duminicã, 1 octombrie, 2023

Special Arad Logo

  Primarul Bibarţ – peste 130 de poze cu el, de la începutul verii, primarul Birta – trei. Așa arată, oficial, vara politicienilor. De veghe în lanul de facebook (7)

  de Adriana Barbu | 25 iulie 2023, 8:28 AM | Politikos | Topic special

  4

  Am numărat peste 130 de poze cu primarul Bibarț pe pagina sa de facebook de persoană publică, dar suntem siguri că ne-au scăpat unele în timpul numărătorii. Am decis să facem asta după ce, în cea mai recentă emisiunea săptămânală cu primarul Aradului, edilul s-a arătat din nou deranjat de faptul că mereu avem tendința de a da exemplul Oradiei, când avem judecăţi de valoare despre Arad, deși n-ar exista nicio diferență între cele două oraşe: unele se fac la Arad mai întâi (vezi cazul stadionului UTA, spune edilul de Arad), altele la Oradea.

  Pe scurt, ar fi un echilibru între realizările și nerealizările celor două municipii reședință de județ.

  Primarul Bibarț vs. primarul Birta

  Ne-am amintit, în plus, că nu am mai stat de mult de veghe în lanul de facebook al primarilor din vestul țării. Așa că am decis să-i luăm la rând și să vedem câtă diferență este, dacă este, între postările de vară ale primarilor din această parte de ţară. Am ales, de această dată, să facem comparaţii doar între doi primari, pe rând, pentru ca materialele să nu fie extrem de lungi. Şi, la sugestia oarecum indirectă a edilului de Arad, am ales ca prima comparaţie să fie între cum a fost până acum vara primarul Călin Bibarţ şi cea a primarului Florin Birta.
  Am analizat perioada 21 iunie-prezent, adică ce au postat pe paginile lor de facebook primarul de Arad şi cel de Oradea de la debutul verii, de la solstiţiul de vară şi până duminică, 23 iulie.

  Investiții în Oradea vs. băi de mulțime în Arad

  Primarul Călin Bibarţ are pe pagina sa de persoană publică aproape 50 de postări de la începutul verii, cele mai multe dintre acestea fiind legate de evenimentele la care a participat: festivaluri, evenimente sportive, întruniri, concursuri și câteva postări legate de sărbători religioase.

  Primarul Oradiei, Florin Birta, are, în acelaşi interval de timp, 14 postări, dintre care doar două sunt invitaţii pentru orădeni de a participa la două evenimente publice. În rest, edilul de Oradea vorbeşte doar de investiţii mari în derulare sau proaspăt câştigate. La polul opus, edilul de Arad preferă poze printre arădeni şi face referire la o singură investiţie mare în cele peste 40 de postări ale sale.

  bibrat primar facebook bun
  (Una dintre cele peste 100 de poze cu primarul Bibarț în plim-plan. Foto: facebook)

  Peste 100 de poze cu Bibarț în prim-plan, una cu Birta!

  Dacă aţi urmărit până acum seria noastră de materiale dedicată activităţii de pe facebook a primarilor din vestul ţării – „De veghe în lanul de facebook.”, ştiţi deja că primarul Birta este edilul din vest care are cele mai puţine postări pe facebook cu poze în care apare şi el. La polul opus se află primarul Aradului, Călin Bibarţ, cu cele mai multe postări în care apare chiar edilul.

  Deşi încă nu am numărat aparițiile pe facebook ale primarului Timișoarei, Dominic Fritz și nici ale edilului de Cluj-Napoca, Emil Boc, ci doar am aruncat un ochi pe facebook-ul lor, suntem aproape siguri că primarul Bibarț e campionul verii la postări cu chipul său.

  Dacă Birta are trei poze pe tot parcursul verii în care apare și el, una singură cu el în prim-plan, celelalte două la masa discuțiilor cu Bolojan și alții, primarul Bibarț are peste 130 de postări în care apare, în peste 100 fiind subiectul principal. Nici măcar primarul Boc, care iubește și el (ori echipa care se ocupă de imaginea și pagina sa) să apară în multe poze pe facebook-ul dumnealui, nu pare să fie prin apropierea ocupantului primului loc, Călin Bibarț.

