duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Se clatină regimul lui Viktor Orbán?

  de Lajos Notaros | 7 aprilie 2024, 10:33 PM | Blogul Special Arad

  0

  (foto: Péter Magyar / Facebook)

  Péter Magyar, cel pe care l-am prezentat în două rânduri în „Special”, s-a ținut de promisiune, organizând, sâmbăta după amiază, cea mai mare demonstrație din ultimele decenii împotriva regimului premierului Viktor Orbán.

  Chiar dacă cifrele diferă în funcție de interese, cele ale poliției maghiare vorbesc de 250 de mii de oameni adunați în piața din fața Parlamentului din Budapesta. Oamenii regimului pomenesc, destul de penibil, de 30-40 de mii, în timp ce organizatorii merg până la 400 de mii. Nemaivorbind de faptul că Péter Magyar a anunțat cu această ocazie că demonstrațiile nu se vor opri, programând-o pe următoarea pentru începutul lunii Mai.

  peter magyar - protest Ungaria
  Foto: Káncz Csaba geopolitikai jegyzetei / Facebook

  Toate acestea în situația în care partidul încă neînregistrat al contestatarului lui Viktor Orbán este deja măsurat la peste 20% din voturile electoratului.

  Impactul cel mai puternic este printre cei tineri, modul de manifestare al lui Magyar fiind cât se poate de tineresc și inedit în viața politică maghiară. Și, desigur, asupra celori profund nemulțumiți de domnia de peste 14 ani a lui Orbán, perioadă în care Ungaria, odată lider a țărilor din estul Europei intrate în UE, a ajuns pe penultimul loc privind corupția, respectiv pe ultimul dacă socotim venitului pe cap de locuitor (țările din fruntea listei Transparency International sunt cele mai puțin corupte, cele din coadă, cele mai corupte).

  Un fenomen de urmărit, având în vedere vecinătatea și relațiile, nemaivorbind de interesele de multe ori comune sau asemănătoare care leagă cetățenii celor două țări.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.