miercuri, 27 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  1 Mai cu primarii. Mici şi bere de la primarul Bibarţ, flori, locuri de picnic și promenadă de la Boc, Birta și Firtz

  Am stat doar un pic de veghe în lanul de facebook alături de primarii din vestul ţării, ca să vedem cum sau dacă se întrec pe sine edilii Aradului, Oradiei, Clujului şi Timişoarei de 1 Mai muncitoresc, ocazie, ce-i drept, numai bună de a aduna nişte voturi în plus. De ce spunem asta? Pentru că e aproape firesc ca edilii, mereu în căutare de susținători, să încerce să le ofere posibililor lor votanți ce le place acestora mai mult şi mai mult: lumescul sărbătorilor românești tradițioanale, adică imagini cu tradiţionalul grătar, tradiţionalii mici şi desigur aproape tradiţionala bere. Nu excludeam nici măcar o baie de mulţime printre mici și bere, de 1 Mai, chiar dacă am luat în calcul că suntem totuși în vestul țării, am ajuns în anul 2023 și că mai destul de mult până la primele alegeri.

  Nu a fost să fie așa cum ne așteptam, cu o singură excepție, semn că primarii au de gând să ridice ștacheta și să ofere celor pe care îi conduc un 1 Mai mai civilizat, poate nu fără mult fum de grătare, dar măcar mai puțin îmbibat în alcool și cu mai puține serbări câmpenești la oraș. Voturile pot fi cucerite și prin fapte.

  Primarii au ridicat ștacheta, cu o singură excepție

  Am fost chiar surprinși să vedem că doi dintre primarii din vestul țării nici măcar nu au amintit de 1 Mai muncitoresc, ci le-au adresat urmăritorilor lor de pe facebook un weekend minunat, punând poze cu flori şi oameni care se plimbă prin oraş. Spre deosebire de primarul Oradiei, Florin Birta, şi primarul Timişoarei, Dominic Fritz (cei doi edili la care ne refeream mai sus), primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc a avut două postări legate de pregătirile făcute de primărie pentru ca locuitorii celui mai mare oraş din vest să poate să se simtă bine de 1 Mai, în zone special amenajate.

  Singurul care a ales micii și berea, singurul care a coborât ștacheta, singurul care pare că nu vrea neapărat să schimbe tradiţia înecată în fum de grătar, s-a dovedit a fi primarul Aradului, Călin Bibarţ. Ba mai mult, edilul de Arad a căutat să fie chiar primul în postări lumeşti şi a „furat startul” pozându-se, cu o bere în mână, în timp ce pare că prăjește mici, chiar din 30 aprilie, la ora 18.30. Niciunul dintre primarii vestului nu i-a urmat exemplul: nici Boc, nici Birta, nici Fritz nu s-au pozat nici cu mici și nici cu bere în mână, nu i-au îndemnat pe locuitorii urbei să procedeze ca ei, nu au postat texte glumețe, numai bune de adunat voturi, ci au preferat să le transmită tuturor să aibă parte de un weekend frumos.

  Lumescu, cu mai puţine aprecieri

  Dacă ar fi să ne luăm după numărul de aprecieri adunate, după comentarii și distribuiri, strădania primarului de Arad de a fi extrem de lumesc și a coborî în lumea votaților de rând, cu micul în furculiță, berea în mână și poantele pe limbă, nu a dat roade. Desigur, comparând reușita de pe facebook a edilului de Arad cu cea a celorlalți trei edili, nu a celorlalte vedete politice arădene.

  1 bibart 1 mai

  (Primarul Călin Bibarț, micii și berea, de 30 aprilie – foto FB)

  Primarul Călin Bibarț a adunat 1.800 de aprecieri, 145 comentarii și 63 de distribuiri, cu postarea sa din 30 aprilie: „Cum e mai bine, 1 Mai sau … mai Unu’? Drept pentru care am dat startul mai devreme!”

  Mai puțin decât edilul de Arad a adunat doar primarul Oradiei, Florin Birta, care, însă, are, de obicei, cea mai slabă prezență pe facebook dintre toți edilii analizați de noi, încerând parcă să stea cât mai departe de reţelele de socializare. Birta a adunat 1.800 de aprecieri, 94 de comentarii și 35 de distribuiri cu postarea sa, de la început de weekend, în care publică o serie de imagini din oraş cu precizarea: ”Oradea în verde de primăvară. Weekend frumos tuturor!”

