duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Modernizarea Parcului Eminescu, aprobată, proiectul cu parcul de la UTA, actualizat. Pe viitor, un parc şi în Confecții

  de Raluca Medeleanu | 15 februarie 2024, 9:40 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Pe lângă aprobarea bugetului municipiului Arad pe 2024, consilierii locali au mai aprobat în ședința de miercuri și proiecte ce prevăd amenajarea unor parcuri în municipiu: este vorba de controversatul proiect de modernizare a Parcului Eminescu, de amenajare a micului parc din spatele bisericii de la UTA, respectiv de punerea în valoare a unui teren nefolosit din Confecții. Momentan, au fost aprobate documentele necesare antemergătoare lucrărilor propriu-zise pentru care nu avem încă o dată stabilită.

   

  Verde pentru modernizarea Parcului Eminescu

  După ce, în urmă cu un an, modernizarea Parcului Eminescu a fost respinsă întrucât consilierii considerau că s-ar interveni prea mult pe spațiul verde existent (inclusiv tăierea unor copaci), iată că acum el a reușit să adune suficiente voturi încât să fie aprobat. Singurii care nu au votat au fost consilierii USR, care nu au considerat că tăierea celor 8 arbori indicați în proiect (6 bolnavi și 2 sănătoși) este oportună. Astfel, cu voturile restului de consilieri din CLM, investiția estimată să coste 11.816.259,78 lei (cu TVA) ar urma să fie realizată într-un termen de 12 luni de la începerea lucrărilor.

  Mai multe detalii despre proiect puteți afla aici: Revine în atenție proiectul de modernizare a Parcului Eminescu, cu modificări inobservabile · Special Arad

  Rectificarea unei erori din SF-ul parcului din zona UTA

  Pentru amenajarea parcului din zona UTA, din spatele Bisericii Ortodoxe (Parohia Șega II) nu este primul pas făcut până acum. Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate în octombrie 2023.

  Subiectul a revenit în atenție, în cadrul ședinței CLM de miercuri, 14 februarie, când a fost supus la vot și aprobat în unanimitate un proiect de hotărâre care prevede îndreptarea unor erori care au fost depistate în întocmirea studiului de fezabilitate, la planșele ce prevăd traseul pentru apa rece, canalizare, respectiv electricitate fiind atașate cele aferente proiectului pentru Aleea Borsec, în loc de cele corespunzătoare.

  Chiar dacă s-a făcut această actualizare, parcul nu va fi realizat prea curând însă, întrucât primarul a dat de înțeles, luna trecută, că înainte de a putea face investiția va fi nevoie de începerea unei acțiuni de expropriere pentru ca terenul din spatele bisericii să intre în posesia Municipiului Arad. Bibarț estima că această expropriere ar urma să aibă loc cândva anul acesta.

  „Dorim să facem un părculeț, să extindem acel mic loc de joacă cu spațiu verde. Dar este un teren privat. Dorim să îl expropriem. Se încearcă întârzierea documentelor, dar chiar dacă ne mai întârzie un pic, finalitatea va fi aceeași: în acest an, expropriem acest teren și urmează apoi altă bătălie birocratică, pentru că trebuie și PUZ”, spunea Bibarț în 16 ianuarie.

  3 milioane lei pentru un parc în loc de teren părăsit în Confecții

  Revenind la proiectele votate în ședința de miercuri, 14 februarie, consilierii au mai aprobat și un studiu de fezabilitate (SF) ce prevede amenajarea unui mic parc în Confecții. Acesta ar urma să fie realizat pe un teren care are suprafața de 3594 m2, situat în spatele blocurilor P 4 și P5, de pe str. Liviu Rebreanu.

  teren viitor parc in confectii str liviu rebreanu

  În urma analizei din SF, Investiția este calculată la 2.814.489,36 lei (cu TVA) și vizează lucrări de sistematizare a terenului în vederea amenajării (decopertare teren, strângere și transportul deșurilor de orice fel aflate pe amplasament, tăierea și îndepărtarea vegetației sălbatice crescute în mod necontrolat, așternere pământ vegetal în zonele în care se vor amenaja spații verzi); realizarea de alei pietonale cu și fără borduri; crearea unei/unor alei senzoriale; realizarea unor zone gazonate prin însămânțare cu gazon/rulouri de gazon; introducere iluminat cu LED; realizarea unui sistem de supraveghere video cu sistem solar; construirea unui loc de joacă destinat copiilor, cu tobogane, leagăne, mobilier și tartan; amenajarea unei zone de fitness în aer liber cu mobilier specific etc.

   

  Citește și:

  Cele două parcuri pentru „cartierul” Vlaicu mai au de așteptat · Special Arad

  Primăria vrea să amenajeze cu aproape 6 milioane de lei parcul din zona UTA · Special Arad

  La moartea unui stejar. Primăria Arad, cu drujba în legi și în Parcul Eminescu · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.