duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Succesul „de cartier” al unui întreprinzător șmecher chinuie locuitorii dintr-un „colț” de Grădiște. Lacrimile, medicii și judecătorii sunt efectele colaterale

  de Andreea Daniela B. | 22 aprilie 2021, 12:18 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  Unele persoane se chinuie poate o viață întreagă să reușească să își  administreze o afacere cinstită, lucrează peste program, se luptă efectiv cu legile și birocrația și cumva, într-un final, reușesc să trăiască bine. Alții însă uită de legi, uită de omenie și pe lângă că nu își deschid o afacere legal, se simt în măsură să pericliteze sănătatea celor din jur doar pentru bunăstarea lor. Cum ar veni, să trăiască bine chiar de la început.

  (Decizie civică nr. 452: „Arată că, din toate probele administrate în faza de fond și din ceea ce susține instanța de fond prin hotărârea pronunțată, rezultă că între locuința apelantului și locuința mamei intimatei există o distanță mai mică de 15 m. Asta înseamnă că apelantul niciodată nu își va putea autoriza acolo un service auto, de aceea a și renunțat la această idee”).

  O ilegalitate care se întâmplă la Arad și care, cumva, nu poate fi oprită

  Un arădean, mecanic de meserie, și-a deschis un service auto în anul 2013, în propria curte. Până aici lucrurile nu sunt neobișnuite, dar povestea nu se termină în acest punct. Acesta și-a construit propria afacere într-o hală de la parterul casei și a început să lucreze la ea, chiar până târziu în noapte. Afacerea mergea bine la început, în paralel cu locul de muncă, asta până într-un punct când, din varii motive, acesta s-a axat doar pe ceea ce are în curte. La început nimeni nu a avut o problemă cu el căci, fie vorba ca între vecini, ce e în curtea omului, e treaba lui, nimeni nu se bagă, să facă dacă poate, chiar și ilegal.

  Și totuși asta nu a funcționat la nesfârșit pentru că ce era în curtea arădeanului a început să afecteze oamenii din afara curții, mai exact pe vecini. Pe lângă gălăgia pe care o făcea și programul de lucru prelungit, vecinii acestuia au depus nenumărate plângeri din cauza faptului că el folosește diferite substanțe care le provoacă alergii. Aceste plângeri au început să apară în anul 2019 după ce el ar fi fost rugat, de nenumărate ori, să înceteze activitatea pentru că aerul devenea irespirabil și, odată cu trecerea timpului, dăuna. Mai mult, unul dintre minorii afectați are astm și, conform spuselor reclamantei Igrișan Lucia, boala i-ar fi fost agravată odată cu deschiderea acestui service care se găsește pe strada Eugen Barbu din Arad, o stradă nouă din Grădiște. Desigur, minorul nu a fost singurul afectat. Vecinii lui B. Dan Ovidiu au avut diferite reacții la substanțele și praful pe care acesta îl emană în timp ce lucrează și astfel au ajuns atât la medic, cât și la urgențe.

  „Din păcate, fetița mea care m-a așteptat până am terminat filmarea, era să moară seara sufocându-se deoarece i s-au inflamat căile respiratorii, iar aerul nu mai putea pătrunde în plămâni! (același lucru i se întâmplă frecvent și mamei). Băiețelul meu, acum câteva zile plângea în hohote de durere de ochi, la fel și tata, se pune în pat și plânge ca un copil de durere de ochi! Un băiețel din vecini ce vine să se joace cu copii mei în fața casei noastre face alergii vizibile, în sensul că i se umflă și i se înroșește zona ochilor și a obrajilor sub ochi, formându-i-se cearcăne mari, maronii, durerea punându-l la pat după cum spune mama sa. Mie îmi amorțește limba câte 3-4 ore pe zi și nu mai pot înghiții, semn că mi s-au inflamat căile respiratorii, iar soțul are migrene și înțepături în ochi! Altădată și noi și vecinii am avut arsuri în jurul buzelor și ochilor, iar substanțele toxice ard și ofilesc plantele din grădini. Asta trăim noi cam zi de zi”, povestește Lucia, cea care „se luptă” de aproape doi ani ca să scape de calvarul provocat de vecin.

  WhatsApp Image 2021 03 12 at 12.31.59

  Deliberând asupra celor ce se întâmplă, instanța a constatat în ședința publică ce a avut loc în data de 01.07.2020 că astmul și alergiile deja existente se pot agrava din cauza substanțelor toxice care vin din service-ul auto.

