sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  A început cea de-a 14-a ediție a Festivalului de film românesc din New York, „Making Waves”

  de Special Arad | 16 noiembrie 2019, 2:16 PM | Cultură | Film | Internaţional

  0

  Afișul festivalului și imagini din filmele „Videograme dintr-o revoluție” (de Andrei Ujică & Harun Farocki) și „Despre oameni și melci” (de Tudor Giurgiu)

  30 de filme românești, 30 de ani de cinema post-Ceaușescu, la New York

  •  Selecții ale retrospectivei vor fi prezentate în turneu american în Berkeley, Seattle, Philadelphia, Cambridge, Washington, Phoenix, Chicago, Los Angeles și alte orașe (decembrie 2019 – mai 2020)

  •  Invitați speciali la New York: regizorii Andrei Ujică, Tudor Giurgiu, Constantin Popescu, actrița Anda Odesa și actorul Andi Vasluianu, ambasador „Making Waves” 

  The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

  Vestea execuției dictatorilor Nicolae și Elena Ceaușescu în ziua de Crăciun a anului 1989 a cutremurat lumea. Pe măsură ce țara se dezmorțea, adaptându-se aerului nou de libertate, cineaștii i-au prins ritmul și zbaterile în filme care au cucerit critica internațională. Această colecție de 30 de filme celebrează 30 de ani de cinema de după căderea regimului ceaușist, începând cu anii ’90, când regizorii au avut, în sfârșit, libertatea de a arăta Epoca de Aur așa cum a fost ea în realitate (Timișoara, decembrie 1989, Videograme dintr-o revoluție, Balanța, Hotel de lux, Stare de fapt, Cel mai iubit dintre pământeni, E pericoloso sporgersi), trecând prin frenezia anilor de debut ai Noului Cinema Românesc (Marfa și banii, Moartea domnului Lăzărescu, A fost sau n-a fost?, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, California dreamin’ (nesfârșit)), până la decada curentă, când apar în continuare voci importante (Aferim!, Câini, Soldații: Poveste din Ferentari, Pororoca).

  „În anul 2005, o comedie neagră de trei ore despre un om pe moarte făcea istorie, reînviind cinemaul românesc. Moartea domnului Lăzărescu este unul dintre filmele care au marcat nașterea unei revoluții artistice, o mișcare ce a stârnit, la nivel internațional, un interes crescând asupra unei generații excepționale de cineaști”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al Making Waves și co-curator. „El a stimulat, totodată, redescoperirea unor filme importante din trecut, care ofereau o genealogie curentului pe care criticii l-au numit Noul Cinema Românesc. În 1990, regizorii care s-au trezit brusc eliberați de sub tirania cenzurii s-au grăbit să spună povești din trecutul lor recent. În următoarele două decenii, regizorii mai tineri și-au întors privirea către același trecut, dar cu alți ochi, aducând o perspectivă nouă asupra regimului comunist. Chiar și atunci când disecau cu sânge rece prezentul, umbrele întunecate ale trecutului încă le străbăteau poveștile, ca niște fantome familiare. Astăzi, mai rămâne de rezolvat enigma Revoluției însăși, care imploră o încheiere. Cele mai noi filme sapă în același trecut, mai îndepărtat, dar la fel de relevant, dar există și escapism, cu precădere în filme de gen. În ciuda aparentei ei diversități, această vastă retrospectivă este o excelentă lecție de istorie servită în cea mai agreabilă formă: filmele”.

  Imagine3 Balanta
  Imagine din filmul „Balanța” de Lucian Pintilie

  „Cinematografia românească din ultimii 30 de ani are o relevanță cu totul aparte în America de azi”, spune David Schwartz, fondator al Cinema Projects și co-curator al retrospectivei. „Filmele îți arată cum schimbările politice dramatice și tensiunile dintre autoritarism și democrație afectează societatea la un nivel foarte intim. Cu umor și intuiție dramatică, filmele românești sunt formidabile în a dezvălui felul în care politica afectează viața cotidiană”.

  „Cele 30 de filme românești din cei 30 de ani trecuți de la căderea comunismului, prezentate anul acesta la Film Forum, marchează un ciclu al libertății creative în cinemaul românesc”, declară Corina Șuteu, președintele festivalului Making Waves și co-curator. „Este o serie unică, oferind cea mai complexă și provocatoare perspectivă asupra talentului pe care-l regăsim în diferitele generații de cineaști români din 1990 încoace. E puținul pe care-l putem face ca să le onorăm talentul – să ne asigurăm că vocea lor se aude în lumea asta mare”.

  Regizorii Andrei Ujică, Tudor Giurgiu și Constantin Popescu și actorul Andi Vasluianu, ambasador al Making Waves, se vor alătura proiecțiilor de la Film Forum New York.

