joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Schimbarea la față a Parcului Eminescu. Putem avea încredere în calitatea saltului de la teorie la practică?

    de Raluca Medeleanu | 7 noiembrie 2022, 12:37 PM | Administraţie

    1

    Parcul Eminescu este un loc extrem de îndrăgit de arădeni. Vechi de peste 100 de ani, el a găzduit îndrăgostiți pe bănci, oameni singuri care se delectau cu câte o carte, ori oameni de toate vârstele care și-au legat noi prietenii prin dragostea comună pentru șah. Orice schimbare legată de acest loc încărcat cu istorie este privit cu neîncredere și emoție. La șapte ani de când cetățenii orașului l-au salvat de la desființare, noua intenție a municipalității de a schimba aspectul parcului ne pare riscantă, dar iată că pe ordinea de zi a ședinței CLM din 8 noiembrie a fost inserat și proiectul „Modernizare Parcul Eminescu”. Investiția este calculată la 11,8 milioane de lei.

    În 2015, intenția lui Gheorghe Falcă de a transforma parcul într-o parcare a reușit să reactiveze simțul civic al arădenilor, aceștia pornind o serie de proteste care au stopat planurile și au adus chiar un premiu Aradului la nivel național pentru inițiativa civică. S-a înțeles până la urmă că zona respectivă trebuie să rămână parc, iar de atunci nu s-a mai făcut nicio intervenție, în afară de reasfaltarea aleilor cu ocazia Centenarului Marii Uniri din 2018. Acum, municipalitatea dorește să îi aducă un suflu nou, iar planurile par, într-o primă instanță, fără motive de mare îngrijorare… La o primă analiză, proiectul nu pare să aducă schimbări radicale, ci mai degrabă să-l „stilizeze”, să-l aducă în pas cu vremurile. Asta, desigur, dacă se vor respecta toate specificațiile din proiect în faza de execuție (care ar dura 12 luni). Căci nu ar fi pentru prima dată când ni se prezintă simulări care par excepționale, iar în momentul în care „Doreii” trec la fapte, rezultatul să ne dea fiori. Aici va conta foarte mult fermitatea municipalității, iar asta – firește – ne stârnește motive de scepticism.

    Dar să revenim deocamdată la partea teoretică. Proiectul de modernizare a Parcului Eminescu a fost întocmit de firma Atelier Decumanus SRL din Timișoara, în noiembrie 2021, și-a primit avizele de la Primărie în octombrie 2022, iar acum va fi supus la votul consilierilor locali municipali, care au în mână decizia finală pentru aprobarea lui și care încă mai pot, dacă consideră, să impună anumite condiții, prin amendamente. Dacă va trece de vot, emblematicul Parc Eminescu va trece printr-un proces de împrospătare, prin care i se va schimba mobilierul și iluminatul, va avea o toaletă publică și un aspect diferit din punct de vedere al vegetației, însă traseul aleilor ar rămâne neschimbat.

    Practic, în momentul întocmirii documentației s-au avut în vedere 6 obiective principale, care au de a face cu estetica și funcționalitatea. Șeful de proiect a fost arhitectul Hamza Augustin-Răzvan, de expertiză s-a ocupat inginerul Cziszter Kalman, iar de peisagistică inginerul peisagist Silivășan Marius (de la Green Maze Design SRL).

    Cele 6 obiective sunt după cum urmează:

    „1.Punctele compoziționale de interes ale amenajării sunt zonele cu monumentele statuare ce vor fi puse în valoare prin amenajarea peisageră (n.red. de menționat că în proiect sunt luate „la pachet” cu parcul și busturile de pe Aleea Personalităților de lângă Palatul Cultural).
    2. Pentru o bună gestiune a spațiului verde, plantele vor fi alese și amplasate pe plan în grupuri, într-un decor plăcut. Se va acorda atenție deosebită arbuștilor și arborilor decorativi atât prin forma coroanei, cât și prin coloritul frunzelor și florilor, alese în decorarea spațiilor de interes în parc. Efectul estetic oferit de plante și arbuști este asigurat pe tot sezonul vegetativ atât ziua cât și noaptea prin corpurile de iluminat amplasate pe teren. Gazonul pentru peluze și zonele verzi aferente este special ales, cu rezistență la călcat, la soare dar și la umbră.
    3. Locul de șah într-un parc are rol recreativ, adresat tuturor persoanelor(…). Acesta trebuie să fie amenajat corespunzător astfel încât să satisfacă nevoile participanților și să protejeze arborii.
    4.Un aspect important este amenajarea unui spațiu pentru o toaletă automatizată cu bancnote și fise.
    5.Un alt punct de interes îl prezintă porticul, la accesul în parc dinspre Colegiul Economic.
    6. Un ultim punct de interes, se dorește marcarea aleii principale ce leagă B-dul Vasile Milea și Faleza Mureșului prin pavarea sa cu piatră naturală și placarea tuturor treptelor de acces spre parc”.

