luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Martie cu primarii: de la investițiile de milioane a lui Birta, la luptele și planurile lui Fritz și până la speranţele în vreme bună şi în Dumnezeu ale edilului Bibarț

    de Adriana Barbu | 4 aprilie 2024, 8:08 AM | Politikos | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    Cum a arătat luna martie pe conturile de facebook ale primarilor Călin Bibarţ, Florin Birta şi Dominic Fritz? Spectaculoasă pentru primarul Oradiei, Florin Birta, care a scos parcă din joben investiţii de milioane de euro, finalizate, în curs de execuţie, sau câştigate de curând. Plină ochi de intervenţii, proiecte, declaraţii, vizite, intenţii şi realizări pentru primarul Timişoarei, Dominic Fritz. Cu lamentări şi speranţe că vremea va fi bună şi că Dumnezeu va fi aproape de Arad, pentru primarul Călin Bibarț, astfel încât să poată și primăria de aici demara câteva proiecte de investiții, să asfalteze o stradă, să reabiliteze un trotuar, să planteze un arbore și să reușească ca, în singura investiție mare amintită în martie, pavajul să nu meargă, după cum spune edilul, „ca pișatul boului”.

    Dacă primarul Birta le vorbește orădenilor în sume de ordinul zecilor şi sutelor de milioane de lei sau euro, iar Dominic Fritz în dorințe legate de un viitor extrem de strălucit pentru Timișoara, Călin Bibarț a rămas pe mai departe la dialoguri de stradă, mai aproape de mediul rural sau urban de cartier.

    Martie, trei luni înainte de alegeri, pe facebook-ul primarului Birta

    Cât de spectaculoasă a fost luna martie pe facebook-ul primarului Oradiei? Cam atât încât mai toți ceilalți edili şi-ar putea şterge conturile de pe reţelele sociale. Mai activ decât în lunile precedente, cu 18 postări în luna martie, Florin Birta nu s-a pozat și nici nu a urcat reel-uri în care să vorbească ca protagonist despre oraș și lucrările Primăriei. Totuși, cu două, trei excepții, în care a felicitat femeile, le-a urat sărbători fericite credincioșilor catolici, a transmis live conferințe de presă sau a urcat poze frumoase din Oradea, postările sale au vorbit doar de investiții de sute de milioane.

    Un drum expres spre Oradea inaugurat, două pasaje subterane pe Calea Aradului, a căror lucrări vor începe la anul, un nou stadion municipal cu 150 de locuri de parcare şi spa, plus alte 4000 de locuri de parcare în vecinătate, în pregătire, un spital nou, la care se lucrează, un terminal intermodal şi un inel rutier metropolitan inaugurate. Despre aceste investiții a fost vorba în postările lunii martie a lui Florin Birta.

    Cu primarul Călin Bibarț și cu Dumnezeu înainte #pentruArad

    Edilul Aradului, Călin Bibarț, apare în 31 din cele 32 de postări ale sale de pe facebook. Nicio lucrare nu a fost inaugurată în acest interval astfel încât evenimentul să poată fi găzduit pe contul de facebook al edilului. În fapt, edilul a vorbit de doar două investiţii importante: una într-un viitor parc în Vlaicu, o investiție anunțată, care e doar la stadiu incipient, de realizare a PUZ-ului, şi investiţia de modernizare a Pieţei Catedralei, pe care Aradul pare că nu e în stare să o finalizeze, din pricina faptului că montarea pavajului ne iese mereu, mai mereu „ca pișatul boului” după cum spune chiar edilul.

    În rest, de pe contul său oficial de facebook, am putut afla de la primarul Bibarţ la câte evenimente publice sau private a participat, la câte emisiuni a fost invitat, câte sărbători religioase au fost în martie, dar și câte ronduri de dimineaţă, de zi şi de seară a făcut edilul în a treia lună a anului. Ronduri care au vizat mai ales reparaţii și intervenții nu neapărat mari: desenarea unui sens giratoriu, plantarea unui nou arbore în locul stejarului secular din Parcul Eminescu, asfaltarea unei străzi plină de gropi sau realizarea unui trotuar.

