joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De veghe în lanul de facebook. O săptămână cu primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz

    de Adriana Barbu | 19 martie 2023, 11:48 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    1

    Câte postări au avut primarii vestului pe paginile lor oficiale de pe facebook de sâmbătă până sâmbătă? Multe şi, în unele cazuri, mărunte. Cine e campionul postărilor? Primarul Clujului, Emil Boc. Cine a însoţit fiecare postare cu imaginea sa? Primarul Aradului, Călin Bibarț. Cine a vorbit cel mai mult de investiții? În niciun caz primarul Aradului. Sunt câteva investiții importante prezentate în această săptămână de primari, dar acestea aparțin primarilor din Cluj și Oradea, orașe spre care ne uităm cu admirație. Ce activități au decis edilii de vest să posteze pe facebook? Cine s-a dat în petic? În rândurile de mai jos vă propunem o incursiune pe paginile de facebook ale primarilor Bibarţ, Birta, Boc şi Fritz, de sâmbătă, 11 martie, până sâmbătă, 18 martie.

    Primarul Aradului, în lanul său de facebook

    primrul Bibart pe facebook

    „O bicicleală de sâmbătă la Ceala”, o filmare cu Călin Bibarţ plimbându-se pe bicicletă, urmată de clasicul de pe acum „Dacă e marți, e Bibarț!”, la Joy FM și La strada, emisiunea anunţată iar mai apoi postată, o prezenţă la sărbătoarea organizată la Arad cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, „în semn de apreciere pentru contribuția lor într-o comunitate multietnică și multiculturală cum este cea a Aradului, un exemplu de conviețuire și bună armonie!”, o participare la „România construiește” – Conferința regională Timișoara 2023, unde ne anunţă că „a avut loc o dezbatere despre realizări și perspective privind investițiile publice și private”, unde insistă să sublinieze „reușitele administrației arădene, dar și domeniile care reclamă schimbări de viziune și de cadru legal”. Încă o participare în direct la o emisiune, de data aceasta la Radio Alt FM (la emisiunea Alternativa Zilei cu Romeo Hăjdăţan), dar şi prezenţa sa la Gala elitelor – ediția a II-a – 2023.

    Dincolo de aceste participări şi emisiuni, primarul Bibarţ se mai mândreşte, pe parcursul celor şapte zile pe care le-am analizat (11-18 martie), cu două evenimente pe care le putem lega de „munca” #pentruARAD. La începutul săptămânii trecute, a postat pe pagina sa faptul că s-a discutat iar de P.U.G.: „Un P.U.G. vechi de 26 de ani, cu valabilitate doar prelungită! Drept pentru care am purtat astăzi discuții și am insistat pentru urgentarea lucrărilor de actualizare a Planului Urbanistic General (P.U.G.), un document esențial pentru dezvoltarea viitoare, #pentruARAD!” (în fapt o discuție dezgropată o dată pe an, dar niciodată finalizată). O a două acțiune menționată pe pagina sa de persoană publică la finalul săptămânii este un rond de zi intitulat „Continuăm curățenia pe Malul Mureșului”, unde Bibarţ vorbeşte de prioritatea pe care o au arădenii în fața castorilor sau a altor viețuitoare de pe malul Mureșului, ținând, din păcate, aici, așa cum aţi putut citi deja în materialul publicat pe Special Arad, un discurs mai aproape de retorica AUR.

    Toate cele nouă postări sunt însoțite de imagini cu primarul Călin Bibarț.

    Ce au făcut „colegii săi de suferință” din Timișoara, Oradea și Cluj? Ce activitate a fost consemnată de primarii orașelor amintite mai sus pe paginile lor de persoane publice de pe facebook?

    De veghe printre lucrări, cu Florin Birta

    primarul birta pe facebook

    Primarul Oradiei, Florin Birta îi invită pe orădeni, sâmbătă, 11 martie, să descopere cea mai nouă expoziție, un spectacol al naturii în interior, la Casa Darvas-La Roche, iar duminică postează o vedere din turnul Primăriei Oradea. În timpul săptămânii de lucru, însă, prezintă stadiul lucrărilor într-o piaţă, Piațeta Magnoliei, susţinând că lucrările sunt realizate în procent de aproximativ 90% și enumeră cele şase intrevenţii care mai rămân de executat în această piață publică (o piaţă destul de mare, aflată în regenerare urbană asemeni Pieţei Catedralei din Arad). Postează apoi în direct conferința sa de presă. Într-o altă postare le detaliază orădenilor stadiul lucrările de la parcarea din Centrul Civic – o parcare centrală pe mai multe niveluri (vezi foto de mai sus), iar într-o alta le prezintă locuitorilor urbei investiția în regenerare urbană din Piațeta Cazaban, situată într-un cartier al Oradiei, unde stadiul lucrărilor este de 85%. Pe final de săptămână, primarul Birta aminteşte de două premiere medicale la Spital Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea!

    Din cele șapte postări, în doar una singură ne întâlnim cu chipul primarului Oradiei, în postarea prin care se transmitea în direct conferința sa de presă.

