joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De veghe în lanul de facebook. Primarii Bibarţ, Birta, Boc şi Fritz şi cele 6 (șase) investiţii

    de Adriana Barbu | 9 aprilie 2023, 1:21 PM | Regional | Știri Arad | Topic special

    9

    Nu a fost o săptămână foarte productivă pentru primarii din vestul ţării, dacă ar fi să ne luăm doar după postările lor de pe facebook. Şi cum am decis că, cel puţin de data aceasta, nu ne vom opri la ce altceva au făcut dincolo de ce credem că ar trebui să facă, adică să gospodărească orașul, prea multe nu ar fi de scris. Nu mai amintim, în acest episod, nici câte participări la emisiuni au avut, nici câte felicitări au adresat și nici câte pilde au avut de împărţit.

    Vă spunem doar că primarul Clujului, Emil Boc, a rămas pe mai departe campionul postărilor, iar, alături de primarul Aradului, Călin Bibarț, sunt primarii cu cele mai multe prezentări cu poze în care apar chiar ei. La polul opus, cu cele mai puține postări și nicio poză cu chipul său, se află primarul Oradiei, Florin Birta.

    Primarul Birta şi investiţiile sale

    3 oradea tura
    Schela de foraj montată în Oradea (foto: Facebook Florin Birta)

    Chiar și cu cele mai puține postări și cu nicio poză cu propria persoană, Florin Birta pare să fi prezentat orădenilor și urmăritorilor săi de pe facebook, în săptămâna care a trecut, de sâmbătă până sâmbătă (așa cum v-am obișnuit deja în incursiunile noastre), cele mai importante investiții din vestul țării.

    O primă investiție gigant amintită de Birta săptămâna trecută face referire la pasajele la care se lucrează acum, în Piața Gojdu, impresionanta lucrare din centrul Oradiei, aflată la început de drum (în fapt, la capitolul săpături şi la primul din cei 2.085 de piloni foraţi).

    Tot primarul Birta vorbeşte despre faptul că încep lucrările la forajul pentru apă geotermală, care va asigura încălzirea cartierului Nufărul I, prezentând poze cum a fost ridicată turla de 46 de metri a instalației de foraj a sondei de extracție a apei geotermale din zăcământ, echipament ce va săpa la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri. „Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.500 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier”, se mai arată în postarea edilului de Oradea.

    În cele cinci postări făcute pe pagina sa oficială de facebook, primarul Birta a reuşit să vorbească de două investiții.

    Primarul Boc și realizările sale

    3 cluj napoca
    O regenerare urbană cu 101 copaci noi (Foto: facebook Emil Boc)

    Primarului Emil Boc îi putem trece, în această săptămână, două investiții… în contul de facebook. E vorba de un sistem de iluminat de ultimă generație la Sala Polivalentă BTarena Cluj-Napoca, investiție a primăriei municipiului Cluj-Napoca, sistem care a fost inaugurat vineri, cu ocazia meciului de baschet “U” Banca Transilvania – CSM Oradea!

    Boc precizează printre altele că „pentru refacerea iluminatului nocturn s-a ales o soluție LED care este compusă din 85 proiectoare LED de ultimă generație Arena Vision LED (…)” şi căNivelul de iluminat a fost ridicat de la 1400 lux în varianta inițială la 3500 lux pentru a corespunde tuturor standardelor internaționale de transmisie TV UHD (4k) solicitate de federațiile internaționale FIBA, EHF, ITF etc.” Valoare investiției a fost, potrivit lui Boc, de 2.409.280 lei + TVA.

    Cea de a doua investiţie despre care vorbeşte primarul de Cluj-Napoca e legată de plantarea a 101 arbori noi pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, amintind că este vorba despre un proiect de regenerare urbană cu fonduri europene. Potrivit lui Boc, stadiul lucrărilor a ajuns la 82%, întreaga investiţie fiind de peste 3 milioane euro. Lucrarea include realizarea de „noi suprafețe pietonale ample, piste de biciclete, 101 arbori noi, iluminat public eficient, mobilier urban ș.a.”, iar termenul de finalizare e sfârșitul lunii mai.

