miercuri, 15 mai, 2024

Special Arad Logo

    Candidați sunt destui, partide la fel. Pe cine să votăm?

    de Valer Mărginean | 29 aprilie 2024, 7:55 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    10

    Un candidat care promite (foto: facebook)

    Am fost întrebați de multe ori în ultima vreme despre candidați, omul potrivit pentru anumite demnități publice, în special, primar sau despre partidul cel mai „bun de votat”. Evident, nu îndemnăm pe nimeni să voteze într-un anumit fel, singurul nostru sfat fiind acela de a vota. Este însă destul de clar că există o preocupare pentru identificarea candidaților cărora să le fie acordat votul.

    Poate paradoxal, dar este mai greu cu partidele decât cu candidații individuali. Sunt mai greu de „citit” și de înțeles, dacă scoatem din calcul interesele personale ale membrilor, în special ale celor din conducere. Ce-am putea înțelege, bunăoară, din toată nebunia de la București? Doar un analfabet politic își putea imagina că acel nefericit candidat comun, scos ca un iepuraș din joben și plimbat câteva săptămâni prin oraș ca ursul prin iarmaroace, ar fi putut câștiga alegerile.

    Acum se spune că totul ar fi fost un joc al lui Ciolacu, menit să-i taie din avânt Gabrielei Firea care, în cazul unei victorii, ar putea ajunge președintele PSD. Așa o fi, dar cum se face că a intrat PNL într-un astfel de joc meschin?

    Probabil, răspunsul este la Cotroceni sau în aeronava aia de lux în care președintele Iohannis „locuiește” mai mult decât în Palatul prezidențial. O presupunere ce tinde să devină certitudine pe măsură ce este dezmințită de ambele părți implicate (Ciolacu și președintele, Ciucă fiind doar decor în povestea asta). Este destul de transparent interesul lui Iohannis de a avea concordie politică, chiar așa, de fațadă, pentru a-și pune în practică visul de a prinde o funcție de conducere în NATO sau UE.

    •  Ciolacu, întrebat dacă Iohannis l-a recomandat pe Cîrstoiu candidat la Primăria Capitalei: „Nu, Doamne ferește!”

    Desigur, oricine este liber să creadă că prietenia PSD – PNL este sinceră, așa cum declară președinții celor două partide. Tare mi-e însă că dincolo de cortină se ascut cuțitele cu care se vor lupta după alegerile din 9 iunie. Ceea ce, la urma urmei este normal pentru două partide care se urăsc. Anormală este uniunea pe care a forțat-o președintele, fără să-l intereseze că din acest joc cel mai șifonat iese tocmai partidul care l-a propulsat la președinție.

    De neînțeles cum a putut acest om, totuși, mediocru pentru funcția pe care a deținut-o aproape zece ani, să conducă și PNL în acest timp, dar și să manipuleze PSD. Dar despre asta vom mai avea timp să vorbim după 9 iunie.

    Să revenim la candidați și la calitățile necesare exercitării funcțiilor pentru care candidează.

    Nu poate fi prea greu de înșirat cateva abilități pe care ar trebui să le aibă candidații, alese cu bun simț cu care oricine ar fi de acord: cinste, corectitudine, profesionalism si altele, la fel de generale dar și greu de întrunit în persoana unui singur om. Și nu orice fel de om, ci unul cu ambiții politice, implicat în politică.  Și-apoi, să nu uităm că s-ar da o mare bătălie pentru locul în clasament a calităților, pentru unii fiind primordială cinstea, pentru alții capacitatea de comunicare sau știința managementului.

    Dincolo de astea însă, fiecare dregătorie necesită anumite calități specifice din partea oricărui candidat. Că nu-i tot una să fii deputat sau consilier comunal, primar ori președinte de țară. Chiar și eurodeputații trebuie să aibă anumite abilități dar despre alegerile europarlamentare nu are rost să vorbim. Chiar nu interesează cine va fi ales și ce promite că va face în Parlamentul European. Nu intresează pe nimeni nici măcar câte limbi străine stăpânesc candidații, darămite restul.

