sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cei doi stejari din Parcul Eminescu, marcați pentru tăiere înainte de a fi declarați bolnavi

    de Adriana Barbu | 29 august 2023, 8:57 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Date contradictorii în legătură cu arborii tăiaţi în Parcul Eminescu. Asta am găsit noi, după o analiză atentă a actelor trimise de Primăria Arad ca răspuns la solicitarea noastră venită pe Legea liberului acces la informaţii de interes public. În absenţa tomografiei, singurul act pe care l-am cerut expres în solicitarea noastră, Primăria Arad ne-a remis o serie întreagă de alte acte, hârtii care au necesitat un timp mai îndelungat de analiză. La final, însă, am remarcat câteva erori, inadvertenţe, absențe, nereguli am spune noi.

    curatenie dupa copac Parcul Eminescu 3
    (Imediat după tăierea celui de al doilea stejar din parc)

    Procurorii ne-au grăbit cu analiza din Parcul Eminescu

    Pregăteam în aceste zile un material dedicat acestora şi alte trei cereri pe Legea 544/2001, către Agenția pentru Protecţia Mediului Arad (APM), Primăria Arad şi Direcţia Județeană pentru Cultură Arad (toate trei cu atribuţii când vine vorba de arborii din Parcul Eminescu), când Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a făcut public faptul că a solicitat Primăriei Arad să predea, de îndată, toate înscrisurile care au stat la baza adoptării deciziei de a tăia cei doi arbori din Parcul Mihai Eminescu în luna mai, respectiv luna iunie a anului 2023.

    Procurorii au precizat că s-au sesizat din oficiu (adică fără a exista o plângere înregistrată la Parchet – n.r.) pe data de 18.08.2023 şi au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea dispozitivelor speciale de marcat prevăzute la art. 63 fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, faptă prevăzută de art. 107¹ alin. 1 din Legea 46/2008”.

    Noi nu am remarcat acest fapt, pentru că nu suntem specialiști în domeniu, dar am remarcat, citind actele, că marcarea celor doi arbori s-a făcut înainte ca aceștia să ajungă pe lista neagră a comisiei Primăriei Arad care decide ce arbori trebuie tăiați. Pe scurt, au fost marcați pentru tăiere de către cei de la Ocolul Silvic înainte ca să fie întocmită, de către Primăria Arad, lista arborilor care trebuie tăiați.

    Precizările procurorilor legate de stejarii din Parcul Eminescu

    Dar, înainte de a detalia acest aspect, ne întoarcem la informarea trimisă luni de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.

    Sesizarea procurorilor de aici a venit la o zi după ce, pornind de la încă un articol apărut pe Special Arad pe tema actelor care au stat la baza tăierii celor doi stejari din parc şi la faptul că Primăria Arad a taxat pentru prima dată un jurnalist pentru răspunsurile oferite pe Legea 544/2001, legea liberului acces la informaţii de interes public, presa naţională, în frunte cu agenţia națională de ştiri Agerpres, dar continuând apoi cu Antena 3, Digi24, Adevărul etc., au preluat subiectul taxei detaliind problema stejarilor tăiați din Parcul Eminescu.

    Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au indicat ieri că „prin ordonanţa procurorului din data de 24.08.2023 s-a dispus predarea de îndată de către Primăria Arad, prin reprezentant legal, a tuturor înscrisurilor care au stat la baza adoptării deciziei de a tăia cei doi arbori din Parcul Mihai Eminescu în luna mai, respectiv luna iunie a anului 2023. Cercetările continuă, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale”.

    stejar taiat parcul eminescu 5
    (Procurorii cercetează acțiunile legate de marcarea stejarilor tăiați din Parcul Eminescu)

    Infracţiunile la care se uită procurorii arădeni

    La ce infracţiuni fac referire articolele 63 şi 107 din Legea 46/2008, amintite de procurori în comunicatul lor?

