sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Banii la cultură (I). Aproape 7 milioane lei pentru evenimentele CMCA din 2024. Amifran, fARAD, FlorAR și „O zi cu tata” sunt câteva dintre ele

    de Raluca Medeleanu | 31 ianuarie 2024, 5:14 PM | Administraţie | Cultură

    5

    Odată cu publicarea primului draft al bugetului general de venituri și cheltuieli al Aradului, aflăm și care sunt evenimentele pregătite pentru 2024, în organizarea CMCA, Filarmonicii, Teatrului și hub-ului „mARTA”. În acest prim articol, prezentăm programul pregătit de Centrul Municipal de Cultură Arad (CMCA), care ar urma să primească 6,8 milioane de lei.

    Subliniem din start că evenimente precum Festivalul AoA, ori Festivalul Particles, nu sunt incluse în acest buget, ele nefiind în organizarea propriu-zisă a CMCA, ci fiind în fiecare an înscrise și câștigătoare cu finanțări nerambursabile. Acele finanțări au loc anual, împărțite în două sesiuni, cea de primăvară și cea de toamnă, la care se pot înscrie diferitele asociații, centre, instituții ori cluburi din oraș, în vederea primirii unui sprijin financiar pentru proiectele pe care le pregătesc (detalii vor fi disponibile, în curând, AICI).

    Revenind însă la evenimentele care sunt realizate direct de CMCA, de regulă ele se regăsesc toate încă de la început, în tabelele bugetului, deși ulterior, mai pot apărea și altele, odată cu rectificarea bugetară din vară, când consilierii pot aproba noi alocări financiare.

    CMCA are bugetate 40 evenimente culturale, educative, de recreere și sportive

    Trebuie evidențiat că, pe motivul că încă nu a fost aprobat proiectul ce prevede bugetul Aradului (el fiind încă la faza de transparență decizională) asupra datelor de mai jos mai pot surveni modificări ulterioare.

    Momentan, dintre evenimentele pe care urmează să le organizeze direct CMCA în decursul acestui an, potrivit anexei dedicate din proiectul de hotărâre, putem număra un total de 40 care se ridică în total 6,8 milioane lei, evenimentele fiind împărțite pe mai multe subcategorii, în funcție de domeniul specific. Menționăm că unele dintre ele par inserate aleator în anumite subcategorii, cum ar fi Festivalul Vinului la cultură, ori FlorAr (expoziția de flori) ca eveniment educativ.

    Pentru evenimente de cultură / artistice, bugetul total alocat este de 3,5 milioane lei. Printre acestea amintim „Zilele Aradului” care primește cea mai mare sumă (1.000.000 lei), evenimentul numit „Cultură și Administrație Arădeană”( descris ca fiind un „complex de acțiuni cultural-artistice, religioase, științifice, administrative și sportive”, având suma de 600.000 lei), Festivalul Berii (despre care amintim că anii anteriori a fost realizat în parteneriat cu o firmă privată din Arad, deținută de Călin Costea, iar anul acesta beneficiază din partea municipalității de 300.000 lei), Festivalul Rock Maris (120.000 lei), Festivalul Folk Maris (80.000 lei), Festivalul Internațional de Artă Contemporană MediaArt (ediția a X-a primește 50.000 lei), Festivalul de film documentar fARAD (ediția a XI-a primește 200.000 lei), Festivalul de teatru francez Amifran (75.000 lei), Festivalul Vinului (250.000 lei), Simfonia Florilor de Toamnă (evenimentul cu figurinele din decorațiuni florale, primind 100.000 lei), StArt Arad (continuarea proiectului cu realizarea de picturi murale în oraș, 75.000 lei), Festivalul de Muzică Religioasă (35.000 lei) și o serie de evenimente artistice, științifice, religioase și sportive, bugetate „la pachet”, care se vor desfășura în luna decembrie (650.000 lei).

    Pentru evenimente educative, bugetul total alocat este de 845.000 lei. Printre acestea, amintim FlorAr (expoziție de flori, 320.000 lei), Ziua Olimpicilor Arădeni (40.000 lei), Ziua Europei (50.000 lei), 1 iunie – Festivalul Copilăriei (120.000 lei), O zi cu tata (100.000 lei), respectiv Târgul Educației (15.000 lei).

