duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Încetinitorul de particule – Comasa-m-aș și n-am cu cine sau cum rămânem, noi, arădenii, din nou, cu un picior în… shit

  de E. Nola | 27 februarie 2024, 8:47 AM | Încetinitorul de particule | Topic special

  6

  Încep cu manifestarea de sâmbătă, cea în care comunitatea de refugiați ucraineni din Arad, în jur de 600, a comemorat doi ani de la izbucnirea războiului purtat de Rusia lui Putin împotriva țării lor.

  Nu am fost, a fost în schimb colega Adriana Barbu, cu toate acestea citez din cele spuse de un amic care, după ce a trecut pe acolo și a stat de vorbă cu câțiva dintre cei prezenți, m-a sunat și a început să îmi spună la telefon direct așa: „Mă, Lajos, e jalnic”.

  Nu-l mai citez în continuare, nu toate cuvintele pot fi reproduse în scris, dar ideea v-o transmit. Amicul meu, un om de sentiment și intelect, era copleșit de o amărăciune de înțeles – oare de cine și câți? – văzând numărul mic, aproape inexistent de arădeni care au venit să își arate solidaritatea cu refugiații adunați sub statuia ostașului „eliberator” din spatele teatrului.

  Ucraina desene

  E drept, ploua mărunt, era sămbătă, dar refugiații au adus și de-ale gurii, sperând că arădenii își vor rupe un pic din timp să treacă pe acolo. Dar nu, nu au fost interesați, mai defel, cei cu treabă fiind cu treabă și cei care mai au și sentimente pregătindu-se de meciul UTA-ei cu Petrolul. Da, asta este, îi înțelegem noi și pe fani, dar ca în Arad, mai nou, să nu conteze mai nimic în afară de UTA, este nițel cam mai mult, așa, dezamăgitor.

  Iar faptul că pe FB și la articolele – fiindcă arădenii au fost reprezentați acolo doar prin jurnaliști și trecători întâmplători – despre manifestarea ucrainenilor să apară mai mult comentarii care, chiar și mascat, dar prin ton și sens, indică o poziție mai mult proputinistă, este chiar de plâns. Să confunzi victima – femei, copii care au trebuit să își părăsească țara – cu agresorul, este chiar jalnic.

  În rest mai nimic, știți cum e, dacă e Marți, e Bibarț, ceilalți fiind preocupați de comasare.

  dacă e Marți, e Bibarț - la ieșire din Arad

  Problema cea mare e cu Ghiță, ați ghicit, fiindcă prin comasare, locul său la Bruscles nu mai este deloc sigur. PNL, unit în cuget și în simțiri pentru europarlamentare cu PSD, nu-i mai poate garanta un loc eligibil pe listă, iar al nostru mare politician nu se vede revenind pe posturi locale, mai ales arădene, pe care, consideră Domnia Sa, le-a depășit deja. Nu-i niciun secret, ținta sa este în cel mai rău caz parlamentul sau guvernul, dacă nu se poate la Burscles. Mai bine cu Bibi la Primărie și cu Cionca la CJ, decât să fie el obligat să coboare de pe înălțimile pe care s-a ridicat și de unde lumea se vede cu totul altfel ca de la Arad.

  Dinspre PSD e liniște și pace, știu ei ce știu, USR-ul arădean, în schimb s-a pus în mișcare. Nepreocupați de comasare, doar așa să vadă efectele asupra lor, ei zic că au trecut la atac, scoțându-l pe doctorul Wiener la înaintare. Adică, adversar pentru Bibi, cel care, oricum, în afară de sine însuși, nu are adversari.

