sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cum arată viitorul Parcului Eminescu? Oficial, se vorbește de modernizare. Neoficial, vorbim iar de parcare!

    de Adriana Barbu | 31 iulie 2023, 1:38 PM | Culise | Știri Arad | Topic special

    7

    Câți copaci vor rămâne în picioare în Parcul Eminescu? Cum arată viitorul Parcului Eminescu? Ce au gândit oficialii pentru acest parc istoric? Va mai fi aici un parc după ce Primăria Arad își va pune în aplicare planurile? Sunt întrebări pe care ni le-am pus și pe care și le-au pus mai mulți arădeni în ultimele săptămâni, de când au început să cadă arbori sub drujbele muncitorilor de la Gospodărirea Comunală Arad, la cererea administrației locale.

    Răspunsurile primite la întrebările puse în baza Legii liberului acces la informații publice nu ne-au lămurit prea mult în privința viitorului Parc Eminescu și a dorințelor Primăriei Arad cu privire la acest spațiu. Dar, în timp ce încercam să aflăm oficial de la Primăria Arad în ce stadiu se află proiectul de reamenajare a parcului, am primit mai multe informații neoficiale legate de intenţiile administraţiei cu privire la acest parc, dar şi rugămintea să nu abandonăm subiectul pentru că e posibil ca, în viitor, să vorbim de Parcul Eminescu la trecut.

    copac 8 schita dali

    (Una dintre schițele din proiectul Reamenajare Parc Eminescu)

    Reamenajarea Parcului Eminescu, supusă votului în CLM

    Am fost curioşi să aflăm de la Primăria Arad în ce stadiu se află proiectul de reamenajare a parcului Eminescu, proiect care nu a mai ajuns pe masa aleşilor în iarna anului 2022, deşi era finalizat şi detaliat chiar şi de noi în cadrul unui material pe care îl puteţi citi AICI. Am aflat, oficial, în răspunsul primit de la Primăria Arad și semnat de administratorul public Bogdan Boca că „Referitor la stadiul proiectului de modernizare a Parcului Mihai Eminescu, vă informăm că a fost elaborată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Investiții (DALI) care va fi supusă votului în Consiliul Local Municipal Arad”.

    Într-o altă adresă atașată aceluiași răspuns, Direcția edilitară, Serviciul edilitar și de dezvoltare mediu urban, Compartimentul amenajare și întreținere spații verzi și mediu ne informează că „Serviciul Investiții este compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Arad care are atribuții cu privire la desfășurarea proiectelor investiționale demarate de UAT Municipiul Arad”.

    E tot ce am putut afla oficial despre cum arată proiectul care trasează viitorul Parcului Eminescu.

    EMINESCU

    (Cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu, pus la pământ la cererea Primăriei Arad. Foto: Arhivă)

    Nicio altă tăiere, în acest moment

    Primăria Arad ne-a răspuns, de data aceasta subtil, am spune noi, la întrebările legate de câţi arbori vor mai cădea în Parcul Eminescu.

    „Numărul arborilor care vor mai fi tăiați în Parcul Mihai Eminescu, potrivit deciziei Comisiei de stabilire a stării de sănătate a arborilor propuși pentru tăiere sau a oricărei alte instituții, vă comunicăm faptul că la data prezentei Comisia supusă atenției nu are în vedere analiza stării de sănătate a altor arbori din Parcul Mihai Eminescu”, se arată inițial în răspunsul primit.

    Am fi putut respira uşuraţi dacă răspunsul Primăriei Arad, legat de situaţia din prezent din Parcul Eminescu, nu ar fi continuat aşa: „În fapt, Comisia își desfășoară activitatea, după cum urmează: a) prin petiții înregistrate la Primăria Municipiului Arad, inclusiv a celor comunicate în considerarea prevederilor art. 7 pct. 3 lit. e) alin. (2) din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 162 din 29 iunie 2006 privind gospodărirea municipiului Arad, cu modificările și completările ulterioare; b) prin constatările efectuate de prestatorii aflați în relație contractuală cu Municipiul Arad pentru prestarea serviciului de întreținere, amenajare și înfrumusețare a spațiilor verzi publice din municipiul Arad, respectiv SC Gospodărirea Comunală Arad SA sau Asocierea SC Rogera Prest Com SRL – SC Rogera SRL, comunicate responsabilului de contract; c) prin constatării proprii ale reprezentanților compartimentului de specialitate din cadrul Direcției Edilitare (autosesizare), ca urmare a reviziilor tehnice periodice realizate asupra spațiilor verzi publice din municipiul Arad”.

