom, anunță agenția de presă Bloomberg.

    •  Curtea Internațională de Justiție, principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, a anunțat astăzi că va organiza audieri în 7 și 8 martie despre războiul din Ucraina, anunță agenția de presă AFP.

    •  Rusia a interzis două organizații de presă independente, Dozhd TV și Ekho Moskvy Radio, pentru răspândirea unor informații „în mod deliberat false despre acțiunile personalului militar rus în Ucraina” și „informații care îndeamnă la extremism și violență”, relatează AFP.

    •  Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus într-o intervenție la CNN că este dispus să continue negocierile cu Rusia, dar mai întâi „forțele ruse trebuie să oprească bombardarea oamenilor”.

    •  Forțele ruse au intrat în orașul Herson, din sudul Ucrainei, a anunțat Ministrul de Interne al Ucrainei. Ucraina încă controlează clădirea administrației orașului, a declarat la televizor consilierul ministerului de interne ucrainean Vadym Denysenko, potrivit The Guardian.

    •  Președintele Ucrainei și-a exprimat frustrarea pe Twitter din cauza loviturii cu rachete asupra Centrului Memorial al Holocaustului Babyn Yar din Kiev. Acesta este construit pe cea mai mare groapă comună din Europa a Holocaustului, unde armata nazistă a ucis peste 33.000 de evrei în doar două zile în 1941. Vladimir Zelenski a postat astăzi pe Twitter următoarele: „Ce rost are să spui «nu se va repeta niciodată» timp de 80 de ani, dacă lumea rămâne tăcută când o bombă cade pe același loc, pe Babyn Yar? Cel puțin cinci morți. Istoria se repetă”, scrie BBC.

    •  Cinci persoane au fost ucise și alte cinci rănite după ce forțele ruse au atacat turnul de televiziune din Kiev, relatează agenția de știri Interfax. Semnalul canalelor TV din Ucraina a fost restabilit, relatează The Guardian.

    •  Un videoclip postat pe Twitter arată civili din orașul Melitopol, din sud-estul Ucrainei, confruntându-se cu trupele rusești și vehicule militare. „Fasciștilor! Aveți de gând să ne împușcați pașnic? Nu avem arme! Plecați acasă! Plecați acasă!”, strigă aceștia, potrivit The Guardian. Ca răspuns, un soldat rus este văzut trăgând cu arma în aer.

    •  Turnul TV și de telecomunicații din Kiev a fost atacat de trupele ruse, informează G4Media, citând televiziunea independentă Nexta TV.

    •  Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a vorbit astăzi în fața Parlamentului European, printr-un apel video. Discursul lui Zelenski vine după ce ieri a semnat de urgență o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. „Dovediți că sunteți cu noi! (…) Nu știam că acesta este prețul pentru unificare. Sute de oameni au fost uciși. Două revoluții, un război și cinci zile de invazie a Federației Ruse. Nu citesc de pe foaie pentru că foaia aceasta cu discursul pălește în fața a ceea ce se întâmplă acum în Ucraina”, a spus Zelenski, citat de EuropaFM.

    •  Ministerul rus al Apărării îi avertizează pe locuitorii din Kiev să-și părăsească casele, deoarece intenționează să lovească ținte în capitala Ucrainei, transmite agenția de presă de stat rusă Tass.

    •  O înregistrare devenită virală pe internet arată o rachetă care lovește clădirea Administrației Regionale de Stat din centrul orașului Harkov. A urmat o explozie puternică care a distrus geamurile și mașinile din zonă.

    •  Un convoi militar masiv, de circa 65 de kilometri, se îndreaptă către Kiev. 70 de militari ucraineni au murit la Ohtîrka, informează Radio Europa Liberă.

    •  Rusia a trecut de la 40% din forțele sale în interiorul Ucrainei la aproximativ 75%, spune Dr Jack Watling, un academic militar de la Royal United Services Institute, pentru BBC Radio 4.