    Mecanismele europene sunt, oricum, destul de greu de pătruns iar legislativul de la Bruxelles are alte preocupări decât, să zicem, bunăstarea celor aproape o jumărate de miliard de oameni din UE care văd în toate structurile Uniunii un fel de joacă de-a conducerea.

    Din păcate, UE, cu Parlament, Comisie sau Consiliu nu a reușit să se impună în conștiința cetățenilor decât ca o structură care mai mult încurcă decât ajută, care are pretenții de neînțeles, o structură lipsită de putere reală atunci când și unde ar trebui să aibă, și colțoasă nevoie mare acolo unde n-ar fi cazul.

    Nu are rost să intrăm în amănunte, dar dacă, spre exemplu, privim lupta împotriva poluării înțelegem neîncrederea crescândă a populației în ceea ce face UE. Scumpă la tărâțe, UE a pornit o adevărată cruciadă împotriva mașinilor cu motorizare diesel și „benzinare”, dar – scumpă la făină – nu a făcut absolut nimic pentru reducerea poluării făcute de TIR-uri. Ca să nu mai spunem de avioane și, mai ales, vapoare. Or, impunerea mașinilor electrice, a căror exploatare încă are multe necunoscute, se face pe cheltuiala cetățenilor…

    Sigur, pentru România a fost foarte importantă intrarea în UE. Nu se știe unde am fi fost dacă rămâneam în afara Uniunii. Doar că, la fel de sincer, așteptam ceva mai mult. Nu mai mulți bani, ci, să zicem, mai multă rigoare în aplicarea legii, în special a celor care vizează corupția. Cu atât mai mult cu cât se știe că suntem fruntași la acest capitol.

    Adevărata miză a alegerilor din 9 iunie va fi asaltul asupra primăriilor. Cum cele două partide care „se iubesc” acum la ordinul președintelui sunt în scădere de „turație”, va fi interesant de văzut dacă regula inventată tot de ele cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin le va mai asigura atât de mulți primari.

    De aceea, chiar devine important pentru alegători să identifice care candidați întrunesc cât mai multe din calitățile absolut necesare demnității de primar.

    Deși, se pare că, în mare, fiecare știe cu cine va vota, indiferent ce ofertă va mai veni din partea candidaților în campania electorală oficială. Și, când spun ofertă, am în vedere promisiuni, pentru că nu vreau să „înjur” pe nimeni aducând în discuție programe sau strategii de dezvoltare a localităților pentru care se candidează.

    Totuși, ar fi de preferat să alegem candidații care par a avea viziune, care par că știu ce vor să facă din localitatea în care candidează. Dacă vor înșira o serie de proiecte, ba de asfaltare a unor străzi, ba de amenajare a unor parcuri sau chiar a unor porturi pe râul ce curge prin localitate, fără să spună unde vor să ducă localitatea după finalizarea proiectelor, înseamnă că fie mint, fie nu au nicio idee vizionară.

    Poate unii candidați sunt pregătiți să lucreze, dar o vor face doar ca să se afle în treabă. Iar dacă, în fericita ipoteză că nu mint, sunt pregătiți doar să se afle în treabă, cu siguranță nu se vor consulta cu cetățenii „din subordine”. Dacă ar fi dornici de comunicare cu cetățenii, s-ar consulta înainte de a face promisiunile și astfel ar afla ce nevoi reale are localitatea. Iar după alegeri, cu siguranță vor deveni și mai puțin dornici de comunicare.

