vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De la o problemă de sănătate a copilului, la o afacere de familie. Irina și Florin produc unturi, uleiuri, condimente, pudre și vând mai mult în alte județe decât în Arad

    de Andreea Daniela B. | 10 noiembrie 2022, 10:01 AM | Povești despre oameni | Reportaj | Topic special

    0

    Cel mai important lucru într-o afacere este să pui suflet, căci acolo unde e dragoste, e imposibil ca lucrurile să iasă prost. Exemplul perfect ar fi Irina, o arădeancă ce nu și-a dorit niciodată să apară în presă, însă am convins-o să ne lase să le povestim arădenilor despre afacerea ei, tocmai pentru că de ani de zile ea își duce produsele în special în alte județe. La început, cei doi s-au mutat într-un spațiu de pe Iuliu Maniu, ca în prezent să își continue activitatea în Vladimirescu, acolo unde s-au extins cât de mult au putut până acum. Mai concret, vorbim despre o varietate de produse, toate făcute de ea și de soțul ei, Florin, de la primul ingredient până la ultimul, printre care se enumeră 17 tipuri diferite de unt, 15 tipuri de alune și nuci, 26 de tipuri de semințe, uleiuri și condimente și 13 tipuri de pudre, făinuri și fructe deshidratate.

    Nu le-a fost ușor. Fiecare avea câte un loc de muncă, o afacere la început de drum și un copil mic de crescut. Orele de somn puteau fi numărate ușor pe degete și mereu erau nevoiți să tragă de ei ca să le împace pe toate. Până la urmă au reușit, însă drumul a fost unul lung, presărat cu zile grele și nopți și mai grele, dar care într-un final au meritat tot efortul. Au trimis borcanele cu produse în țară, au învățat tot ce era de făcut și în ciuda dificultăților nu le-a dispărut curajul și au știut de la început că sunt oameni și mereu vor putea greși, însă au mers pe premisa că trebuie să fii corect cu clientul, cu banul lui și trebuie să îți asumi și părțile bune, dar și pe cele rele.

    IMG 20221108 WA0037

    Povestea a început cu mulți ani în urmă…

    Fiecare poveste are un început și Irina ne-a spus și nouă despre ce a fost vorba și cum a luat viață „Nuts for Nuts”. Când era mai mică, fetița lor avea probleme de sănătate și părinții au decis să renunțe la produsele lactate, așa că, exact ca orice mamă care își dorește tot ce e mai bun pentru copilul ei, ea s-a apucat să caute alternative, a început să combine tot felul de ingrediente și așa a luat viață untul de cocos, unul care a devenit rapid preferatul fetei lor. Ulterior, după ani de zile în care doar apropiații familiei s-au bucurat de bunătățile care ieșeau din mâna Irinei, ea și soțul său au decis că ar fi momentul ca și mai mulți oameni să poată beneficia de ceea ce au ei de oferit. Și, de ce nu, au decis că pot să trăiască din această afacere.

    Nu am avut niciun plan la început, totul a venit dintr-o joacă. O parte dintre produse le făceam pentru fetița noastră care avea probleme de sănătate, am încercat să scoatem produsele lactate, dar trebuia să adăugăm ceva în loc. Așa am descoperit că îi place cocosul și am început să facem unt de cocos, lapte de cocos și de migdale, moment în care s-au terminat și problemele ei de sănătate. Atunci ne-am pus câteva întrebări, căci nouă ne plăceau produsele și nu prea existau în România, cel puțin nu producători români. Au început prietenii să ceară, apoi ne-am gândit că poate și alții sunt interesați să cumpere. Pe 1 decembrie am făcut din joacă o pagină de Facebook și de acolo a început povestea. Am găsit multe mămici interesate care căutau ceea ce am căutat și noi pentru copilul nostru. Credeam că vor fi produse pentru vegani, dar a fost o mare surpriză să aflăm că mămicile sunt cea mai mare clientelă a noastră”.