  De nenumărate ori l-a rugat să-și înceteze activitatea deoarece se simt foarte rău de la vaporii toxici care se emană de la substanțele toxice folosite: diluanții necesari dizolvării vopselei de pe tabla mașinilor avariate și car se aplică în mai multe straturi în vederea pregătirii pentru vopsire, acționând ca dizolvant și degresant, grundurile și mai ales întăritorii de chit pe care îi folosește pentru a obține o uscare rapidă și care împiedică depunerile de praf și care sunt de o intoxicitate de neimaginat. Toate acestea le provoacă alergii permanente și le-au generat și agravat afecțiuni care le pun viața în pericol. (…) Copiii reclamantei, băiat și fată, în vârstă de șapte, respectiv 9 ani, suferă de astm bronșic. Fetița a făcut de mai multe ori bronșite astmatiforme. Minorii se simt rău, fac alergii și crize frecvente ce le provoacă suferințe fizice și psihice”.

  Ce au găsit autoritățile, în special Garda de Mediu, în timpul controalelor

  „Locuința acestuia are la parter un atelier, închis, cu suprafață de 70-80mp și înălțimea de 4 metri. Atelierul are destinația, conform celor declarate de proprietar, de service auto și anume lucrări de chituire caroserii și părți din plastic (spoilere, bări protecție, ornamente auto etc). La data inspecției, în atelier se afla un autoturism care era chituit în partea din spate și pe doi suporți se aflau două spoilere de asemenea chituite. Autoturismul, conform declarației dl. B. Dan Ovidiu, nu este proprietate personală, ci este al unui colaborator al acestuia, mecanic auto, mașina fiind în atelier de 3 ani. Ca și utilaje, în atelier se afla un compresor care este conectat prin furtun la un aparat de șlefuit. Nu au fost observate cabina de vopsire, aparate de vopsit sau unelte folosite în acest scop. 

  În curte mai există două containere în care se află părți auto, scule, ustensile și materiale care folosesc la repararea autoturismelor. De asemenea, în curte sunt depozitate părți auto și anume spoilere, bări de protecție și ornamente auto. În spatele atelierului se află un bazin vidanjabil cu capacitatea de 6 mc, care este umplut până la jumătate”.

  După inspectarea atelierului de la parterul casei s-a procedat la verificarea zonelor adiacente.

  „În jurul atelierului și în toată curtea nu au fost constatate depuneri de praf rezultate în urma operațiunii de șlefuire. În curte mai există două containere în care se află părți auto, scule, ustensile și materiale care se folosesc la repararea autoturismelor. De asemenea, în curte sunt depozitate părți auto și anume spoilere, bări de protecție și ornamente auto”.

  159795108 247952346967478 7989652667527249924 n

  Ce măsuri au fost stabilite de reprezentanții Gărzii de Mediu Arad?

  Se interzice desfășurarea activității de vopsire sau spălare/epurare ape uzate până la obținerea autorizației de mediu (termen permanent). Se va betona bazinul vidanjabil sau se va găsi soluția tehnică de asigurare a permeabilității acestuia. (termen 20.07.2020). Se va face dovada realizării măsurii. (termen 22.07.2020). Se interzice desfășurarea activității cod CAEN 4520 – Întreținerea și repararea autovehiculelor și anume de vopsire sau spălare/epurare ape uzate – (termen până la obținerea autorizației de mediu).

  Dacă problema nu a fost rezolvată cu frumosul, s-a mers pe calea cea grea…

  Ei bine, cu toate că mai mulți reprezentanți ai Gărzii de Mediu, cât și cei de la Poliția Locala Arad i-au făcut vizite vecinului care crează probleme în Grădiște, acesta nu s-a obosit să facă rost de autorizații. Chiar din această cauză, dar și pentru că simte că sănătatea copiilor ei este în pericol, Lucia a mers mai departe, în instanță.

