marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Reacția Sibiului, total diferită de cea din Arad: „Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere”

  de Adriana Barbu | 26 septembrie 2023, 11:36 AM | Cultură | Naţional

  5

  Astra Film Festival a recționat imediat la cererea Arhiepiscopiei Sibiului de a nu difuza filmul „Arsenie. Viața de apoi” în festival, iar reacția a fost una cât se poate de diferită de cea de la Arad. Nu doar că filmul documentar va fi proiectat în festival și va avea loc o dezbatere publică mai apoi,  dar reacția celor de la Astra Film Festival este extrem de fermă și nenegociabilă.

  Un principiu nenegociabil, la Sibiu

  „Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice”, se arată în comunicatul celor de la Astra.

  Cenzura e neconstituțională

  Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituțională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conștiinței și Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) și, nu în ultimă instanță, atentează la dreptul și libertatea publicului de a viziona un film.

  Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul Arsenie. Viața de apoi. Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecția festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori și public. De aceea vom organiza o dezbatere și după proiecția acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului.

  Documentarele ating subiecte sensibile

  Filmul documentar are această calitate unică: aduce în fața publicului probleme și dezbateri reale ale oamenilor, le expune și le propune spectatorilor să privească orice subiect din mai multe perspective. Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtășite de către realizatorii lui și deseori atinge subiecte foarte sensibile față de care publicul poate să aibă reacții foarte diferite. Ceea ce e un câștig. Ne dorim cu toții o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere.

  Aceasta a fost și este menirea și misiunea festivalului Astra Film: să creeze un spațiu sigur, în care să se întâlnească abordări diferite, să se confrunte ideile, nu oamenii, și oricine să își poată exprima părerea în mod civilizat.

  Fără atentat la valorile Bisericii Ortodoxe Române

  Dând dovadă de deschidere totală și respectând cu strictețe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată și nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române. În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă și o abordare diferită, o producție care a avut un succes extraordinar.

  Fără scandal public

  Constatăm că deja lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situație în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul; va fi doar un scandal public. Iar acest lucru nu este în interesul niciunui om responsabil. Facem apel la înțelepciune.
  Pentru noi, AFF2023 este o ediție aniversară. Și facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în orașul culturii, al pluralismului etnic și religios, al pluralismului de creație și interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferențele de interpretare și în respect pentru libertatea de exprimare, de credință și de creație artistică”, se arată în răspunsul celor de la Astra Film Festival.

  Citeşte şi:

  Aradul, precedent periculos? Arhiepiscopia Sibiului solicită ca filmul „Arsenie. Viața de apoi” să nu fie difuzat în județul Sibiu!

  Pioșenia preelectorală vs Arsenie „Rock Star” Boca
  Fascinanta viață de apoi a lui Arsenie Boca, categoric un „Rock Star” la Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Cenzura exista si o practica toata lumea, peste tot. Inclusiv mega-festivalul de la Sibiu, unde, ma gandesc ca nu au loc si proiectii de filme pornografice, de exemplu.
   Pot sa va dau o lista lunga de „subiecte” care nu prea sunt „la moda” in ziua de azi si, desi au si ele partea lor de sustinatori in societate, nu cred ca li se mai aplica la fel de apasat articolele 29 si 30 si vor fi cu siguranta cenzurate.
   Foarte buna mi s-a parut intrebarea aparuta dupa meciul de fotbal Romania-Kosovo, in care au existat anumite incidente soldate cu amenzi si suspendari: Oare daca in loc de mesajul „Kosovo e Serbia” ar fi fost postat mesajul „Crimeea e Ucraina”, mai era vreo problema? Se mai intrerupea meciul? Se mai dadeau amenzi?
   Pana la urma, tot un fel de cenzura e si asta.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.