    În rest, Emil Boc ne vorbeşte despre meciul de baschet, despre maratonul de alergare, despre târgul de carte şi despre întâlnirile politice europene pe care le-a mai avut.

    În săptămâna ce a trecut, pe pagina sa oficială de facebook, Emil Boc a făcut 14 postări. În zece dintre acestea apar şi poze cu el.

    Primarul Fritz și investiţia sa postată pe facebook

    3 timisoara centru
    Un centru pentru copii, dar și pentru adulți (Foto: Facebook Dominic Fritz)

    Primarul Timişoarei, Dominic Fritz vorbeşte şi el, în săptămâna ce a trecut, de o investiţie importantă în oraşul de pe Bega, Centrul Cultural și Educațional Kuncz, un şantier care, potrivit edilului, se apropie de finalizare şi care, din vară, într-un spațiu modern, îi va primi pe copiii dornici „să se întâlnească după ore, să își facă temele, să citească ori să își descopere talentele la cursuri de muzică, desen sau teatru. Iar adulții aflați în risc de excluziune socială vor beneficia de servicii sociale” tot aici.

    Edilul Fritz crede că e unul dintre şantierele cu impact mare pe termen mediu, în condiţiile în care „nu fiecare copil din Timișoara are aceleași oportunități la educație și dezvoltare personală, iar rolul nostru este să aducem aceste oportunități acolo unde sunt mai puține”.

    Centrul are săli pentru after school, spaţii pentru diferite hobby-uri, săli pentru cursuri artistice, sală de sport și sală de mese cu serviciu de catering.

    E singura investiţie despre care vorbeşte primarul Timişoarei în săptămâna care a trecut, săptămână în care mai aminteşte de demolarea unor gherete ilegal amplasate pe domeniul public şi de războiul purtat în justiţie cu deţinătorii lor, de sterilizare a câinilor, de premii pe care Timişoara le va acorda unor personalităţi şi de bugetarea participativă, care acolo încă mai „trăieşte”.

    Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a avut şase postări pe facebook în săptămâna luată în calcul de noi.

    Primarul Bibarţ şi lucrarea sa

    3 arad malul muresului
    Malul Mureșului, zona Port Arthur (Foto: Călin Bibarț)

    Cel mai mic oraş dintre cele studiate, Aradul, are şi cea mai nesemnificativă investiţie punctată, amintită de edilul local Călin Bibarţ pe pagina sa oficială de facebook. În cazul edilului de Arad, din cele zece postări ale sale de săptămâna trecută, doar una se referă direct la vreo investiţie în oraş.

    Este vorba de postarea în care vorbeşte despre refacerea unei porțiuni din aleea digului, în zona Port Arthur, postare care face parte din seria „Rondul de zi”, serie cunoscută deja arădenilor. Însuşi primarul Aradului recunoaşte în filmare că e o investiţie mică („e o lucrare nu prea complicată, pe care o facem, necesară…”).

    În filmare, edilul vorbeşte de o alee care va putea fi folosită pietonal, sau de “bicicletă, trotinetă, vom vedea”, semn că încă lucrarea nu are nici măcar toate coordonatele. Un lucru însă se știe sigur: potrivit edilului, aleea „clar va fi pavată“. Se speră, în plus, că malul stâng al Mureşului se va revigora după alte lucrări de gen, care s-ar putea să fie în planurile Primăriei Arad.

    Din cele zece postări apărute pe pagina sa oficială, în săptămâna 1-8 aprilie, opt sunt însoţite fie de poze, fie de filmări în care apare şi primarul Bibarţ.

    Pe numărate, cele patru oraşe din vestul ţării, pe care ne-am concentrat în această serie de materiale, s-au ales, săptămâna trecută, de la edilii lor, pe facebook, cu informaţii despre şase lucrări. Restul, tot restul e imagine.