  Reclamanta Igrișan Lucia Daniela, a solicitat în contradictoriu cu pârâtul Bembe Dan Ovidiu, ca prin hotărârea ce se va pronunța, să se dispună obligarea pârâtului să înceteze definitiv activitatea neautorizată de tinichigerie auto desfășurată la parterul casei sale, prin care pune în pericol iminent și devastator sănătatea întregii familii, a vecinilor din jur, dar mai ales viața mamei reclamantei, ce locuiește în imediata vecinătate a acestuia, cu geamul dormitorului la 6m de ușa halei sale de reparații, fiind în pericol de moarte prin sufocare provocată prin reacția alergică ce i se declanșează la inhalarea vaporilor toxici ce se emană de la substanțele folosite de pârât, provocându-le pagube financiare însemnate generate de costurile consultațiilor medicale, a tratamentelor prescrise, a tomografiilor, radiografiilor și tuturor procedurilor recomandate de medici și care sunt efecte al poluării aerului provocate de pârât”.

  159700741 425520818749025 5936557711116611757 n

  Garda de Mediu nu a dat nicio amendă pentru că „nu au fost constatate încălcări ale prevederilor legislației de mediu”

  Astfel, conform celor declarate către Special Arad, de reprezentanții Gărzii de Mediu, aceștia nu au găsit probleme când au fost în inspecție, însă procesele verbale întocmite de ei în momentul în care au fost la fața locului spun altceva. Ei au fost de patru ori la fața locului, o dată împreună cu polițiștii locali, moment în care poliția locală i-a și dat amendă celui în cauză: „Polițiștii locali cu atribuții de control comercial au vizat cinci societăți comerciale, dintre care două funcționau neautorizat, fiind sancționate după cum prevede legea. A mai fost constatată desfășurarea ilegală a activității de tinichigerie auto de către o persoană fizică, aceasta fiind sancționată, totodată fiindu-i suspendată activitatea până la intrarea în legalitate”. De asemenea, aceștia au constatat faptul că există un prister care nu își avea locul acolo.

  Am mers mai departe la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și la Primăria Arad pentru că activitatea acestuia nu a încetat

  Intenția de a intra în legalitate a existat, motiv pentru care le-a și declarat la un moment dat reprezentanților Gărzii de Mediu că a vrut să își deschidă un service auto, dar a renunțat la idee. Știm sigur că ceea ce face, și anume desfășurarea activității de tinichigerie, este interzisă. Acest lucru ne-a fost adus la cunoștință printr-un document eliberat de Primăria Arad în data de 3 august 2020.

  Lucrările de construire la adresa din Arad, strada Eugen Barbu (nu vom da numărul din motive obiective), au fost autorizate în baza autorizațiilor de construire nr. 218/2013, respectiv 524/2017 emise de către Primăria Municipiului Arad în conformitate cu PUZ-ul aprobat cu HCLMA nr. 199/2011 pentru -Construire locuințe individuale- Zona Grădina Poștei. 

  În conformitate cu PUZ-ul aprobat, la care se face referire mai sus, funcțiunile propuse în zonă sunt: locuințe, circulații auto, pietonale, parcări, garaje, spații verzi, plantații de protecție, astfel încât, în zona reglementată de acesta nu se vor autoriza amenajarea și construirea de spații cu altă destinație. 

  -Conform legislației în vigoare, respectiv Legii nr.50 din 29 iulie 1991 rep*, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și al Ordinului nr. 839/2009

  -norme de aplicare a Legii nr.50/1991, art. 27, este necesar -Acordul vecinilor- exprimat în formă autentică, pentru.. precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor invecinare”.

  WhatsApp Image 2021 03 12 at 15.44.01 700x582 700x582 2

  Răspunsul celor de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului Arad a venit luni, 15.03.2021

  Am primit răspunsurile pe care le așteptam și am aflat că pe numele vecinului sau pe adresa de domiciliu în care își desfășoară activitatea de tinichigerie nu există nicio cerere prin care ar dori să își deschidă un service auto sau un parc de dezmembrări auto. De asemenea, am aflat că spațiul în care își desfășoară activitatea deservește în acte ca fiind „garaj dublu”. Desigur, acesta nu a fost amendat până acum pentru că cei care au fost în control nu au găsit substanțele toxice despre care vorbește Igrișan Lucia și totuși…

  Să presupunem că nu au fost găsite nicicum acele substanțe toxice și vopseaua care dăunează (cu toate că mai mulți medici au pus diagnostic legat de o intoxicația copiilor, dar și a mamei reclamantei) și să mai presupunem că nu a fost constatată prezența unui prister care nu se încadra în normele legale (cu toate că în acte spune clar că a fost găsit). Avem un bărbat care dezmembrează mașini, le polișează, le repară și face asta de ani de zile într-o zonă în care este ilegal să desfășori asemenea activități. Nu a cerut acordul vecinilor așa cum era normal și lucrează de dimineața până seara fără să fie deranjat. Practic, are un service auto, o afacere de care se bucură în liniște și nimeni nu îi face nimic chiar dacă este ilegal, toate acestea în timp ce ceilalți arădeni care chiar au acte pe tot ce fac sunt bombardați de amenzi în cazul în care nu respectă ceea ce prevede legea.