    Emil Boc şi veghea de la Bruxelles

    primarul Boc pe facebook

    Primarul Clujului, Emil Boc se ocupa sâmbătă, 11 martie, ziua din care a început analiza noastră, cu fotbalul, precizând: „Luni, 13 martie, va avea loc meciul de fotbal CFR – U! Haideți să ne bucurăm de fotbal și să fim mândri ca avem două echipe în SuperLiga României!”.

    Urmează o prezentare a unui proiect din 2022, în valoare de 3.5 milioane de euro, pentru susținerea mișcării în aer liber și practicarea sportului prin dotarea a 19 locații cu aparate de fitness și spații de joacă, anunțând continuarea investițiile în 2023 cu două licitații deschise pentru aparate de acest gen. Postează mai apoi pe pagina sa publică o filmare cu mesajul său transmis la Bruxelles în calitate de președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială şi bugetul UE (COTER), în cadrul dezbaterii pentru Valorificarea talentelor în regiunile Europei. Urmează o postare cu un dialog la Napoca Live, încă două postări de la evenimentul la care a participat la Bruxelles, cu intervențiile sale în direct, şi o intervenție telefonică la Ziua de Cluj.

    La început de weekend, Boc postează faptul că s-a atribuit contractul de proiectare și execuție în valoare de 23 de milioane de euro pentru construirea bazinului de înot în cartierul Borhanci „care face parte dintr-un proiect mai amplu al Municipiul Cluj-Napoca, Hub-ul Educațional Borhanci”, proiect (vezi imaginea de mai sus) care prevede construirea unei clădiri pe 3 niveluri cu un bazin de înot acoperit, capacitate de 1.000 de spectatori și zone dedicate competițiilor sportive de natație, clădire care include bazin olimpic de înot, bazin olimpic de sărituri, zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare și zonă administrativă. Tot vineri are o postare live pe facebook de la momentul semnării contractului, în valoare de peste 16 milioane euro pentru 18 noi autobuze electrice articulate pentru Cluj-Napoca, proiect finanţat din fonduri europene.

    Prin postarea lungă de sâmbătă, Boc îi anunţă pe locuitorii oraşului că „Primăria invită clujenii să transmită idei și propuneri pentru Zilele Clujului 2023”, pentru a creiona împreună sărbătoarea orașului, dar revine tot sâmbătă şi cu mai multe imagini şi detalii de la semnarea contractului pentru autobuze.

    Din cele 11 postări ale sale, Emil Boc este prezent în 9.

    De veghe în Capitala culturală, cu primarul Fritz

    primarul Fritz pe facebook

    Pe pagina sa de politician, Dominic Fritz, primarului Timișoarei, îi informează pe elevi, încă de sâmbăta trecută, despre stadiul șantierului la Liceul Ungureanu, unde se reabilitează două corpuri de clădire, şi unde, din toamnă, o parte dintre elevi vor începe școala în spații moderne și accesibile.

    Duminică, timişorenii află că „imaginea aceea cu oameni cărând biciclete sau cărucioare ca să ajungă pe Pasarela Gelu va dispărea” pentru că demarează „un proiect important pentru timișorenii care locuiesc în Iosefin și Dâmbovița – Pasarela Gelu devine un coridor velo care va face legătura între cele două maluri ale Begăi” și că „pista de biciclete de pe pasarelă va fi conectată cu pistele de pe maluri și va fi accesibilă pentru toată lumea”, iar podul va fi iluminat arhitectural și pietonal.

    A doua zi, aflăm de la Dominic Fritz că Timișoara este în plină dezvoltare, că sunt foarte multe șantiere în oraș, dar că unele nu respectă regulile de curățenie și, ca atare, s-au aplicat amenzi. În aceeași zi, timișorenii mai află că se spune stop dezvoltărilor haotice în Timișoara și că, după mulți ani, „Primăria este prezentă ca jucător activ în dezvoltarea viitoare a unei zone cu mare potențial situată în vecinătatea centrului, între Oituz și Popa Șapcă”. E vorba, în fapt, de un PUZ al zonei care intră la transparență și unde se spune că „facem loc pentru două hectare de spații verzi, trasee pietonale și velo, piațete, o nouă gară care să deservească și transportul public urban”. Dar și o nouă parcare cu peste 500 de locuri și o „piațetă de dimensiuni considerabile”, în speranța că zona se va transforma într-un nou campus educațional.

    Tot în săptămâna vizată de noi, primarul Fritz a fost la concert, după cum reiese din postarea în care îi informează pe locuitorii urbei că urmează alte concerte, amintindu-le de spiritul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii.

    O altă postare vorbeşte de prezenţa sa alături de parlamentari germani din toate partidele la o discuție despre Timișoara, în Parlamentul Federal al Germaniei (Bundestag), iar într-o altă postare punctează faptul că „Timișoara a ajuns oficial în topul celor mai grozave locuri din lume, întocmit pentru anul 2023 de legendara revistă Time Magazine”, orașul de pe Bega fiind pe listă alături de orașe precum Barcelona, Napoli, Washington DC (vezi imaginea de mai sus).

    Postarea de vineri (ultima) vorbeşte de faptul că 15 tone de cabluri care atârnau pe stâlpii de pe Circumvalațiunii, Sever Bocu și Aradului au fost date jos în ultimele săptămâni şi că luna aceasta se va continua cu Cluj-Arieș.

    Din cele opt postări analizate, doar în două apare şi Dominic Fritz.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.