    Pentru evenimente cultural – științifice, bugetul total alocat este de 390.000 lei. Printre acestea, amintim Festivalul Internațional de Literatură (90.000 lei), Târgul de Carte (100.000 lei), Festivalul Internațional de Științe Umaniste (90.000 lei), Conferințele „Historia” (ediția a VI-a primește 80.000 lei), Festivalul de Literatură „Ștefan Augustin Doinaș” (cunoscut și cu numele scurt „SAD”, care primește 30.000 lei).

    Iar pentru evenimentele sportive, bugetul total se ridică la 110.000 lei, fiind incluse doar două: Cupa Aradului la ciclism (50.000 lei) și LapTenis – Campionat de Tenis cu Piciorul (60.000 lei).

    Pe lângă aceste subcategorii, CMCA mai are încă 1.920.000 lei pentru diferite acțiuni de-a lungul anului: manifestări ale minorităților (maghiare: 700.000 lei, germane și rome, ambele câte 25.000 lei, sârbe: 20.000 lei), spectacole și activități în aer liber (200.000 lei), evenimente recreative la Ștrandul Neptun pe perioada estivală (350.000 lei) etc.

    Contactată de Special Arad, directoarea Daniela Pădurean Andreica a declarat că în mare este mulțumită de bugetul primit, că deși nu au fost incluse toate evenimentele pe care ar fi dorit să le organizeze, cele importante, devenite deja de tradiție, au primit sumele dorite și că vor fi mai de amploare față de anii anteriori.

    „Din punctul de vedere al solicitărilor, evident că ele nu au fost prinse toate, că ne-am propus să creștem. Important e că au fost păstrate evenimentele mari propuse și sperăm cu bugetarea pe care o avem să rezolvăm nevoile orașului la un nivel de calitate superior anilor anteriori. Cam acesta este gândul nostru în fiecare an, tot ce dorim este să facem din ce în ce mai bine. Acest lucru e important, că evenimentele importante, care deja s-au conturat în peisajul activităților noastre, sunt acolo, acelea au fost păstrate. Ba chiar unele dintre ele au fost privilegiate din punct de vedere al alocării bugetare, astfel credem că o să reușim să facem cel puțin în această primă fază evenimente mai frumoase”, ne-a spus directoarea CMCA.

    Câți bani au alocați evenimentele care vor fi organizate anul acesta de Filarmonica Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” și hubul cultural „mARTA” veți putea afla în articole pe care le vom publica zilele următoare.

     

    Citește și: Pentru 2024, buget mai mare al municipiului Arad, pe măsura cheltuielilor… · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ma intreb…oarecum retoric…ce evenimente ar putea organiza Hubul cultural Marta din moment ce nu exista…adica exista, dar pe hartie. Director platit din bani publici are deja de 2 ani, proiecte, evenimente, actiuni 0. Doar niste incercari de tipul unor excursii tematice in Ungaria dupa piese de la fier vechi. Acestea nu vad cum s-ar califica la categoria de proiecte finantate de CMCA din moment ce alte asociatii cu activitati mult mai multe in spate sunt refuzate “la limita” cu proiecte bine scrise pentru a se face loc si a plati cu bani grei himerele nascocite de unii la un spritz…

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Veți afla în articolul pe care îl avem pregătit despre acea instituție. Până atunci, despre instituție trebuie să vă informez că ea există, iar în 2023 a avut primele 2 evenimente: un simpozion de sculptură la care au luat parte artiști profesioniști și un atelier renshi pentru elevi. Pentru 2024, are un buget mai mare și va avea mai multe evenimente în organizare. Vă mai pot oferi informații și despre sediul instituției, care până la momentul reabilitării fostei fabrici este provizoriu într-un birou din Filarmonică. În plus, vă amintesc că imobilul de le Calea Aurel Vlaicu a fost dat oficial în administrare acestui hub în 15 decembrie 2023. Mai multe puteți citi și în acest articol: https://specialarad.ro/marta-data-administrare-hub-cultural-3-proiecte/

        --1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.