    Răspuns din care am înţeles că viitorul copacilor din Parcul Eminescu nu depinde doar de proiectul de reamenajare care va ajunge la un moment dat pe masa de vot a CLM, ci şi de oamenii care ar putea să ceară tăierea unor arbori pentru că li se par periculoşi, de prestatorii de servicii din domeniu care pot considera la rândul lor că arborii sunt periculoşi, sau de constatări similare ale reprezentaţilor Primăriei Arad cu atribuţii în domeniu, care fac revizii tehnice periodice. Periodicitatea nu o cunoaștem, însă.

    Parcul Eminescu arbore la pamant

    (Poză primită în cadrul răspunsului Primăriei Arad în susţinerea tăierii arborilor)

    9 arbori, 8 arbori, o parcare, mai puțin spațiu verde?

    Revenind la proiectul de modernizare așteptat cu sufletul la gură, în total, potrivit documentului avizat în 2022, erau pregătiți spre extragere și transbordare 36 de arbuști și pentru înlăturare 9 arbori din parc fie pentru că sunt specii invazive, fie pentru că au fost declarați prea degradați, periculoși pentru persoanele care se plimbă în parc, sau din alte considerente. Numărul băncilor, coşurilor de gunoi, florilor ar fi crescut în parc, conform proiectului propus în 2022 (Modernizare Parc Eminescu, studiu DALI), în timp ce numărul arborilor ar fi scăzut cu 8 (se propunea plantarea unui tei în locul celor 9 tăiaţi), ar fi fost toaletaţi peste 300 de arbori, iar spaţiul verde per total ar fi scăzut cu 1% faţă de cel iniţial („reducerea de suprafaţă verde reprezintă -1,08% din suprafaţa iniţială de 17.727 mp de spaţiu verde”, se arată în proiect), parte datorându-se toaletei ecologice automatizate ce se dorea amplasată aici, parte noilor alei.

    Pe proiectul despre care Special Arad a scris în 2022, cei de la Agenția de Protecție a Mediului spun că există dat un ok pentru tăierea a doar 8 arbori, cei doi care au căzut între timp în parc, tăiați la comanda Primăriei Arad, nefiind pe această listă. PMA spune că dă avize pentru tăieri de arbori sănătoși (cei bolnavi neavând, spun oficialii, nevoie de avize de la APM) sau pe proiecte.

    Dana Dănoiu, directorul APM, ne-a declarat la începutul verii că pentru proiectul de modernizare a Parcului Eminescu există aviz de la instituţia pe care o conduce, iar acel aviz reprezintă acceptul pentru tăierea a opt arbori.

    Rămâne, ca atare, de văzut câți arbori de tăiat vor ajunge pe masa de vot a aleșilor municipali la momentul la care proiectul „Modernizare Parc Eminescu” va poposi în CLM.

    Parcul Eminescu vedere Tribunal terasa Nerv

    (Zona despre care, se zvonește, ar putea fi transformată în parcare)

    Neoficial, despre parcări

    Neoficial, dar din interiorul instituțiilor aflate în vecinătatea parcului vechi pe peste 100 de ani, informaţiile par să spună cu totul altceva.

    Există deja voci venite din interiorul Primăriei Arad şi de la Tribunal care ne cer să fim atenţi la ce se va întâmpla în viitorul apropiat aici, pentru că tot mai des, prin instituţiile cu pricina, se vorbeşte despre realizarea unei parcări. Unele voci dau ca sigur faptul că proiectul fostului primar Gheorghe Falcă, cel din 2015, care viza realizarea unui parcări pe actualul amplasament al Parcului Eminescu (cel care a iscat proteste ce au dus la salvarea parcului), este acum rescris în termenii vremurilor noastre.

