luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Trupa de liceeni arădeni AMIFRAN participă și în acest an la „Întâlnirile Teatrului Tânăr European” din Grenoble, Franța

  de - | 25 iunie 2018, 12:25 PM | Cultură

  0

  Ileana Selejan, Ștefana Feflea, Andra Lupu, Raluca Hărșan, Alexandra Didilescu, Andrei Tomescu, Mihai Mureșan, Sergiu Popp, Tavi Nica, Radu Negru, Ovidiu Ilievici, Andrei Țigănaș, Claudiu Pantea. Aceasta a fost distribuția primului spectacol cu care AMIFRAN a participat, în 2001, la Întâlnirile Teatrului Tânăr European organizate la Grenoble de către Centrul de cercetări culturale din orașul de pe Isère. S-a jucat atunci „Quand il faut marier Reformette”,  o adaptare a Lianei Didilescu după Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri,  cu care Amifranul și-a găsit, prin satiră și comedie, o notă distinctă într-un  context de spectacole mai degrabă în tonuri grave. De atunci au trecut 17 ani și odată cu ei, 18  spectacole, mai bine de 200 de liceeni arădeni implicați în acest  proiect longeviv și, ceea ce mi se pare cel mai important, spectatori din ce în ce mai numeroși și mereu mai fideli. Fără îndoială, asta explică creditul de care se bucură Amifranul ale cărui spectacole sunt programate, tradițional, în deschiderea acestor întâlniri teatrale de tineret în care liceenii arădeni sunt cei mai tineri participanți. Ar mai fi de adăugat că, în această întâlnire teatrală internațională în care trupele joacă în limba lor maternă, Amifranul joacă în limba țării gazdă.

  Ediția de anul acesta, cea cu numărul 30 și care se va desfășura între 29 iunie și 8 iulie, reunește trupe studențești din Germania, Spania, Portugalia, Grecia, Anglia, Scoția, Italia, Belgia și Franța. Consecvent în dorința sa de a promova  creația dramatică românească, Amifranul va prezenta spectacolul  L’Héritage (Moștenirea), o adaptare după textul  „Tot ce se dă” al actorului și dramaturgului arădean Ioan Peter-Pit, o poveste plină de tâlc, cu peripeții ale unui trio de tineri români porniți spre Occident în căutarea unei vieți mai bune. Din distribuție fac parte: Mara Popa (CN „Praparandia”), Miruna Gabor (CN „Elena Ghiba-Birta”) precum și Iasmina Bora, Robert Batki, Mihai Filimon, Alex Dămăcuș, Raul Rotaru,  toți de la CN „Moise Nicoară”. Coloana sonoră și video, Andreea Lupei (CN „Moise Nicoară”).

  Cu prilejul acestei deplasări în Franța, liceenii arădeni vor  mai da două reprezentații la invitația Consulatului General al României de la Lyon (9 iulie) și a asociației Pont de l’amitié din Salindres (11 iulie). Din periplul arădenilor nu vor lipsi nici Festivalul de la Avignon și nici plaja de la Marea Mediterană.

  În pregătirea iminentului turneu, amifranii vor da trei reprezentații în Arad, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” în zilele de duminică 24.06 ora 18 și luni 25.06 orele 11 și 18.

  Proiectul este finanțat de către Centrul Municipal de Cultură Arad, în urma  concursului de poiecte 2018, dar și de asociația AMIFRAN cu sprijinul părinților elevilor implicați în proiect.

  Florin Didilescu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.