    Articolul 63 din Legea 46/2008, Legea ocolului silvic, reglementează astfel: “(1) Arborii destinaţi tăierii se inventariază şi, după caz, în funcţie de natura tăierii, se marchează cu dispozitive speciale de marcat de către personalul silvic împuternicit, în conformitate cu normele tehnice.

    (2) Forma şi modul de utilizare a dispozitivelor speciale de marcat, precum şi modul de marcare a arborilor sau a unor loturi de arbori se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”.

    Articolul 107 aliniat 1 din aceeaşi lege, spune următoarele: „(1) Tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte după cum urmează:

    a) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei;

    b) cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs nu depăşeşte limita prevăzută la lit. a), dar fapta a fost săvârşită de cel puţin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a prejudiciului produs depăşeşte limita prevăzută la lit. a);

    c) cu închisoare de la un an la 5 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei;

    d) cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data comiterii faptei”.

    Desigur, la final, procurorii fac precizarea că „începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

    8 lei referat pentru taiere 1
    (Un referat de propunere de tăiere arbori, făcut după marcarea pentru tăiere a stejarului din parc)

    Marcați cu o zi, respectiv 5 zile înainte

    Înainte însă ca procurorii să intre pe fir, noi am sesizat acest aspect, asupra căruia atragem atenția acum, când procurorii s-au sesizat pe speță. Procesele verbale de constatare a stării de sănătate a arborilor propuși pentru tăiere, încheiate în 2.02.2023, respectiv 21.03.2023, în care se regăsesc și cei doi stejari care au făcut obiectul materialelor noastre și acum cercetărilor procurorilor, au fost încheiate după ce copacii au fost marcați pentru tăiere, deși pentru noi (și pentru cei din domeniu protecției mediului cu care am vorbit) firesc ar fi fost ca mai întâi comisia să decidă ce copaci se taie, iar, mai apoi, angajații Ocolului Silvic să vină să-i marcheze. Aceștia i-au marcat, în cazul de față, cu o zi înainte (adică pe 1.02.2023) ca specialiștii Primăriei să decidă că e scorburos cel mai vârstnic stejar din Parcul Eminescu, respectiv cu cinci zile înainte (17.03.2023) ca aceiași specialiști să decidă că cel de al doilea stejar din parc e bolnav!

    Avizele de la APM şi pozele cu stejarii

    În procesele verbale primite de la Primăria Arad drept răspuns la solicitarea noastră este menționată obligația de a solicita de la APM Arad aviz pentru toți arborii aflați pe cele două liste, indiferent de starea de sănătate a acestora, obligație dublată de două cereri remise către APM. Dacă acest aviz există, el nu a ajuns la noi printre actele trimise de Primăria Arad. Am făcut solicitare Agenției pentru Protecția Mediului să ne pună la dispoziție aceste avize, sau avizele pentru arborii pentru care consideră instituția că trebuiau avize, de pe cele două liste ale Primăriei Arad. Totodată, am solicitat să ne fie puse la dispoziţie avizele pe care le-a acordat APM pentru arborii sănătoşi care erau propuşi a fi tăiaţi pe aceleaşi liste.

    Procesele verbale care ne-au fost puse la dispoziţie de către primărie nu sunt însoţite, în plus, de fotografiile care sunt menţionate ca însoţind acele documente şi, ca atare, am cerut să le vedem şi pe acestea, în speranţa că aceste fotografii sunt anterioare tăierii arborilor.

    În răspunsul oferit de la Primăria Arad, Special Arad a primit doar fotografii cu trunchiuri de arbori, după ce aceştia au fost tăiaţi.

    stejar taiat parcul eminescu 2
    (Un parc istoric rămas fără un stejar istoric)

    Despre monumente istorice și Direcția pentru cultură

    Mai mult, tăierile din Parcul Eminescu nu respectă, spun specialiștii arboriști, Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, dar asupra acestor posibile încălcări ale normelor vom reveni după ce vom primi răspuns de la Direcția pentru cultură Arad, subordonată Ministerului Culturii, care are atribuţii în domeniul monumentelor istorice (inclusiv Parcul Eminescu).

