luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pioșenia preelectorală vs Arsenie „Rock Star” Boca

    de Tomck@t | 20 septembrie 2023, 2:26 PM | Blogul Special Arad

    4

    (foto: micro film / captură YouTube)

    E de ajuns să vizionezi trailer-ul ca să-ți dai seama că „Arsenie. Viața de apoi” nu este un film ce s-ar difuza pe Trinitas TV, așa cum s-ar aștepta fanii moaștelor. Este un documentar care caută un răspuns rațional la mai multe întrebări din același registru: cum a devenit călugărul un brand național cu lacrimă de icoană vindecătoare de cancer? Ce este, în ziua de azi, Arsenie Boca? „Rock Star sau ascet? Popă sau guru? Life Coach sau duhovnic? Mit sau memă? Credință sau business?” (fragmente dintr-un material promoțional al filmului – vezi mai jos). Unii au mușcat-o, însă, după ce s-au îngrămădit în cinematograf cu cine știe ce speranțe pentru iluminare divină. La Botoșani, de exemplu, unii spectatori au părăsit sala, iar alții, tot nervoși, au rămas doar ca să-l ia la rost pe regizorul Alexandru Solomon după proiecția filmului.

    În cadrul unui turneu național, filmul urmează a fi proiectat și la Arad miercuri seara, 20 septembrie, în organizarea Asociației Citizenit. Inițial, s-a anunțat că va fi la Cinema Arta, cum însă acel cinematograf este în administrarea Centrului Municipal de Cultură (CMCA), care – la rândul lui – este în subordinea Primăriei, proiecția filmului s-a anulat.

    S-a anunțat apoi că va fi în curtea Bibliotecii (instituție în subordinea Consiliului Județean), însă astăzi, în ziua în care va avea loc proiecția, Asociația Citizenit a fost nevoită să anunțe că și Biblioteca și-a retras acordul inițial.

    Am aflat pe surse că au fost amenințări din partea unor arădeni, că s-au tras sfori „imaculate” ca proiecția să nu se întâmple în preapiosul oraș Arad. Iar CMCA, după care Biblioteca, s-au conformat. Se zvonește că la presiunea Primăriei și a CJ-ului. În loc să fie asigurată paza și protecția, dacă într-adevăr au fost amenințări, s-a ales interzicerea filmului la Arad.

    Motivul cenzurii e lesne de înțeles: nu pot fi supărați, tocmai cu un an înaintea marilor și multiplelor alegeri, cei mai loiali votanți locali, enoriașii. Printre care, cu siguranță, se numără mulți care-l idolatrizează pe Arsenie Boca.

    „Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului”

    Informația este confirmată chiar de regizorul Alexandru Solomon, într-o postare pe Facebook: „Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului (n.red. – Daniela Pădurean-Andreica, Centrul Municipal de Cultură), încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat. (Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: «Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.») De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!). Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? Calcule electorale? Oportunism? Lipsă de asumare?”.

    Proiecția va avea loc, totuși. În cele din urmă, la Terasa Flex de pe Ștrandul Neptun, de la ora 20:30.

    „Suntem de părere că arădenii merită să aibă ocazia de a-și forma propria opinie cu privire la acest documentar, astfel că vă invităm la proiecția din această seară, urmând ca la finalul filmului să rămânem la o discuție deschisă despre realizarea și impactul filmului cu regizorul Alexandru Solomon”, anunță Citizenit.

    Intrarea rămâne liberă și nu va mai avea loc o a doua proiecție joi, 21 septembrie, Terasa Flex având o capacitate mai mare, astfel că spectatorii interesați își pot rezerva în continuare locuri prin intermediul acestui formular.

    Alexandru Solomon este unul dintre cei mai iluștri regizori români, cunoscut pentru lungmetraje documentare ca „Marele jaf comunist” (2004), despre jaful Băncii Naţionale Române din 1959, pentru care a câştigat marele premiu la festivalul Mediawave (Ungaria), „Război pe calea undelor/ Cold Waves” (2007), un film despre Radio Europa Liberă, pe tema propagandei din timpul Războiului Rece, „Kapitalism – reţeta noastră” (2010), o revenire fictivă a dictatorului Nicolae Ceauşescu într-o nouă societate cu obiceiuri cunoscute ale oamenilor de afaceri, „România: Patru patrii” (2015), cu scriitorii Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Florin Lăzărescu şi Norman Manea, și „Ouăle lui Tarzan” (2017), despre primul institut de primatologie din lume. Începând cu anul 2010, Alexandru Solomon predă la UNArte și este președintele Asociației One World Romania.

    arsenie boca - rock star rebel mema ortodox sfant influencer

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Așteptăm și un articol și despre cinema Dacia pe special Arad, nu de alta dar să înțelegem și noi daca acolo va fi film sau biserica. Și poate atunci se clarifica ce in Aradul cu patru cinematografe reabilitate dar nefolosite decât sporadic nu e lic pt filme decât pt cele „liniștite”.

      +6 voturi
      +1
      -1
    2. Întoarcerea la obscurantismul dogmatic, religios, cea mai bună metodă DE CONTROL și MANIPULARE a maselor, în folosul UNOR INTERESE PUR-PĂMÂNTEȘTI, fără nimic Divin în ele ! 😠
      .
      De parcă, Credința REALĂ ar avea nevoie de MULȚIMEA DE INTERESE MATERIALE pe care toate bisericile și cultele o promovează…🤔
      … Iar „turma” se conformează fericită…!
      .
      Vorba aia:
      „Parcă poți să… faci „ceva” pe gusturile și plăcerile omului…?!”
      Doar dacă vrei să-i devii „dușman de moarte” – cum a devenit acum, după acest film, Alexandru Solomon…
      .
      Culmea, când filmele sale au fost în concordanță cu INTERESELE celor care conduc „turma”, lung-metrajele sale au fost ptomovate și, chiar premiate, dar acum, când a îndrăznit „să se pișe contra vântului”, a devenit brusc „persona non-grata”.
      Trist și grețos… 😥

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Problema cea mai grava este ca cucoana de la conducerea institutiei confunda legitimarea democratica a reprezentarii cetatenilor cu numirea politica. Ea nu are nici un drept de a decide in numele Aradenilor si PENTRU ARADENI ce pot sau nu pot viziona. Poate intr-o alta Epoca (!) aceasta atributie era legitimata de necesitatea censurarii , azi poate fi incadrat doar ca abuz si aroganta unui functionar platit ( fara sens) din banii nostri. Iar tinand cont de faptul ca dansa e angajata nostra, e dreptul nostru de angajator sa decidem disponibilizarea imediata!

      +8 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.