  Wiener - campanie electorală Arad

  Povestea cu doctorul este însă cu două tăișuri. Pe de o parte e în regulă, fiindcă este evident că avem de a face cu unul cu studii serioase și preocupări și mai serioase, problema însă este mare tocmai pentru că e la USR. Iar USR-ul pentru arădean este ca manifestarea refugiaților ucraineni de sâmbătă. E ceva acolo, dacă stai să te gândești chiar ceva serios și demn de băgat în seamă, dar poți să ai încredere? Poți știi cine are dreptate? Și ce dacă și ăștia sunt ca ceilalți, numa’ se fac, până ajung și ei la os, că sunt altfel?

  E același mecanism de raportare ca și în cazul ucrainenilor: cine poate știi cine spune adevărul și cine minte: Zelensky sau Putin, comasații sau USR?

  N-ai cum, Dom’le, îți zice arădeanul hârșit, venind sau ducându-se la meci, toți sunt o apă și un pământ, iar noi plătim consecințele. Este drept că ăștia care ne parazitează acum mint de sting, piața Catedralei e vai ș-amar, ștrand nu mai există, reparațiile sunt de tot râsul, dar cine poate garanta că cei care dau acum din gură de pe margine nu vor face la fel?

  Așa că asta este, mai vedem noi, în fond, mai sunt și alții, uite, AUR, de pildă, de ce nu? Cu ce ar putea fi ei mai nasoli ca ăștia de acum? A, mă rog, e adevărat, tot de acolo vin și ei, tot cu băieții se-nțeleg la o adică, dar, măcar așa, de șoc, poate se mai schimbă ceva pe ici-colo, prin părțile esențiale.

  Fiindcă arădeanul adevărat nu este doar comod și gata oricând de o discuție la o cafea sau la o bere, el este și deștept. Le cam știe, asta e! Pe el nu-l duci așa, cu una, cu două. Așa că, dacă nu își vede un interes, să nu mai contezi pe el. La piață, da, în străinătate, da, la meci, da, dar atât! Sau, eventual, așa la mișto, pe FB!

  Valentine's Dragobete Arad

  Pe de altă parte, în orice rău este un bine. Bătrânii știau ce cred și ce spun sau cel puțin așa credeau și spuneau. Desigur, rămâne întrebarea: ce și unde ar putea fi binele în toate acestea pe care le vedem în zilele de astăzi care nu mai intră nicicum în sac în jurul nostru? Bibi, cel năstrușnic și habarnist, Ghiță, cel superior și care se crede șmecher? Fifor, cel simpatic chiar și atunci când te înjură? Sau doctorul? Nu de alta, dar de AUR nu am auzit încă să ne propună un catindat necomasat.

  Ei, până aflăm și ne dumirim, rămâneți voi cu Dragobete, cu respect, ai voștri arădeni care n-au treabă…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Marea majoritate a celor care “comemoreaza” prin Romania nu sunt dintre cei afectati direct de operatiunea speciala a Rusiei, ca inca nu-i razboi.Cei care-si doresc razboi sunt SUA (cu vasalii de rigoare si marionetele politice).
   Este trist sa vezi femei si copii care cersesc cazare, masa si bani, dar ma intreb daca ucrainienii ar fi facut acelasi lucru pentru romani, cu siguranta NU!
   Nu doresc nimanui sa-i treaca pe deasupra acoperisului casei un SU-35 sau MIG-29, ca-ti ingheata sangele in vene.
   In Ucraina este un abator si nimeni nu vrea sa opreasca masacrarea oamenilor care lupta acolo, este un adevarat “ slaughter house”.Ce pot face “ucrainienii cu de-ale gurii”? NIMIC.
   Ne asteapta zile mai grele decat si-ar inchipui cel mai pozitiv si optimist cetatean.Cand tot ceea ce credem ca avem nu v-a mai valora nimic, atunci vom face gestul cel mai popular in Romania: ridicatul din umeri!

