sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Elena Piccione ne-a povestit despre Arad International Masterclasses, dar și despre legătura dintre Bach și primul astronaut român

    de Raluca Medeleanu | 10 august 2023, 9:19 AM | Cultură | Interviuri | Recomandările editorilor

    0

    Timp de o săptămână, Aradul devine un reper pentru perfecționarea în muzica clasică. Aici, 20 de tineri din mai multe țări se vor instrui la master class-ul organizat de muzicieni de excepție, de renume internațional, profesori ai London Master Classes.

    Întregul eveniment, care se desfășoară atât la Casa Pianului, cât și la Filarmonica Arad, este coordonat de Elena Piccione, o tânără pianistă italiancă, extrem de ambițioasă, care deja conduce asociația Art in Conversation din Italia și o firma proprie în capitala Marii Britanii.

    Ne-am întâlnit cu Elena la Casa Pianului Jacques Faix, de pe Episcopiei, înaintea începerii master class-ului, pentru a afla cum a intervenit Aradul în toată această ecuație. Pianista ne-a dat detalii și despre alte proiecte interesante în care este implicată, care întrepătrund varii domenii, dintre care chiar neuroștiința sau explorarea spațiului cosmic, însă toate având ca pion principal muzica clasică.

    – Cum de a ajuns Aradul pe „radarul” London Master Classes?

    – Totul a început din anul 2021, pentru că atunci am mers în Marea Britanie pentru a înregistra o serie de piese pentru Art in Conversation, care este o asociație caritabilă care se ocupă cu schimburi interculturale, a cărui președinte este Călin Humă și el era deja în legătură cu Aradul, întrucât a susținut un concert aici (n.red. tot grație lui Humă, Filarmonica Arad a concertat în Franța). Când l-am întâlnit, ne-am împrietenit datorită pasiunii noastre comune, muzica.

    Când m-a auzit cântând, m-a invitat în Anglia să fac niște înregistrări pentru Art in Conversation. Apoi am devenit chiar parte din Art in Conversation, fiind reprezentantul din partea Italiei, iar ulterior directorul executiv. Așa a început totul. Apoi am mai deschis și o companie, iar Călin mi-a deschis această poartă către România, fiind și consulul onorific, astfel că așa a venit Aradul în discuție. El a deschis această oportunitate și mi-am spus de ce nu?

    – Știai ceva despre Arad până la acel punct?

    – Până atunci nu, dar îndată ce a menționat despre oraș m-am pus să mă documentez, sunt o persoană foarte curioasă și îmi place să aflu astfel de informații.

    – Te întreb deoarece sala de concerte a Filarmonicii din Arad are o reputație foarte bună grație acusticii…

    – Absolut! Acustica este impresionantă. Acolo se vor desfășura și cursurile de pian din intermediul master class-ului, iar cursul de canto va fi în camera corului, care este situată chiar lângă această sală.

    – Spune-ne puțin despre cei care susțin aceste cursuri.

    – Avem doi profesori de la master class-urile din Londra. Seria de cursuri din Arad sunt organizate de Centrum Education Through Music, care este o companie britanică. Astfel, instituția care desfășoară master class-urile din Londra este o instituție cu reputație care operează în domeniu de mai bine de 20 ani, iar noi colaborăm acum cu ea și îi găzduim reprezentanții la Arad.

    Avem doi profesori din cadrul London Master Classes: Norma Fisher, care este și directorul artistic al instituției, respectiv Nelly Miricioiu, care este profesoara pentru canto, este o soprană cu origini românești. Cursurile se adresează studenților, care au de regulă 20 ani, dar avem și câțiva minori, care au 16-17 ani.

    – De unde sunt participanții?

    –  Avem studenți din variate țări de pe glob. Avem studenți din Hong Kong, Polonia, Franța, Serbia, România… și unul dintre minori este din România.

    – Care este numărul total de participanți la master class?

    – Anul acesta sunt aproximativ 20.

    – Așadar, 20 de studenți, din diferite țări de pe glob, explorează în această săptămână străzile Aradului. Ei sunt instruiți de profesioniști, iar la final cei mai buni studenți vor susține un concert… Practic, vorbim de o competiție?

    – Acum nu mai este vorba de o competiție, pentru că ei deja au trecut de selecție. Oricine s-a putut înscrie la început, dar apoi a fost o selecție, fiecare profesor a selectat maxim câte 12 studenți, iar apoi dintre aceștia cei mai buni vor fi selectați să cânte în cadrul concertului final, de la Filarmonica Arad, unde va fi un repertoriu de muzică clasică de pian și operă. Avem compoziții din secolul XVII, precum Bach, până la secolul XX, precum Shostakovich. Vor fi concerte solo, nu duo, respectiv cântăreți acompaniați de pian.

    – Ne-ai spus că locuiești în Italia, dar că ți-ai deschis o companie proprie la Londra. Cum ai ajuns la Londra?

    – Prin Călin Humă, căci el e în Marea Britanie și am început colaborarea inițială pentru Art in Conversation, cu acele înregistrări, după care a continuat și mi s-au deschis oportunități. Plus că îmi chiar place foarte mult Anglia. Mereu am iubit-o și probabil dacă nu aș locui în Italia, m-aș muta complet acolo, astfel că am decis să profit de oportunitate și să deschid acolo.

