joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Un granit – oglindă a ceea ce suntem

  de Raluca Medeleanu | 27 aprilie 2024, 10:32 AM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  20

  Înlocuirea vechiului pavaj de pe Bulevardul Revoluției cu plăci de granit a dus la un soi de epifanie în mintea mea, una însă extrem de dureroasă. Și nu sunt singura care a avut această trezire la realitate. Dacă până acum, pavajul de culoare nisipoasă, chiar așa cârn și ciobit, era un camuflaj pentru felul în care arată, cu adevărat, orașul, acum parcă s-au dat jos toate „filtrele” care ne încețoșau privirea și putem să vedem clar adevărul gol goluț: suntem mizeri!

  Dacă pe vechiul pavaj de culoare prăfuită nu sărea în ochi halul de mizerie în care a ajuns Aradul, ei, iată, pe textura granitului vedem tot: urme de scuipat, toate mucurile de țigări strivite cu papucul, sau chiar rămase intacte, să se stingă din inerție, pahare de plastic, șervețele cu care ne-am șters la nas și ne-a fost prea lene să le aruncăm la gunoi, urme de vomă, rahat de păsări (fie ele porumbei ori ciori – Doamne iartă-ne!). O pastă scârboasă de jeg se prelinge peste noul granit, care deja arată – înainte de a fi inaugurat – ca o epavă.

  Da, o epavă – un cuvânt care oglindește perfect și ce a ajuns acest centru cândva maiestos al Aradului.

  Unii o să dați ochii peste cap! Oh, încă un articol cu tentă nostalgică pentru timpuri de mult apuse. Dar… se spune că nostalgia se activează atunci când există nemulțumire față de prezent și lipsă de speranță pentru viitor.

  Așa că, privind modernul granit jegos de pe bulevard, mintea îmi zboară automat cu tristețe către copilărie, anii ’90, început de 2000, când de fiecare dată când îmi vizitam o parte din neamuri, care locuiau la Craiova (da, acea Craiova care acum e cu târgul în topuri europene), vorbeau mereu cu vecinii despre Arad, ca un exemplu, cu invidie: „Ooo, din vest! Acolo, parcă ești în străinătate”. Ca să nu mai vorbim despre cum se cruceau când veneau ei în vizită și admirau cât de curat este peste tot. Un șervețel n-ai fi găsit pe jos! Spațiile verzi erau îngrijite, trotuarele măturate, iar oamenii încă mai aveau cei 7 ani de acasă.

  Acum, la 20 ani de atunci, nu știu cum mai arată Craiova decât din poze, dar centrul pare tare îngrijit. Mai îngrijit decât cel din orașul care stârnea invidie unchiului meu de acolo. Acum, la 20 de ani de atunci, ceea ce știu sigur e că Aradul meu, care era dat atât de des exemplu, e la stadiul de himeră. Așa cum bine observa și o vecină de-a mea, nici măcar trandafirii de pe malul Mureșului nu mai sunt capabili să-i îngrijească! Ei nu mai există.

  Tot ce există e multă delăsare, mulțumire cu puțin și ochi închiși, pentru a nu vedea jegul.

   

   

  •  Citește și: Cât s-a plătit deja și câți bani mai trebuie pentru „pavajul fără de sfârșit” de pe Bulevardul Revoluției · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dacă îmi permiteți o observație, cred că atitudinea de a arăta cu degetul către cei veniți de pe alte meleaguri e o variantă mai ușoară, găsim un țap ispășitor și ne spălăm pe mâini în loc să ne privim bine în oglindă și pe noi, arădenii, care nu cred că mai suntem atât de civilizați cum erau înaintașii noștri.