    Conform vizitelor pe teren pentru analiza temei de proiectare s-a constatat că nu există sistem de irigații, nu există suficiente rasteluri pentru biciclete, coșurile de gunoi „nu sunt conforme cu protejarea mediului”, pavajul din zona cu șah este distrus din cauza extinderii rădăcinilor copacilor, scările de acces nu sunt luminate și prezintă „pericol de accidentare”, cișmeaua este „amplasată greșit în mijlocul aleei” etc. și că „toate acestea reduc valoarea estetică și funcțională a locației”.

    Aleea principală și aleile de lângă Palatul Cultural, în lungul traseului de vizionare a busturilor, vor fi pavate cu piatră naturale de andezit și se va schimba și iluminatul public, urmând să fie achiziționat unul cu LED.

    Mobilier nou. Costuri

    În document sunt selectate și variantele de mobilier, dintre care aflăm și prețuri estimative. În cazul zonei de șah, o masă cu 4 scaune costă circa 525 euro (fătă TVA), fiind din lemn de molid și picioare de fontă, iar o jardinieră stradală rotundă cu bancă (plănuită să fie amplasată în zona statuii cu femeia sculptată de Ioan Tolan), ar fi 955 euro (fără TVA), șezutul fiind din rigle din lemn de molid, iar baza din beton. Mai apar ca exemple: bancă stradală modulară fără spătar, aspect modern: 335 euro (fătă TVA), iar pentru Aleea Principală e propusă achiziționarea de bănci stradale fără spătar cu un aspect clasic, asemănătoare cu cele din zona de șah, o bucată fiind la 280 euro fără TVA. Pentru restul parcului, băncile similare tot cu cele din zona șahului, încă pe care ar încăpea circa 3 persoane, sunt calculate la 300 euro (fătă TVA) per bucată. De asemenea, apar prețuri și pentru coșurile de gunoi stradale (pe colectare selectivă, 4 recipiente) la 220 euro (fără TVA) per bucată.

    Zidurile de sprjin de la marginile Parcului Eminescu necesită intervenție

    În studiu sunt analizate și gradele de degradare ale zidurilor de sprijin dinspre Tribunal, resprectiv dinspre Bvd. Vasile Milea, pentru care sunt propuse două variante de intervenție. În primul caz se recomandă doar intervenții de remediere a acestor degradări, de exemplu prin „realizarea de rosturi de dilatare”, „ancorarea la bază a stâlpilor în fundații izolate subbetonate”, „remedierea crăpăturilor cu injectare cu lapte de ciment” etc. În a doua variantă, rămâne cu soluții similare în cazul zidului dinspre Bulevardul Milea, însă se propune demolarea completă a zidului din zidărie de piatră dinspre Tribunal și ridicarea unuia nou, din beton armat „într-o soluție similară cu cea existentă înspre Bvd. Milea, cu aplicarea normelor tehnice actuale”.

    După remedierea problemelor de la ziduri, se va executa finisarea decorativă, „prin punerea în valoare cu pictură stradală”.

    Indicații precise privind protejarea arborilor existenți. Pe de altă parte, se recomandă mutarea teilor tineri și tăierea unor specii invazive ori a arborilor prea deteriorați

    În studiul peisager realizat pentru proiectul în cauză au fost oferite indicații clare privind conservarea actualilor arbori seculari, atrăgându-se atenția să se ofere o „atenție sporită asupra coronamentului arborilor trecuți de 40-50 de ani, în vederea sporirii siguranței vizitatorilor”, dar nu mai mult de 15% din volumul acesteia, și „asigurarea respirabilității și permeabilității la nivelul rădăcinilor principale vizibile la sol (…) prin evitarea tasării pe viitor a solului, dar și creearea de drenaj pentru zonele unde se regăsesc aceste exemplare”. De asemenea, se va păstra și suplimenta fondul de conifere, pentru păstrarea „caracterului distinct al parcului pe parcursul sezonului rece”.

    Pe de altă parte, se specifică relocarea teilor tineri existenți, după posibilități, fie în alte zone ale parcului, fie în alte părți ale municipiului, pe motivul „temperamentului pronunțat de lumină al acestei specii”, specificându-se și că decizia „a fost luată în concordanță cu soluția peisagistică și în raționament cu nevoile acestora de dezvoltare optimă”. În plus, au fost identificați și alți arbori care trebuie înlăturați, unii fiind din specii invazive (un procent de 20,6%), iar alții – în urma analizei – au fost declarați ca fiind prea degradați, fiind periculoși pentru persoanele care se plimbă în parc. În total, potrivit documentului, sunt pregătiți spre extragere un total de 22 de arbori pe aceste considerente. Totuși, se impune o regenerare a zonei din care au fost înlăturați cu „noi exemplare de arbuști, în vederea creării unei bariere verzi de protecție împotriva poluării fonoatmosferice, precum și din rațiuni de estetică”. În jurul arbuștilor și a arborilor se va amenaja o secțiune cu scoarță, pietriș și marmură decorativă, care să-i delimiteze de partea de gazon a parcului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.