marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ministerul Sănătății: NU consumați pastile de Iodură de potasiu, nu este cazul! În caz de nevoie, stocurile vor fi asigurate de autorități

  de Special Arad | 4 martie 2022, 11:51 AM | Naţional | Recomandările editorilor | Sănătate

  0

  În contextul incendiului din noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată lângă orașul ucrainean Enerhodar, tot mai multă lume și-a pus întrebarea dacă este sau nu nevoie de administrarea pastilelor de Iodură de potasiu, împotriva contaminării radioactive, însă este FOARTE IMPORTANT DE ȘTIUT că această pastilă poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide dacă nu este administrată la timpul potrivit, la recomandarea unui medic specialist.

  În primul rând, incendiul de la Centrala nucleară din Zaporojie a fost stins și NU S-AU SEMNALAT creșteri de radioactivitate. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că este în contact cu autoritățile ucrainene și situația este monitorizată îndeaproape.

  Și Agenția Națională pentru Protecția Mediului din România a anunțat în urmă cu două ore că monitorizarea permanentă derulată până la acest moment de către Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), coordonată de Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR) din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) nu a semnalat creșteri ale radioactivității mediului. Valorile înregistrate sunt normale pentru această perioadă şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie.

  În al doilea rând, Ministerul Sănătății din România a anunțat că în caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.

  Iată anunțul Ministerului Sănătății:

  Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

  În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

  Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

  În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.