vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De veghe în lanul de facebook. Primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz, de la Bruxelles, la Institutul Regional de Oncologie şi până la Little Miss România

    de Adriana Barbu | 2 aprilie 2023, 3:01 PM | Administraţie | Politikos

    1

    Am mai făcut o tură, de-o săptămână, pe paginile de socializare ale primarilor din vestul ţării ca să aflăm ce chestiuni importante au decis dânşii să le împărtăşească cu locuitorii municipiilor lor reşedinţă de judeţ. Iar după o plimbare prin săptămâna 25 martie -2 aprilie, am decis să facem un bilanţ.

    Bilanțul arată cam așa: primarul Clujului, Emil Boc, poate lua lejer medalia de cel mai activ dintre primarii vestului pe facebook, cu 16 postări pe rețeaua de socializare, în timp ce la celălalt capăt al clasamentului se situează, surprinzător pentru arădeni, chiar primarul lor, Călin Bibarț, care a avut doar şase întâmplări de împărtăşit arădenilor. Îl urmează, de aproape, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, cu doar șapte postări. La mijloc și mereu echilibrat, primarul Oradiei, Florin Birta, a comunicat pe pagina sa de facebook de 9 ori cu cei care îi sunt prieteni sau îl urmăresc.

    Cea mai mare investiție, la Timișoara

    Chiar dacă e lider în acest clasament al activității, cu postările sale, Emil Boc ne-a împărtășit în săptămâna ce a trecut mai mult despre activitatea sa la Bruxelles (desigur tot în interesul urbei), decât despre ce s-a mai făcut pe acasă. Jumătate din postările lui Boc se referă la participările sale la evenimentele importante la care a fost invitat la Bruxelles, doar 8 informări având legătură cu ce se mai întâmplă în Cluj Napoca.

    Dar şi ceilalţi primari au postări care nu au legătură neapărat cu munca în municipiul: fie fac referire la Ziua Poliţiei şi la mulţumirile pe care le aduc ei poliţiştilor (aşa cum e cazul primarului Bibarţ şi al primarului Birta), fie au treabă cu prezentarea unor imagini frumoase din oraşul pe care îl conduc (aşa cum face în fiecare weekend Florin Birta şi Dominic Fritz).

    Şi tot la activităţi de primar (pentru că am poposit pe pagina oficială a primarilor în incursiunea noastră) sunt şi poze, de pildă, de la Little Miss şi Mister România 2023, o postare în care edilul de Arad, Călin Bibarț ne destăinuiește că: „Mai frumoasă decât frumusețea e însăși copilăria… Drept pentru care, cu siguranță, toți sunt frumoși!”.

    La capitolul activități și-au găsit loc și poze și linkuri de la emisiunile la care au participat sau de la conferințele de presă, unde în săptămâna ce a trecut cel mai activ a fost edilul de Oradea, cu două conferințe.

    Cea mai grea dintre postări îi aparține primarului Fritz, care a anunțat câștigarea proiectului (semnarea contractului pe fonduri din PNRR) pentru Institutul Regional de Oncologie. A fost cea mai importantă investiție anunțată de vreunul dintre primarii vestului în săptămâna ce a trecut. Dincolo de acest anunț, la capitolul investiții noi, în curs sau finalizate, primarii din vest nu au stat neapărat bine în săptămâna ce a trecut.

    Să-i luăm pe rând.

    (Clubul Voința din Arad)
    (Clubul Voința / Facebook Călin Bibarț)

    Primarul Bibarț, de la Clubul Voința la Little Miss România

    Primarul Bibarț ne-a anunțat, în săptămâna ce a trecut, că Poliția Română e mereu alături de noi, pentru noi şi pentru siguranţa noastră şi le-a urat la mulţi ani poliţiştilor. Ne-a mai anunţat că s-a profitat de vremea frumoasă de la începutul săptămânii pentru a relua și continua lucrările de amenajare a străzii Constantin Ticu Dumitrescu, „una dintre arterele care vor prelua traficul de pe viitorul pod peste Mureș, o nouă și mai facilă legătură cu cartierul Aradul Nou, un proiect foarte important #pentruARAD. A postat, mai apoi, faptul că una dintre clădirile care fac parte din istoria sportului arădean, Clubul „Voința”, cel mai vechi club de acest gen din țară și loc al unei tradiții îndelungate în canotajul românesc, are documentația pentru renovare (D.A.L.I.) pregătită spre aprobarea Consiliului local”.

