sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    18 zile în Parcul Eminescu cu Rudolf Wittman – arădeanul ucis pe frontul din Ucraina

    de Adriana Barbu | 14 decembrie 2023, 9:35 PM | Știri Arad | Topic special

    3

    Asociația Aradul Civic a amplasat, joi, 14 decembrie, panoul comemorativ dedicat lu Rudolf Wittman în Parcul Eminescu, din municipiul Arad, în apropiere de Crucea Eroilor, în cadrul unui eveniment care nu s-a dorit a fi ceremonios sau pompos.

    La momentul amplasării instalației în trei laturi care îl înfățișează pe Rudolf Wittman și îi spune scurta, dar spectaculoasa sa poveste de viață și sfârșitul său tragic pe frontul din Ucraina, au luat parte iniţiatorul acestui demers, Siegfried Mayer, câțiva ucraineni refugiați de război, prieteni de-o viață sau din copilărie a lui Rudolf, o profesoară de limba română care încă din primele zile de la debutul războiului i-a ajutat pe ucraineni să ne înveţe limba, Marinela Gavra, și mama tânărului arădean decedat pe front, Ghizela Wittman.

    Rudolf Wittman mama

    (Mama lui Rudolf Wittman a citit cîteva cuvinte de mulțumire, dor și speranță)

    Mama lui Rudolf Wittman: „Să ne rugăm să fie cât mai repede pace în lume”

    În fața panoului care îi cinstește memoria, mama tânărului a mulțumit asociației Aradul Civic, lui Siegfried Mayer și Ruslanei pentru toată implicarea lor și tuturor celor care au făcut posibilă amplasarea panourilor în memoria fiului său.
    A rostit mai apoi câteva cuvinte de dor, dar şi de speranţă: „Mulţi spun că Rudolf a fost un erou şi da, asta a fost. A ajutat acolo unde era mai greu cu ceea ce a știut mai bine, fără să aștepte recompensă. A făcut cel mai mare lucru pe care un om îl poate face, şi-a dat viaţa pentru semenii săi, pentru libertate.

    Dar Rudolf a fost, în primul rând, fiul meu, prietenul meu și am fost tot timpul mândră de el. În urma lui a rămas un mare gol și durere. Rudolf va trăi în continuare în inima mea și în inimile celor care l-au cunoscut și l-au iubit. Să ne rugăm să fie cât mai repede pace în lume, astfel încât să nu mai existe victime umane”.

    Rudolf Wittman Siegfried Mayer

    (Siegfried Mayer, omul din spatele inițiativei care a dus la amplasarea panoului omagial)

    Un sacrificiu pentru libertatea Europei

    Omul care a făcut posibilă amplasarea acestui panou omagial în Parcul Eminescu, Siegfried Mayer, a amintit de momentul solemn de acum, care speră că va rămâne în memoria familiei și a arădenilor, dar a precizat, totodată, că Rudolf nu a murit pentru o luptă a sa, „sau pentru Ucraina, ci pentru libertatea Europei, pentru democraţia universală„.

    A mai adus aminte faptul că arădeanul nu tolera nedreptatea, faptul că cunoștințele sale în domeniul armamentului, dobândite în Legiunea Străină, dedicarea și seriozitatea sa l-au făcut să devină primul soldat român care a intrat în Forțele armate speciale ucrainene, devenind foarte apreciat de superiorii lui.

    O dovadă a aprecierii de care s-a bucurat a fost, potrivit lui Mayer, prezența la înmormântarea lui Rudolf a camarazilor săi de război, care au primit învoire de la superiori să vină în România.

    Ivanna, iubita lui Rudolf, pe care acesta o cunoscuse în Ucraina, a trimis un mesaj emoționat, citit celor prezenți de același Siegfried Mayer, co-fondatorul Asociației Aradul Civic: “Le mulţumesc sincer tuturor celor care au contribuit la amplasarea memorialului dedicat eroului Ucrainei și îngerului meu. Este foarte important pentru mine și pentru toți cei aflați aici să ne amintim și de toți cei care au făcut posibil ca noi să trăim într-o Europă liberă și democratică”.

