joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  La sesiunea specială de urgență ONU, 141 ţări au cerut Rusiei oprirea războiului. Cinci au votat împotriva, iar 35 țări, printre care China, s-au abținut

  de - | 3 martie 2022, 12:29 PM | Internaţional

  0

  (foto: Jurta / Wikipedia)

  La cea de-a unsprezecea sesiune specială de urgență a Adunării Generale ONU, o majoritate covârşitoare, 141 de ţări, a cerut ieri Rusiei să înceteze războiul din Ucraina, scriu agențiile de presă AFP, EFE și Agerpres. Cinci ţări au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria, dar și mai multe s-au abținut.

  Rezoluția ES-11/1 deplânge invazia Ucrainei de către Rusia și cere retragerea completă a forțelor ruse, precum și anularea deciziei sale de a recunoaște independența republicilor populare autodeclarate Donețk și Luhansk. Rezoluția a fost sponsorizată de 106 țări și a fost adoptată cu 141 de voturi pentru, 5 împotrivă și 35 de abțineri, potrivit Wikipedia.

  Cele 35 țări care s-au abținut de la vot sunt:

  Algeria, Angola, Armenia, Bangladesh, Bolivia, Burundi, Republica Centrafricană, China, Congo, Cuba, El Salvador, Guineea Ecuatorială, India, Iran, Irak, Kazahstan, Kirghizstan, Laos, Madagascar, Mali, Mongolia, Mozambic, Namibia, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Africa de Sud, Sudanul de Sud, Sri Lanka, Sudan, Tadjikistan, Tanzania, Uganda, Vietnam și Zimbabwe.

  Reprezentanții a 12 țări (Azerbaidjan, Burkina Faso, Cameroon, Etiopia, eSwatini, Guinea, Guinea-Bissau, Maroc, Togo, Turkmenistan, Uzbekistan și Venezuela) au fost absenți.

  FM6ThfgXIAEXlD 2
  Sursa: Twitter

  O sesiune specială de urgență este o reuniune neprogramată a Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a face recomandări urgente cu privire la o anumită situație relevantă pentru menținerea păcii și securității internaționale în orice caz în care Consiliul de Securitate nu acționează din cauza dreptului de veto al unui membru permanent. Mecanismul a fost introdus în 1950 odată cu rezoluția Unirea pentru pace.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.