  1 birta 1 mai 1

  (Una dintre pozele care a însoțit postarea primarului Florin Birta din acest weekend – foto FB)

  Primarul Clujului, Emil Boc, a adunat 2.100 de aprecieri, 126 de comentarii şi 100 de distribuiri, cu ajutorul postării de duminică: „Clujenii se bucură de o frumoasă zi de 1 mai în locurile amenajate de primărie pentru ieșire la iarbă verde. Grătar încins!”

  Emil Boc a vorbit însă de locurile amenajate pentru grătarele atât de familiare zilei de 1 Mai încă de pe 28 aprilie: „Locurile de picnic, pregătite pentru clujeni de 1 Mai. Grătar încins! 😉🤗 Valea Gârbăului este locul ales în mod tradițional de mulți clujeni cu ocazia mini-vacanței de 1 Mai. Primăria Cluj-Napoca a reinstalat grilajele pentru grătare – 3 mese cu câte 6 grătare, a igienizat zona, iar în cursul zilei de astăzi vor fi amplasate toalete ecologice și un rezervor de apă. De asemenea, la Baza sportivă Gheorgheni punem la dispoziția clujenilor patru foișoare cu grilaje pentru grătar și locuri pentru ceaune. Vă doresc zile însorite alături de familie și prieteni!”.

  Postarea aceea a adunat 3.900 de aprecieri, 249 de comentarii şi 495 de distribuiri.

  1 boc 1 mai 1

  (Una dintre pozele cu care primarul Emil Boc și-a ilustrat postarea sa din 1 Mai – foto FB)

  Cu o zi înainte de 1 Mai, primarul Timişoarei, Dominic Fritz a postat, pe pagina sa oficială de facebook, mai multe poze din Timişoara şi următoarele cuvinte: „Câteva din culorile Timișoarei care ne-au bucurat la început de primăvară. Weekend frumos împreună cu cei dragi vă doresc.” A adunat 4.200 de aprecieri, 228 de comentarii şi 182 de distribuiri. Semn că poţi să faci treabă bună chiar şi pe facebook fără să cobori nivelul discuţiei mult sub nivelul tău.

  1 fritz 1 mai 1

  (Poză din calupul de fotografii făcute publice de primarul Dominic Fritz în cadrul postării din 30 aprilie – foto FB)

  Nivelul orașelor din vest

  E adevărat, Timişoara e capitală culturală europeană anul acesta, iar nivelul discuţiilor s-ar putea să fie altul acolo, aşa că şi postările sunt de un alt tip. Clujul e de mult oraşul în care vor să înveţe şi să se distreze mai toţi studenţii, raiul IT-iștilor și urbea cu probabil cea mai spectaculoasă dezvoltare din ultimii ani, așa că și aici altul e nivelul discuțiilor. Nici Oradea nu e mai prejos față de cele două municipii de mai sus: cu o dezvoltare spectaculoasă a infrastructurii, cu clădiri renovate şi poze pe rețelele de socializare care te fac să crezi că a devenit una dintre principalele atracţii turistice ale României, şi aici postările de pe facebook au parcă un alt iz.

  Fără turism, fără creşteri economice spectaculoase, fără o viaţă studenţească şi fără viitor, Aradul pare că se afundă în mediocritate, iar nivelul postările de pe facebook pare să coboare și el odată cu orașul. Edilul nu ține, se pare, să îmbrace într-un costum elegant realitatea ponosită din Arad, ci preferă să coboare şi el la nivelul la care au adus urbea: la cel al micilor şi a berii. Numai că acum, cum tradiţionalul loc de întâlnire al arădenilor de 1 Mai muncitoresc, pentru un mic, o bere şi o rază de soare – Ştrandul Neptun, a fost şi el îngropat de Primărie, arădenii au fost îndemnaţi să înceapă mai repede petrecerea, fiecare… la casele lor.

  Când vor fi invitați în oraș, în cele din urmă, la câte un eveniment mai răsărit, civilizația va fi poate departe deja de ei şi atunci aceiași edili se vor plânge înțelept pe același facebook că arădenii au ieşit la distrus. Pentru că ce probabil încă nu înţeleg mai marii urbei e că nu pot ei coborî atât de jos cât poate coborî o societate ținută în sărăcie și prostie.

   

  Citește pe aceeași temă și:

  De veghe în lanul de facebook. Primarii Bibarţ, Birta, Boc şi Fritz şi cele 6 (șase) investiţii

  De veghe în lanul de facebook. O săptămână cu primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz

  De veghe în lanul de facebook. Primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz, de la Bruxelles, la Institutul Regional de Oncologie şi până la Little Miss România

  Săptămâna patimilor, între credinţă şi voturi, pentru primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.