    Dacă nu au viziune, poate, totuși, au alte abilități folositoare. Poate sunt buni ascultători, calitate ce-i va ajuta să nu investească banii comunității pe prostii nefolositoare. Asta ar presupune și să comunice cu cetățenii, dar și să știe să-și aleagă consilierii (personali) de care să și asculte. Desigur, aceste abilități vor putea fi văzute doar la candidații ce sunt primari în funcție – dacă au consilieri angajați doar de formă, e clar că nu ascultă de nimeni.

    Poate unii candidați nu au încredere în oameni. Neîncrederea asta poate fi, uneori, o calitate. Dar nu pentru un primar. Pentru că neîncrederea îi face să nu fie capabili să-și formeze o echipă, pe care s-o coordoneze, adică, să nu fie manageri. Sau, cum spunea cineva, să nu fie lideri, ci șefi. Or, primarul trebuie să fie lider.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. ”ar fi de preferat să alegem candidații care par a avea viziune”. Niciunul nu dă dovadă de viziune. Nu am aflat nimic despre modul cum vor fi reolvate (care este viziunea lor, în concret) o serie de probleme notorii și devenite cronice.
      ”cu siguranță nu se vor consulta cu cetățenii „din subordine””. Corect. Nu au făcut-o și nu o vor face. Vor mima, cel mult, preocuparea pentru cetățeni, adică vor minți, vor manipula, în speranța arogantă că mai sunt suficienți proști care să pună botul.
      Și va câștiga candidatul și formațiunea care vor reuși să mobilizeze dintre absenteiști și nehotărâți. Nu mă refer la PNL și Bibi care au reușit să convingă pe toți cei cu mai mult de 2 neuroni, că sunt puși pe furăciuni, pe lupte interne, pe manipulare, pe mituirea unora sau a altora cu poziții în administrație … oricum fără nicio legătură cu obiectivele reale ale locuitorilor urbei (corectitudine, seriozitate, transparență, profesionalism, meritocrație, dezvoltarea calității vieții, a nivelului de trai, calitatea serviciilor medicale, a actului educațional, dezvoltarea infrastructurii, accesibilizarea facilităților de petrecere a timpului și diversificarea lor – singutra lor ofertă a fost acordarea din domeniul public, pentru câțiva șmecheri de spații pentru terase pentru fumători, adică de stat pe terase, deși există foarte mulți care poate ar vrea și altceva), problema ștrandului în continuă pedelizare etc.
      Avem un peneleu și un bibi care nu trebuie să facă nimic fiindcă nu mai are nimic de spus fără să provoace crize de râs.
      Avem un pesedeu cu un Cheșa care ne promite taxe zero – o abureală specifică aroganței și nerealismului pesedist. Dealtfel mărețul candidat Cheșa nefiind altcineva decât șopârla lui Falcă în pesedeul Fiforos.
      Avem un usereu și un candidat Mengele, un susținător al abuzului covidopat, un comisionar de izolete și măști, un feroce susținător al interdicțiilor, inclusiv al interdicțiilor la tratamente, tratamente șablon, indiferente la particularitățile pacienților – care mai mult au omorât decât au salvat. Un Wiener cu campanie axată pe ce știe un partid extremist: interdicții pe care le vor pune în aplicare, ei, deontologii, ei luptătorii pentru justiție, ei cei superiori și deținători de diplome, setați, botaniști, infirmi civic …. niște neonaziști deghizați în prostălăi morți de grija populimii.
      Avem niște hauriști care foc tot ce le stă în putință să nu iasă de imaginea de precaritate care-i caracterizează. Nimic. Nicio propunere. Singura lor propunere este Aslău fiindcă s-a contrat cu Falcă pentru un teren obținut dubios de la primarul Popa (PSD) și evident pentru interese personale pe care acuma le îmbracă într-o armură de viteaz care se luptă cu balaurul, mai mult un Don Quijote oportunist și în mintea lui înonjurat de proști retardați care cred toate inepțiile patriotarde.