    •  În legătură cu aderarea urgentă a Ucrainei la Uniunea Europeană, solicitată ieri de președintele Zelenski, Ministrul de externe german Annalena Baerbock a apelat la prudență. „Aderarea la UE nu este ceva ce se va face în câteva luni”, a declarat politicianul din Partidul Verzilor (Bündnis 90/Die Grünen) după o întâlnire cu colega sa slovenă Anže Logar, la Berlin, scrie Der Spiegel.

    Zonele controlate de armata rusă în Ucraina sunt următoarele:

    ne8r5g5jg56h

    •  Piloții ucraineni vor prelua în această dimineață 70 de avioane de luptă de fabricație sovietică, majoritatea Mig-29 și Suhoi Su-25. Aparatele sunt donate de Uniunea Europeană. Ministerul de Externe al Rusiei avertizează că toate țările europene implicate în livrarea de armament letal și combustibil Ucrainei „vor suporta consecințele unor astfel de acțiuni”, scrie Biziday.

    •  Și Australia ajută Ucraina, cu armament în valoare de 50 de milioane de dolari (aproximativ 70 de milioane de dolari australieni). Va trimite rachete antitanc și muniție. „Vom face asta în parteneriat cu NATO. Nu am de gând să intru în detalii, pentru că nu intenționez să anunț guvernul rus cu privire la ceea ce vom trimite”, a spus premierul Scott Morrison, potrivit Daily Mail, citat de HotNews.

    Vezi aici ce arme a trimis fiecare țară Ucrainei

    •  În jur de 70 de soldați ucraineni au fost uciși ieri seara în urma unei lovituri de artilerie rusă asupra orașului Ohtîrka, din nord-est, potrivit unui oficial local, citat de BBC.

    28.02.2022

    A cincea zi de război a început cu noi bombardamente în Kiev și Harkov, însă capitala și orașul strategic al Ucrainei rezistă sub asediul rusesc. Președintele Vladimir Zelenski a anunțat că următoarele zile sunt cruciale pentru ucraineni.

    •  50 de refugiați din Ucraina, studenți mediciniști și mame cu copii, ajung în această noapte la Arad.

    •  FIFA și UEFA au luat decizia finală în cazul Rusiei: echipele de club și naționalele sunt excluse din competiții, iar contractul cu Gazprom a fost încheiat, informează Gazeta Sporturilor.

    •  Finlanda, care nu este în NATO, dar care este membră a Uniunii Europene, a anunțat luni că a luat decizia „istorică” de a furniza arme Ucrainei, scrie HotNews, citând agenția de presă AFP. Este vorba de 2.500 de puști de asalt, 150.000 de muniții, 1.500 de lansatoare de rachete și 70.000 de rații alimentare, a declarat ministrul Apărării, Antti Kaikkonen.

    •  Noi explozii puternice au loc, luni seară (în jurul orei 18:40), la Kiev, unde sirenele au început iar să sune, scrie Hotnews.

    •  Ungaria nu permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina. „Cea mai importantă sarcină a noastră este să garantăm siguranța țării și a poporului maghiar, prin urmare nu ne putem implica în conflictul de război care are loc alături”, susține ministrul de Externe Peter Szijjarto într-un mesaj pe Facebook.

    •  Delegațiile Ucrainei și Rusiei au încheiat discuțiile de negociere, dar au convenit să continue, scrie The Washington Post. Discuțiile au durat aproape cinci ore în sudul Belarusului, lângă granița cu Ucraina, a declarat șeful delegației ruse, consilierul de la Kremlin Vladimir Medinsky.

    •  Ucraina a cerut ca Rusia să fie expulzată din Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol), acuzând-o că abuzează de organizație și că o folosește pentru a viza oponenții politici din întreaga lume și din Ucraina, informează The Guardian.

    •  Grănicerii de pe Insula Șerpilor, despre care inițial s-a crezut că au fost împușcați de către armata rusă, sunt în viață, informează Euronews. Ei sunt ținuți prizonieri în Rusia.

    •  Delegațiile Ucrainei și a Rusiei au început discuțiile pentru a pune capăt războiului. Moscova vrea să ajungă la un acord care să fie în interesul ambelor părți, potrivit negociatorului rus, Vladimir Medinsky. Înainte de începerea întâlnirii, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a cerut trupelor ruse să depună armele și a cerut UE să acorde Ucrainei aderarea imediată în Uniunea Europeană, scrie BBC.