    Ce am mai aflat în luna martie din postările primarului e că în Arad, spre deosebire de Oradea sau Timișoara, lucrările, chiar și cele mici, depind nu doar de bunele intenții, ci și de birocrație și, foarte mult, de factori naturali, dar, dacă ne ajută vremea și Dumnezeu, le vom duce cu bine la capăt. „Doamne ajută. Poate ţine şi vremea cu noi şi o ducem până la capăt”, a încheiat primarul un rond de zi prin oraș, final care îl alege deseori pentru rondurile sale de dimineață, de zi sau de seară.

    Dominic Fritz, campionul postărilor pe facebook

    Campion al postărilor şi în luna martie, Dominic Fritz pare de neoprit în cursa pentru următorul mandat. Deşi nu-i va fi aşa simplu cum îi e primarului Oradiei şi nici aşa complicat cum îi e primarului de Arad, încă nedecis din partea cui va candida, dar cumva sigur pe izbânda lui indiferent de partid, primarul Timişoarei pare hotărât să-i cucerească pe toţi alegătorii, cu investiţii, flori, un câine adoptat, un interviu sincer ce trece peste omul politic, cu lupte cu adversarii purtate cu eleganţă, dar mai ales cu planuri de viitor şi proiecte de derulat în următorii ani.

    În cele 42 de postări ale sale, din care marea majoritate sunt video-uri şi reel-uri în care protagonistul este chiar el, edilul Timişoarei atinge cele mai diverse subiecte, mai toate de interes pentru oraş, şi nu ratează nici campania electorală la care s-a dat neoficial startul.

    Dominic Fritz a vorbit în martie despre școli și grădinițe în care s-a investit, despre parteneriatul public-privat semnat cu Banca Mondială pentru ridicarea în primă fază pe banii privaților a noului Spital Municipal, despre parcări, PUZ-uri pentru un adăpost canin, despre investiții în noi școli și grădințe, despre parcuri și agroparcuri noi, despre pasarele și blocuri de reabilitat, despre noi investiții gândite pe fonduri europene etc.

    Să-i luăm pe rând pe primari şi postările lor de pe facebook.

    martie Bibart eveniment public

    Dacă e martie, e tot fără investiții pe facebook pentru primarul Aradului

    Trecând de două ori pe săptămână prin clasicele sale emisiuni „Dacă e marți, e Bibarț” și „Alternativa Zilei”, edilul de Arad a bifat pe facebook, în luna martie, participări la evenimente publice şi private și multe ronduri de zi, dar şi o întâlnire cu arădenii din Gai, şi o postare despre un parc nou de aproape 4 hectare în Vlaicu, care iată că se poate realiza, dar „până să-l începem, deocamdată îl discutăm, la faza de PUZ, SF”.

    Am aflat, în luna martie, de la Călin Bibarţ, că „biroul primarului nu e de vânzare” și că rămâne ocupat, chiar de el, am văzut pe edil într-o „seară minunată în care s-au împletit știința cu credința!”, alături de Leon Dănăilă, şi am fost prin intermediul rondului să vedem cum se lucrează la asfaltarea unei străzi, strada Bisericii, din Grădişte, unde am și primit garanția că „Ne mai vedem săptămâna asta cu ajutorul lui Dumnezeu”.

    Într-un alt rond de zi, am putut vedea ce sfaturi le dă primarul muncitorilor care execută reparații în Parcul Copiilor – Zsolt Török („Hai, mă fraţilor, n-aţi terminat?”(…) „Vezi să nu rămână prin nisip holşuruburile”), în condițiile în care refacerea acestui parc ar fi gândită pentru finanțare europeană, numai că… „finanţarea se deschide de abia în vară”, așa că „revopsim pe aicea, astfel încât să arate de la decent în sus. (…)”.

    Într-un alt rond de zi, Călin Bibarț ne vorbește despre realizarea unor coborâri de pe mal spre strada Praporgescu, pentru a face legătura (inexistentă până acum) cu trecerile de pietoni, în timp ce în alt rond ne prezintă o lucrare la un trotuar în Gai, iar într-un altul un sens giratoriu, provizoriu, pe Căpitan Ignat, aflat în lucru.