    Citiţi și celalalte materiale din seria „De veghe în lanul de facebook”:

    De veghe în lanul de facebook. Primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz, de la Bruxelles, la Institutul Regional de Oncologie şi până la Little Miss România

    De veghe în lanul de facebook. O săptămână cu primarii Bibarț, Birta, Boc și Fritz

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Că Adriana Barbu nu-l are „la pipotă” pe primarul Bibarț, e limpede. Că nu doarme noaptea la gândul ce să mai scrie negativ despre orașul în care trăiește, și asta e limpede. Că (se face că) nu știe că în Arad se fac și alte lucrări, e tot limpede. Și mă gândesc cum ar fi fost dacă ar fi locuit în zona aceea de pe lângă Port Arthur. S-ar fi bucurat că apare o alee unde nu s-a făcut nimic de 100 de ani (zic și eu o cifră rotundă), s-au ar fi rămas tot la ceea ce e limpede? Ca unul care vizitez Aradul periodic, arădean fiind, chiar e deranjant să vezi cum mereu și mereu unii se străduiesc să îngroape imaginea Aradului văzând tot ce e negativ și absolut nimic pozitiv, în afară de critica lor.

      --4 voturi
      +1
      -1
    2. @Alin:
      Și eu umblu mult prin Arad.
      Și eu văd că „SE FACE CÂTE CEVA”…
      Și pe vremea lui Falcă S-A FĂCUT CÅTE CEVA…!!!
      Dar…
      .
      1. „Câte ceva” e MULT PREA PUȚIN pt nivelul la care se află acum Aradul.
      .
      2. Se umblă mai mult după SPECTACOLUL și PARADA acestor „corifei” cu „mărețele lor realizări”, decât după EFICIENȚA, UTILITATEA, CALITATEA și VITEZA DE EXECUȚIE a acestor lucrări, fiind mai important ca pt cea mai măruntă realizare, să se pozeze cât mai mulți cu ea și să si-o asume fiecare !!!🤔
      .
      3. Dorința de-a SLUJI DOAR INTERESUL ORAȘULUI și-a CETĂȚENILOR SĂI este aproape „0” (ZERO !!!), în majoritatea investițiilor văzându-se clar INTERESUL PT. MULTUMI CLIENTELA PROPRIE (care execută lucrarea) sau EXECUTAREA și CALITATEA investițiilor FĂCUTĂ DISCREȚIONAR (!!!) în funcție de interesul (sau nu) a celor care stau în respectivele zone, având conexiuni cu „relațiile” și „greutatea” celor din acele locații !!!😡
      Și am nenumărate exemple din această categorie, cånd două lucrâri identice, facute cam în aceeleași perioade, cu constructori si proiectanți identici, AU FOST EXECUTATE ÎN MOD VIZIBIL DIFERIT (pt cine are ochi să vadă).😎
      .
      Concluzie:
      – deci, da, în Arad se face CÂTE CEVA, dar PE INTERESE și , mai ales, pe „importanța beneficiarilor”, aducându-ne încă o dată aminte că UNII SUNT „MAI EGALI” ÎN DREPTURI, DECÂY ALȚII .😣
      Așa că, să nu jignim STRĂDANIA REALĂ și RELIZĂRILE SEMNIFICATIVE ale adevăraților edili, comparându-i cu unii care umblă mai mult după SPECTACOLE MEDIATICE sau INTERESE CLIENTELARE!
      .
      PS: cum am spus de multe ori: UN PRODUS DE CALITATE SE VINDE SINGUR, nu e nevoie să-i faci reclamă !
      Cam la fel și cu edilii si realizările lor…
      Chestia cu ” nu sutem destul de vizibili, trebuie să comunicăm mai mult cu electoratul” se aplică DOAR LA CEI CARE AU PREA PUȚINE DE ARĂTAT;
      ceilalți SUNT SUFICIENT DE VIZIBILI tocmai prin ce lasă în urma lor !!! 😉