    Iată datele actelor care ne-au fost remise de către Primăria Arad şi care ne-au atras atenţia:

    09.01.2023 – Dispoziţia primarului prin care se stabilește comisia pentru stabilirea stării de sănătate a arborilor propuși pentru tăiere.

    02.02.2023 – Proces verbal nr. 7.949/ 02.02.2023 de constatare a stării de sănătate a arborilor propuşi pentru tăiere (unde sunt propuși pentru tăiere 71 de arbori, pentru care se specifică clar că se va solicita aviz de la Agenția pentru protecția mediului Arad).

    02.02.2003 – Referat Nr. 8.072/02.02.2023 (privind propunerea de aprobare a tăierii celor 71 de arbori amplasați pe raza Municipiului Arad, unde este menționată necesitatea de a obține avizul AMP).

    21.03.2023 – Proces verbal Nr. 24.153/ 21.03.2023 de constatare a stării de sănătate a arborilor propuşi pentru tăiere ( unde sunt menționați pentru tăiere 149 arbori, pentru care se specifică clar că se va solicita aviz de la Agenția pentru protecția mediului Arad)

    22.03.2023 – Referat NR. 24.557/22.03.2023 privind propunerea de aprobare a tăierii celor 149 de arbori amintiţi în procesul verbal.

    01.02.2023 – Autorizația de exploatare nr. A230020980007 din 01.02.2023, emisă de Ocolul Silvic Iuliu Moldovan.

    26.01.2023 – Act de punere în valoare nr. 2300209800030, eliberat de Ocolul Silvic Iuliu Moldovan, pentru cei 71 de arbori, emis prin SUMAL, în care se menționează că marcarea s-a făcut prin ciocan RP2145.

    14.03.2023 – Act de punere în valoare nr. 2300209801040 eliberat de Ocolul Silvic Iuliu Moldovan ( pentru 149 arbori), eliberat prin SUMAL, marcarea făcându-se cu ciocan RP2145.

    01.02.2023 – Autorizația de exploatare nr. A230020980007 din 01.02.2023 pentru cele 71 de fire (copaci -n.r.), emisă de Ocolul Silvic Iuliu Moldovan, document generat de aplicația SUMAL.

    16.03.2023 – Autorizația de exploatare nr. A230020980019 din 16.03.2023, emisă de același ocol, pentru cele 149 de fire (arbori -n.r.), document generat de aplicația SUMAL.

    01.02.2023 – Proces verbal nr. 3.211 din 01.02.2023 de predare-primire a parchetului, emis de Ocolul Silvic „Iuliu Moldovan” Arad.

    17.03.2023 – Proces verbal nr. 3.222 din 17.03.2023 de predare-primire a parchetului, emis de Ocolul Silvic „Iuliu Moldovan” Arad.

    02.02.2023 – cerere către APM privind avizarea tăierii celor 71 de arbori amplasați pe domeniu public.

    22.03.2023 Cerere către APM privind avizarea tăierii celor 149 de arbori amplasați pe domeniu public.

     

    Citește și:

    Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad cere Primăriei Arad predarea tuturor actelor care au stat la baza tăierii arborilor din Parcul Mihai Eminescu

    8 lei pentru cel mai bătrân stejar din Parcul Eminescu

    Cum arată viitorul Parcului Eminescu? Oficial, se vorbește de modernizare. Neoficial, vorbim iar de parcare!

    Schimbarea la față a Parcului Eminescu. Putem avea încredere în calitatea saltului de la teorie la practică?

    A mai „căzut” un arbore din Parcul Eminescu

    La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu

    Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție” 

    Cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu, pus la pământ. Un angajat al Parcului Natural Lunca Mureşului a tras semnalul de alarmă

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.