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. … nimic nu se prefigureaza pozitiv, constructiv si corect pentru cetateni.Astazi nu mai conteaza – [ “Bibi, cel năstrușnic și habarnist, Ghiță, cel superior și care se crede șmecher? Fifor, cel simpatic chiar și atunci când te înjură? Sau doctorul? Nu de alta, dar de AUR nu am auzit încă să ne propună un catindat necomasat.” ]– cu ei sau fara, calea este batuta!
   Daca cel mai puternic om al planetei este Biden, sa ne fereasca Dumnezeu!Vrem pace prin razboi.Cand baietii vostri vor fi chemati la “oaste”, sunt curios ce veti mai spune.
   Green Deal si alte aberatii vor duce in final (maxim cinci ani) Batranul Continent acolo unde merita, ca daca un Macron poate spune: ”Suntem convinsi ca infrangerea Rusiei este esentiala pentru securitatea și stabilitatea in Europa”, nimic nu mai este de spus.Trist, foarte trist.

   +1 voturi
   +1
   -1
   • Stați liniștit, că voi spune și atunci ce e de spus. Numai că cu Biden cam sunteți pe lângă. Un om care are voie sa stea maxim 8 ani în fruntea statului în comparație cu unul sau mai mulți care poate, pot sta până la moarte, nu are cum să fie cel mai puternic om al planetei. Interesant oricum: este unul care scapă de adversari prin noviciok și ferestre din care se cade, atacă țara vecină fiindcă așa se simte mai bine, dar cel rău e ăla care încearcă să apere țara atacată…Ia puneți-vă în situația Ucrainei. Imaginați-vă că cel mai tare din cartier are ceva cu DVS și începe să vă tragă la pumni. Și vine unul și încearcă să îl oprească…Cum ați zis: Macron?

    +1 voturi
    +1
    -1
  3. Situatia cu dl Wiener e după cum urmeaza: decent in exprimare si comportament, comod si nu foarte implicat (cu exceptia reusitei miscari de imagine cu conducerea ftiziologiei in vreme de covid – pana la urma acolo a asumat o situatie de care altii au fugit). e mult peste colegii lui de partid care sunt niste păcălici – in special cei din Arad. Triste figuri care nu au capacitatea sa conduca o taraba in piață (chiar dacă unii au trecut si pe acolo). Cred ca ar merita sa il bata pe Bibart care e o catastrofa pt arad. și ai spune că mai rău nu are cum sa fie wiener. problema e ca ar avea un consiliu față de care ar fi în opoziție. si ar putea foarte greu sa facă orice în atare situație. mi-aș aminti si momentul de acum 3 ani cand usr a refuzat sa faca majoritate cu PNL in consiliu. au invocat pretexte stupide si pline de infantilism politic. au pierdut sansa sa aiba un viceprimar si s-au umplut de respect pana in ziua de azi. iar de atunci au scos în față niste figuri funambulești gen Curcanu și tanti Arieta dar și conservă alte valori gen bâlbâitul limitat Sergiu Vlad. Sunt tot aceiași și azi, nu au învățat nimic de atunci iar atitudinea e aceeași – „toți sunt hoți și ticăloși, mai puțin noi”. Și după ce au anunțat ieri, continuă tot cu același strălucit colectiv. prin urmare situația arată tare rău pentru Arad în următorii ani.

   Și am văzut că mai mult sau mai puțin subtil insistați cu Aur, probabil în virtutea unor simpatii personale. spuneți că nu am mai incercat cu ei. ba da, am mai incercat – sunt aceiași (chiar dacă nu nominal) care au fost și în PPDD, PRM sau unele partide de buzunar – fără anvergură, fără nimic profesional serios în spate sau persoane controversate și dubioase, care nu ar avea ce să caute în preajma unei autorități a statului (decât unii poate ca cercetați). Vor fi cumpărați pe bani mărunți de PSD și PNL după alegeri sau se vor dilua mai ceva ca un vin de la Bala Gheza pe vremea cand nu era asa centrat pe calitate. Voturi irosite. Nu vă înțeleg pentru că de obicei sunteti ancorat în realitate.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.