  Birta primar facebook vara
  (Singura poză cu primarul Birta în prim-plan. Foto: Facebook)

  Ce au postat cei doi edili din orașele-municipii de județ între care, potrivit primarului de Arad, nu e mai nicio diferență? Să-i luăm pe rând.

  Primarul Bibarţ şi cultul personalităţii

  Primarul Bibarț și-a început vara cu o postare în care vorbește despre respect pentru cei care ne-au părăsit, subliniind că s-au finalizat lucrările la poarta de intrare în cimitirul Pomenirea.

  A mai postat, în această vară, câteva imagini cu lucrări de refacere a asfaltului pe strada Miorița, poze cu rondouri de flori (postare care am simțit-o ca o replică la materialele noastre privind tăierile de arbori de prin parcuri), poze multe în care edilul apare deseori în prim-plan la câteva întâlniri cu arădenii, poze de la Festivalul Berii, la care a participat, poze cu edilul la Ziua Drapelului Național, poze cu edilul în mijlocul transportatorilor de ziua lor, câteva prezenţe la emisiuni radio şi tv locale, un rond de zi cu producția de tramvaie noi, pentru arădeni.

  A mai înșiruit imagini cu sfinți, pentru marcarea pe facebook a sărbătorile religioase care s-au scurs în acest interval, postarea celebră cu scuzele pe care s-a dus să le ceară celor de la Cargo, la Alba Iulia, pentru că la Festivalul Berii i-a botezat de două ori „Cargus”, poze de la prezența sa printre arădeni la alte festivaluri, cupe sportive, deschideri oficiale de magazine, multe, foarte multe poze cu primarul Bibarţ şi arădenii la Festivalul AOA, multe poze de la Maratonul de kaiac, pe care l-a onorat cu prezența, poze cu edilul şi câinii la un regal canin, poze cu edilul de la întâlnirea cu administratorii de condominii, de la o întâlnire cu producătorii locali etc.

  Bibart primar facebook AOA
  (Una dintre zecile de poze cu primarul Călin Bibarț la festivalul AOA. Foto: Facebook)

  La acestea se mai adaugă o nouă postare cu lucrări de infrastructură din zona Miorița, încă un rond de zi printre lucrări, un rond de seară care a vizat câteva reparaţii de străzi, consemnarea unei prezențe la Chișinău, cu poze cu primarul şi cei care l-au invitat acolo, o informare cu „O zi fierbinte, un ștrand primitor și aproape 10.000 de oameni care s-au bucurat de soare, apă și… voie bună!” şi o altă informare privind faptul că a fost la București, unde a avut o zi plină, pentru că a participat la o întâlnire de lucru a „Consiliului Director al AMR, împreună cu Primul Ministru, domnul Marcel Ciolacu, domnii Adrian-Ioan Veștea, Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Marcel-Ioan Boloș, Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, Ministrul investițiilor și proiectelor europene, doamna Simona Bucura Oprescu și domnul Mihai Ghigiu, Șeful cancelariei Primului Ministru, pentru căutarea de noi resurse și soluții pentru dezvoltare, #pentruARAD”.

  Un rond de seară în care se analizează, pe scurt, liniile înierbate de tramvaie şi un rond de weekend cu un nou pumptrack în Alfa, pe faleză, al doilea din Arad, încheie cele peste 40 de postări de vară ale edilului din Arad.

  Bibarț, 40 de postări, o singură investiție

  O singură investiţie mare este menţionată în acest interval, dincolo de asfaltări, înierbări mai mult sau mai puţin de succes, un pumptrack și sute de poze de pe la evenimentele la care şi-a făcut apariţia edilul de Arad. Este vorba de un anunţ cu un proiect câștigat de primărie împreună cu UAV şi mediul de afaceri privat: un Campus Profesional Integrat, în valoare de peste 154 milioane.

  Aici, Bibarț afirmă că „Învățământul dual reprezintă o prioritate pentru acest oraş, asigurând continuitatea forței de muncă pentru actualii şi noii agenți economici, dar şi o profesie necesară pentru tineri”.