    IMG 20221108 WA0039

    Produsele s-au schimbat în funcție de dorința clienților  

    Pentru Irina, unul dintre principiile de bază a fost ca fiecare produs pe care îl vinde să fie ceva ce ea însăși poate mânca. Au gustat fiecare unt, l-au modificat și au recalculat gramajele chiar și câte un an de zile. Au primit păreri pro și contra, însă nu s-au lăsat descurajați și au reușit să își mulțumească fiecare client în parte. Începutul a fost untul de cocos, apoi cel de arahide, migdale, caju și a urmat crema de ciocolată Nutty Cream. Lista nu se oprește aici, căci clienții au cerut și la pungă, cu toate că Irina și Florin nu s-au gândit să schimbe „meniul”, însă au reușit rapid să se mobilizeze și să pună la dispoziția celor interesați pungi cu alune, nuci, fistic, cocos, migdale și multe altele.

    „Sunt produse pe care le-am consumat noi acasă mult timp înainte să le punem la vânzare. Nu e doar o afacere și nu este doar despre bani. Vrem să ne păstrăm calitatea, clienții și recomandările. Avem clienți care cumpără de la noi încă din 2017, de când am început. Omul simte că e o calitate constantă. La crema de ciocolată am lucrat la rețetă un an de zile.  A fost o bază de la care am plecat, dar clienții mi-au spus că e prea solidă. Am ajustat gramajele, am înlocuit ingredientele, am făcut-o mai dulce, fiecare client a avut ceva de spus și noi ne-am făcut produsele pe baza feedback-ului primit de la clienți”. 

    IMG 20221108 WA0032

    Produsele vin la tine în oraș

    Irina și Florin au găsit și un mod eficient prin care să livreze produsele. Mereu au fost genul de persoane care și-au dorit să dezvolte o prietenie cu clientul, așa că au decis că cel mai bun lucru prin care pot face asta este ca produsele să ajungă la client direct din mâna lor. Și-au ales câteva zile din săptămână și în acele zile ei merg în Arad, Timișoara sau Cluj, în locuri bine stabilite, se întâlnesc cu clienții, povestesc și le ascultă acestora nevoile ca să se poată „mula” mai ușor după dorințele lor.

    De exemplu, joia, de la 17.00 la 18.00, ei pot fi găsiți în fața Consiliului Județean în cadrul grupului de producători Roade din Arad, acolo unde cei care au comandat pe site-ul Nuts for Nuts sau pe Facebook pot să își ridice comanda, iar cei care vor să încerce ceva nou sunt așteptați să cumpere, de exemplu, un borcan de cocos sau o pungă de alune, migdale sau fistic.

    „Tot la două săptămâni, vinerea, avem și livrări în Timișoara, acolo mergem la adresă comenzile de minimul o anumită valoare. O dată pe lună mergem și în Cluj și avem periodic livrări și în Sibiu. Am mers până la București, dar e prea lung drumul. Pentru noi asta face diferența, să îi și cunoști pe clienți. Nouă ne place mult partea aceasta și nu vrem să o pierdem”.

    IMG 20221108 WA0031

    Așadar, pentru arădenii care își doresc o schimbare, sau măcar să iasă din zona lor de confort, Irina și Florin le stau la dispoziție. Ei își doresc, desigur, să crească numărul de cereri și în Arad, mai ales pentru că amândoi știu cât preț pun pe calitatea produsului și își doresc să ajute lumea să vadă că există variante de dulciuri sănătoase, făcute chiar de doi arădeni, la prețuri accesibile pentru toată lumea: „Un client care nu își permite să cumpere anumite produse, logic că nu are cum să își diversifice alimentația”.

    ***

    Articolul de mai sus face parte dintr-o serie. Special Arad dorește să promoveze mici afaceri ale unor arădeni, să ofere exemple pozitive, să facă cunoscute povești de viață. Vrem să oferim exemple pozitive într-o societate dominată parcă de lipsa respectului, de răutate și de amatorism. Așadar, pe curând.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.