    •  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit cu jurnaliştii într-o conferinţă telefonică, în timpul căreia a spus că Rusia intenţionează să elimine sancţiunile impuse de ţările occidentale, care au făcut ca rubla să scadă. „Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sunt dure, dar țara noastră are potențialul necesar pentru a compensa daunele”, a spus Peskov luni. El a adăugat că „astăzi, Putin va lucra la probleme economice” și se va întâlni cu miniștri cheie, inclusiv ministrul de finanțe și guvernatorul Băncii Centrale din Rusia.

    Reacția Rusiei vine după sancțiunile impuse Rusiei de către UE, SUA și Marea Britanie, care includ o interdicţie asupra tranzacţiilor băncilor rusești cu piețele financiare din Occident. De asemenea, toate activele Băncii Centrale a Rusiei au fost îngheţate, într-o încercare de a bloca finanţarea operaţiunii militare lansate de preşedintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, scrie G4Media.

    Drept urmare, astăzi, Banca Centrală a Rusiei a majorat urgent dobânda cheie la 20%, de la 9,5%, scrie Ziarul Financiar.

    În urma sancțiunilor anunțate luni, valoarea monedei Rusiei, rubla, a scăzut cu până la 40% față de dolarul american, scrie BBC, citând Bloomberg.

    a4ba0ef8 b5e8 48ce b01b eda01915c6cb

    •  Numărul ucrainenilor care au fugit în țările vecine a ajuns la 422,000, potrivit ONU.

    •  Danemarca le permite voluntarilor să meargă să lupte în Ucraina.

    •  Ucraina a solicitat încetarea focului înainte de discuțiile cu delegația rusă. Autoritățile ucrainene au anunțat că delegația lor a sosit la granița dintre Ucraina și Belarus pentru a începe negocierile de pace cu delegația rusă, relatează BBC la ora 11:13.

    27.02.2022

    În a patra zi de la invazia Ucrainei, atacurile rușilor s-au îndreptat spre obiective strategice de interes civil și anume rezerve de petrol, linii de gaz, electricitate. Niciun oraș important din Ucraina nu este controlat de armata rusească, forțele ucrainene dau dovadă de o rezistență acerbă.

    •  În niciun moment Rusia nu a fost amenințată din partea NATO, spune secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, ca răspuns la faptul că președintele Putin a pus forțele nucleare ale Rusiei în „alerta specială”, informează BBC.

    •  Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”, informează Digi24, care citează Reuters. Asta nu înseamnă însă că Rusia va folosi armele nucleare, precizează BBC. Este o nouă amenințare la adresa NATO, pe care Ambasadorul SUA al ONU a numit-o „inacceptabilă” într-un interviu CBS News.

    •  Biroul președintelui Ucrainei a confirmat că o delegație se va întâlni cu oficiali ruși, într-un punct nespecificat la granița cu Belarus, pe măsură ce trupele Moscovei se vor apropia de Kiev.

    •  Trupele ucrainene au repus stăpânire pe Harkov, susține un guvernator, potrivit BBC.

    •  Putin a pierdut până acum 4.300 de soldați, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării ucrainene Hanna Malyar, adăugând că numărul exact va fi clarificat ulterior. Ea a mai spus pe pagina sa de Facebook că trupele ruse au pierdut aproximativ 146 de tancuri, 27 de avioane și 26 de elicoptere.

    •  În ultimele ore, trupele rusești au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, potrivit BBC. Potrivit Biziday, aceasta pare a fi fost o capcană a trupelor de apărare ucrainene. Cel puțin una dintre coloanele de blindate ușoare a fost distrusă, dar luptele pe străzi continuă.

    • Armata rusească a atacat instalațiile de petrol și gaze din Ucraina, au declarat oficialii duminică, provocând explozii uriașe. O explozie s-a auzit după o sirenă de raid aerian în capitala Kiev, unde președintele Vladimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene rezistă avansului rusesc, potrivit Reuters.

    • Tot Reuters transmite: președintele Zelenskiy a spus că noaptea a fost brutală, cu bombardarea infrastructurii civile și atacuri asupra tuturor, inclusiv a ambulanțelor.