  Bibart facebook campus profesional
  (Singura investiție mare de care vorbește primarul Bibarț în această vară. Foto: Facebook)

  Birta, pasaj subteran, stadion, parc industrial

  De cealaltă parte, cele mai multe dintre cele doar 14 postări ale primarului Oradiei, Florin Birta, pe pagina sa de facebook, vorbesc de investiţii şi lucrări în derulare.

  Vara primarului Birta a început pe facebook cu o conferinţă de presă, transmisă live, dar a continuat cu o informare privind un proiect la care se lucrează acum: Coridorul de mobilitate Magheru – Republicii, etapa 1. Mai exact, aprobarea unui studiul de fezabilitate cu indicatorii tehnico – economici și a unui coridor de expropriere pentru obiectivul de investiții „Coridor de mobilitate Magheru – Republicii, etapa 1’’, tronson cuprins între Pasajul Magheru și Magazinul Crișul, unde se va crea o bandă dedicată pentru tramvaie și autobuze și se va realiza un pasaj subteran pentru mașini, în lungime de 340 de metri.

  Birta primar facebook investitii

  (Încă un pasajul subteran, propus a fi realizat în centrul Oradiei. Foto: facebook)

  Următoarea postare face referire la faptul că, din primăvara anului viitor, orădenii vor putea desfășura, din nou, activități sportive pe stadionul „Motorul”, care va fi modernizat și transformat într-o bază sportivă cu teren multifuncțional, unul de fotbal, un corp de clădire pentru fitness și, bineînțeles, vestiare. Se vorbeşte aici de tribune, aspersoare automate, un perete de antrenamente de 12 m lungime și 4 m înălțime, iluminat nocturn şi de faptul că lucrările vor începe în iulie şi că vor fi gata în șase luni, cu bani de la bugetul local.

  Apoi, primarul Birta vorbește de faptul că s-a lansat licitația publică pentru achiziția unui număr de 40 de autobuze electrice, precum și a 15 stații de încărcare.

  O altă postare are menirea de a-i informa pe orădeni că Municipiul Oradea își extinde patrimoniul cu 18,6 hectare de teren, printr-o Hotărâre pe care Guvernul României a adoptat-o cu o zi înainte. Este vorba de un teren aflat în zona Căii Sântandreiului, care ar urma să fie folosit de Primăria Oradea pentru înființarea unui nou parc industrial.

  Alte pasaje subterane, un inel de circulaţie, o parcare, un centru intermodal

  La câteva zile distanță, primarul Birta postează imagini video cu pasajele subterane, aflate în lucru, în zona Pieței Gojdu şi, imediat după, imagini cu parcarea realizată pe un teren în paragină în vecinătatea Parcul I.C. Brătianu, lucrare începută în primăvara anului trecut. Au fost amenajate, spune edilul, printr-un proiect de regenerare urbană, 90 de locuri de parcare, au fost dărâmate niște clădiri abandonate, a fost refăcut iluminatul public și urmează să se planteze 25 de arbori în scuarurile deja pregătite: – arțari (acer platanoides) – 12 bucăți, arțari americani (acer flamingo) – 9 bucăți, glădiță (gleditsia triacanthos) – 2 bucăți și 2 ulmi.

  Primarul Oradiei pune pe pagina sa de facebook de persoană publică, mai apoi, o postare a președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, legată de semnarea contractului de execuție pentru al doilea tronson din inelul metropolitan Oradea, un contract semnat cu asocierea de firme Asfamixt, Opr Asfalt și Dacia Faber, în valoare de 70 de milioane de lei. Aici, primarul Birta apare în două (din cele trei) poze, stând la masă alături de executanți și Bolojan.

  Birta facebook vara
  (Una dintre cele două poze în care Florin Birta apare alături de Ilie Bolojan. Foto: Facebook)

  Edilul de Oradea face, în următoarea postare, precizarea că au început lucrările la infrastructura Centrului intermodal, din zona gării CFR Episcopia Bihor, un proiect care în opina sa va transforma Oradea într-un puternic nucleu economic la nivelul întregii regiuni Nord-Vest. Acest centru va asigura transferul de mărfuri din Oradea și județul Bihor în relația cu statele din vestul Europei, dar și cu alte regiuni din România. Este vorba, printre altele, de construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare, utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor transportate prin centrul intermodal.