    Alţii ne spun că se vorbeşte de un nou proiect în parc, care va include, însă, cu siguranţă, parcări, în timp ce un alt angajat ne spune că de fapt ar fi vorba de amenajarea unei parcări pe actualul spaţiu verde situat între Tribunal şi Teresa Nerv. Cei care ne-a rugat să nu uităm cumva de modernizarea din parc, ne-au indicat și faptul că dorințele Primăriei corespund pe acest subiect cu cele ale Justiției, așa că actele vor fi elaborate fără cusur de această dată şi că alte acte ce interconectează cele două instituții vin și ele (sunt deja vizibile) să susţină dorinţele de mai sus.

    În ceea ce ne privește, cu actele avem probleme acum pentru că, în pofida răspunsului destul de bogat primit de la Primăria Arad pe tema celui mai vechi stejar pus la pământ în Parcul Eminescu, tomografia acestuia, singura care, spun specialiștii, indică cât de bolnav a fost copacul cu pricina, lipsește dintre documente, deși pe aceasta am cerut-o expres. Dar despre actele primite, documentele necesare şi legile aplicabile, într-un alt material.

    Un ultim comentariu venit din zona instituţiilor vecine Parcului Eminescu e legat de faptul că graba nu e foarte mare cu parcarea, un termen lejer de cinci ani fiind înaintat în discuţii, pentru ca parcul să se „perimeze uşor”, iar impactul ridicării aici a unei parcări să nu fie chiar atât de mare.

    parc Micalaca - Particles 5

    (Parcul din Micălaca, singurul realizat în ultimii ani în Arad)

    Nicio altă parcare în oraş, un singur parc la margine de municipiu

    Reamintim cititorilor că documentul elaborat în anii 2021-2022 cu privire la modernizarea Parcului Eminescu vorbeşte de o regândire a acestuia, de o împrospătare a sa, de schimbarea mobilierului urban de aici, de pavarea aleilor, punerea sub protecţie a zidurilor ce împrejmuiesc parte din parc, de modernizarea iluminatului, în contul a peste 11 milioane de lei, dar nicidecum de o parcare aici sau în vecinătatea parcului.

    Tot pentru împrospătarea memoriei, mai precizăm că Primăria Arad nu a realizat în ultimii 30 de ani nicio parcare publică în centrul oraşului, în pofida proiectelor elaborate sau anunţate privind parcări subterane sau supraterane în Piaţa Avram Iancu, Piaţa Cadedralei, Hotel Parc (parcare privată cu susţinerea Primăriei) şi în vecinătatea Parcului Reconcilierii. În ultimii ani, au scăzut însă semnificativ numărul locurilor de parcare în zona centrală a Aradului, prin transformarea unor străzi sau bucăţi de stradă în zone pietonale, prin montarea unor terase pe locurile de parcare şi prin desenarea pe asfalt a unor locuri destinate parcării motocicletelor. Un singur parc a câştigat Aradul tot în ultimii ani, Parcul din Zona 300, situat la capătul cartierului Micălaca, parc despre care vom scrie cu altă ocazie.

    Citește și:

    Schimbarea la față a Parcului Eminescu. Putem avea încredere în calitatea saltului de la teorie la practică?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Oficial sau neoficial, ...

      … orasul nostru drag arata ca vai de el, o rusine!Incompetenta a castigat 100%, de aici o prostie infinita!Aradeanul aradean este pe cale de disparitie, a fost inlocuit de venetici, prea multi venetici in ultimii 33 de ani.Pacat, mare pacat!

      +5 voturi
      +1
      -1
    2. Tot spuneti ca Bibi e (cenzurat de redactie), ca e padurar si sub papucu …. primei doamne! Dar va demonstreaza matematic ca, desi taie copaci, suprafata verde a orasului creste! Exemplu: a taiat 100 mp de parc!? Da! A pus peste 150 mp de iarba intre liniile tramvaiului numai intre Gara si Autogara!? Pus! Ce era de demonstrat, s-a demonstrat! Poate taia tot Parcul Eminescu…. si tot creste suprafata inverzita ….! Nu va puneti cu matematica verde …. ca e ca si cu aruncarea pietrei in lac!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.