joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție”

    de Raluca Medeleanu | 29 mai 2023, 12:03 PM | Administraţie | Știri Arad

    7

    Un număr mare de arădeni au fost revoltați la vestea că cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu a fost tăiat vineri, fiind anunțat inclusiv un protest astăzi, pentru salvarea arborilor seculari.

    Primăria Arad a venit cu un punct de vedere, prin care explică din ce cauză s-a luat decizia tăierii acestui arbore.

    „Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitor la stejarul exploatat din Parcul Mihai Eminescu, Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări:
    S-a constatat că la aproximativ 1,5 m de trunchi și la 5 m înălțime în coronament, stejarul era scorburos și prezenta stare de putrefacție. Totodată fusese invadat de cuiburi de furnici care favorizează degradarea sa. În plus, în urma torsionării de la vânt au apărut fisuri longitudinale noi. În condițiile date, arborele în cauză putea pune în pericol siguranța cetățenilor. Ca urmare, s-a decis tăierea lui, însă numai după obținerea tuturor avizelor legale.
    «În orașul Arad primează integritatea cetățenilor, nu scorburile cu lilieci. Vom continua să evaluăm starea de sănătate a arborilor din municipiu, iar acolo unde este nevoie se va interveni, însă numai după obținerea tuturor avizelor necesare. Vă reamintesc faptul că pentru fiecare arbore exploatat, în municipiul Arad se plantează alți trei copaci tineri. Ne dorim un oraș verde pentru cetățenii Aradului», a subliniat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț”, se arată în comunicatul emis de Primăria Arad.

    Pentru a susține punctul de vedere, municipalitatea a trimis presei și următoarele fotografii:

    stejar taiat parcul eminescu 1 stejar taiat parcul eminescu 2 stejar taiat parcul eminescu 3 stejar taiat parcul eminescu 4 stejar taiat parcul eminescu 5

    Citește și: 

    •  Este anunțat protest din cauza tăierii stejarului secular din Parcul Eminescu • Special Arad · ultimele știri din Arad

    •  Cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu, pus la pământ. Un angajat al Parcului Natural Lunca Mureşului a tras semnalul de alarmă • Special Arad · ultimele știri din Arad

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Păi, haideți să comparăm pozele de la primul articol pe aceastâ temă și ACESTE POZE de la EXACT STEJARUL ÎN CAUZĂ:
      – este o „mică” MARE diferență !!! 😉
      .
      În primul articol era prezentat tâiat, un copac aproape perfect sănătos (dar cam „subțirel” pt vârsta sa – de aceea nici nu am comentat acel articol, pt că „îmi dădea cu virgulă …”🤔), iar pozele de acum chiar prezintă um copac în stare avansată de putrezire, care, „oricât am da-o cotită”, chiar prezenta un PERICOL REAL!
      .
      Eu înțeleg fuga după audiență, dar când atacăm subiecte sensibile și acuzatoare, ar fi normal să prezentăm DOAR INFORMAȚII CORECTE, reale și verificate; altfel, ajungenți să provocați (artificial și nejustificat), o stare agitațîe emoțională care să degenereze, și a cărei consecințe va trebui să vi le asumați, la fel ca și modalitatea de „calmare a spiritelor” ! 🤔

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Mai sunt și alți copaci în aceiași situație. Totul începe cu ,,toaletarea” executata de firma de casa a pnl. Se taie o creanga cât mai mare, copacul nu reușește sa închidă tăietură, iar mai apoi, în doi sau trei ani, se taie copacul pentru ca ca este s,,scorburos”.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Bibi, primarul pădurar, a fost întrebat de un ziarist: „Bibi, cum vă descurcați să fiți în același timp primar și pădurar?”. Bibi a răspuns cu un zâmbet: „E simplu! Când sunt primar, tai copacii, iar când sunt pădurar, plantez ghivece cu flori în biroul meu!”.

      +3 voturi
      +1
      -1
    4. 176 de ani vechime din câte a estimat un istoric local. Trunchiul avea raza de 63 de centimetri, măsurat aseară din mijloc. Toată lumea a văzut trunchiul sănătos la bază, iar procentajul de putrefacție mic înseamnă că putea fi tratat. Erau multe alte soluții la îndemână până la tăiere! Acum degeaba sancționezi/concediezi pe cine a semnat avizul, acest arbore nu va mai fi niciodată recuperat. Nu mă mai identific cu această urbe! Administrația ne face de rușine la nivel internațional.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.