    •  Citește și: A fost întocmită documentația pentru a reabilita Clubul Voința. Când ar urma să înceapă lucrările • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Am mai aflat tot de pe pagina sa că a fost live la ALT FM Arad, în emisiunea Alternativa Zilei, cu Romeo Hăjdăţan, că a început la Arad Festivalul de muzică religioasă 2023, într-un loc plin de semnificații – Biserica Catolică «Sfântul Anton de Padova», cu participarea talentaților tineri ai Colegiului de arte «Sabin Drăgoi» – un înălțător concert – preludiu la Sărbătoarea Pascală pe care o așteptăm cu nespusă bucurie!” și că a avut loc Little Miss & Mister România 2023 – Concursul național de frumusețe pentru copii”, ocazie cu care ne spune edilul Mai frumoasă decât frumusețea e însăși copilăria…Drept pentru care, cu siguranță, toți sunt frumoși!”

     

    (Proiect tehnic pentru parcul 1 Decembrie)
    (Proiect tehnic pentru parcul 1 Decembrie Oradea)

    Primarul Birta și consultarea cu cetățenii pentru o regenerare

    Florin Birta, primarul Oradiei, și-a început săptămâna cu aceleași mulțumiri și felicitări aduse polițiștilor de Ziua Poliției Române, a continuat cu o vedere de pe b-dul Nufărul-Cantemir, după care a trecut la fapte: a participat la inaugurarea unui parc cu teatru de vară și havuz, dar nu în Oradea, ci în comuna Băcioi (Chișinău), localitate înfrățită cu Oradea, investiție care s-a bucurat de un sprijin de aproximativ 100.000 de euro de la Primăria Oradea.

    A postat, mai apoi, cele două conferințe de presă și i-a informat pe orădeni că „pentru a genera o dezvoltare susținută în Oradea și în Zona Metropolitană în anii ce vin, Primăria Oradea și Consiliul Județean au identificat deja noi investiții în axe de transport rutier. Scopul: acela de a realiza o rețea de transport modernă, completă, premisă obligatorie a dezvoltării, la nivel urban și metropolitan”. Axa de conectivitate ar urma să asigure, potrivit lui Birta, conectivitatea infrastructurii de transport din Oradea cu drumurile județene, inclusiv cu Inelul rutier Metropolitan, respectiv cu marile magistrale de transport, precum Autostrada A3 și Drumul Expres Arad – Oradea”, dar are în vedere și „deschiderea unor noi variante de drum, pentru decongestionarea traficului atât în zona centrală, cât și în diferitele zone ale Oradiei”. Aflăm odată cu această postare lungă, legată de cele 5 axe identificate, și faptul că anual, doar în zona de dealuri a orașului se emit aproape 600 de autorizații de construcții”, semn că Oradea continuă să se dezvolte.

    Tot de la Florin Birta mai aflăm că Parcul 1 Decembrie (foto, sus) va deveni unul modern, multifuncţional, cu zone verzi suplimentare, în care se vor planta 183 de arbori din specii valoroase, iar aleile vor fi pavate cu piatră naturală, dar nu va lipsi desigur nici – obsedanta de pe acum pentru administraţiile din România – fântâna arteziană, care în acest caz va deveni fântână muzicală cu jocuri de lumini. Vor mai fi aici un amfiteatru vegetal din tisa, o alee a personalităților, un nou loc de joacă, cu fântână din pardoseală de tip splash – pad, noi aparate de fitness, precum și mese de șah. E vorba doar de un proiect tehnic, dar Birta spune că lucrările vor debuta până cel târziu în primăvara anului viitor. Valoarea totală a investiției: 51,3 milioane de lei.

    Tot pe pagina sa, primarul Oradiei insistă pe faptul că părerea orădenilor contează, agrumentând declaraţia cu anunțarea consultării publice pentru proiectul de regenerare urbană a cartierului Nufărul 1. Orădenii au la dispoziţie aproape 30 de zile pentru a spune cum ar dori să arate acest cartier. În propunerea primăriei legată de acest proiect pe fonduri europene se regăseşte deja o parcare subterană pe trei niveluri sub parcul Onisifor Ghibu, pentru 1.000 de mașini, parcul urmând să fie reamenajat deasupra parking-ului, la nivelul solului.