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. @jurjac În cazul lui Wiener ai făcut o tirada de acuzații nefondate și halucinații un cumul de frustrări personale și aberații ce campanie bazată pe interdicții vezi? Eu vad o campanie de conștientizare a devalizarii la care a fost supus orașul. Ai uitat să menționezi ca e singurul care nu a pupat inelul faraonului și a refuzat postul de viceprimar tocmai pt a nu fi asociat cu distrugerea Aradului.
      A intrat înapoi în spital la greu când mulți din spitale își luau concedii de odihna sau medicale nu a fugit la greu de un virus necunoscut care a creat o panică în masă.
      Dacă ești conspiraționist votează Haur te reprezintă.

      +21 voturi
      +1
      -1
    3. @Vaccinatul
      Eu sunt de părere că Wiener a pus mâna la organizarea spitalului Covid și la impunerea unui tratament identic pentru toți pacienții, același tratament indiferent de alte afecțiuni asociate. La final au murit oameni care nu ar fi murit fără tratamentul dement.
      În altă ordine de idei, te rog pe tine, care știi, să-mi spui ce inițiative a avut USR de când are consilieri în consiliul local. Din totalul inițiativelor să scoți pe acelea care au fost impuinerea de restricții și obligații în numele unor pseudovalori europene la modă printre neoprogresiști … și vei rămâne cu mai nimic.
      nu chiar că nimic că sunt câteva poziții de la USR prin consiliile de administrație, șmecheri care iau bani publici pentru că sunt șmecheri. Mai sunt și complcitățile la inițiativele peneliste care aveau ca obiectiv jecmănirea populației.
      După ce ai fost la codecizie, în boardul bordelului numit CLM Arad, să vii să ne spui că ești fată mare este cel puțin nepotrivit.
      Mai rămân celelalte aspecte din articol la care nu te-ai referit: lipsa de viziune, comunicarea deficitară (nulă absolut, mulțime vidă) și per ansamblu lipsește preocuparea reală pentru administrarea pentru și în numele populației – înafara inițiativerlor care vizau așa numită elită deontoloagă și neoprogresistă.
      În plus nu te-ai sesizat privitor la acuzele adue celorlalți candidați și te-ai limitat să te inflamez la preaiubitul tău Wiener într-o logică subiectivă și parțială.
      La final ai anchetat, judecat și condamnat – fără să te bazezi pe altceva decât pe scopul de a desființa, scop în acord cu interesele de clan useriste și m-ai făcut aurist, cu șmechereală, din vârful aroganței impostorilor deținători de diplome și plini de credința ateistă a deținătorilor de adevăr suprem.
      Deși există măcar un aspect cu care suntem amândoi de acord, respectiv că faptul că prin vot va trebui ca totți să-și propună să desființeze actuala caracatițe mafiotă pedelisto-penelistă, tu ai reușit să poziționez pe singura alternativă spre care trebuie să se îndrepte votul oamenilor – spre usere. O altă tentativă de manipulare.

      --11 voturi
      +1
      -1
    4. @jurjac te exprimi prin idei stereotipice și generalități lansate tocmai de extremiști deși e mult spus extremiști.
      Tratamentele aplicate în spitale au fost aceleași în toată țara a existat un protocol medical decis la București care la rândul lor l-au preluat din alte părți ca a fost bun sau rău e altă discuție care trebuie să o poarte cei competenți în domeniu, dar de la asta până să spui ca e Mengele arată niște deviații anormale în gândire.
      Spui ca a aplicat același tratament și după spui ca era Mengele, care făcea experimente pai decide-te! dai de înțeles ca trebuiau tratamente diferite ai studii în domeniu?
      Ce inițiative vrei în consiliu când nici ședințele online nu vor să le transmită Bibart cu majoritatea lui? Până la nivel de comună se transmit ședințele online pt transparență ditamai municipiul Arad are impusă o cenzură la nivelul transparentei demnă de o republica dictatoriala, să nu uităm nici de taxa impusă presei pt accesul la informații de interes public.

