miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  S-a stins din viață profesorul universitar arădean Corneliu Pădurean. Avea 71 de ani

  de Lucian Dănilă | 26 aprilie 2024, 8:41 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  O veste tristă a apărut azi noapte în mediul academic din Arad și nu numai. Profesorul universitar Corneliu Pădurean s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. A fost profesor la ambele universități arădene, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea „Aurel Vlaicu”.

  A fost unul dintre cei mai buni și apreciați profesori ai Aradului în ultimele decenii, unul foarte apropiat de studenți. A fost cercetător, om de știință și mentor, așa cum avea să-l prezinte și în volumul „Societate, cultură, demografie. Omagiu profesorului Corneliu Pădurean la împlinirea vârstei de 70 ani”, apărut anul trecut, cu ocazia împlinirii a 70 de ani a profesorului. Volumul a fost coordonat de Ioan Bolovan și Doru Sinaci, volum apărut sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca.

  Tot atunci ÎPS Părinte Arhiepiscop Timotei i-a conferit prof. univ. dr. habil. Corneliu Pădurean, distincția eparhială Crucea Sfântul Ierarh Sava Brancovici, în semn de „aleasă prețuire pentru contribuția deosebită adusă la promovarea istoriei Aradului în țară și peste hotare”.

  padurean 2

  „Tematica generală a volumului include o colecție de studii și cercetări atât asupra istorie naționale din varii perspective, cu conexiunile general istorice, impactul istoriei europene asupra evoluţiilor din spaţiul românesc în perioada care a făcut preponderent obiectul de studiu al profesorului Corneliu Pădurean (secolele XVIII-XX), cât și al fenomenelor şi transformărilor demografice din România, domeniu căruia i s-a dedicat preponderent de patru decenii încoace, punând Aradul pe harta demografiei istorice românești prin volumele, articolele de specialitate și numeroasele conferințe naționale și internaționale organizate”, se arată pe site-ul bibliotecaarad.ro.

  Corneliu Pădurean s-a născut la 27 decembrie 1952, în orașul Arad, unde a urmat școala primară și studiile preuniversitare. A absolvit apoi Facultatea de Istorie-Filosofie, secția Istorie-Științe Sociale a Universității „Babeș- Bolyai“ din Cluj Napoca, în anul 1977. Tot la această instituție de învățământ superior, în anul 2002, a obținut diploma de doctor în istorie.

  Teza de doctorat cu titlul „Populația comitatului Arad în secolul al XIX-lea“ a fost coordonată de prof. univ. dr. Liviu Maior și l-a consacrat ca un specialist în istoria populației.

  Abilitarea a obținut-o în anul 2017, tot la Universitatea „Babeș-Bolyai“, printr-o lucrare susținută în fața unei comisii formate din specialiști în istoria modernă și istoria demografică. A publicat și coordonat, singur sau în colaborare, 15 monografii și volume colective, fiind autor unic a patru cărți, iar în colaborare cu alți specialiști a încă patru cărți.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.