  Am așteptat un răspuns și din partea Primăriei Arad, un răspuns în care să ni se spună clar ca da, acolo există un service sau un răspuns că nu, acolo e, sau cel puțin ar trebui să fie, o casă de locuit cu garaj la parter. Aceștia s-au lăsat, ca de obicei, așteptați, însă din fericire nu avem nevoie neapărat de răspunsul lor pentru că cel din 3 august este destul de clar. Nimeni nu construiește nimic în plus fără autorizația vecinilor. Și totuși, acest mecanic auto și-a primit autorizația pentru garaj și probabil merge pe premiza „Garajul meu, fac ce vreau în el”, ori le dă peste „nas” vecinilor cu „spațiul privat”. A mai pus câte ceva pe geamuri să nu se vadă și mai departe e istorie.

  Am vorbit și cu proprietarul imobilului și ne-a spus „Să nu scrieți că au mai scris și alții și nu o să se termine frumos. Mai bine că m-ați sunat să discutăm. O să mai am câteva controale că a sunat vecina peste tot, dar după, vă sun să veniți să vedeți și voi ce este aici, că eu am acte. Nu fac nimic greșit, eu aduc mașini, le repar și le dau mai departe”.

  După dialogul scurt pe care l-am avut cu „vecinul problematic”, acesta nu ne-a mai sunat niciodată și chiar au mai avut loc câteva certuri între el și Igrișan Lucia, din aceeași cauză. Fata acesteia a mers acasă cu dureri de ochi din cauza așa-ziselor soluții.

  De asemenea, a avut loc și controlul de care ne spunea chiar el, mai exact, cei de la ANAF au trecut prin curtea lui, ulterior fiind văzut de vecini cum își spală hala cu soluții frumos mirositoare.

  Screenshot 20210416 092540 edit 257374892374268 700x809 1

  Și totuși.. Cine ar trebui tras la răspundere dacă vecinul meu (presupunem) are un service auto sub geamul casei mele, într-un spațiu prevăzut în acte drept garaj? Vecinul? Autoritățile? Eu că mi-am făcut casă acolo? Răspunsul: suntem în România!

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Asta în timp ce în alte țări după primul control era deja închis frumos „atelierul” și pus sa plătească de-i săreau cauciucurile de prin curte!

   Mereu sunt păsuiți cei ce încalcă legea și cei ce o respectă și vor sa trăiască liniștiți sunt mereu duși cu zăhărelul…până când scârbiți pleacă din țară.

   PLM e atât de greu să iei atitudine ca autoritate. Ai o decizie a instanței. Punct. Și dacă nu aveai…e ilegal. Incredibil!

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Nu este unica situatie de acest gen . Problemele pleaca de la biroul Urbanism . Poti sa demolezi o cladire care a a avut destinatia casa locuit fara etaj , sa construiesti o cladire cu etaj cu acces in incaperi pe o pasarela externa de pe care curiosii pot admira ce se intamla in vecini , intre pasarela si vecin fiind o distanta de aprox 10 metrii . Deoarece aceasta constructie nu a fost locuita niciodata de familia celui care a construit aceasta cladire ci era si este folosita ca si camin pentru constructori adusi in Arad de prin Vaslui (si curtea fiind plina de utilaje ptr constructii) o ” pasarica” i-a soptit proprietarului acestui imobil care este si proprietarul firmei de constructii la care sunt angajati cei cazati in aceasta cladire ca ar avea nevoie de acordul vecinilor , deoarece a schimbat destinatia imobilului si in acest caz”pasarica” ia recomandat ca pentru a evita acordul vecinilor sa declare constructia ca imobil familial si in felul acesta nu va fi deranjat . Este interesanta si alinierea cladiriilor pe aceasta strada , una este vreo trei metrii in interior , alta de pe frontul stradal a fost mutata in fundul curtii altele sunt la front stradal !

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.