      +5 voturi
      +1
      -1
    3. @Dd
      Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu sunt deloc susținător al vreunui primar din România. De altfel, dacă n-aș avea legături atât de strânse cu Aradul natal, poate că nici n-ar mai trebui să mă intereseze. Preocupările și ocupația mea sunt foarte departe de ideea de politică și administrație. Doar urmăresc ce se întâmplă și, într-adevăr, se poate observa o diferență între ceea ce se realizează în Cluj, Oradea, Arad și Timișoara. Totuși, dacă este să fim obiectivi, cum de altfel ar trebui să fim și nu precum unii jurnaliști, ar trebui să ținem cont de câteva lucruri. Că unii au motive personale, asta e treaba lor. Le iau în ordine aleatorie:
      1. Nu se pot compara resursele bugetare ale Clujului sau Timișoare, chiar și ale Oradei, cu cele ale Aradului. Aradul e, totuși, un oraș mic în comparație cu celelalte.
      2. Poate doar Timișoara să aibă parte de frământări politice precum Aradul unde, după cum citesc și în Special sau alte publicații arădene, e o adevărată mâncătorie internă politică.
      3. La Cluj primarul Boc e bine înțepenit în scaun de ani buni și poate să-și ducă liniștit politica administrativă. La Oradea, Bolojan, care nici el n-a reușit prea mare lucru în primul mandat, i-a lăsat o moștenire și o mașinărie funcțională lui Birta. Iar Timișoara, unde merg ori de câte ori vin în Arad, nu arată cu mult mai grozav decât Aradul în majoritatea aspectelor. Dacă Fritz va reuși să realizeze ceva spectaculos, rămâne de văzut, căci nu toți timișorenii îl agreează.
      4. La Arad, Bibarț a prins, să zic așa, un culoar cam urât, dacă e să mă gândesc în termeni atletici. A ajuns primar de doi ani, din care mai mult de jumătate sub pandemie, e mâncat din interiorul partidului, vine după administrația lui Falcă, omul preocupat doar de câștigul personal și al camarilei de partid. Lucrurile astea ar putea justifica, pentru cine e dispus să fie corect și obiectiv, străduința de a se apropia înainte de toate de arădeni, căci partidul e clar că nu-l susține! Că toate acestea nu contează pentru jurnaliștii de la Special, asta e altă poveste. Sub pretextul obiectivității, și asta e o acuză indirectă celorlalte publicații arădene, Special s-a „specializat” doar pe atacuri inutile, neconstructive. De aceea și nemulțumirea mea, ca un cititor destul de fidel.
      Tare aș fi curios și eu cum ar arăta un articol în Special, în care să se scrie cam ce a realizat Bolojan în primii doi ani din primul mandat! Fiindcă e supărător pentru mine, ca arădean, să tot văd cum se compară mere cu pere. Da, Bolojan e un administrator excelent, dar nu s-a născut așa, și a avut și el nevoie de ceva timp pentru a se impune la Oradea. Boc a fost prim ministru și vă asigur că nu și-a pierdut deloc influența la București!
      Eu zic să fim obiectivi și să mai avem răbdare! În fond, votul e la arădeni!

      --1 voturi
      +1
      -1
    4. Ca să nu ne mai povestiți ce orașe mari sunt Timișoara și Oradea; și ce oraș mic e Aradul haideți să vedem datele de la recensământul de anul trecut:
      Arad – 145.078 locuitori
      Oradea – 183.105 locuitori
      Timișoara – 250.849 locuitori

      Deci problema nu e aici, ci rezidă în calitatea actului managerial, mai precis în lipsa de calitate a actului mnagerial.
      Dar când arădeanul pune ștampila pt. că e simpatic un tip care îl învață cum să tragă cu praștia, întrebarea este de ce se mai plânge?
      Aradul a fost făcut „mic” de către arădeni. Când toate fufele inundă social media cu poze din Iulius Mall, ca să ne arate că ele sunt trendy și nu încetează să ridice osanale „cui trebe” , chiar credeți că arădenii se vor trezi așa brusc și de îndată?