  Urmează încă o conferință de presă transmisă live şi apoi o vizită pe şantierul pe care se desfășoară lucrări de reabilitare a rețelelor de termoficare, etapa a III-a. În acest calup de poze de la vizita pe şantier, primarul Birta apare în prim-plan într-una dintre ele.

  Invitaţii la evenimente pentru orădeni

  Pe lângă aceste postări, toate cu referire la investiţii în curs sau care vor fi realizate în viitor, dar pentru care deja s-au semnat contractele şi există finanţare, primarul Oradiei a mai avut în vara aceasta două alte postări în care îi invită pe orădeni: la Medieval Festival Oradea, ediția 2023, în Cetatea Oradea, unde precizează că „În premieră pentru Europa, Oradea găzduiește în acest weekend Campionatul Mondial de Turnir” şi face trimitere şi programul complet, şi la prima ediție a „Târgului produselor Bihorene”, din Piața Unirii.

  Arad vs. Oradea, dovezi pe facebookul „oficial” al edililor

  Ceea ce putem spune cu siguranţă, după periplul de o jumătate de vară printre postările pe facebook ale celor doi primari (pe paginile lor de persoane publice!) e că Oradea şi Aradul nu seamănă defel în ceea ce priveşte preocupările edililor celor două municipii. Edilul de Arad pare extrem de preocupat în continuare să lucreze şi să-şi crească propria imagine și notorietate, printre arădeni, cu poze cu dânsul la tot pasul şi băi de mulţime, în timp ce edilul de Oradea pare preocupat mai degrabă, dar fără disperare, să promoveze investiţiile de prin oraş. E greu să spui, uitându-te pe postările „oficiale” celor doi edili, dar şi pe străzile din cele două oraşe, că cele două orașe sunt la acelaşi nivel.

  Citeşte şi:

  De veghe în lanul de TikTok. Călin Bibarţ, mai tare decât Boc, Birta și Fritz pe rețeaua socială

  De veghe în lanul de facebook. Primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz, de la Bruxelles, la Institutul Regional de Oncologie şi până la Little Miss România

  1 Mai cu primarii. Mici şi bere de la primarul Bibarţ, flori, locuri de picnic și promenadă de la Boc, Birta și Firtz

  Săptămâna patimilor, între credinţă şi voturi, pentru primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz

  De veghe în lanul de facebook. O săptămână cu primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ar mai fi de adaugat ca pasajele subterane din Oradea nu exista doar pe facebook. ci si in realitatea fizica; de exemplu langa politia rutiera se construieste un pasaj subteran imens cu iesiri spre gara, centru, cartierul Nufarul si Calea Clujului. Cand va fi finalizat, Oradea va avea rezolvata problema blocajelor de trafic din centrul orasului

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. @Vrem Bibi
   👏👍🤣
   Exact acest lucru mă pregăteam să-l scriu în timp ce „scrolam” spre Comentarii…
   .
   Când am văzut că deja ai scris-o tu:
   – narcisismul e caracteristica de bază a tuturor celor 3 „jupâni” ai Aradului (Falcă, Meszar și Bibi) cât și a acoliților lor.

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. Felicitari pentru un astfel de demers! În sfârșit, cineva care își ia în serios jobul de jurnalist care înseamnă, într-adevar, să observi lucruri evidente (cum ar fi activitatea de social media a politicienilor, care spune multe despre ei), să aduni informații, să le cuantifici și să tragi concluziile cat mai clar. Oricum oamenii observaseră că la unii pe FB se postează despre ce „s-a făcut” sau „se face”, la alții despre sfinți, biserică și cam atât, iar la alții, cel mai rău caz, cum e Bibi, despre sfinți și el însuși. Cred că publicul lui țintă sunt pensionarii, femeile (unele, evident, care apreciază asemenea poze de adolescent penibil de 50 de ani) și oamenii cu slabă educație. E clar o corelație directă între narcisiști și proasta lor prestație ca administratori ai unei comunități. Bravo, arădeni, dacă-l mai alegeți și la viitoarele alegeri, înseamnă că vă place să fiți spectatori de spectacol ieftin care, de fapt, e despre viața voastră. Problema e că nu avem ce alege, încă, poate apare cineva de undeva, prin vreo minune…

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.