    O lucrare nouă şi-a făcut simţită prezenţa într-un rond de dimineață, investiția de pe Aleea Boresc, acolo unde aflăm că „suntem în faza de a ne pregăti să începem lucrările, nu ne mai trebuie nicio o aprobare sau autorizație, avem contractul semnat cu firma”. Numai că şi aici „așteptăm să vedem vremea să nu ne facă surprize, noaptea cu îngheț, dezgheț”, aşa că „probabil (doar -n.r.) la jumătatea lunii aprilie să începem lucrările”.

    Așa cum am precizat mai sus, un alt rond de zi e realizat la una dintre sigurele mari investiții din Arad, rond intitulat ”re-refacere pavaj – Piața Catedralei”, unde singura veste bună este că există speranță ca lucrarea, ce trebuia finalizată deja de 3 luni, să fie gata până de Târgul de Paște.

    Un citat din Sfânta Scriptură, o poveste despre refacerea unui trotuar la trecerea peste liniile CF de pe 6 Vânători, vin să completeze și ele postările lunii martie ale edilului de Arad.

    Postarea din 27 martie, care vorbește în imagini și în puține cuvinte, despre întreținerea parcului Pădurice, e singura postare a lunii în care nu apare primarul Bibarț.

    martie Bibart copac Eminescu

    Înainte de a încheia postările lunii martie cu urări de sărbători fericite şi liniştite pentru credincioşii catolici, primarul Bibarţ urcă pe facebook un video cu care, credem noi, a sperat să dea lovitura: plantarea unui arbore matur în locul stejarului secular tăiat la comanda Primăriei Arad în Parcul Eminescu. Un stejar bătrân care, spune primarul, credea atunci că „ne va face probleme”, şi care chiar i-a făcut, dar doar după ce a fost tăiat la comanda Primăriei.

    martie Birta

    Primarul Oradiei, defilare printre investiţii în drumuri, stadion şi pasaje

    Spre deosebire de primarul Aradului care vorbește de o stradă reasfaltată, un sens giratoriu care se desenează în aceste zile pe carosabil, un trotuar nou și o legătură cu trecerile de pietoni, în cele 18 postări ale sale din luna martie (mult mai multe decât în alte luni), primarul Oradiei vorbește aproape exclusiv de investiții de zeci şi sute de milioane de lei.

    Edilul Birta punctează pe facebook, prin intermediul unei conferințe de presă, alături de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, finalizarea centrului intermodal Oradea, o lucrare de 15 milioane de euro, ca imediat după să vorbească despre un nou stadion pentru fotbalul orădean, o investiție în valoare de 472 de milioane lei, ce va fi realizată printr-un parteneriat între Primăriei Oradea şi Guvernul României şi pentru care în luna martie consiliul local a aprobat predarea către Compania Națională de Investiții a amplasamentului.

    Va fi vorba aici, se laudă edilul, de un stadion cu peste 16.000 de locuri, cu tribune acoperite, cu un hotel cu restaurant, cu săli de conferințe și centru spa pentru recuperare sportivă, cu un parcaj subteran prevăzut cu 150 de locuri de parcare (la 1.500 de metri fiind disponibile alte 4.000 de locuri de parcare).

    martie Birta stadion

    Florin Birta a amintit pe contul său oficial de facebook şi de un drum de legătură ce urmează traseul Centura Oradea – strada Apateului, situat pe o axă rutieră ce ar urma să dezvolte Zona Metropolitană Oradea, în baza unui parteneriat cu Consiliul Judeţean de aici. Valoarea lucrărilor care vor duce la o conexiune importantă între municipiul Oradea și Inelul Rutier Metropolitan sudic este estimată la circa 35 milioane de lei.

    Primarul Oradiei revine apoi la terminalul intermodal, o lucrare de 15 milioane de euro, din care 10 milioane – fonduri europene și 5 milioane – contribuția municipiului Oradea, pentru a descrie care sunt beneficiile acestuia, acum că a fost finalizat: Oradea se bucură acum de statutul de hub al transportului de mărfuri, în regiune, terminalul facilitând accesul la transportul rutier, respectiv feroviar, fiind construit în zona Gării CFR Episcopia Bihor.