   +27 voturi
   +1
   -1
  2. Spiritul aradean a fost sacrificat odata cu venirea la conducere a unor politicieni/administratori fara cultura administrarii unui oras! Promovarea in functii de conducere pe criterii politice/clientelare a dus la schimbarea a ceea ce ar fi trebuit sa fie elita, spiritul aradean! Au venit peste aradeni conducatori care nu aveau educatia, cultura, pregatirea necesara sa conduca un oras cosmopolit cum era Aradul! Profesionistii, oamenii de valoare din Arad au facut un pas in spate nefiind obisnuiti sa faca totul pentru putere si daca n-au facut-o de buna voie au fost invrajbiti si de lehamite au cedat!! Si de acest lucru au profitat cei care au facut din conducere/administrare/politica o arta a parvenirii! Ei au trebuit sa se ocupe – si cam asta le-a ocupat timpul in ultimii 20 de ani – sa-si faca un statut/ o pozitie personala nicidecum sa dezvolte o comunitate armonioasa. Concetatenii veniti din alte parti se adapteaza locului! Gasesc ordine si se aplica ordinea fara discriminare se adapteaza! Este delasare si aplicarea ordinii haotica si discretionara, se adapteaza! Ideea este ca daca la nivel institutional conducatorii, angajatii au un nivel de cerinte, pretentii, exigente la nivel de comuna nu au cum sa impuna alt nivel de dezvoltare a urbei! Ei au “mutat Aradul de pe harta de vest si au coborat stacheta infruptandu-se copios cu lacomie si pe-ndelete din ceea ce a avut si inca mai are de oferit orasul! Marea majoritate a “noii elite” au pasit intr-o sala de teatru, filarmonica, biblioteca etc. odata cu promovarea in functii pe criterii politice si nici macar de-atunci, marea majoritate, nu stapaneste vreo limba straina avand adesea probleme serioase inclusiv cu limba materna!
   P.S. Daca sefii de santiere aflati in contract cu Primaria – atat cei care pun pavajul pe bulevard cat si cei din Piata Catedralei – si-ar onora atributiile de serviciu verificand in fiecare etapa curatenia am certitudinea ca ar fi diferit! Utilajele folosite lasa pete de ulei, multe din mizerii sunt facute sub ochii lor, nu exista reactii, simt civic! Iar daca sesizezi cuiva “esti luat la ochi”…

   +44 voturi
   +1
   -1
  3. Moldova , respectiv Bucovina a avut atâtea personalități încât, valoric Transilvania cu tot cu așa-zișii maghiari poate doar visa ! Palatul Culturii fin Iași e peste toate construcțiile de acest gen din țară . Iar de olteni ce să mai zic , doar se amintește în articol ! Sunteți câțiva cărora le place să înainte de a gândi ! Oricum vrajba între ardeleni,olteni și moldoveni nu e bună decât pentru cei care de secole vor să ne dezbine !! Aradul e plin de politiceni corupți în frunte cu umbra asta de primar pe care l-am pus în frunte ! Și … Peștele de la cap se-mpute !

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. ==TRIST DAR ADEVARAT – SUSTZINUT DE TOATE DATELE STATISTICE ==ARADUL A DECAZUT LA NIVELUL ORASELOR MICI DIN BARAGAN SI OLTENIA == TRIST IMBATRANIT JEFUIT CONSTANT DE HAHALERELE FANARIOTE LOCALE CU SPITALE SUBDOTATE SI ECHIPAMENTE INVECHITE . == MOLDOVENII NE DAU CLASA LA SPITALE – SPITALUL DIN COMANESTI DIN BACAU DIN SUCEAVA ARATA NEKERMANN LA NIVELUL CELOR DIN AUSTRIA. == CE A FOST ARADUL IMPERIAL SI IN CE HAL ARATA == SCARBA MI E DE HAITELE FANARIOTE LOCALE ==BANATZANUL TRAIAN VUIA SPUNEA IN 1919 – NE VOR UMPLE DE FANARIOTISM == A AVUT MARE DREPTATE ==

   +12 voturi
   +1
   -1
  5. @Raluca Medeleanu
   Evident, e pe jumatate o gluma comentariul meu. Adevarul este ca aradenii si-au pierdut de multa vreme caracterul civilizat. Constat ca unii comentatori dau, la modul serios, vina pe cei veniti de pe alte meleaguri, pe administratie, pe politie, dar adevarul gol-golut e in curtea fiecaruia dintre noi. Nu poti pune un politist langa fiecare nesimtit care scuipa, arunca chistocul sau hartia, dupa cum e absurd sa crezi ca oricate firme de curatenie ai putea mobiliza acestea ar putea face fata nesimtirii generalizate! Ia sa incerce sa propuna administratia sau politia sa aplice amenzi usturatoare si sa vedeti care va fi reactia generala! Nici nu vreau sa-mi imaginez…
   Realitatea e ca aradeanul devine pe zi ce trece tot mai necivilizat. Iar a transfera vina in alta parte (desi exista vina si in alta parte!) e doar un mijloc de a nu accepta adevarul.

