sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Revine în atenție proiectul de modernizare a Parcului Eminescu, cu modificări inobservabile

    de Raluca Medeleanu | 12 februarie 2024, 11:04 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    2

    A trecut un an și 3 luni de când Primăria a pus sub privirile consilierilor un proiect de hotărâre ce prevede modernizarea Parcului Eminescu, pe atunci fiind refuzat și trimis la reanalizat, un factor decisiv fiind numărul de copaci propuși spre tăiere. Acum, printre documentele pregătite pentru viitoarea ședință CLM, de miercuri, observăm reintrodus acest proiect, într-o formă vag modificată.

    Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie (D.A.L.I) are ca proiectant general firma Atelier Decumanus din Timișoara, o firmă care apare tot mai des la Arad pentru alcătuirea acestor tipuri de proiecte, realizând de exemplu și proiectul pentru modernizarea Pieței Catedralei, modernizarea părculețului de la Polivalentă, realizarea unei parcări etajate în zona Podgoria (în curtea unui bloc), proiectul de reabilitare a fostei fabrici MARTA etc.

    Ansamblu statuar cu Mihai Eminescu

    schita interventie modernizare parcul Eminescu Arad Atelier Decumanus

    Revenind la proiectul ce prevede modernizarea Parcului Eminescu, el prevede 6 obiective și se ridica la 11,8 milioane de lei (2,37 mil. euro). Intervențiile vizează „amenajarea peisagistică” a zonelor statuare (în proiect era inclusă ca făcând parte din parc și busturile Aleei Personalităților de lângă Filarmonică); introducerea unui iluminat ambiental, plantarea de arbuști, plante decorative și gazon; modernizarea locului în care se joacă șah; construirea unei toalete automatizate cu bancnote și fise, marcarea aleii principale ce leagă B-dul Vasile Milea și Faleza Mureșului prin pavarea sa cu piatră naturală și placarea tuturor treptelor de acces spre parc și, un ultim obiectiv, amplasarea unui portic la intrarea în parc dinspre Colegiul Economic.

    Pe lângă toate acestea, se propune amplasarea lângă porticul menționat (care ar fi realizat din metal, cu inscripționarea pe el „Parc Eminescu”) a unui „ansamblu statuar cu Mihai Eminescu, ce va fi marcat la nivelul pavajului prin placarea cu piatră naturală”.

    Rămâne recomandarea de a elimina din arbori, dar „nu se acceptă soluția de toaletare uniformă, aceasta fiind excesivă”

    Așa cum am spus, o problemă care a făcut să fie retrimis la analizare proiectul a fost prevederea de a toaleta arborii existenți, ba chiar tăia 9 dintre ei. Proiectul a fost trimis la modificare în urma ședinței din 8 noiembrie 2022. Apoi, în luna mai 2023, a avut loc incidentul care a declanșat scandalul cu tăierea arborilor din parc. La data de 28 mai 2023, cel mai vechi stejar din parc a fost pus la pământ de Primărie, ceea ce a adus numeroase critici de la specialiștii arboriști.

    EMINESCU

    Cu toate acestea, în 19 iunie, un alt arbore secular din Parcul Eminescu a fost pus la pământ.

    Ulterior, Primăria a apelat în cele din urmă la specialiști, care i-au indicat să nu mai fie tăiați alții.

    Citește și: Specialiștii aduși de primarul Bibarț la conferință au decis: arborii din Parcul Eminescu și Parcul Copiilor trebuie salvați! · Special Arad

    Totuși, în proiectul de modernizare observăm că rămâne în continuare ca obiectiv „reabilitarea peisagistică a parcului prin plantare, toaletare, înlocuire  sau mutare a vegetației existente”. Dar de la 9 arbori propuși spre tăiere, acum sunt 8.

    Proiectul de modernizarea a Parcului Eminescu are ca anexă avizul de la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Arad, necesar pentru că parcul este înregistrat ca monument istoric. Avizul a fost semnat însă cu anumite indicații: prezentarea mai multor variante pentru mobilierul urban, relocarea toaletelor publice și integrarea lor discretă în zonă.

    În legătură cu arborii, DJC a menționat: „lucrările de intervenție la coroana arborilor de vor adapta în funcție de fiecare specie în parte și de riscurile și problemele identificate în analiza dendrologică,  corelat cu conservarea ambianței peisagere. Nu se acceptă soluția de toaletare uniformă propusă arborilor, aceasta fiind excesivă și necorelată cu situația reală de pe amplasament. Se va prioritiza conservarea ambianței peisagere a parcului istoric. Recomandăm colaborarea cu arborist atestat ISA (International Society of Arboriculture) pentru stabilirea modului de intervenții la arborii remarcabili”.

    Foarte mici ajustări 

    În documentul care urmează să fie supus la vot de consilieri în ședința de miercuri, 14 februarie, putem observa mici ajustări la numărul de arbori, arbuști, coșuri de gunoi, mobilier etc. față de cele menționate în proiectul din urmă cu un an. De exemplu, în primul draft la arbori figurau 397 existenți și 389 propuși să rămână, respectiv 85 de bănci noi, 143 arbuști din care să se mute 36, acum modificările figurează în felul următor:

    modificari parcul eminescu propuse in proiect

    Valoarea totală a investiției a rămas în schimb aceeași: 11.816.259,78 lei (cu TVA) din care construcție și manoperă 9.120.725,98 lei (cu TVA). Banii ar fi acoperiți din bugetul local.

    Dacă această formă a documentului va trece de votul consilierilor locali, implementarea proiectului este estimată să dureze 23 de luni din care 12 luni lucrările propriu-zise.

     

    Citește și:

    La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Probabil faza 2 va fi realizarea parcarii. Un bun prilej pentru consilierii care mai tin la oras de a-si face putina imagine favorabila. In lipsa de viziune actuala garda distruge si ceea ce exista- se distruge parcul ca sa aiba capusele si amantele unde parca. Cam asta e impresia generala. Sa mearga la serviciu cu transportul public; care e oricum gestionat de ei.

      +13 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.