    • La Kiev, o coloană mecanizată, aparent aparținând unor trupe aeropurtate ruse, a ajuns în zona de nord-vest a orașului.

    • Avocatul poporului guvernului ucrainean, Lyudmyla Denysova, spune că peste 210 de civili ucraineni au fost uciși și peste 1.100 au fost răniți în invazia Rusiei.

    • Numărul ucrainenilor civili care au fugit din țară a atins la această oră (13:00) 368,000, potrivit The Guardian, care citează Organizația Națiunilor Unite.

    • Azi dimineață, Ucraina a răspuns ofertei Rusiei spunând că este deschisă la negocieri, dar nu într-o țară „dinspre care zboară rachete”. A propus orașe precum Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku. Rușii vor sa negocieze cu Ucraina în Gomel, un oraș din Belarus, informează Agerpres.

    • Federația Internațională de Judo a decis să-l suspende pe Vladimir Putin din funcția de președinte de onoare, informează AFP.

    • Uniunea Europeană ia în calcul interzicerea zborurilor rusești în întreg spațiul aerian al UE, anunță HotNews, citând agenția de presă Reuters, asta după ce ieri (sâmbătă), Polonia, Republica Cehă şi Bulgaria și-au închis spaţiul aerian pentru avioanele rusești, în timp ce Turcia a interzis intrarea navelor de război rusești în Marea Neagră.

    • Guvernul României a decis să trimită muniție și echipamente militare Ucrainei, dar și să preia și să îngrijească răniți din această țară, scrie Biziday. Anterior, țara noastră a trimis Ucrainei doar dezinfectanți și medicamente.

    •  Președintele ucrainean Zelenski a anunțat mai devreme că Ucraina înfiinţează o legiune străină pentru voluntarii din străinătate. „Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, notează Zelenski în declaraţia citată de agenția de presă Reuters.

    Alexander Tyulakon, directorul general adjunct Gazprom, s-a sinucis.

    Elon Musk a intervenit pentru păstrarea accesului la internet în Ucraina, cu sateliții Starlink.

    • Vladimir Putin a salutat, duminică, „eroismul” forțelor ruse în Ucraina, potrivit News.ro.

    26.02.2022

    •  Sâmbătă, președintele SUA Joe Biden a autorizat o asistență militară suplimentară de 350 de milioane de dolari din stocurile Departamentului de Apărare – inclusiv anti-blindură, arme de calibru mic, diverse muniții, blindaje corporale și echipamente aferente – pentru a sprijini apărătorii din prima linie ai Ucrainei, afirmă Secretarul de presă al Pentagonului John F. Kirby.

    • Un grup de hackeri a „spart” baza de date a Ministerului Rus al Apărării. Atacul cibernetic, ca reacţie la invadarea Ucrainei, a fost revendicat de Anonymous în cursul zilei de sâmbătă, potrivit The Wrap.

    • În cursul zilei de sâmbătă, Statele Unite ale Americii au anunțat că sunt pregătite să intervină în Ucraina pentru a-l extrage pe președintele Zelenski, însă acesta a refuzat, scrie Newsweek, citând MSN.com.

    25.02.2022

    • Vineri, Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a lansat un videoclip alături de înalți oficiali guvernamentali, anunțând că sunt gata să apere capitala, în timp ce forțele ruse amenințau Kievul.

    • Zelenski este de părere că el este ţinta numărul 1 a Armatei ruse. „Familia mea este imediat vizată. Rușii vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, eliminând șeful statului. Avem informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev. Voi rămâne în Capitală. Familia mea este tot în Ucraina”, a mai spus Zelenski, potrivit Știrile ProTV și The New York Times.

    • Citește și Interviu dintre bombe cu o ucraineancă, fostă voluntară la Arad: „Kiev și Harkov sunt ca Iadul. Au împușcat civili și au distrus locuințe!”

    24.02.2022

    Președintele Vladimir Putin a anunțat, joi dimineața, o operațiune militară specială în Donbas. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Mai multe detalii despre prima zi a invaziei, aici.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.