    O ultimă postare a primarului de Oradea vorbește de energia verde și faptul că „împreună cu Consiliul Județean, am semnat proiecte majore în valoare de peste 90 de milioane de euro, în prezența domnului Marcel Boloș – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Tot azi, am semnat contractul de finanțare europeană, prin care Municipiul Oradea va deveni un producător de energie verde, prin construirea unui parc fotovoltaic, un proiect inedit pentru România (…) În plus, Primăria Oradea va dezvolta rețeaua de apă și canalizare pe 70 de străzi din municipiu, prin intermediul unui proiect finanțat prin POIM și derulat de Compania de Apă”.

    (Piață volantă, zilnică, lângă stadion)
    (Piață volantă, zilnică, lângă stadion – Cluj-Napoca)

    Primarul Boc și vizitele sale la Bruxelles

    Emil Boc, primarul Clujului, își începe săptămâna cu o postare pe care noi am cataloga-o drept ridicolă, dar dânsul o consideră doar „Umor de duminică”. Mai multe poze cu gunoaiele neridicate din Paris, însoțite de textul: când nu dorești la Cluj să fie ca la ….Paris ( în materie de salubritate)! No, se mai întâmplă și la «case mari»!”

    Trece totuşi la chestiuni mai serioase a doua zi, amintind faptul că s-au alocat patru milioane de lei pentru implementarea programului „Alimente”, un program demarat în 2013, care vine în sprijinul persoanelor fără venituri, cu venituri reduse sau venituri insuficiente pentru asigurarea unui trai decent, detaliind istoria acestei finanţări locale şi procedura.

    Boc mai postează pe pagina sa de facebook filmarea şedinţei extraordinare, cu convocare de îndată, a Consiliului local Cluj-Napoca, filmarea cu participarea sa la Bruxelles, la Comisia Europeană, la Lansarea EU Regional Competitiveness Index – Indexul de Competitivitate Regională al Uniunii Europene, găzduită de Comitetul European al Regiunilor, și face încă un live de la Bruxelles, din Parlamentul European, de la Întâlnirea Comitetului pentru Cultură și Educație.

    Revine acasă mai apoi, pentru a anunța că terenul pentru piața volantă de lângă stadion (foto, sus) a fost modernizat și Primăria este pregătită să primească producătorii agricoli din tot județul în fiecare zi din săptămâna aici, în condițiile în care piața funcționa până acum doar două zile pe săptămână. Dar, după popasul de la Cluj, pleacă iar la Bruxelles și postează intervenția sa la Comisia Europeană, în cadrul dezbaterii „Noua agendă de inovare la nivel local”.

    Se întoarce iar la Cluj, pe facebookul cel puțin, doar pentru a marca acțiunea de populare cu crap în lacurile din cartierul Gheorgheni (unde Asociația Județeană a Pescarilor Sportivi Cluj, în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca și cu RADP au populat lacurile din cartier cu peste 1000 kg de crap), dar următoarea postare e tot de la Bruxelles, postare în cadrul căreia vorbește de întâlnirile cu Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație, sport și Elisa Ferreira, comisar european pentru politica de coeziune.

    Apoi, devine monden și postează un live de la spectacolul folcloric „Mărțișor, sărută-mă bade, bădișor” la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”. Face cunoscut mai apoi dialogul său la Napoca Live despre: piața volantă din zona Parcului Stadion, proiectele majore ale Clujului şi situația privind colectarea deșeurilor menajere din municipiu, doar pentru a reveni la Bruxelles, unde împreună cu Rafal Trzaskowski, primarul orașului Varșovia, a „înaintat Comisiei Europene, prin intermediul doamnei comisar Adina Vălean, un document din partea a 110 PRIMARI din Uniunea Europeană prin care s-a solicitat alocare directă de fonduri de la Uniunea Europeană pentru susținerea proiectelor care vizează realizarea unei Europe neutre din punct de vedere climatic (o Europă fără poluare, cu slujbe bine plătite și cu o bună calitate a vieții pentru fiecare cetățean european)”.

    Următoarea postare este un dialog la Ziua de Cluj, urmată imediat de o nouă postare de la Bruxelles, de la Comitetul European al Regiunilor, Covenant of Mayors, ocazie cu care insistă pe tema cererii primarilor legată de alocarea directă de fonduri. Penultima postare este tot de la Bruxelles, o dezbatere în cadrul emisiunii `Brussels, My Love?” care, spune edilul de Cluj, ar fi fost difuzată în weekend pe canalul TV Euronews internațional și online LIVE pe www.euronews.com. Ultima postare e tot un live de la Bruxelles, legat cu participarea sa la dezbaterea în cadrul emisiunii Euronews `Brussels, My Love?”, dezbatere axată pe 3 teme principale: cum pot deveni orașele și regiunile mai verzi; mai multă putere pentru orașele și regiunile din Europa în procesul de luare a deciziilor; cum a schimbat războiul din Ucraina orașele și regiunile din Europa.

