sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cu tomograful în dulap. O investiţie de 28.000 de euro, înmormântată de Primărie după nici 5 ani

    de Adriana Barbu | 24 ianuarie 2024, 12:17 PM | Dezvăluiri | Știri Arad | Topic special

    5

    „Am decis să achiziționăm acest aparat (tomograf – n.r.) pentru a avea o imagine cât mai clară și justificată privind starea de sănătate a copacilor din orașul nostru, deoarece îmi doresc un oraș verde și frumos”, declara într-un comunicat de presă primarul Municipiului Arad, Călin Bibarț, în 13 august 2019. Suntem în 2024, iar tomograful, achiziţia cu care se mândrea Primăria Arad în 2019, a poposit într-un dulap al instituţiei. Din 2020! Şi acolo a rămas.

    Între timp, doi copaci istorici din Parcul Eminescu au căzut sub drujbele muncitorilor pe care Primăria Arad i-a contractat, iar alţi zeci de abori au fost eliminaţi şi ei din parcuri şi de pe malul Mureşului. Nu au fost scanaţi mai întâi cu tomograful pentru că aceasta nu mai are un specialist în interiorul instituției care să știe să-l folosească.

    Tomograful, Parcul Eminescu şi malul Mureşului

    Despre tomograful Primăriei Arad, unde se află el acum, cum se face evaluarea copacilor în Arad, câți bani plătim acum pentru aceasta, ce contracte s-au încheiat pentru salvarea arborilor de valoare din oraș, cine a ciopârţit malul Mureşului am vrut să scriem încă de la finalul lui septembrie, în continuarea materialelor pe care deja le-am scris pe tema intenţiilor Primăriei legate de Parcul Eminescu, de arborii de aici, modernizare parc şi mal.

    Nu faptul că primarul Călin Bibarţ ne-a informat, în cadrul unei conferinţe că „îmi bag piciorul în articolele tale” ne-a făcut să ne oprim, ci lunile în care ne-am văzut nevoiţi să aşteptăm după răspunsuri oficiale.

    Mai întâi au fost nevoie de aproape 30 de zile ca Primăria să ne răspundă la întrebările noastre privind tomograful şi copacii din Parcul Eminescu, iar mai apoi mai bine de o lună şi jumătate ca mai marii Gospodării Comunale Arad să ne răspundă la întrebările legate de cine face acum evaluarea stării de sănătate a arborilor din Arad, ce contracte există în vigoare şi pe ce sume se face această analiză. Dar le-am primit în cele din urmă.

    tomograf primarie

    2020, al doilea şi ultimul an în care a fost utilizat tomograful

    Ştim, din răspunsurile primite, că tomograful achiziţionat de Primăria Arad nu a  fost folosit decât din 2019 până în 2020, că din vara lui 2023 până în ianuarie 2024 o firmă privată făcea evaluări cu privire la sănătatea arborilor în anumite parcuri şi câteva spaţii verzi din Arad, în limita a 200.000 de lei, că s-au tăiat câteva sute de copaci, dar s-au şi plantat câteva sute. Şi mai ştim că tomograful nu mai este folosit din 2020 pentru că Primăria Arad nu mai are niciun specialist în Primăria Arad care să ştie să-l utlizeze.

    „În acest sens, arătăm că în gestiunea aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad se află 1 bucată Set complet de tomografie arbori care include Picus Sonic Tomograf, Picus Electric Tomograf, Picus Caliper (Nr. inv. 23931), achiziționat în cursul anului 2019.

    Acest aparat a fost utilizat ultima oară în perioada anului 2020 de către o persoană care ocupa funcția publică de execuție cu studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental Științe inginerești, Ramura de știință Ingineria resurselor vegetale și animale, domeniul de licență Silvicultură.

    Învederăm că această persoană a fost singura calificată pentru folosirea dispozitivului în atenție întrucât, prin prisma studiilor absolvite, deținea cunoștințe de specialitate în ceea ce privește interpretarea rezultatelor în urma tomografierii arborilor, însă de la începutul anului 2021 aceasta nu se mai află în relații contractuale cu Primăria Municipiului Arad, postul aferent fiind vacant.