    Tot în postările de la începutul lunii martie, Birta amintește de faptul că s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului spital de pe strada Vlădeasa, un contract în valoare de 135 de milioane de leu, a căror lucrări ar urma să înceapă la jumătatea lunii septembrie. Terenul aparține Consiliului Județean, iar banii vin de la Primărie prin accesarea de fonduri europene.

    Edilul Oradiei a vorbit de alte 237,5 milioane de lei, din care 68,2 milioane de lei reprezintă suma nerambursabilă, care vor merge spre ridicarea unei noi școli în Nufărului pentru 1.250 de elevi, cu 50 de săli de clasă și laboratoare. Aici, însă, Birta susține că „mizăm” pe o finanțare nerambursabilă, semn că banii nu au fost câștigați.

    Chiar și postarea care vorbește de o întâlnire cu cetățenii din cartierul Grigorescu e însoțită de câteva date tehnice privind realizările primăriei de aici: faptul că anul trecut s-a finalizat modernizarea a șaisprezece străzi, iar anul acesta se vor moderniza alte doisprezece străzi, sau faptul că aici se va amenaja un parc.

    martie Birta drum expres

    Primul drum expres din Vest, inaugurat la final de martie

    Edilul Florin Birta se întoarce însă repede la investiţiile mari derulate de Primăria Oradea cu postarea privind finalizarea drumului de legătură Oradea- Autostrada A3, 19 km de drum expres, între Oradea și Autostrada Transilvania, primul drum expres din vestul României, care a fost deschis circulaţiei pe 28 martie 2024.

    În fapt, edilul a făcut mai multe postări pe tema drumului expres de 19 km, a căror demersuri au început în 2016 și care s-a realizat printr-un parteneriat cu CNAIR și Ministerul Transporturilor. Lucrările la drumul expres au început în primăvara anului 2022, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

    Dar Florin Birta nu se oprește aici, ci – spre finalul lunii martie – aminteşte faptul că Primăria Oradea va lansa, în aprilie, licitaţia pentru realizarea pasajelor de pe Calea Aradului, unde finanţarea este asigurată din fonduri europene. Acum se finalizează proiectele tehnice ale celor două pasaje ce vor fi construite din toamnă: un pasaj subteran sub actualul pasaj denivelat, de pe Centura Oradea, şi un un alt pasaj suprateran peste sensul giratoriu din zona comercială. „Împreună, cele două pasaje vor descongestiona ieșirea din oraș spre Aeroport”, se mândreşte primarul.

    Chiar şi când postează despre investiţiile privaţilor în Oradea, sumele sunt de ordinul sutelor de milioane, aşa cum a fost cazul postării din 27 martie, când edilul aminteşte că s-a dat startul unei investiţii private de 125 de milioane de euro: o fabrică Stihl, care va asigura 150 de noi locuri de muncă.

    O ultimă informare cu privire la noi investiții a fost făcută publică pe facebook de primarul Birta pe 29 martie, când aleșii locali au votat documentația tehnică pentru un drum nou Oradea-Paleu, de 3.2 km, cu trotuare și piste de biciclete, o investiţie de 79,6 milioane de lei. Este vorba de un drum nou, ce asigură conectivitatea zonei de dealuri a orașului și a comunei Paleu cu Oradea, ce va fi realizat de Primăria Oradea în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor.

    martie Fritz modernizare proiecte europene

    Cine îl (mai) opreşte pe Dominic Fritz din drumul lui de recucerire a Timişoarei?

    Dominic Fritz e, însă, campionul prezenţei pe facebook. Mult mai activ decât acum un an, mult mai modern în postări, mai aproape de gustul tinerilor votanți, primarul Timişoarei nu coboară însă nivelul discuţiilor pentru posibilii noi alegători, aşa cum o face în cele mai multe postări primarul Aradului.

    Edilul de Timişoara alege să vorbească, de cele mai multe ori cu eleganţă, despre cam tot ce i-ar putea interesa pe locuitorii de aici, interese care se află, desigur, în atenţia Primăriei.

    Fritz a vorbit, ca atare, de amenajarea parcării de pe strada Martir Ioan Stanciu, din zona Girocului, la care s-a dat startul, după demolarea ruinelor şi unde vor fi create 80-90 de locuri de parcare, dar și zone verzi, o parcare securizată pentru biciclete, iluminat public și trecere de pietoni supraînălțată.

