sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  CTP solicită majorarea cu 2,5 milioane lei a unui credit bancar pe care l-a accesat de acum 15 ani. „E o plasă de siguranță”

  de Raluca Medeleanu | 26 aprilie 2024, 1:30 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Consilierii județeni sunt chemați în ședință pentru a îl mandata pe reprezentantul CJ în adunarea generală a acționarilor de la CTP Arad, în vederea aprobării a încă 2,5 milioane lei pentru creditul pe care îl are la Banca Transilvania. Directorul Claudiu Godja ne-a explicat însă că linia de credit nu e accesată decât arareori, fiind practic  o „plasă de siguranță” pentru situațiile în care apar întârzieri la anumite plăți.

  Compania de Transport Public (CTP) Arad a contractat de la Banca Transilvania o linie de credit în valoare de 2.800.000 lei, în data de 16 decembrie 2009, care a mai fost suplimentată între timp cu 200.000 lei, ajungând la ora actuală 3.000.000 lei. Pentru acest credit, s-a pus ipotecă imobiliară asupra conturilor curente ale societății și cesiune de creanță asupra subvențiilor încasate de la Consiliul Local Municipal Arad și de la UAT-urile membre ale ADI Transport Public Arad, precum și ipotecă imobiliară asupra depoului din Micălaca (aflat în proprietatea Companiei de Transport Public Arad).

  Data scadentă de achitare a acestei linii de credit este 29 octombrie 2024. Cu toate acestea, CTP solicită o prelungire a termenului de încă un an și suplimentarea cu încă 2,5 milioane lei.

  „Hodăjeu Dorina-Maria, șef serviciu cu exercitare temporară la Serviciul Guvernanță Corporativă, Ajutor de Stat și Transport, reprezentant al Unității Administrativ-Teritoriale Județul Arad în Adunarea Generală a Acționarilor la S.C. Compania de Transport Public S.A., pentru a vota în ședința Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din data de 30 aprilie 2024 pentru aprobarea suplimentării liniei de credit în valoare de 3.000.000 lei, contractată cu Banca Transilvania, cu suma de 2.500.000 lei și prelungirea liniei totale de credit în valoare de 5.500.000 lei cu o perioadă de 24 de luni de la data semnării actului adițional”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre care va fi aprobat de consilieri.

  „Cele 3 milioane nu mai acopereau eventualele costuri pentru o lună de zile”

  Contactat telefonic, directorul CTP Claudiu Godja a declarat pentru Special Arad că încă de la început această linie de credit a fost accesată doar pentru a avea o sumă de siguranță pentru diferite întârzieri neprevăzute care se reflectă asupra bugetului companiei. Ceea ce s-a modificat acum este însă această solicitare de a suplimenta linia de credit astfel încât ea să fie la zi cu modul în care au crescut toate prețurile.

  „Linia de 3 milioane lei ne acoperea costurile pentru o lună de zile. Trecând anii, costurile au crescut. Cele 3 milioane nu mai erau acoperitoare, astfel că am solicitat băncii să analizeze o posibilă majorare, iar banca ne-a oferit fără majorări, ba chiar am negociat o dobândă mai mică. E doar o plasă de siguranță, nu e un credit propriu-zis. În momentul de față, cele 3 milioane nu sunt atinse, ne dorim să nu fie atinse, dar uneori de regulă folosim câte 10 – 15 zile. De regulă, în cea de-a doua parte a anului când așteptăm pentru rectificări bugetare mai pot apărea situații de a accesa pentru a achita plățile urgențe: motorina, curentul, care nu pot fi amânate. La fel și cu salariile, încercăm să le plătim în 15 și 30 ale lunii, ca în contractul colectiv de muncă”, a explicat directorul CTP.

   

  •  Citește și: „Vinerea verde” va reflecta discounturi la abonamentele de călătorie cu tramvaiul din Arad · Special Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.