Ștefan Iordănescu, director interimar la „Hub cultural MARTA”, noua instituție culturală din Arad

  de Raluca Medeleanu | 29 June 2022, 11:48 AM | Administraţie

  3

  (sursa foto: fanatik.ro)

  Înființată la finalul lunii mai a acestui an, noua instituție culturală în subordinea Consiliului Local Municipal are de acum director interimar: Ștefan Iordănescu. Decizia numirii sale nu a fost însă fără discuții în ședința CLM de astăzi.

  Regizorul de renume Ștefan Iordănescu s-a născut la data de 27 septembrie 1958, la Baia Mare. A absolvit Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, specializarea regie teatru şi film, iar de-a lungul carierei sale a fost director al Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional din Timişoara şi al Teatrului Clasic Arad, dar este şi iniţiatorul festivalului prin care s-au aniversat cei 200 de ani de existență a celui mai vechi teatru din țară, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița.

  La ora actuală este angajat pe postul de consilier artistic atât la Teatrul Național Timișoara, cât și la Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, funcție pe care o ocupă în orașul nostru încă din anul 1987. În urma votului consilierilor locali în ședința de astăzi, 29 iunie, activitatea de la teatrul arădean va fi pusă pe „pauză”, iar pentru o perioadă de 120 zile va ocupa funcția de director interimar la proaspăta înființată instituție „Hub cultural MARTA”.

  Legalitatea numirii unui interimar la o instituție nou înființată, dezbătută aprins în CLM

  Încă de la anunțarea înființării acestei noi instituții de cultură în Arad, un soi de clonă a deja existenului Centrului Municipal de Cultură Arad, au apărut discuții în contradictoriu. Odată pentru optarea de a înființa încă o instituție „de birouri”, cu 17 noi angajați (cu încă 2 în plus față de planul inițial: 15 pe posturi de execuție, 2 pe conducere), pe când alte insituții culturale, precum Filarmonica, duc lipsă acută de personal. Pe de altă parte, pentru graba cu care s-a optat înființarea acestei instituții care ia locul „Muzeului Transporturilor” care era planificat în spațiul redobândit de Primărie, fosta fabrică MARTA de pe Calea Aurel Vlaicu. Vorbim de aprobarea unui buget deja pe anul în curs, 2022, angajare și numire de director, în condițiile în care imobilul MARTA este încă într-o stare avansată de degradare, demersurile de reabilitare fiind abia la început, la faza de documentație, urmând probabil ca lucrările să înceapă doar peste câțiva ani. Din informațiile pe care le deținem, până atunci, HUB Cultural MARTA ar urma să aibă birourile în Palatul Cultural.

  În cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal de astăzi, toți consilierii locali, mai puțin cei de la USR, au votat însă pentru numirea lui Ștefan Iordănescu director interimar al Hub-ului Cultural MARTA. Motivația celor de la USR nu avea de a face cu persoana în cauză, ci, după cum ne-a explicat Daniela Arieta Săbău după ședință, tocmai cu graba prin care se face totul. Gruparea nu a înțeles de ce nu s-a numit prin concurs un director, fiind vorba de o instituție care își începe activitatea de la zero, interimatul fiind de regulă o opțiune de a înlocui pe cineva deja existent, pe o perioadă provizorie, până la un concurs.

  „Ne-am opus interimatului, deoarece el nu există. Ca să existe un interimat, trebuia să fie un contract de management care e reziliat înainte de termen. Neexistând acest contract, nu putem vorbi de un interimat. Putem să citim ce înseamnă interimat. Am spus că nu se aplică articolul 33 din ordinanța 189, pentru că nu există acest interimat. Deci această hotărâre este nelegală. Consiliul Local este doar obligat să facă concursul pentru manager, nu să facă concursul pentru referenți, cum puteți observa pe site-ul Primăriei, nu să se substituie în semnarea anumitor contracte de muncă. Am spus că această grabă de a numit un interimat este tocmai pentru acest lucru, de a semna contractul de muncă cu viitorul angajat din 6 iulie încolo…”, ne-a spus Daniela Arieta Săbău.

  Totuși, poziția Primăriei este fermă. Lilioara Stepănescu, secretarul general al Municipiului Arad, a susținut în ședință că nu se pune problema vreunei ilegalități:

  „Acele prevederi ale ordonanței de urgență din 2008 au fost date cu caracter general, nu există un articol special dedicat pentru speța în care ne aflăm, dar pentru că vom da publicare ordonanței 189 din 2008, am selectat acel articol. Într-adevăr nu suntem în situația în care a încetat înainte de termen un contract de management, dar suntem în situația în care se impune desemnarea unui interimar în lipsa conducerii instituției publice. În ceea ce privește organizarea concursului pentru o funcție de execuție, aceasta se interpelează pe mandatul dat de Consiliul Local la data înființării Hub Cultural MARTA, ca până la încadrarea în condițiile legii a personalului necesar pentru buna organizare și funcționare a instituției publice, Consiliul Local a mandatat primarul și funcționarii de specialitate din Primăria Municipiului Arad să asigure, ca dispoziții tranzitorii, activitățile. Considerăm că proiectul de hotărâre se bucură de prezumția de legalitate, nu cred că există vreo problemă. Într-adevăr este nevoie să se numească un interimar, dar este limitat în timp mandatul acestuia, cel mumt 120 de zile. În acest termen suntem obligați să organizăm concursul de recrutare, cu respectarea legii”, a spus Lilioara Stepănescu.

  În ceea ce privește restul personalului de la noua instituție înființată, consilierul Levente Bognar a dorit să aducă recomandarea ca, dat fiind faptul că este vorba de o instituție de cultură, să se țină cont la angajare ca persoanele să dețină specializări într-un domeniu cultural.

  Mai multe detalii despre Hubul MARTA citește aici: „Hubul mARTA” – O nouă instituție, în subordinea CLM, într-o clădire momentan părăginită. Câți angajați va avea și ce buget are pregătit pentru 2022 – Special Arad 

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. De ce sa ne mai miram la tot ce se întâmpla in scumpă noastră patrie mioritica??!!Astfel de lucruri sunt banalități fata de ce se întâmpla sub oblăduirea lui johanis si a alianței PNL-PSD care se spetește de se rupe pt binele nostru!! Nici o speranța pt următorii 100000…. ani!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.