    De asemenea, precizăm că, din cauza pandemiei de COVID-19 cu virusul SARS-CoV-2, nu au mai fost organizate cursuri de specializare pentru folosirea acestui tip de aparat, la care să participe personalul existent din cadrul compartimentului de specialitate al Primăriei Municipiului Arad”, ne-a indicat Primăria Arad în răspunsul său detaliat, primit în octombrie 2023.

    copac taiat Eminescu

    Specialiştii, analiza după ochi şi soarta arborilor din Arad

    Primăria Arad a ținut să precizeze, însă, în răspunsul primit, semnat de administratorul public Bogdan Boca, faptul că „din componența Comisiei de stabilire a stării de sănătate a arborilor amplasați pe domeniul public al UAT Municipiul Arad fac parte persoane cu studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul fundamental Științe inginerești, inclusiv în domeniile de licență Ingineria mediului și Peisagistică”.

    Cu alte cuvinte că există, chiar şi în absenţa experţilor care să poată folosi tomograful, specialişti care să se priceapă la arbori.

    Care ar fi trebuit să fie rolul tomografului cu a cărui achiziție Primăria Arad se lăuda în 2019? Unul important, chiar şi dacă ne luăm după cele spuse acum de Primăria Arad în răspuns: „Referitor la rolul acestui tip de echipament, arătăm că acesta se utilizează în general pentru a detecta non-invaziv cavitățile și nivelul de descompunere din interiorul trunchiului unui arbore, prin măsurarea vitezei de propagare a undelor sonice prin lemn, respectiv pentru a verifica starea interioară a unui arbore care poate fi afectată de diferiți dăunători”.

    N-a fost nevoie de tomograf, însă, se arată în răspunsul Primăriei Arad, pentru că cei doi arbori seculari, istorici, tăiaţi în primavara lui 2023 în Parc Eminescu, au fost analizaţi cu ochiul liber: „ Așa cum s-a arătat, întrucât afectarea în mod negativ a arborilor a putut fi observată cu ochiul liber, nu s-a procedat la folosirea tomografului.

    După cum rezultă din fotografiile atașate, apreciem că nu era nevoie de echipament tehnic special pentru a arăta starea avansată de degradare în care se aflau cei doi arbori amintiți”.

    Oricum, nimeni n-ar fi şitut să folosească aparatul.

    Verdictul privind starea de sănătate precară în care se aflau cei doi arbori istorici a fost contestat de mai mulţi specialişti arborişti, inclusiv de unul dintre angajaţii firmei pe care din vara lui 2023, după scandalul din Parcul Eminescu, Primăria a contractat-o pentru a evalua starea de sănătate a unor arbori importanţi din oraş.

    tomograf 2 primarie

    Legea nu cere prezenţa tomografului pentru copaci

    În octombrie 2023, la cinci ani de la momentul cumpărării tomografului, Primăria nu mai credea neapărat în acesta, aşa cum părea să creadă la momentul achiziţionării, ci era de părere că „stabilirea stării de sănătate a arborilor amplasați pe domeniul public prin utilizarea aparaturii precizate de dumneavoastră reprezintă o procedură/măsură opțională și nu obligatorie, această nefiind prevăzută de cadrul legal general aplicabil spațiilor verzi.

    Mai mult, această aparatură (tomograful) se utilizează în situația în care starea de sănătate a arborilor nu poate fi constatată vizual, respectiv când arborele nu prezintă degradări evidente la nivelul exterior ar trunchiului”.

    În trecut, însă, însuşi primarul îl vedea ca o şansă de a creşte spaţiul verde al oraşului: „Pentru că suntem iubitori de natură şi iubim şi spaţiul verde din oraşul nostru şi ne dorim ca acesta să crească, un prim pas este să nu tăiem decât atunci când acest lucru este necesar.

    Şi pentru a nu greşi, pentru a diagnostica starea de sănătate a copacilor, a arborilor din oraşul nostru, am apelat la mijloacele tehnice din secolul XXI: un tomograf care, la fel ca la fiinţa umană, poate să vadă ceea ce nu se vede cu ochiul liber, ceea ce este în interior.

    Şi, funcţie de această diagnoză, să se poată lua o decizie corectă: dacă acel arbore reprezintă un pericol şi trebuie să intervenim să-l tăiem sau, dimpotrivă, dacă e un arbore sănătos ori mai puţin afectat şi poate să mai trăiască” – a explicat la momentul achiziţiei primarul,pe atunci interimar, Călin Bibarţ.

