joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Norma Fisher și Nelly Miricioiu, două zeițe ale muzicii clasice, ne-au împărtășit impresiile despre Arad International Masterclasses

  de Raluca Medeleanu | 19 august 2023, 9:12 AM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Nelly Miricioiu și Norma Fisher alături de Elena Piccione la Casa Pianului din Arad

  Săptămâna aceasta, atât Filarmonica Arad cât și Casa Pianului Jacques Faix au fost gazdele Arad International Masterclasses – un proiect în premieră la Arad. Aici, aproximativ 20 de studenți cu vârste între 16 și 20 ani, din mai multe țări de pe glob, și-au perfecționat abilitățile muzicale alături de două mari personalități ale domeniului: Norma Fisher și Nelly Miricioiu, ambele profesoare la London Master Classes, sub a cărei egidă este organizat și evenimentul de la Arad, prin Centrum Education Through Music.

  Sub coordonarea directă a Elenei Piccione și sub patronajul lui Călin Humă (consulul onorific al României în Marea Britanie), master class-ul din Arad a debutat cu un concert deosebit susținut de virtuozul Eduard Kunz, în 13 august, la Filarmonică și se încheie sâmbătă, 19 august, tot în sala Filarmonicii, acolo unde cei mai buni dintre studenții master class-ului vor susține câte un concert de muzică clasică.

  Două profesoare de renume internațional, cu cariere de excepție

  Pentru început, prima ediție Arad International Master Classes a însemnat două cursuri de perfecționare: unul pentru operă, coordonat de Nelly Miricioiu, una dintre cele mai apreciate soprane, originară din România, respectiv un curs pentru pian, susținut de Norma Fisher, care este și directorul artistic al London Master Classes.

  Norma Fisher

  Norma Fisher este o multipremiată pianistă din Londra, care a dobândit renume internațional încă de la începutul carierei sale, după ce a concertat în anii 60 cu BBC Orchestra, Berlin Radio Orchestra și Royal Philharmonic. „Fisher este cunoscută pentru versatilitatea ei ca interpretă, primind aprecieri în întreaga lume ca unul dintre cei mai mari pianiști britanici. Această versatilitate se extinde la muzica de cameră, pe care o cântă cu muzicieni de top din toată Europa”.

  Din cauza unor probleme de sănătate însă, din anii 90 s-a axat pe predarea muzicii tinerelor generații, excelând și la acest domeniu. Norma Fisher este profesor de pian la Royal College of Music din Londra, dar este invitată să susțină nenumărate seminarii de muzică în toată lumea. De asemenea, este director artistic la London Master Classes, institut reputat de muzică activ deja de 20 de ani.

  De pe „băncile” sale au ieșit muzicieni de renume, dintre care îl putem aminti chiar pe Eduard Kunz, care a concertat la Arad.

  eduard kunz la filarmonica arad international masterclasses(Eduard Kunz, în concert la Filarmonica Arad, fotograf: Alexandru Săcui)

  Doamna Fisher a fost impresionată de tinerii cursanți care au participat la Arad International Masterclass și își dorește ca proiectul să continue cu următoare ediții.

  „Pot spune că am o clasă de pianiști excepționali, dintre care majoritatea nu au mai fost în România până acum și sunt încântați de primirea pe care au primit-o!”, a declarat pentru Special Arad Norma Fisher.

  Nelly Miricioiu

  Nelly Miricioiu este considerată a fi una dintre cele mai versatile artiste ale vremurilor noastre. Repertoriul ei se întinde de la Mozart și bel canto până la Verdi, Puccini, până la opera italiană mai modernă a lui Respighi și Zandonai sau compozitorii francezi și ruși. După cum a scris Rodney Milnes în Opera Magazine, „această divă extraordinară poate să cânte orice și să cânte bine”.

  De-a lungul carierei, a cântat pe scene de renume dintre care Scala din Milano, Royal Opera House din Londra, Washington Opera, Amsterdam Concertgebouw ș.a.

  Despre cursurile de la Arad, doamna Miricioiu ne-a spus că își dorește să devină un proiect de tradiție.

  „Este o absolută plăcere că am fost invitată să fac parte anul acesta din Arad Masterclasses, ca parte a London Masterclasses – o creație a dragii mele prietene și respectatei mele colege Norma Fisher.

  Este vital ca industria noastră să ofere oportunități ca aceasta pentru tinerii artiști și sunt mândră să am un grup de cântăreți care sunt cu adevărat talentați, dedicați și plini de bucurie și energie molipsitoare. Sunt răsplătită în fiecare zi de progresele pe care le fac și sunt nespus de bucuroasă că sunt atât de dispuși să absoarbă cunoștințele și experiența pe care sunt atât de fericită să le împărtășesc.

  Elena Piccione continuă să facă o treabă minunată cu cursul, cu sprijinul lui Călin Huma și generozitatea autorităților locale, a directorului Filarmonicii Arad și a Colegiului de Artă din Arad. Este o perioadă cu adevărat interesantă și cred că proiectul ar putea avea un viitor foarte interesant”, a declarat pentru Special Arad Nelly Miricioiu.

  Concertul de final al Arad International Masterclass, unde veți putea asculta cursanții cei mai iscusiți, va avea loc astăzi, 19 august, de la ora 19:00, la Filarmonica Arad. Accesul este gratuit.

   

  • Citește și interviul pe temă: Elena Piccione ne-a povestit despre Arad International Masterclasses, dar și despre legătura dintre Bach și primul astronaut român · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.