duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Vlad Botoș, europarlamentar USR, susține cardul european pentru cetățenii cu dizabilități (P)

  de - | 26 aprilie 2024, 3:03 PM | Comunicate contra cost

  0

  Vlad Botoș, europarlamentar USR, membru al grupului Renew Europe, a fost unul dintre europarlamentarii implicați în susținerea drepturilor persoanelor cu dizabilități la nivel european, iar Cardul European pentru persoanele cu dizabilități care a fost votat în Parlamentul European este o primă etapă care poate duce la o abordare europeană a acestei problematici.

  Acesta directiva recunoaște ca europenii și românii cu dizabilități nu sunt cetățeni de mâna a doua, ci au drepturi depline de a călătorii, de a participa la schimburi de experiență sau programe Erasmus Plus în condiții adaptate nevoilor lor specifice.

  ”Problemele sociale sunt, de regulă, atributul statelor membre, dar eu consider că sunt aspecte care trec dincolo de aspectele sociale și ți de drepturile omului. Trebuie să creăm condițiile pentru ca fiecare cetățean să-și poate exercită drepturile și să poată să-și aducă contribuția la dezvoltarea societății per ansamblu.” spune Vlad Botoș.

  Atât la nivel național, cât și la nivel european Vlad Botoș a realizat mai multe inițiative pentru susținerea persoanelor cu dizabilități, de la crearea unui departament special în cadrul USR cu și despre persoanele cu dizabilități, la susținerea inițiativelor legislative, directive sau regulamente, în Parlamentul European.

  În plenul de la Strasbourg, la dezbaterea privind cardul european pentru persoanele cu dizabilități, Vlad Botoș a luat cuvântul pentru a transmite mesajul că această inițiativă trebuie să fie doar începutul. Menționăm faptul că drepturile specifice pentru aceste persoane variază de la o țară la alta, unele state fiind foarte atente la partea de integrare socială, altele acordând o atenție mai mare aspectelor medicale sau susținerii financiare.

  Momentan nu este posibilă o abordare unitară a tuturor aspectelor legate de dizabilități din cauza legislațiilor naționale foarte diferite în Uniunea Europeană, însă se încearcă o abordare comună atunci când este vorba despre circulația liberă, despre posibilitățile de parcare sau despre serviciile medicale de bază.

  În plenul Parlamentului European Vlad Botoș a susținut: ” Cardul european pentru cetățenii cu dizabilități ar trebui să fie doar începutul unei serii de instrumente care să stea la dispoziția cetățenilor cu dizabilități pentru a le asigura șansa de a se implica în societate, pentru a face parte cu adevărat din Uniunea Europeană.

  Avem multe de făcut pentru acești oameni care pot și vor să-și aducă o contribuție de valoare la societatea noastră. Avem multe de făcut pentru a le asigura condiții decente de trai, de călătorie, de muncă.

  Pe lângă lupta lor cu diferite dizabilități, pe lângă provocările cu care se confruntă, acești oameni se confruntă zilnic cu o infrastructură și reguli sociale care au fost făcute fără să îi ia în considerare.

  Avem puterea și datoria de a armoniza condițiile pentru cetățenii cu dizabilități, așa încât Uniunea Europeană să fie și uniunea lor.”

  Implementarea Cardului European pentru Persoanele cu Dizabilități și a Cardului European de Parcare contribuie semnificativ la înlăturarea barierelor și la promovarea incluziunii sociale pentru persoanele cu dizabilități în România și în întreaga Uniune Europeană.

  Pentru ca aceste carduri să își atingă pe deplin potențialul, este important ca autoritățile române și ale celorlalte state membre să își asume angajamentul pentru implementarea eficientă a acestor carduri și să se asigure că persoanele cu dizabilități beneficiază cu adevărat de avantajele pe care le oferă.

  Aflat pe lista Alianței Dreapta Unită, cu reale șanse de a fi reales în Parlamentul European, Vlad Botoș declară că va continua această luptă pentru persoanele cu dizabilități, pentru că acești oameni au dreptul de a fi tratați cu demnitate și au foarte multe de oferit societății românești și europene.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.