    Cel mai bătrân arbore din Parcul Eminescu, etichetat de arborişti drept un monument istoric, a fost evaluat însă la ochi şi culcat la pământ în 2023.

    copac taiat Eminescu 2

    În lipsa înţelegerii spaţiului verde

    Cei doi copaci din Parcul Eminescu au căzut în primăvara lui 2023 pentru că specialiştii primăriei au considerat că „starea fitosanitară precară vizibilă în special în partea superioară a trunchiului, înspre ramificații, respectiv prezența de scorburi, dăunători de lemn și scoarță (furnici și carii de lemn) care au produs daune ireversibile arborilor”.

    Alţi copaci au fost şi ei eliminaţi din parcurile din Arad, fără prea multe justificări, după scandalul din Parcul Eminescu. Între timp, însă, Primăria a decis să caute specalişti a căror verdict pe bolile arborilor să le susţină demersurile.

    Specialiştii găsiţi nu au merg însă până în pânzele albe de partea Primăriei Arad, considerând că unii copaci istorici, aflaţi pe lista neagră a Municipalităţii, pot fi salvaţi. Măcar pentru un timp. Alţii au căzut pe mai departe.

    Alte intervenţii, în alte zone, publice şi private, centrul, cartiere, Trei Insule, au venit doar să sublinieze că, în anul 2023, an în care s-a vorbit mult de mediu la nivel internaţional, nu ne prea pricepem şi nici nu prea respectăm natura.

    La ce ar fi fost bun tomograful

    Tomograful Primăriei a costat aproximativ 28.000 de euro fără TVA, era considerat atunci cel mai performant existent pe piaţă, iar importanța lui era dată de faptul că folosea o metodă de determinare non-invazivă, fără a afecta integritatea copacilor, iar rezultatele erau recunoscute în plan internaţional. La câțiva ani distanță, copacii și spațiile verzi își pierduse importanța pentru edilul local și primărie, care au decis să pună în opoziția – mai degrabă printr-un joc de cuvinte decât folosind vreo logică – viața oamenilor și cea a copacilor.

    Dacă ar funcționa, tomograful Primăriei ar putea realiza trei tipuri de scanări: una sonică, una electrică şi una dimensională. În urma acestor scanări, un soft specializat ar reda structura copacului, indicând defectele constatate. Tot tomograful din sertarul Primăriei Arad ar trebui să indice, după măsurătorile de mai sus, nu doar gradul de sănătate interioară a copacului la momentul scanării, ci şi evoluţia în timp a defectelor existente.

    Despre contracte cu firme private, câţi copaci au căzut în 2023, răspunsul integral al Primăriei Arad în problema copacilor şi a malului Mureşului, răspunsul Gospodăririi Comunale la întrebările noastre, în materialele viitoare.

     

    Citeşte şi:

    Primăria a achiziționat un tomograf cu ajutorul căruia se vor scana copacii pentru a identifica defectele existente în interiorul acestora

    Dialog, în verdicte dure, cu primarul Bibarț: „Îmi bag piciorul în articolele tale și în nesimțirile voastre”

    Cei doi stejari din Parcul Eminescu, marcați pentru tăiere înainte de a fi declarați bolnavi

    Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad cere Primăriei Arad predarea tuturor actelor care au stat la baza tăierii arborilor din Parcul Mihai Eminescu

    8 lei pentru cel mai bătrân stejar din Parcul Eminescu

    Cum arată viitorul Parcului Eminescu? Oficial, se vorbește de modernizare. Neoficial, vorbim iar de parcare!

    Schimbarea la față a Parcului Eminescu. Putem avea încredere în calitatea saltului de la teorie la practică?

    A mai „căzut” un arbore din Parcul Eminescu

    La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu

    Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție” 

    Cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu, pus la pământ. Un angajat al Parcului Natural Lunca Mureşului a tras semnalul de alarmă

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Și când te gândești cum se recomanda primatul bipârț pe la emisiunea „marț cu bipârț”ca fiind specialist în domeniul silviculturii și cum îi cataloga ei pe alții ca fiind părerologi … de toată jena.

      Dacă era bun, rămânea și evolua în domeniul silvic. Dar cum mai mult de șef de ocol pe la vreun sat nu avea cum să ajungă, s-a băgat în politică și cu ajutorul arădenilor, a ajuns primar.

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.