    – Compania ta, Centrum – Education Through Music, funcționează pe trei sectoare principale. Ne poți spune mai multe detalii despre activități?

    – Primul sector e organizarea evenimentelor pentru specialiști în muzică, așa cum e cazul master class-ului. Al doilea sector este o colaborare cu oamenii de știință din domeniul neuroștiinței, practic e o cercetare științifică prin care se urmărește popularizarea efectelor benefice ale muzicii pentru sporirea potențialului omenesc și abilitățile cognitive.

    Pentru asta am realizat un parteneriat cu o echipă de experți din Marea Britanie care dezvoltă produse care vor fi distribuite pe piață. Practic, compania mea le oferă conținutul muzical. Deci acest sector se axează pe recunoașterea beneficiilor muzicii în diferite domenii ale societății, din punct de vedere cognitiv. Muzica poate relaxa, poate spori performanța psihică.

    – Iar al treilea sector de activitate?

    – Al treilea sector al companiei îl reprezintă popularizarea muzicii clasice în diferite sectoare ale societății, prin evenimente specifice pe care le organizăm pentru fiecare arie de activitate. Acum, de exemplu, ne ocupăm cu domeniul spațial, pentru că am început un prim eveniment, la Observatorul Regal din Greenwich, sub forma de concert plus conferință. A fost o mixtiune între muzica compusă de Bach, pe care am cântat-o eu, iar discuțiile din cadrul conferinței pe care le-am purtat împreună cu Dumitru Prunariu, care este primul și singurul astronaut român care a mers în spațiu. A fost parte din echipa programului spațial „Intercosmos” al Uniunii Sovietice. Așa că a fost un eveniment muzicalo-filozofic.

    Calin Huma Elena Piccione Catinca Nistor si Dumitru Prunariu

    (Călin Humă, Elena Piccione, Catinca Nistor și Dumitru Prunariu. Sursă foto: Facebook Elena Piccione)

    – Dumitru Prunariu a împărtășit din experiența sa din cosmos?

    -Da. Am avut doi moderatori, unul era Călin Humă, iar celălalt era Catinca Nistor de la Institutul Cultural Român din Londra, ei ne adresau întrebări și noi răspundeam în fața publicului. Iar în timpul concertului meu de pian, publicul stătea în observator, în beznă, urmărind imagini cu stele de la NASA, proiectate pe cupolă. Apoi, când s-a încheiat concertul, s-a pornit lumina și a început dezbaterea. Eu am discutat despre știința muzicală din spatele compozițiilor lui Bach, iar Dumitru a vorbit mai mult despre experiența zborurilor cosmice, dintr-un punct de vedere filozofic, existențial. Cele două domenii se intersectează perfect. Muzica și Spațiul sunt interconectate perfect.

    – Este o idee de-a dreptul poetică!

    – Chiar este poetică. Și dacă te gândești, sunt regizori de film care au înțeles asta. Dacă te gândești la Kubrick cu Odiseea Spațială, sau Andrei Tarkovski cu Solaris, amintește-ți de scena în care levitează. M-a inspirat foarte mult scena aceea minunată, cu muzica de Bach! E exact cea pe care am cântat-o și la Observatorul Regal.

    – Trebuie să fi fost un eveniment foarte interesant și profund. Ai în plan să organizezi așa ceva și în alte locuri?

    – Da. Ne gândim să organizăm în întreaga lume așa ceva, în diferite observatoare, sau la facultăți de fizică, astronomie, astrofizică, dar inclusiv la cele de filosofie, întrucât cred că este într-adevăr interesant. Și ne gândim să propunem evenimentul și pentru corporații, ca oportunitate de teambuilding. Pentru că la finalul concertului și conferinței tematice, publicul poate interveni. La Greenwich am avut 30 minute de întrebări și răspunsuri, astfel că e și o oportunitate socială.

    Ce frumos ar fi să mergi la servici și, în loc de discuții obișnuite, să ajungi să discuți apoi cu colegii despre muzică și spațiu și filozofie! Închipuie-ți, de exemplu, să lucrezi într-o bancă, unde este mult de lucru și nu e ceva prea artistic, iar apoi pleci către casă gândindu-te la muzică și spațiu! Și te poziționezi în relație cu enormitatea spațiului.

    ***

    Concertul care va marca deschiderea master class-ului de la Arad, susținut de virtuozul Eduard Kutz, va fi organizat în data de 13 august, de la ora 19:00, la Filarmonica Arad, iar cel de final, unde veți putea asculta cursanții cei mai iscusiți, va avea loc în 19 august, tot de la ora 19:00, la Filarmonica Arad. Accesul la aceste concerte este gratuit.

     

    • Citește și: Oportunitate de afirmare enormă pentru Filarmonica Arad. Consulul Onorific al României la Winchester, Călin Humă, ne-a vorbit despre proiectul „Art in Conversation” și miniturneul de la Paris și Bonn • Special Arad 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.