marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Turcia a interzis intrarea navelor de război rusești în Marea Neagră

  de Special Arad | 26 februarie 2022, 8:36 PM | Internaţional

  0

  Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că Turcia a interzis intrarea navelor de război rusești în Marea Neagră. Rusia spune că nu a fost notificată oficial.

  Îi mulțumesc prietenului meu, președintele Turciei, R.T. Erdogan, și poporului turc pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război ruse în Marea Neagră și ajutorul militar și umanitar pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul ucrainean nu va uita niciodată asta!”, a scris Zelenski pe Twitter.

  Rusia spune că nu a fost notificată

  Rusia a declarat că nu a primit nicio notificare oficială privind blocarea accesului în Marea Neagră, scrie The Guardian, preluând agenția rusă Interfax.

  Probabil tweet-ul lui Volodimir Zelenski a fost mai degrabă o chemare la acțiune către Turcia, decât o confirmare a unei decizii deja luate, mai precizează Guardian.

  Cu doar o zi înainte, vineri, Turcia anunțase că nu poate opri navele de război rusești care intră în Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, a declarat vineri ministrul de externe turc.

  Conform Convenției de la Montreux din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor de război în timpul războiului sau dacă este amenințată, dar cererea venită de la Kiev a pus guvernul de la Ankara într-o poziție dificilă, deoarece acesta încearcă să își gestioneze angajamentele occidentale și legăturile strânse cu Rusia.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.