    Primarul a revenit, la început de martie, și la construcţia stadionului municipal, o investiţie în valoare de 115.000.000 lei, cu bani de la bugetul local, la care s-a dat startul tot acum. „Este o zi în care renaște de fapt tot fotbalul timișorean”, a punctat Dominic Fritz acum.

    martie Fritz turn de apa

    Imediat după, primarul a vorbit despre faptul că au început lucrurile la Ştrandul Termal, după evacuarea celor care timp de 10 ani au ocupat ilegal spaţiul, dar şi faptul că s-a lansat licitaţia pentru un nou constructor pentru lucrările de reabilitare a Turnului de apă, în vederea transformării lui în centru cultural cu cafenea, sală de expoziţii și o alta pentru activităţi culturale şi un punct de belvedere.

    Primarul a făcut mai apoi o postare despre plantele din Pepiniera Capitalei Culturale care au fost plantate în cartiere, o altă postare despre curăţenia în cimitir, care a revenit sub umbrela primăriei, urmată mai apoi de mai multe postări politice.

    A revenit la curățenia de la ștrandul Termal și a amintit faptul că cei care au ocupat abuziv locul timp de 10 ani trebuie să plătească bugetului local 7 milioane de lei, plus 31.000 euro/lună până la eliberarea terenului, conform unei sentințe judecătorești.

    Nici câinii nu au fost uitați de edil, care face o postare în care amintește de faptul că se elaborează un PUZ pentru primul adăpost (pentru 600) de câini și o clinică veterinară, ocazie cu care edilul îl prezintă și pe Tomte, câinele pe care l-a adoptat.

    Parteneriat pentru un spital nou ridicat de privați pentru publici

    Poate cea mai importantă investiție amintită de Dominic Fritz, de trei ori, în luna martie, e viitorul Spital Municipal, care a ajuns la semnarea parteneriatului cu Banca Mondială, pentru proiectare și finanțare. După descrierea situației actuale și a negocierile ce au durat doi ani, după conferința de presă legată de semnarea parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale, Fritz detaliază faptul că „practic, vom avea o firmă care se ocupă pe banii ei de construcția și dotarea spitalului și noi vom plăti prima tranșă de bani în momentul în care primim cheia spitalului. Asta ne scapă de riscul tergiversării șantierului, de lucrări suplimentare, noi licitații și așa mai departe. E un model de parteneriat public privat care funcționează cu succes de mulți ani în toată lumea, iar noi facem o muncă de pionierat pentru România”.

    Despre ce a mai vorbit pe facebook Dominic Fritz în luna martie? Despre prima creșă construită în Timișoara de decenii, despre săli de clasă noi, despre săli de sport la școli și grădinițe, despre un nou parc în zona Lunei pe un teren viran de 5.000 de metri pătrați, a cărui amenajare a început acum (un proiect cerut de timişoreni şi realizat pe bugetare participativă), despre întâlniri politice, lupte politice şi denigrări, întâlniri cu cetăţenii, despre cât o costă pe Timişoara gunoiul aruncat aiurea şi cum se vor monta camere de supraveghere şi se vor împărţi amenzi pe acest subiect, despre pregătirea unei noi cereri de finanţare pentru reabilitarea de blocuri, despre întâlnirea sa şi a 100 de elevi olimpici cu scriitorul Gabriel Liiceanu, cu ocazia Salonului Internațional de Carte „Bookfest”, despre un viitor agro-parc pe 12 hectare, despre pregătiri de proiecte pe fonduri europene în Traian, Dacia, Mocioni/Sinaia și Piața Victoriei, despre continuarea lucrărilor la pasarela de pe strada Gelu, despre al treilea mare bulevard din Timișoara modernizat, pe care s-a reîntors tramvaiul şi despre Târgul de Paști deschis înainte de Paştele Catolic la Timişoara.

