sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Hub mARTA e în priză: sediu provizoriu nou, detalii despre Festivalul Underground, viitorul muzeu și autobuzul turistic

    de Tomck@t | 6 martie 2024, 6:33 PM | Cultură | Știri Arad | Topic special

    3

    Hub Cultural mARTA are de acum un nou sediu provizoriu, sala de intrare în fostul cinematograf Dacia (până de curând o pizzerie) și proiecte foarte mari pentru 2024. Astăzi, în prima conferință de presă mARTA din acest an, am aflat câte ceva despre evenimentele din viitorul apropiat, dar și despre procesul reconversiei clădirii fostei fabrici într-un muzeu și un sediu de veritabil hub cultural.

    Sediul temporar din centrul Aradului va fi folosit inclusiv pentru evenimente, dar nu s-a renunțat, desigur, la mutarea sediului în clădirea care-i dă și numele hub-ului cultural, clădirea fostei fabrici de automobile MARTA. Demersurile chiar au început, două proiecte de finanțare au fost deja depuse, ambele pentru reabilitarea și reconversia clădirii-monument istoric. În plus, se anunță evenimente de anvergură, în primul și în primul rând un eveniment de calibru european: revenirea după o pauză de 12 ani a Festivalului Underground.

    Un proiect de finanțare pentru reabilitarea clădirii cu turn, cu frontul stradal către Calea Aurel Vlaicu, a fost depus de Hub Cultural mARTA, iar un alt proiect a fost depus din partea Primăriei, pentru reabilitarea altei părți din corpul clădirii MARTA.

    „În spate, mai există un alt corp de clădire, la fel de mare, poate chiar mai mare, denumit C1-3 în studiul de fezabilitate, care va fi cel mai greu de reabilitat, fiindcă are probleme mari la acoperiș ș.a.m.d., care nu se vede de la stradă”, a precizat directorul Hub Cultural mARTA, Ovidiu Balint.

    Clădirea fostei fabrici de automobile se întinde pe 800 mp, din care suprafața utilizabilă este de 3200 mp, deoarece clădirea are 4 nivele: subsol, parter și două etaje.

    Proiect în oglindă: muzeu al automobilelor în Arad și în orașul maghiar Makó

    Proiectul Primăriei este un parteneriat cu orașul Makó din Ungaria, împreună cu un ONG destinat automobilelor de epocă, numit „Veteranii auto”. Colaborarea transfrontalieră este un proiect „în oglindă”, deoarece va fi un muzeu al automobilelor și la Arad, dar și la Makó.

    Ceea ce este comun în proiectul celor două orașe, Arad și Makó, este faptul că despre un inginer originar din Makó se spune că a lucrat la fabrica de autoturisme din Arad înainte să se numească M.A.R.T.A. (Magyar Automobil Részvény Társaság Arad – înființată în 1909) și ar fi contribuit chiar la concepția autoturismelor MARTA. Informația este însă o confuzie, așa cum Special Arad a mai punctat în trecut. Inginerul în cauză, Galamb József, a plecat în SUA în 1903 și a început să lucreze la Ford Motor Company în 11 decembrie 1905 (vezi Wikipedia), unde a contribuit la conceperea celebrul model Ford T, adică prima mașină din lume fabricată industrial (până atunci, toate autoturismele erau fabricate manual). La Arad, Galamb József a lucrat de fapt la Fabrica de Vagoane, Motoare și Turnătorie de Fier a societății pe acțiuni „Johann Weitzer” cândva între sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX.

    Proiectul întocmit de Hub cultural mARTA a fost depus tot în colaborare cu un oraș din Ungaria, de data aceasta cu Mezőberény (orășel lângă Békéscsaba). Renovarea unei părți din clădirea mARTA prevede și crearea a trei săli multifuncționale (pentru spectacole, workshop-uri), plus alte săli destinate rezidențiatelor și repetițiilor artistice, iar la subsol se vrea o tipografie. Planul clădirii și destinația fiecărei săli se găsește, de altfel, pe site-ul hubmarta.ro.

    Directorul Hub Cultural mARTA, Ovidiu Balint, a precizat că sunt vizate în total cinci proiecte pentru obținerea fondurilor, suma totală ajungând la 3 milioane și jumătate de euro. „Asta nu înseamnă că le vom câștiga pe toate. Doamne ajută, dar nu prea cred, dar dacă vom câștiga măcar două, e totuși un început pentru clădirea MARTA și pentru insitutuția Hub cultural mARTA”, a mai adăugat Ovidiu Balint.

    Pentru evenimente culturale, directorul a spus că mai sunt „alte trei proiecte de mică anvergură depuse de Hub mARTA (n. red. – pe proiectul Interreg RO-HU), unul împreună tot cu Mezőberény și alte două cu un alt oraș din Ungaria, cu care Aradul este înfrățit, Hódmezővásárhely”.

    „Vedeta” programului artistic anual: reluarea unei tradiții culturale a Aradului, Festivalul Underground – ediția a XIV-a

    Ovidiu Balint a declarat că denumirea festivalului nu va mai fi „Festivalul de teatru și film Underground” ci, simplu, „Festivalul Underground”, deoarece va acoperi mult mai multe domenii artistice, opt, în total. Va fi un adevărat festival al artelor, cu workshop-uri de teatru, de dans, de muzică, de artă fotografică, de scenografie etc., dar despre acest eveniment vom primi mai multe informații în curând.

