sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primul an de activitate a managerilor de la Filarmonică și mARTA, în evaluare

    de Tomck@t | 20 martie 2024, 1:51 PM | Administraţie | Topic special

    0

    Astăzi, 20 martie, este ziua în care se termină evaluarea managementului Filarmonicii Arad din 2023 și începe evaluarea managementului Hub-ului cultural mARTA, tot cu privire la activitatea instituției din anul trecut. Managerii celor două instituții, Laurențiu Muntean și Ovidiu Balint, se află amândoi la prima astfel de evaluare anuală.

    Ambele instituții de cultură sunt în subordinea Consiliului Local Municipal, evaluările fiind astfel organizate de Primăria Municipiului Arad.

    Evaluarea lui Laurențiu Muntean, care a devenit managerul Filarmonicii la începutul anului trecut, a trecut de analiza raportului de activitate şi a referatelor-analiză luni, 18 martie, iar astăzi își susține raportul de activitate în cadrul unui interviu cu evaluatorii Dan Simion (director artistic al Filarmonicii Banatul din Timișoara) – titular, Silvia Sbârciu (manager al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca) – titular și Liliana Wass (consilier local) – reprezentantul autorității locale, titular. În cazul în care vreunul dintre evaluatori nu poate participa, supleanții sunt Ivona Stanculeasa (manager al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova) și Antoanela Naaji (consilier local).

    Laurențiu Muntean, director Filarmonica Arad - foto Special Arad

    Comisia de soluționare a contestației (în cazul în care va fi) are următoarea componență: Emőke Kovács (manager al Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare) – titular, Carmen Rus (manager al Filarmonicii de Stat din Oradea) – titular, Cristian Galea (consilier local) – reprezentantul autorității locale, titular. Supleanții sunt Antoniu Zamfir (manager al Operei Române din Craiova) și Dorina Vornicu (consilier local).

    Din realizările lui Laurențiu Muntean în fruntea Filarmonicii în 2023 se remarcă în primul rând numărul mare de concerte cu sală plină, marcând astfel promisiunea de la începutul mandatului de a oferi un program artistic atractiv, dar și o diversificare a programului cultural, cum ar fi „Cargo Clasic” și „Vița de Vie Simfonic”, un concert simfonic sub egida Festivalului Internațional George Enescu la Arad, cu violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof și dirijorul Alexandru Ilie, Gala Salbek Opera Festival cu mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas, soprana Leontina Văduva și dirijorul David Crescenzi şi o parte dintre cursanţii Salbek Opera Masterclass 2023. Alte Master Class-uri organizate la Arad au mai fost cele cu violoncelistul Octavian Lup și, în cadrul „Arad International Masterclasses” – eveniment în colaborare cu London Master Classes, cu profesorii Norma Fisher și Nelly Miricioiu și cu pianistul Eduard Kunz.

    •  Citește și: Norma Fisher și Nelly Miricioiu, două zeițe ale muzicii clasice, ne-au împărtășit impresiile despre Arad International Masterclasses

    •  Citește și: Elena Piccione ne-a povestit despre Arad International Masterclasses, dar și despre legătura dintre Bach și primul astronaut român

    Un alt eveniment inedit a fost cel intitulat „Muzica umbrelor”, cu baritonul Florin Estefan (managerul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca) și dirijorul Vladimir Lungu, împreună cu artiștii vizuali Magdy Hawash (concept video) și Liviu Pop (lumini) și un concert al Orchestrelor Naționale de Tineret din Germania, Ucraina și Moldova.

    interviu ovidiu balint director hub cultural marta

    Evaluarea lui Ovidiu Balint începe astăzi (20 martie) cu analizarea raportului de activitate și va continua cu interviul direct cu evaluatorii vineri, 22 martie. Evaluatorii sunt: Ștefan Iordănescu (consultant artistic al Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și, de altfel, primul director interimar al Hub-ului cultural mARTA, funcție la care a renunțat după doar 2 luni și jumătate) – titular, Vasile Rus (șef serviciu al Școlii Populare de Arte al Centrului Cultural Județean Arad) – titular și Csilla Aur (consilier local, reprezentantul autorității locale) – titular. Supleanții sunt Adrian Șimon (director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Arad) și consilierul local Cosmin Buruc.