      +13 voturi
      +1
      -1
    5. Bineînțeles că Afacerea Plandemia și Inteparea i-a atras inclusiv pe candidatul de care vorbiți!Fiind la adăpostul respectării Protocolului Arahatian au făcut să dispară toate bolile timp de doi ani,singura boală existenta fiind covidu’.Numai o persoană fără discernământ nu și-a dat seama de acest lucru.In timp ce adevărații doctori care au tratat tradițional și au spus adevărul despre această Operațiune au fost paria societății!Măcar să aibe decenta să stea deoparte.Sacii negrii,izoletele,costumele de scafandrii spațiali lipsa autopsiilor,ați uitat de ele.De aceea subscriu părerii dvs.!Cu respect.

      --5 voturi
      +1
      -1
    6. @bluesbreakers

      Și așa-zisele argumente constituie motive de a vota din nou pădurarul la cârma orașului ?

      Covidul a fost un episod care a luat în surprindere pe mulți medici și a ținut la modul serios cam un an de zile.
      Pădurarul a fost și încă mai este un episod care ține de aproape PATRU ANI de zile și presupune degradarea Aradului.

      +6 voturi
      +1
      -1
    7. @Vaccinatul
      Fiindcă spui că nu vor să transmită nici măcar ședințele online (și deduc că ești membru de partid, poate chiar consilier local):
      Din L.52/2003 ”Articolul 14
      Constituie abatere disciplinară şi se sancţionează, potrivit prevederilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, potrivit legislaţiei muncii, fapta funcţionarului care, din motive contrare legii, nu permite accesul persoanelor la şedinţele publice sau împiedica implicarea persoanelor interesate în procesul de elaborare a actelor normative de interes public, în condiţiile prezentei legi.”
      Dacă ați fi vrut transparența ați fi aflat de L.52/2003. Nu ați aflat de ea sau nu ați identificat avantaje … pentru voi sau pentru cei pe care spuneți că-i reprezentaț!? Sunteți exact în zona de periferie în care se îmbină armonios incompetența cu șmechereala.
      Transmiterea online ar fi bună dar nu este obligatorie nefiind prevăzută în lege. Pe de altă parte oamenii nu au timp, disponibilitate, curiozitate și cultura necesară să asiste online la jocul unor politicieni care au negociat totul di-nainte. Dacă aveți în vedere un cetățean ideal căutați pe Netflix un SF. Dacă vreți voi să creați o societate ideală vă aflați în demersul altor ideologii extremiste: fascismul, comunismul … care urmăreau societăți ideale și le urmăreau cu forța.
      Legat de aplicarea tratamentelor standard în spitale văd că recunoști că ar trebui cercetată, deci recunoști că a fost un abuz dus la extrem, din zona genocidului. Doctorii au încetat să fie doctori și s-au transformat, din mimetism, din slugărnicie, din interese personale (carieră, salarii hiper mărite, putere publică – autoritate) în executanți de protocoale medicale cu ignorare criminală a pacienților.
      Extrem, extremist,, teorii nedemonstrate dar oficiale, impunerea prin forță, frică indusă, manipulare, interese dubioase, sacrificarea valorilor, a principiilor și a dreptului elementar la viață, Wiener, USR.
      Ați făcut apel la frică și cănd ați apărut. Ați indus ideea, foarte facilă și convenabilă că PSD-ul atentează la justiție. Oamenii ăia de bună-credință care v-au susținut și ulterior, mulți dintre ei s-au identificat cu USR-ul, eu cred că în marea lor majoritate au vrut un stat de drept, egalitate de șanse, democrație reală, economie de piață și alte valori perene, nu din zona neoprogresismului. La final au obținut de la voi doar lozinci, scandal, acuze, asta în plan mediatic dar în realitate au fost manipulați și au ajuns să suțină doar șmechereli și privilegii pentru câțiva politruci.

      --2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.