    O poezie patriotică pentru Rudolf

    Unul dintre ucrainenii refugiați în Arad a recitat o poezie patriotică, alții au venit special în Parcul Eminescu să-i cinstească memoria și să le amintească tuturor că Rudolf și-a dat viața pentru țara lor. Unii ucraineni i-au mulțumit mamei lui Rudolf pentru faptele băiatului său şi pentru că acesta şi-a dat ce a mai avut mai de preț pentru ei şi țara lor.

    La momentul amplasării panoului a fost prezent și cel mai bun prieten al lui Rudolf, Marcus Jivan, care a susținut că acest moment e un semn al luptei pentru libertate, că se bucură că panoul a fost amplasat în Parcul Eminescu și că, din ianuarie, va fi mutat în Piaţa Avram Iancu, mai aproape de locul său de muncă și a mai precizat că speră că, prin intermediul acestuia, multă lume va citi și va ajunge să-l cunoască, chiar dacă nu l-a cunoscut până acum, pe Rudolf Wittman, un tânăr zâmbitor, curajos, puternic.

    „Îmi pare tare rău că a plecat, dar știu că a luptat pentru ceva ce poate noi nu puteam, nu avem curajul să o facem: pentru libertate, pentru că a vrut să facă bine oamenilor”, a mai precizat Marcus.

     

    Rudolf Wittman panou Parcul Eminescu

    (Panoul dedicat tânărului arădean Rudolf Wittman, amplasat în Parcul Eminescu)
    .

    Scurta poveste a lui Rudolf Wittman

    Reamintim cititorilor că Rudolf Wittman s-a născut, a copilărit și a făcut liceul în Arad, iar la doi ani după bacalaureat, a luat drumul Legiunii Străine, unde a luptat timp de cinci ani. Întors din legiune, la expirarea contractului, s-a angajat la o firmă din Arad, dar gândul i-a stat la ucraineni și la lupta lor pentru libertate.

    A luat drumul Ucrainei, în 2022, unde a luptat ca voluntar inițial, iar mai apoi a fost acceptat în Forţele Speciale Ucrainene, devenind primul străin primit acolo. A fost ucis pe front, în Ucraina, la 22 octombrie 2023. A fost repatriat și înmormântat la Arad, în prezența familiei, vecinilor, prietenilor, a iubitei din Ucraina, a 25 de camarazi de luptă din Ucraina și a reprezentatului militar al Ucrainei în România.

    Rudolf Wittman este omagiat și în Ucraina, unde un panou comemorativ a fost amplasat în centrul oraşului Hmelnîţkîi, capitala regiunii cu acelaşi nume, panou care amintește faptul că tânărul arădean „a murit în timp ce apăra Ucraina de invadatorii ruşi”.

    Citește și:

    Primăria şi-a dat avizul pentru amplasarea panoului omagial dedicat lui Rudolf Wittman

    Un loc pentru arădeanul Rudolf Wittman pe străzile din Ucraina

    Un loc în Parcul Eminescu pentru Rudolf Wittman, unul dintre eroii Ucrainei! 

    25 de luptători ucraineni la înmormântarea unui erou. Comandantul lui Rudolf: „E primul şi singurul străin care a fost acceptat în Forţele speciale ucrainene”

    Ultimul drum al lui Rudolf Wittmann, eroul arădean mort pe frontul din Ucraina

    O patrie în care au loc doar eroii. Refugiaţii ucraineni din Arad, omagiu pentru arădeanul Rudolf Wittmann

    Rudolf Wittman, arădeanul de 27 de ani devenit erou al Ucrainei și al luptei pentru libertate… „Am crezut că astfel de vikingi nu mor”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. A murit și pentru ca unii demagogi, idioți utili ai lui Putin să poată împroșca cu lături sacrificiul suprem al unui OM care a luptat pentru idealurile sale… Le urez acestora să ”guste” din ”democrația” rusească, apoi să ne povestească impresiile ”plăcute”…

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.