    (Noua Clinică ORL din Timișoara)
    (Noua Clinică ORL din Timișoara)

    Primarul Fritz şi spitalul său regional

    Primarul Dominic Fritz a început săptămâna pe facebook cu indicarea unui trofeu acordat Timişoarei, de această dată pentru turism: „De azi, în vitrina cu trofee a Timișoarei e încă o recunoaștere internațională: Mărul de aur («Pomme d’Or» sau «Golden Apple») pentru turism”, din partea Federației Internaționale a Scriitorilor și Jurnaliștilor de Turism. Duminică, aşa cum i-a obişnuit pe prietenii şi urmăritorii săi de pe facebook, Fritz a postat o imagine din Timișoara, amintind că e o zi superbă de plimbare. A doua zi trece însă la investiţii şi aminteşte de mobilierul modern și de echipamentele digitale care ar urma să ajungă pentru 1.300 de săli de clasă în care învață peste 40.000 de elevi timișoreni. E vorba de o cerere de finanțare de 17,5 milioane de euro, care a fost depusă pentru a aduce „învățământul timișorean în secolul 21”, cel mai mare proiect de acest tip de până acum, spune edilul.

    Următoare postare este o felicitare adresată timișorencei Iulia Motoc, „pentru că a câștigat selecția pentru judecător la Curtea Penală Internațională de la Haga (Olanda). Din decembrie 2013 este judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO), mandat care urmează să se încheie”.

    Postarea cu numărul 5 din săptămâna trecută face referire la clădirea de patru etaje care s-a înălțat în spatele Poștei Mari şi care este noua clinică ORL. Potrivit edilului de Timişoara, Am început șantierul în mai anul trecut și anul ăsta îl închidem. Structura de rezistență e gata și trecem la interioare: instalații sanitare, electrice și apoi finisajele.

    Cea mai mare investiţie anunţată de vreunul din primarii de vest în această săptămână îi aparţine Primăriei Timişoara şi a fost postată și pe facebook de edilul Fritz: Institutul Regional de Oncologie, finanţat prin PNRR. Dominic Fritz indică faptul că „e o zi mare pentru Timișoara și întreaga regiune: Institutul Regional Oncologic al Direcției de Sănătate Publică are contract de finanțare cu fonduri PNRR. Greul de abia acum începe. Pentru ca oamenii să beneficieze de tratamente și servicii medicale aici e nevoie să tragă toți în aceeași direcție. Finalizarea lucrărilor până în 2026 seamănă cu o misiune imposibilă. Primăria e deja jucător principal la transformarea Timișoarei într-un pol regional de sănătate, în următorii ani. În prezent, construim 4 corpuri noi de clădire, la Clinica ORL, Balneologie, Spitalul de copii și Spitalul Victor Babeș, 2 din fonduri europene, 2 din bugetul local”. Acesta este doar începutul lungii postări pe subiect a primarului Timișoarei.

    Dominic Fritz continuă cu investiţiile şi în postarea care face referire la calea Bogdăneștilor, undeprimul tronson de linie de tramvai e montat”. Potrivit edilului, „Și aici, la fel ca pe Cetății, vom avea o linie de tramvai înierbată și încadrată de spaţii verzi cu pomi. De altfel, modernizarea celor peste 2 km de linie dublă de tramvai înseamnă și creșterea vitezei cu care circulă tramvaiele și implicit mai puțin timp pierdut în trafic. În paralel cu lucrările la linia de tramvai, constructorul a început să finalizeze pe tronsoane, trotuarele, accesele în imobile, carosabilul, pista pentru biciclete și drumurile laterale”.

    Primarii

    Primarii de vest și urmăritorii lor de pe facebook

    Pe facebook, primarul Emil Boc are 249.000 de urmăritori (followers) pe pagina sa de persoană publică, Dominic Fritz are 133.000 de urmăritori, Florin Birta 46.000 de urmăritori, iar Călin Bibarţ 43.000 de urmăritori.

     

    •  Citește aici și: De veghe în lanul de facebook. O săptămână cu primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.