marþi, 7 mai, 2024

Special Arad Logo

    Muzeul Retro IT, într-o nouă locație! „De obicei, copiii sunt șocați. Cum puteam să trăim fără internet?!” | Video

    de Tomck@t | 26 aprilie 2024, 7:09 PM | Cultură | IT | Reportaj | Topic special

    0

    În vara acestui an se împlinesc 6 ani de când arădeanul Florin Mărcuş a deschis muzeul său de istoria calculatoarelor, numit „Retro IT”. De atunci, a schimbat de două ori locația, cea mai recentă fiind inaugurată chiar în urmă cu câteva zile, într-o clădire din Piața Avram Iancu (nr. 3). Exponatele s-au înmulțit între timp, nici măcar nu e loc pentru întreaga colecție, iar în viitorul apropiat, muzeul va avea și o sală dedicată jocurilor video și aparaturilor muzicale, ba chiar și un „Escape Room”.

    „După aproape 3 luni de muncă, muzeul e gata să primească vizitatori în noua locație. Nu e chiar gata, dar poveștile pot fi spuse și așa”, a scris pe Facebook pasionatul colecționar de calculatoare, microcipuri și alte produse electronice vechi. A fost nevoie de 9 camioane de 3,5 tone ca întreaga colecție să fie transportată de la vechea locație în cea nouă.

    Muzeul „Retro IT” este în continuare 100% privat și non-profit, un proiect inițiat și întreținut din fonduri proprii, din pură pasiune. Intrarea este gratuită, dar este nevoie de o programare prin intermediul mesageriei paginii oficiale de Facebook, pentru că Florin Mărcuș trebuie să rupă din timpul său liber sau chiar din programul său de lucru pentru a-i primi pe vizitatori. Însă o face cu cea mai mare plăcere și de fiecare dată face și turul muzeului, oferind detalii despre exponatele sale.

    Sute, poate chiar mii de vizitatori au trecut în ultimii ani pragul muzeului, atât din Arad, cât și din țară și străinătate. Cel mai mare grup de vizitatori a fost, la un moment dat, de 80 de elevi. Chiar astăzi, au fost două ture de vizitatori, ultima fiind un grup de elevi de clasa a IX-a de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, în cadrul Săptămânii Altfel.

    Proprietarul nu are o statistică cu privire la numărul total de vizitatori în acești 6 ani, în schimb, ține evidența vizitatorilor din străinătate, pe un panou de la intrare fiind afișate drapelurile și, cu piuneze, numărul vizitatorilor din aceste țări: Germania, Franța, SUA, China, Spania, Argentina, Paraguay, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, Ucraina (înainte de război), Finlanda, Austria, Ungaria, Olanda, Turcia, Belgia, Slovacia și, cei mai mulți, din Norvegia și Serbia.

    Retro IT muzeu calculatoare Florin Mărcuș - vizitatori

    Au fost multe cazuri în care vizitatorii au venit la Arad în mod specific pentru a vizita Muzeul „Retro IT”. Cei din străinătate află, de obicei, de acest muzeu de pe TripAdvisor, iar alții prin intermediul paginii de Facebook, care are în prezent peste 2000 de urmăritori.

    „Cum puteam să trăim fără internet?!”

    „De obicei, copiii sunt șocați. Cum puteam să trăim fără internet, cum puteam să avem calculatoare și televizoare cu imagini doar în alb-negru, cum nu puteam să ascultăm (muzică – n. red.), adică trebuia să descărcăm un cântec și dura jumătate de oră ca să-l putem asculta”, spune Florin Mărcuș, „iar la cei peste 30 de ani este nostalgie”.

    În noua locație a muzeului este creat chiar și un colț al nostalgiei, care cuprinde și alte obiecte decât cele electronice, de la sticle de Ara-Cola (Cola fabricată la Arad în anii ’70!), Ici-Cola, sticle de sifon sau bere Gambrinus până la un reșou, un ventilator portabil, un dispozitiv de tocat și alte jucării și reviste vechi.

    O colecție de Cartea Recordurilor!

    O altă noutate și veste excelentă pentru arădeanul Florin Mărcuș este că impresionanta sa colecție de procesoare va fi inclusă în Cartea Recordurilor.

    Cei de la Guinness World Records au înregistrat deja solicitarea, mai urmează doar să le fie furnizată documentația, cu specificații și dovezi foto-video.

    Dintre planurile de viitor: carte-catalog cu calculatoare românești, o sală audio-video și un „Escape Room”

    „Focusul a fost pe calculatoare românești, vreau să creez o bază de date cât mai complexă, cu detalii despre ele. În prezent lucrez la o carte, carte-catalog despre calculatoare românești care sper să fie publicată în vara aceasta”, spune proprietarul Muzeului „Retro IT”.

    Muzeul în actuala locație mai are două săli încă neutilizate decât pentru depozit, dar Florin Mărcuș are planuri și pentru acestea. O sală va fi dedicată jocului interactiv, de tip „Escape Room”, iar o altă sală va deveni una dedicată părții audio-video, cu televizoare și radiouri vechi, pick-upuri, casete muzicale, VHS-uri sau chiar și jocuri video.

    •  Citește și: Florin Mărcuş, un „electro-Indiana Jones” al Aradului. Ce oferă și – mai ales – ce va oferi Muzeul de Istoria Calculatoarelor?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.