duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Încă o primăvară europeană pentru Amifran

  de - | 4 martie 2019, 10:49 AM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Comunicat. Pentru AMIFRAN Sezonul Franța-România, inaugurat în noiembrie anul trecut la Paris în prezența președinților celor două țări, a început, de fapt, în octombrie 1991 atunci când a avut loc întâia ediție a « Zilelor Francofoniei la Arad ». Acesta a fost punctul de plecare pentru dezvoltarea unui program susținut de schimburi culturale ai căror principali beneficiari au fost elevi de gimnaziu și liceeni arădeni.

  Și dacă Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon pe care Amifran îl organizează de 27 de ani și-a propus să facă din Arad un loc de întâlnire anuală al tinerilor iubitori de teatru și de limba franceză, programul Primăvara europeană Amifran are ca scop promovarea liceenilor arădeni în dialogul cultural internațional și, o data cu ei, a creatorilor locali. În ecou cu Sezonul Cultural Franța-România , cu Le Mois de la Francophonie din luna martie a fiecărui an și cu sprijinul unor parteneri ce s-au remarcat de-a lungul timpului prin fidelitate și eficacitate, Amifran a organizat un turneu de 7 reprezentații cu spectacolul « L’héritage » / »Moștenirea » după textul «  Tot ce se dă” al actorului și dramaturgului arădean Ioan Peter-Pit în traducerea și adaptarea Lianei Didilescu Marechal. Un spectacol de actualitate despre peripețiile a trei tineri români plecați în Occident în căutarea unei vieți mai bune. Din distribuție fac parte Miruna Gabor de la Colegiul Național « Elena Ghiba Birta », Mihai Filimon, Alex Dămăcuș, Raul Rotaru și David Cios, toți de la Colegiul Național « Moise Nicoară ». Coloana sonoră și video aparțin Andreei Lupei, actualmente studentă în Olanda, și ea absolventă de « Moise Nicoară ».

  Itinerariul turneului are ca punct de pornire Teatrul Maghiar « Csiky Gergely » din Timișoara, în 7 martie, include orașele Besançon, Strasbourg, Paris, Lille, Viena și se încheie, în 27 martie, la Teatrul Universitar din Pécs. Programul detaliat al turneului este disponibil pe site-ul nostru : www.amiran.ro precum și pe pagina noastră de fb.

  Se cuvine să-i amitim și pe colaboratorii noștri mai noi sau deja tradiționali. Aș începe cu Asociația «Théâtre Universitaire de Franche Comté» din Besançon ai cărei invitați suntem în premieră și care organizează Festivalului Internațional al Limbilor și Culturilor Lumii dedicat anul acesta României, Institutul Cultural Francez din Timișoara, Asociația „Printemps Roumain” din Lille, Institutul Cultural Român din Viena, Fundația Frandia și Alianța Franceză din Pecs și nu în ultimul rând simpatizanții Amifran din Strasbourg și Paris. Periplul european va fi o excelentă ocazie de a consolida relațiile construite de-a lungul anilor, precum și de a spori vizibilitatea asociației prin câștigarea de noi simpatizanți.

  Pentru cei cinci liceeni arădeni va fi o experiență inedită cu o puternică valoare formativă : își vor exersa simțul responsabilității, disciplina, punctualitatea, munca în echipă, respectul angajamentului asumat, comunicarea în limbi de circulație. În pofida ritmului susținut al turneului, au fost incluse în program și vizite culturale în toate orașele în care liceenii arădeni vor face popas. Iar în capitala Franței, în cele două zile „libere”, ei vor căuta urmele „ românilor care au făcut Franța”.

  Nu-i putem uita nici pe părinții acestor copiii. Fără sprijinul lor moral și financiar, acest proiect n-ar fi putut avea loc. Le mulțumesc.

  Florin Didilescu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.