      +3 voturi
      +1
      -1
    5. Ai uitat Clujul 286.598 locuitori.
      Diferența se face la atragerea fondurilor din diferite surse de la privat central local european.
      Fondurile sunt atrase de oameni competenți.
      Oamenii competenți nu se amestecă în mocirla bugetară cu angajați pe criterii de partid cult religios șamd dar și atunci pot angaja o firmă de consultanță serioasă din privat să le facă proiecte pe care să le depună pt accesarea de fonduri europene. O firmă de top știe toate axele de finanțare.
      Dacă nu se vrea profesionalizare adevărată atunci măcar să-și asume și să aleagă soluția privată, orașul și așa e rămas în urma județelor vecine, să mai recupereze din decalajele de dezvoltare.
      În aceasi perioadă Aradul și Brasovul au aplicat la București pt câte un parc fotovoltaic Aradul a vrut pe 3 hectare Brașovul pe 35 de hectare amândouă au primit finanțarea europeana dar de ce Aradul a vrut de 11 ori mai puțin? Asemenea exemple sunt general valabile pe tema accesarilor și întotdeauna Aradul sa mulțumit cu foarte puțin.

      +1 voturi
      +1
      -1
    6. @Baiazid
      @Cavawi
      A vorbi cu atâta ușurință despre diferența de populație mi se pare, cu tot respectul, o reavoință. Dacă facem un calcul simplu Oradea are cu 26% mai mulți locuitori, Timișoara cu 42%, iar Clujul cu 97%. Dacă aceste diferențe vi se par mici, atunci…
      Iar despre atragerea de fonduri, tare aș fi curios dacă ne poate cineva furniza informații despre câte fonduri au reușit Bolojan și Boc să atragă în primii doi ani de mandat. Fără supărare, este ca și cum am compara performanța fotbalistică a unui copil de la grupele de copii ale UTA cu… Lewandovski, care joacă fotbal de mai mulți ani decât copilul.
      În ce privește treaba cu parcul fotovoltaic, la Arad, din câte am aflat tot din presă, se știa despre investiția de la Grăniceri, unde se va realiza cel mai mare parc de acest gen din Europa, pe 1000 ha. Întreb și eu, în condițiile acestea, când sunt alte necesități mai mari, n-ar fi fost aiurea o investiție similară?
      Nu vreau să intru în polemici inutile, atâta vreme în care este limpede că există o prejudecată mai mult decât vizibilă la baza comentariilor, ca de altfel și la baza articolului în sine. Cu atât mai mult cu cât, neimplicat sub nicio formă în politica arădeană, și în politică în general, mă străduiesc să fiu doar obiectiv. Ba chiar aș putea să stau deoparte și să mă distrez cum se mănâncă între ei arădenii. Nu pot, fiindcă iubesc Aradul.
      Și fiindcă în România urmează Paștele, în loc de tradiționalul îndemn „fiți mai buni”, eu vă urez „fiți mai obiectivi”.
      Sărbători minunate vă doresc!

      0 voturi
      +1
      -1
    7. @Alin
      Argumentele tale sunt foarte puerile Bibart provine din administrație nu are doar 2 ani de primar înainte a fost și 1 an primar interimar și 3 viceprimar. Avea timp sa pregătească proiecte.
      Parcul fotovoltaic de la Graniceri e investiție privată ce se obține de acolo rămâne în conturile lor. Parcul fotovoltaic spre Zadareni cu fonduri nerambursabile se vrea pt alimentarea instituțiilor publice și a transportului public etc. Ai amestecat mere cu pere.Aradenii nu se mănâncă între ei ci sunt frustrați ca orașul crește cu viteza melcului turbat.
      Paște Binecuvântat tuturor!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.