joi, 5 decembrie, 2024

Special Arad Logo

    Clădirea fostei fabrici MARTA, dată în administrarea hub-ului cultural omonim. Directorul va depune 3 proiecte pentru finanțarea reabilitării

    de Raluca Medeleanu | 15 decembrie 2023, 10:13 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    1

    Înființată în primăvara anului 2022, instituția culturală numită „Hub mARTA” a început abia de anul acesta să se pună în mișcare, în primă fază prin venirea lui Ovidiu Balint, prin concurs, pe postul de director, care în această vară a și organizat primul eveniment, anume un simpozion de sculptură în Parcul Eminescu. Abia acum însă, în cadrul ședinței CLM de vineri, 15 decembrie, instituția a primit în administrare și clădirea după care și-a primit inițial și denumirea: fosta fabrică MARTA, de pe Calea Aurel Vlaicu.

    Planul, pe termen lung, este ca acea clădire să devină sediul instituției culturale, dar să găzduiască și două muzee (al tehnologiei și al etnografiei Aradului multicultural). Pentru acest lucru, se pregătesc documentele cu intenția de a o reabilita. Primul pas a fost făcut, Primăria obținând finanțare de la Ministerul Culturii 140.000 lei pentru realizarea documentației tehnice, urmează acum identificarea unei surse de finanțare nerambursabilă pentru lucrările propriu-zise. Directorul Ovidiu Balint ne-a explicat că până când clădirea nu figurează în acte ca fiind în administrarea instituției, „Hub-ul cultural mARTA” nu poate aplica proiecte pentru a obține astfel de finanțări.

    Trei proiecte sunt pregătite pentru a fi depuse în ianuarie

    Directorul ne-a mai spus că există deja pregătite 3 proiecte pentru a fi depuse pe programul de finanțare Interreg România – Ungaria, dintre care două vizează reabilitarea plus manifestări culturale. Tot pentru reabilitare se va solicita finanțare și la ADR Vest.

    „Nu puteam depune dacă clădirea nu era a noastră. Cele trei proiecte au termen de depunere până în 27 ianuarie 2024, iar noi putem atrage până la maxim 1 milion de euro, pentru că trebuie să împărțim finanțarea cu partea maghiară. Nu e suficient, dar vor fi și alte proiecte. Și la ADR Vest ne pregătim împreună cu Primăria să depunem, tot la anul. Și așteptăm și proiectele de finanțări strategice tot cu parteneriat româno-maghiar, unde vor fi sume mari. Povestea MARTA se pliază perfect pe proiectele transfrontaliere româno-maghiare pentru că povestea este comună”, ne-a spus Ovidiu Balint.

    Amintim că MARTA este acronimul pentru Magyar Automobil Részvény Társaság Arad. Firma producea diferite modele de autoturisme printre care și un autoturism autohton denumit „Márta”.

    Dacă anul acesta hub-ul cultural mARTA a funcționat doar cu directorul și un responsabil pe resurse umane, acum s-au mai alăturat încă doi angajați la instituție: un referent cultural la compartimentul proiecte și o persoană responsabilă pe achiziții, care au dat concursul pentru ocuparea postului chiar în această săptămână. Momentan, până când se va reuși reabilitarea fostei fabrici de pe Calea Aurel Vlaicu, hub-ul funcționează în incinta Filarmonicii Arad.

    Mai multe despre planurile de viitor pentru mARTA, puteți citi aici: „Numai din risc se naște ceva!”. Interviu cu proaspătul director al hub-ului cultural MARTA, Ovidiu Balint · Special Arad

     

    • Citește și: MARTA sau MALAXA? Care a fost primul automobil românesc? · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.