  Reputată organizație de film din New York, Film Forum a găzduit de-a lungul timpului premierele americane ale mai multor filme din program – Moartea domnului Lăzărescu, A fost sau n-a fost?, Marți, după Crăciun sau Poziția copilului – contribuind la întâlnirea publicului american cu ceea ce avea să se numească ulterior Noul Cinema Românesc și la recunoașterea acestor filme în rândul criticii.

  O selecție a retrospectivei va pleca în turneu prin Statele Unite până în luna mai 2020. Startul va fi dat chiar în această iarnă, în California, la UC Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive (BAMPFA), cu un program care va include 13 titluri ce vor rula între 6 decembrie 2019 și 27 februarie 2020, urmată de Romanian Film Festival in Seattle (ianuarie – aprilie 2020) și Lightbox Film Center din Philadelphia (martie 2020). Programul retrospectivei în Cambridge, MA, Washington, DC, Phoenix, Chicago, Los Angeles și alte orașe americane este în prezent în curs de precizare și va fi anunțat în luna decembrie.

  Imagine4 E pericoloso sporgersi
  Imagine din filmul „E pericoloso sporgersi” de Nae Caranfil

  Ca în fiecare an, Making Waves va prezenta la cea de-a 14-a ediție și o selecție a celor mai bune filme românești recente, între 5 și 10 decembrie, la Jacob Burns Film Center (Pleasantville, New York), partenerul de durată al evenimentului. Programul va fi anunțat în 11 noiembrie.

  The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution este organizat de Festivalul Making Waves și Cinema Projects, produs de Corina Șuteu și Oana Radu, și curatoriat de Mihai Chirilov, David Schwartz (Cinema Projects) și Corina Șuteu.

  Making Waves: New Romanian Cinema este un festival de film românesc cu tradiție în New York. Produs și curatoriat de Corina Șuteu, Mihai Chirilov și Oana Radu – nucleul echipei care a inițiat și organizat evenimentul începând din 2006 –, festivalul este prezentat de Asociația Film ETC, în parteneriat cu organizații importante din New York, precum Film Society of Lincoln Center, BAM, Jacob Burns Film Center și, anul acesta, Film Forum.

  Proiect realizat cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, al Uniunii Cineaștilor din România, al Dacin Sara, al Centrului Național al Cinematografiei, al Blue Heron Foundation și a numeroși donatori individuali.

  Selecția retrospectivei „The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”

  ·  Timișoara, decembrie 1989 | Ovidiu Bose Paștină, 1991

  ·  Balanța | Lucian Pintilie, 1992 [Restaurare digitală 4K]

  ·  Hotel de lux | Dan Pița, 1992

  ·  Videograme dintr-o revoluție | Andrei Ujică & Harun Farocki, 1992

  ·  E pericoloso sporgersi | Nae Caranfil, 1993

  ·  Cel mai iubit dintre pământeni | Șerban Marinescu, 1993

  ·  Stare de fapt | Stere Gulea, 1995

  ·  Senatorul melcilor | Mircea Daneliuc, 1995

  ·  Train de vie/Trenul vieții | Radu Mihăileanu, 1998

  ·  Marfa și banii | Cristi Puiu, 2001

  ·  Niki ardelean, colonel în rezervă | Lucian Pintilie, 2003

  ·  Marele jaf comunist | Alexandru Solomon, 2004

  ·  Moartea domnului Lăzărescu | Cristi Puiu, 2005

  ·  A fost sau n-a fost? | Corneliu Porumboiu, 2006

  ·  Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii | Cătălin Mitulescu, 2006

  ·  4 luni, 3 săptămâni și 2 zile | Cristian Mungiu, 2007

  ·  California dreamin’ (nesfârșit) | Cristian Nemescu, 2007

  ·  Călătoria lui Gruber | Radu Gabrea, 2008

  ·  Amintiri din epoca de aur | Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, 2009

  ·  Marți după Crăciun | Radu Muntean, 2010

  ·  Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu | Andrei Ujică, 2010

  ·  Crulic, drumul spre dincolo | Anca Damian, 2011

  ·  După dealuri | Cristian Mungiu, 2012

  ·  Domestic | Adrian Sitaru, 2012

  ·  Despre oameni și melci | Tudor Giurgiu, 2012

  ·  Poziția copilului | Călin Peter Netzer, 2013

  ·  Aferim! | Radu Jude, 2015

  ·  Câini | Bogdan Mirică, 2016

  ·  Soldații. Poveste din Ferentari | Ivana Mladenović, 2017

  ·  Pororoca | Constantin Popescu, 2017

  Mai multe detalii despre program și calendarul proiecțiilor sunt disponibile în pagina web și pe pagina oficială Facebook.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.