   +1 voturi
   +1
   -1
  6. Medelwqnco, nu mai încerca să faci pe jurnalistul I teligent ca nu e cazul, ești mult sub unul mediocru. Legat de „halul” în care a ajuns Aradul, pai da, nivelul locuitorilor din oraș este unul de ciocanar în proporție de 80% și la acest nivel astfel de harci jurnalistice similare cu cele de pe granitul din centru, nu fac decât sa le spele și mai mult neuronul inic care mai este funcțional.

   Tu în aceasta tentativa de articol încerci sa arunci un scuipat către administrație însă vântul ideilor direcționează saliva plina de muci în botul ciocanarilor corala le explici fără ca ei sa înțeleagă, ca sunt puscati.

   Dar citind comentările îmi dau seama ca este mai grav decât credeam. Comentul asta nu are privilegiul sa apară căci e cu nasoale la dresa mintii luminate care l-a stors din puțul gândirii după ce o picătură de sânge i-a irigat unicul neuron.

   --26 voturi
   +1
   -1
   • Străbunicii mei din partea bunicului au trăit la Craiova… Eu m-am născut la Arad, părinții mei la Arad. Originile mele însă sunt așa: oltenești, maramureșene, bănățene, ardelenești și ungurești. Dacă ne luăm însă după criteriul dumneavoastră legat de dreptul a ceva bazat pe origini, vă spun că cei care au diferite funcții în oraș nici măcar nu sunt născuți la Arad, așa că din perspectiva dumneavoastră poate că nu au dreptul să ia decizii despre viitorul orașului. Să fim serioși! Fiecare om trebuie judecat după ceea ce face cu viața lui, după propriile acțiuni, nu după un loc de naștere. Ca să extind paranteza, nu cred că există un om care să nu aibă, în trecutul îndepărtat, origini de pe alte meleaguri. Sunt acele teste ADN pe bază de salivă care arată originile noastre din diferite părți ale continentului, ba chiar de pe alte continente, care cred că sunt edificatoare în legătură cu teoria „pur sânge”. Iar despre scrisul la comandă, nu scriu la comandă, scriu așa cum simt și cum gândesc eu… unii mai putem și simți și gândi pe cont propriu, nu doar contra cost.

    +15 voturi
    +1
    -1
  7. Nu are nicio legatura locul nasterii sau al primilor ani din viata cu nivelul de educatie dobandit, implicit nivelul de civilizatie. Am intalnit oameni civilizati in toate colturile tarii, la fel cum am intalnit scursuri care nu ar merita in ruptul capului sa aiba dreptul de a respira in Arad.
   Sunt nascut in Hunedoara, unde am trait peste 25 de ani si de 15 ani sunt aradean cu acte in regula, cu sotie aradeanca si copil nascut in Arad; tata e din Iasi, mama ardeleanca; 2 bunici moldoveni, cu radacini in zona Cernauti, bunic oltean, bunica din Mures… deci sunt o corcitura din toate zarile… Am primit insa tot ce e mai bun de la fiecare in materie de civilizatie si astazi ma cert cu aradeni din blocurile unde am locuit/locuiesc, care nu vor sa reparam zonele comune, sa zugravim, sa intretinem frumos spatiul din jurul blocului, cu gazon, piatra decorativa, etc… Si sa stiti ca cea mai toxica categorie de „vinituri” nu sunt intotdeauna cei veniti din alte zone ale tarii ci si multi veniti din zone rurale ale Aradului, mai sarace, deloc obisnuiti cu ce inseamna viata intr-un oras mai mare, la bloc, cu obligatiile aferente. In plus, educatia se mai face si cu forta, adica amenzi usturatoare celor certati cu bunul simt. Administratia locala ar trebui sa isi faca treaba in acest sens…