    Festivalul este plănuit pentru perioada 31 mai – 9 iunie, se va desfășura așadar pe o durată de 10 zile… dar este posibil să se extindă chiar la 12 zile, deoarece „sunt foarte mulți care vor să participe la acest festival de prestigiu european”, a dezvăluit Ovidiu Balint. Deocamdată, organizatorii se află la faza de selecție, dar ceea ce a putut dezvălui managerul Hub mARTA este că vor fi participanți din multe țări străine, având colaborări stabilite deja cu Ministerul Culturii din Spania, Ministerul Culturii din Belgia și Ministerul Culturii din Ungaria, dar urmează și alte colaborări din alte țări.

    Vot fi în jur de 300 de artiști invitați la Arad în perioada 31 mai – 9 iunie.

    Locațiile vor fi foarte diverse, „deocamdată nu le divulg nici pe acestea, fiindcă nu s-au stabilit 100% toate, dar vor fi din cele mai ciudate – dacă vreți – locații”, a spus Ovidiu Balint.

    „Din România pot să vă spun că vor veni foarte multe trupe independente. Festivalul Underground a venit din nou ca o gură de aer pentru trupele independente din România, fiindcă este SINGURUL festival din România care îi invită la o astfel de manifestare de anvergură națională, ba chair europeană. Adică nu există un România niciun alt festival care să se adreseze exclusiv companiilor sau producțiilor independente de teatru sau de film”, a spus Balint.

    sediu provizoriu hub marta
    Sediul provizoriu Hub mARTA, unde se intenționează să se organizeze și câteva evenimente culturale mai mici

    Invităm toți arădenii care vor să contribuie

    Ovidiu Balint a subliniat că arădenii sunt așteptați să se implice în proiectele Hub-ului cultural mARTA, fie cu idei și proiecte de evenimente sau chiar obiecte de valoare muzeală, deoarece una dintre proiecte se numește „Colecții muzeale”.

    Un muzeu va fi Muzeul Tehnicii și Tehnologiei, „care va încerca să reconstituie istoria industrială a Aradului, de altfel una dintre cele mai bogate din partea asta de țară”, iar celălalt muzeu va fi de etnografie a tuturor comunităților etnice din Arad.

    „Invităm toți arădenii care au dovezi, obiecte, cărți despre istoria locală a tehnicii și tehnologiei, să le doneze, să le închirieze sau pur și simplu să vină la discuții cu noi, să vedem sub ce formă putem colabora. Ideea e că invităm toți arădenii care vor să contribuie la aceste proiecte muzeale”, a spus Ovidiu Balint, numărul său de telefon fiind public pe site-ul hubmarta.ro, pagină web care are, de asemenea, un formular de contact.

    Autobuzul turistic Westinghouse… gata în 2025 (?)

    Cu privire la crearea unei replici a unui autobuz funcțional Westinghouse în scop turistic, viceprimarul Ilie Cheșa a venit cu vești bune.

    Macheta autobuzului a fost stabilită deja împreună cu cinci susținători din zona industrială arădeană și au început și demersurile pentru a construi modelul. Viceprimarul nu a vrut să divulge, deocamdată, numele acestor firme, deoarece proiectul este în faza de semnare a protocoalelor cu colaboratorii, dar susține că tocmai aceste companii s-au oferit să se implice.

    Viceprimarul este de părere că într-un an de zile va fi construit autobuzul turistic Westinghouse și va putea circula deja pe străzile Aradului.

    „Cred că vom fi primul oraș din România care va avea un astfel de autobuz”, a subliniat videprimarul.

    „Pot să spun că sunt fericit fiindcă, în sfârșit, începem să redevenim orașul cultural de altădată (…) Este un an foarte important pentru Hub mARTA, pentru că am făcut pași, s-au depus proiecte și chiar dacă Ovidiu crede că nu le vom câștiga pe toate, măcar să câștigăm unul sau două proiecte transfrontaliere dintre cele care au fost depuse și vom veni și noi, din partea Primăriei, cu o sumă de bani. Studiul de fezabilitate a fost intenționat împărțit în mai multe bucăți pentru a putea accesa cât mai multe proiecte europene, fiindcă majoritatea liniilor de finanțare europeană sunt accesibile la 2-3 milioane de euro, iar noi avem un target de 11 milioane ca să facem cum vedem noi lucrurile acolo și cum ar trebui să fie”, a mai spus Ilie Cheșa.

    Citește și:

    •  Banii la cultură (IV). Primul an în forță pentru evenimente marca Hub mARTA

    •  Anti-vai ș-aMARTA

    „The Voyager” – spectacol de teatru cu „un înger rătăcit” în Flex, produs de Hub mARTA, Aradi Kamaraszínház și Teatrul Carousel

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Toate explicațiile pe care le căutați despre HUB cultural mARTA le găsiți pe pagina web a instituției http://www.hubmarta.ro . Până atunci, vă citez de pe prima pagină a website-ului http://www.hubmarta.ro :”HUB este un cuvânt preluat din limba engleză şi înseamnă, în această limbă, „principala parte, sau partea centrală a unui loc în care se desfăşoară multă activitate”. Transpus în ceea ce îşi propune noua instituţie, prin proiectul de management, ar însemna locul în care artele se inter-conectează, locul în care publicul interacţionează permanent, nu doar ca un receptor al mesajului şi al produsului artistic, ci şi ca un participant implicat în producţia lui. De asemenea, instituţia va fi o conexiune între oferta culturală instituţionalizată, cererea publicurilor ţintă şi iniţiativa organizaţiilor neguvernamentale şi cea a antreprenorilor culturali.”

      --1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.