marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Fenomenul Péter Magyar (Maghiar) în țara maghiarilor din Ungaria

  de Lajos Notaros | 26 martie 2024, 4:35 PM | Blogul Special Arad

  4

  Situația din Ungaria nu se liniștește nici după aproape două luni de la izbucnirea scandalului legat de grațierea unui profesor implicat într-un lung proces de pedofilie de la un cămin aflat, de altfel, nu departe de localitatea devenită cunoscută după ce Viktor Orbán a ajuns prim-ministru de neschimbat în Ungaria.

  Felcsút, comuna de baștină a premierului, a devenit vestită și prin stadionul – pe care a jucat nu de mult selecționata României –, construit la inițiativa lui Orbán, mare fan fotbal, care are o capacitate mult peste numărul locuitorilor comunei.

  În loc să se liniștească după demiterea președintei Katalin Novák, cea care a semnat grațierea și a scoaterii de pe lista de candidați pentru UE a ministresei de Justiție din acea perioadă, scandalul a continuat să primească conotații politice majore după ieșirea la rampă a lui Péter Magyar, fostul soț al ministresei Judith Varga, cel pe care l-am prezentat aici, în Special Arad, la începutul lunii în curs.

  Magyar, funcționar demisionar de rangul doi în structura de putere patronată de Orbán, a insistat de la început pe caracterul mafiotic al puterii construite de aproape 15 ani de Orbán și acoliții, promițând dovezi clare privind implicarea acestora într-un dosar de corupție declanșat în 2021.

  Între timp, Magyar a devenit, fără discuție, vedeta numărul unu al politicii maghiare, liderul nemulțumirii care colcâie de o bună vreme în Ungaria vecină, ajunsă pe ultimul loc din UE privind venitul pe cap de locuitor și pe penultimul, fiind depășită doar de Bulgaria, în ceea ce privește corupția.

  Punctul decisiv al stabilirii poziției sale de contestatar al puterii orbaniste a fost adunarea organizată în 15 Martie, de ziua națională a Ungariei, o demonstrație care a depășit ca număr de participanți toate celelalte adunări festive, inclusiv a premierului, reîntors cu această ocazie în capitală, după ce ani de zile participa la astfel de festivități în provincie, având în vedere că la Budapesta opoziția este, în mod tradițional, mai puternică decât la „țară”.

  De atunci, o țară întreagă a așteptat promisiunea lui Magyar de a se duce ca martor la Parchetul General pentru a prezenta dovezi privind cele susținute.

  Ceea ce s-a întâmplat astăzi, marți, 26 martie. Este vorba de o înregistrare a unei discuții de acum un an dintre el și pe atunci încă soția Judith Varga, aflată încă în funcția de ministru al Justiției. Varga îi spune de amestecul în dosar ai unor subalterni ai lui Orbán, cel mai important fiind Antal Rogán, un fel de ministru al propagandei, comparat chiar cu Goebbels, din Ungaria zilelor noastre.

  Chiar dacă înregistrarea, postată și pe contul său FB și YouTube în momentul în care s-a prezentat ca martor la Parchet, nu spune mare lucru în afara celor știute sau bănuite, este totuși o mărturisire a ministrului de Justiție în funcție pe atunci despre amestecul ilegal al puterii în procesul de justiție.

  Dar treaba este departe de deznodământ: cei care cred în Magyar pregătesc o demonstrație de susținere pentru seara aceasta în centrul Budapestei, chiar în fața Parlamentului.

  Citește și: Ce se întâmplă în Ungaria?

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. domnule LAJOS, ce cred ca trebuie mentionat vizavi de vecinii unguri este faptul ca au protestat fata de declaratiile ambasadorului american la budapesta, care se poarta in ungaria de parca este la mamica lui acasa; ceva ca nu vezi pe meleagurile noastre,unde nesimtitii astia veneau si dadeau indicatii in toate cele;
   ce as spune este ca atunci cind ai caracter il ai tot timpul, nu l-ai avut in 1956 si apoi l-ai pierdut; nu,il ai si acuma cind iuropa nu mai este iuropa la care visam noi; si daca nu ma insel orban a fost ala de lupta impotriva comunistilor in 1989;

   +4 voturi
   +1
   -1
   • Domnule Călin, fiecare vine cu ce îl doare. Orban a fost acum 35 de ani liberal și antisovietic, acum e naționalist și pro Putin. Nemaivorbind că pe atunci era un student mai sărac așa, iar acum este omul cel mai bogat din Ungaria. Nu cred că asta ține de caracter…

    0 voturi
    +1
    -1
  2. Conform Portfolio.hu cei mai bogați 10 maghiari sunt:
   Mészáros Lőrinc și familia
   Csányi Sándor, 573,7
   Felcsuti Zsolt, 442,9
   Veres Tibor, 438,2
   Gattyán György, 424,8
   Szíjj László, 281,3
   Jellinek Dániel, 249,5
   Demján Sándorné și familia
   Széles Gábor, 206,8
   Garancsi István, 197,3

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.