    În cazul unei eventuale contestări a rezultatului evaluării, comisia de soluționare este formată din Ioana Engelhardt (managerul Centrului Cultural Județean Arad) – titular, Cristian Fodor (director al Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva) – titular și Florin Iilioni (consilier local, reprezentantul autorității) – titular. Supleanți: Sorin Vlad Predescu (director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Timiș) și Liliana Wass (consilier local).

    Imediat după numirea în funcție, printr-un concurs la care a fost singurul participant, Ovidiu Balint a vorbit într-un interviu Special Arad despre planurile noii instituții de cultură, în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile, despre inițiativele private, pe care vrea să le atragă spre proiectul mARTA, dar și despre clădirea care nu numai că dă numele instituției, ci care, în timp, va fi sediul, precum și o clădire cu rol de muzeu cu săli pentru workshop-uri și diferite evenimente artistice. Anul trecut, Hub cultural mARTA a avut sediul temporar în clădirea Filarmonicii, iar de curând, tot temporar, s-a mutat în prima sală de la intrare a fostului cinematograf Dacia.

    După mai multe documentări și deplasări în Ungaria în căutarea rămășițelor unor mașini MARTA, fabricate la Arad în urmă cu un secol, au fost depuse mai multe proiecte transfrontaliere pentru finanțarea reabilitării și reconversia clădirii-monument istoric MARTA de pe Calea Aurel Vlaicu. În prima conferință de presă din acest an, directorul mARTA, Ovidiu Balint, a precizat că sunt vizate în total cinci proiecte pentru obținerea fondurilor (în parteneriat cu orașele Makó, Mezőberény și Hódmezővásárhely), suma totală ajungând la 3 milioane și jumătate de euro. Mai mult, se pare că ideea creării unei replici a unui autobuz funcțional Westinghouse în scop turistic are mari șanse să devină dintr-un vis, realitate, cinci parteneri privați din zona industrială arădeană intrând deja în legătură cu Primăria Municipiului Arad și începând demersurile pentru a construi modelul.

    Hub cultural mARTA a început să organizeze și evenimente culturale, cel mai de anvergură, Festivalul Underground, urmând să se desfășoare în acest an, în perioada 31 mai – 9 iunie.

    Având însă în vedere că este evaluată acum activitatea instituției în anul 2023, putem vorbi de evenimentele „Simpozion de sculptură”, în cadrul căruia cinci sculptori (Florin Marin, Elena Ilash și Alexandru Smuczer din Cluj-Napoca, Vlad Emană din Timișoara, Anamaria Șerban și Matei Bocancios din Arad) au realizat cinci opere de artă sculptate în piatră de calcar, amplasate în prezent în parcul de pe malul Mureșului, lângă baza sportivă „Constructorul”. Tot în acea perioadă, una dintre sculptorițe, care este și poetă, Elena Ilash, și-a lansat la Arad și volumul „Patruzeci și cinci de inimi îmi bat în piept”, iar în octombrie au urmat două workshop-uri: „Renshi de Arad” și „EA (emoția artificială)”.

    Pentru că mandatul managerial al lui Ovidiu Balint nu a început chiar la începutul anului trecut, ci în primăvară, putem adăuga în lista realizărilor și spectacolul de teatru „The Voyager”, care a avut premiera în Club Flex în luna februarie a acestui an. Citește cronica Special Arad aici: Monodrama unui înger sălbatic… in the middle of everywhere.

    În ambele cazuri, comunicarea rezultatelor finale ale evaluării activității de management pe anul trecut va fi pe site-ul autorităţii locale în termen de 24 de ore de la expirarea termenului în care pot fi depuse contestaţii sau, după caz, de la data soluţionării acestora. Nota minimă pe care Luarențiu Muntean și Ovidiu Balint trebuie să obțină ca să rămână în funcție este 7.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.