duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria şi-a dat avizul pentru amplasarea panoului omagial dedicat lui Rudolf Wittman

  de Adriana Barbu | 13 decembrie 2023, 1:06 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Parcul Eminescu va fi pentru câteva zile locul în care va fi expus ansamblu, format din trei panouri, care conţine un omagiu în trei limbi adus lui Rudolf Wittman, tânărul arădean mort în războiul din Ucraina.

  Asociaţia Aradul Civic a primit marți, a doua zi după ce am publicat acest material, aviz de la Primăria Arad pentru „ocuparea domeniului public al municipiului Arad cu o structură autoportantă – panou omagial în memoria lui Wittman Rudolf- Ervin în scopul omagierii soldatului Wittman Rudolf Ervin, căzut în războiul din Ucraina, în următoarele condiţii:
  – respectarea curăţeniei domeniului public afectat
  – fără afectarea circulaţiei pietonale
  – suprafaţa ocupată va fi de 2 mp, Parcul Eminescu, în perioada 12 decembrie 2023 – 31 decembrie 2023”.

  Tot în avizul dat de Primăria Municipiului Arad se face precizarea că „pentru amplasamentul atribuit nu se datorează taxă pentru ocuparea domeniului public”.
  Avizul este semnat în numele primarului Călin Bibarț de către viceprimarul Lazăr Faur.

  aviz panou comemorativ Rudolf Wittman

   

   

  Panoul omagial dedicat lui Rudolf Wittman, amplasat joi în Parcul Eminescu

  Vestea a fost primită cu bucurie de membrii Asociaţiei Aradul Civic, care aşteaptă de câteva zile bune, cu sufletul la gură, acest aviz. Instalația de tip panou cu trei feţe, dedicată lui Rudolf Wittman, a fost finalizată de mult, aşa că nu mai rămâne decât ca aceasta să fie amplasată în Parcul Eminescu.
  „Planificăm amplasarea panourilor în data de joi, 14.12.2023, la ora 14,00, în Parcul Eminescu, în spatele Primăriei Arad”, ne-a declarat Siegfried Mayer, omul din spatele acestei iniţiative.

  Momentul amplasării nu va fi unul festiv, în condiţiile în care familia lui Rudi nu-şi doreşte aşa ceva, la montarea instalaţiei în parc urmând a fi prezenţi câţiva voluntari ai asociaţiei şi mai mulţi ucraineni refugiaţi în Arad, pentru care Rudolf Wittman e cu siguranţă un erou.

  „Nu va fi ceva protocolar, vom amplasa cele trei panouri memoriale în formă de triunghi, apoi vom amplasa steagurile de luptă ale regimentului de soldați unde a servit Rudi (steaguri pe care camarazii de război a lui Rudolf le-au înfipt pe mormântul eroului arădean la momentul înmormântării sale), vom depune buchete de flori și vom aprinde câteva lumânări”, ne-a trasat coordonatele evenimentului Siegfried Mayer.

  erou luptator steaguri

   

  Omul de afaceri, cel care a fost alături de ucrainenii refugiaţi în Arad încă de la primele ore ale războiului pornit de ruşi împotriva ţării lor, va da citire şi mesajului trimis de Ivanna, prietena tânărului arădean mort pe frontul din Ucraina, în condiţiile în care aceasta se află în Ucraina și nu va putea lua parte la momentul amplasării panoului.

   

  Un semn al normalității la Arad

  Avizul dat de Primăria Arad pentru amplasarea structurii-panou omagial în Parcul Eminescu vine ca un semn al normalității din partea autorităților locale, care până în momentul de față nu au comentat în niciun fel moartea eroică a tânărului arădean pe frontul din Ucraina. În fapt, așa cum ați putut citi deja pe Special Arad AICI, mai nici un oficial sau politician nu s-a pronunțat cu privire la decesul eroic al tânărului Rudi, care a luptat inițial ca voluntar, iar mai apoi ca parte a Forțelor Speciale Ucrainene, împotriva rușilor. Singurele poziții oficiale pe care le-am remarcat au fost: cea a USR Arad și cea a Ambasadei Ucrainei la București, care a transmis condoleanță familiei, văzând în tânărul arădean un prieten, un frate și un erou.

  eurou Rudolf Wittman ucraineana

   

  Aviz valabil doar până în 31 decembrie 2023

  Un sigur lucru ar mai trebui menționat, ca notă tristă de subsol: faptul că, deși Asociația Aradul Civic și ucrainenii sperau că panoul omagial va primi aprobare pentru a fi amplasat în Parcul Eminescu până în data de 7 ianuarie 2024, urmând ca mai apoi – după ce Târgul de Iarnă se va fi încheiat – să fie mutat în Piața Avram Iancu, avizul este valabil doar până în data de 31 decembrie 2023. E posibil însă să fie vorba doar despre birocrație și încheierea anului calendaristic, caz în care panourile vor putea fi văzute pe mai departe în parc și mai apoi în Piața Avram Iancu, conform promisiunilor inițiale.

  Reamintim cititorilor că structura omagială conține un text în memoria lui Rudolf Wittman despre scurta sa viață și faptele sale de eroism, în română, maghiară şi ucraineană, şi poze cu tânărul arădean ucis pe frontul din Ucraina în 22 octombrie 2023.

  Citește și:

  Un loc pentru arădeanul Rudolf Wittman pe străzile din Ucraina

  Un loc în Parcul Eminescu pentru Rudolf Wittman, unul dintre eroii Ucrainei! 

  25 de luptători ucraineni la înmormântarea unui erou. Comandantul lui Rudolf: „E primul şi singurul străin care a fost acceptat în Forţele speciale ucrainene”

  Ultimul drum al lui Rudolf Wittmann, eroul arădean mort pe frontul din Ucraina

  O patrie în care au loc doar eroii. Refugiaţii ucraineni din Arad, omagiu pentru arădeanul Rudolf Wittmann

  Rudolf Wittman, arădeanul de 27 de ani devenit erou al Ucrainei și al luptei pentru libertate… „Am crezut că astfel de vikingi nu mor”

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.