    Mai sunt doar două luni până la alegerile locale, aşa că, mai mult ca sigur, conturile de facebook ale celor trei primari vor fi din ce în ce mai pline de postări cu realizări, pentru cei care le au, cu promisiuni pentru cei care au în plan investiţii, dar nu au avut încă timp să le facă, şi cu credinţa că totul va fi bine când îl ai pe Dumnezeu aproape, indiferent pentru cine şi din partea cui lupţi.

    Citește și:

    De la cer la pământ, cu primarii Vestului, în februarie. Investiții, campanii electorale, o „zamă” și puțin shopping cu primarii Bibarț, Birta și Fritz

    Aşa au început primarii din Vest anul electoral 2024: Bibarț cu credință, Birta cu investiții, Fritz cu de toate

    Ultimele 10 zile din anul 2023 cu primarii din Arad, Timișoara și Oradea. De la megainvestiții inaugurate acum la reality show-uri pentru o altă lume (11)

    O lună cu primarii Birta, Bibarț și Fritz: megainvestiții la Oradea, apreciere internațională la Timișoara, baluri și festivaluri la Arad (10)

    Arsenie, cenzura şi credințele primarilor. Cum arată postările religioase ale primarului Bibarţ şi ale preşedintelui Cionca. De veghe în lanul de facebook (9)

    Primarul Bibarț, de la peste 130 de poze cu el, la doar 7. „Domnule Bibarț, nu le mai răspundeți celor de la Special Arad cu muncă”. De veghe în lanul de facebook (8)

    Primarul Bibarţ – peste 130 de poze cu el, de la începutul verii, primarul Birta – trei. Așa arată, oficial, vara politicienilor. De veghe în lanul de facebook (7)

    De veghe în lanul de facebook. Preşedinţii Vestului: Cionca conduce detașat la postări; greva profesorilor, omisă de toţi!

    De veghe în lanul de TikTok. Călin Bibarţ, mai tare decât Boc, Birta și Fritz pe rețeaua socială

    De veghe în lanul de facebook. Primarii Bibarţ, Birta, Boc şi Fritz şi cele 6 (șase) investiţii

    De veghe în lanul de facebook. Primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz, de la Bruxelles, la Institutul Regional de Oncologie şi până la Little Miss România

    1 Mai cu primarii. Mici şi bere de la primarul Bibarţ, flori, locuri de picnic și promenadă de la Boc, Birta și Firtz

    Săptămâna patimilor, între credinţă şi voturi, pentru primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz

    De veghe în lanul de facebook. O săptămână cu primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Primarul e un personaj fix pe gustul românului, nu avea cum sa nu prindă – pâine și circ.
      cel mai deșteapt dintr-o mare de mediocrități..(CU „doctorate…”).
      – E campanie electeroală. Perioada aia foarte bună pentru firmele producătoare de făină, mălai, ulei, găleţi, tricouri, pixuri, şepci şi umbrele.
      Șpaga electorală, mai exact. Șpaga electorală e ca la(m)ba(da) – nimeni nu recunoaște.
      Trebuie să fii total lipsit de demnitate să ieȘi pe stradă cu un tricou pe care scrie MARE numele unui CANDIDAT. Nici la grătar n-aş merge îmbrăcat așa.
      Poate pe closet la un episod de diaree. Mai bine luau o căruță mare cu fân și 200 de oi de care atașau casetofoane cu spoturi de propagandă.
      Împrăștiau fânul aleatoriu prin centru şi lăsau oile libere. Sigur ieșeau mai ieftin și atrăgeau și mai mult atenția publicului.
      Și reieșea și mesajul mai clar

      Aș aprecia mult mai mult să vină sclavii ăștia care împart pomană electorală şi să-mi dea hârtie de cur cu contracandidați.
      azi am chef să mă șterg la cu_r cu (?…?), mă duc la magazin să-mi cumpăr niște hârtie igienică cu (?…?)”.
      deși mi-ar fi utilă tare, n-am fabrică de hârtie igienică acasă

      +8 voturi
      +1
      -1
    2. Voi vă dați seama ce populație are Aradul comparativ cu celelalte orașe, sau mai degrabă cine a mai rămas în „orașul” ăsta, daca s-au găsit oameni suficienti să-l voteze pe țaranul ăsta proletar încât să iasă primar? Ce nivel totuși de cultură generală și IQ au votanții din Arad…

      +13 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.