   +6 voturi
   +1
   -1
  8. Pentru articol, R. M. : 👏 – absolut numic de adăugat sau de modificat !
   .
   Pentru comentarii :
   @ R.M. , @ Dara – 👍.
   .
   @ Greiere: – da, nu poți pune un polițist lângă fiecare meltean necivilizat, dar poate ați auzit de „PUTEREA EXEMPLULUI” și de faptul că „de la cap se-mpute peștele”.
   Dacă politicienii, administratorii urbei, cât și angajații acestora, AR COBORÂ PERMANENT (nu doar ocazional, strict ca „spectacol electoral”) din „Turnul lor de fildeș”, printre muritorii de rând, demonstrând un comportament unitar cu al acestora, de simplu „angajat care merge la munca pt care e plătit”, FĂRĂ TOT FELUL DE PRIVILEGII, AROGANȚE, AFACERI PERSONALE și DE GRUP, FAVORURI ADMINISTRATIVE, etc., atunci, da, ei, printr-un comportament firesc și civic-exemplar, ar putea fi un exemplu și un stimulent de conduită pt restul cetățenilor !!!
   Și abia DUPĂ exemplul de cinste și de conduită dat de cei din vârful urbei, să se vină cu măsurile punitive pt. cei recalcitranți la Normele de Civilizație; dar, vă garantez că ar fi mult mai puțini.
   .
   De ce, oare, majoritatea românilor „se civilizează” când trec granița? Primesc câte un Polițist lângă ei care să-i supravegheze?
   Oare de ce organele de ordine din România, nu sunt respectate de cetățeni ? Oare nu pentru că SUNT DISCREȚIONARE și funcționează la comandă politică, administrativă sau bunul-lor-plac, dar NICIDECUM în slujba cetăteanului și a dreptății …?!
   .
   @ Pentru Inwlwcyal: – nu, nu este el cel ce aruncă pe jos, ci este EXACT ceea ce a găsit pe jos, pe „oglinda” de granit, Raluca Medelean, adică un amărât de trol care-și ia jenanta simbrie, din firmiturile de pe masa „boierilor”.
   Asemenea nulități umane nu meritâ nici măcar băgate în seamă, cel mult ocolite, pt. a nu călca în ele și a nu-ți murdării pantofii…

   +10 voturi
   +1
   -1
  9. @Dd
   Cred ca sunteti intr-o involuntara eroare tipica romanului, adica… oricine altcineva e de vina, numai eu nu! Ingaduiti-mi sa ma indoiesc ca acel exemplu ”de la varf” il poate civiliza pe vecinul meu caruia ii este lene sa mai faca doi pasi pana la tomberon si arunca gunoiul langa. Stiti ce s-a intamplat cand i-am atras atentia? Mi-a raspuns scurt: ”Ce te f*te pe tine grija?” La fel, cand i-am atras atentia unui tanar care a aruncat un ambalaj direct pe trotuar, spunandu-i ca e un cos la cativa metri distanta, raspunsul lui a fost tipic smecherasului: ”Daca tot stii unde e, du-l tu!”
   Si stiti ceva, degeaba a luat masuri politia locala si l-a amendat cu vreo 2-3 ani in urma pe acel politist (!!), daca bine imi amintesc, care a vandalizat florile de pe pasarela spre strand, in baza inregistrarii video, asemenea acte n-au incetat. Stiti ce lipseste? Va spun eu! Educatia de baza! Aceea care se capata in familie. Iar daca se duc afara din tara, de frica nu fac ce fac aici, ca acolo exista atitudine civica functionala. La noi cati ati vazut sa procedeze ca mine! Mai nimeni, fiindca nimanui nu-i pasa, avand in cap exact ideea asta ca ”sa faca ordine administratia, sa dea exemplu primarul, seful politiei, notarul, directorul teatrului etc”.
   Stiti, stra-strabunica mea era din Sicula, in rest, tot neamul pana la mine si la copiii mei sunt nascuti in Arad. Si, va rog sa ma credeti ca, in varsta fiind, am apucat sa vad si ”mai marii” orasului din vremea comunista. Sa fi vazut aia ce ”privilegiati” erau! Si totusi, orasul era mai curat si nu era decat o firma de facut curatenie in oras, iar politisti mult mai putini (si atunci erau destui ”cu pile”!). Ce s-a schimbat? Va spun tot eu! Daca ma prindea mama sau tata ca arunc ceva pe trotuar, era jale! Acum fiecare isi crede odrasla un fel de print de care n-are voie nimeni sa se atinga! Si ar mai fi multe de spus, dar, repet, a da mereu vina pe altcineva e cea mai comoda cale de a ne exonera pe noi insine de vina!
   O saptamana frumoasa va doresc!

   +5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.