vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Pași pentru producerea prin cogenerare a apei calde și a energiei electrice la Arad

    de Raluca Medeleanu | 5 septembrie 2022, 2:24 PM | Administraţie | Topic special

    8

    După ce în ședința de săptămâna trecută consilierii locali au aprobat strategia de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad, un prim pas necesar pentru a putea primi sprijin financiar pentru îmbunătățirea tehnonogiei de la CET Hidrocarburi, prin bani din PNRR, iată că acum s-a bifat cel de-al doilea pas, iar cel târziu marți dimineață vor fi și depuse cererile de finanțare.

    Vorbim de aprobarea documentelor necesare (studiul de fezabilitate, respectiv cererea în sine şi calculele cheltuielilor nerambursabile) în vederea implementării la Arad a trei unități de producție în sistem de cogenerare a apei calde și a energiei electrice. Mai exact, o unitate de biomasă care va face curent și apa caldă, motoare termice „hidrogen ready” (care pot funcționa și cu un mix de hidrogen în loc de gaz, în anumite condiții, și cu care se va produce curent, iar ca produs secundar apă caldă), respectiv cazane de abur care ar urma să fie folosite doar iarna, în vârf de sarcină. Proiectul a fost votat în unanimitate. Toate acestea ar urma să fie amplasate la CET Hidrocarburi (cel de pe Calea Iuliu Maniu). Proiectul a fost votat în unanimitate.

    Amintim că aceste investiții au fost discutate și în trecut, însă erau de o amploare mai mică. În toamna anului 2021, Primăria pregătea documentele pentru o unitate de producere combinată de energie și apă caldă, dar atunci investiția era evaluată la aproximativ 57,6 milioane lei cu TVA inclus, adică aproximativ 11,9 milioane euro TVA inclus (vezi detalii AICI). Ulterior însă a fost extins acest proiect cu restul elementelor menționate mai sus, acum investiția fiind calculată la o sumă mult mai mare, la 100 milioane de euro (fără TVA). Detalii despre acest plan ambițios al Primăriei Arad a oferit și Elena Portaru, de la Direcția Tehnică, în ședința de săptămâna trecută, întrucât în strategia votată de consilieri era cuprins și acest plan, pe lângă alte variante precum stația de producere a energiei din deșeuri. Despre stație scriam în articolul trecut că municipalitatea preconizează că se va implementa în 2025, când se va schimba și strategia națională de energie, acea investiție fiind estimată să coste între 20 și 60 milioane de euro, fiind deja utilizată în țări precum Finlanda ori Suedia (detalii AICI).

    Revenind la sistemul de producere a energiei și apei calde prin cogenerare, Primăria Arad și-a îndreptat atenția către Germania ca exemplu, iar pentru implementare speră la bani europeni.

    Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) oferă finanțare din bani europeni pe diferite domenii, numite oficial „măsuri”, având la bază scopul de prevenire a schimbărilor climatice și de îmbunătățire a digitalizării, iar în acest caz, Primăria va aplica pe „Măsura de investiții I.3” din PNRR: „Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate, în vederea realizarii unei decarbonizări profunde”. Pentru investiții în acest sector energetic, în total, UE alocă pentru România 1,62 miliarde euro, iar perioada de implementare este până în august 2026. Rămâne de văzut dacă proiectul Primăriei va îndeplini toate condițiile pentru a fi selectat și cât din totalul de 100 milioane euro va putea fi acoperit din aceste fonduri. Până acum, o finanțare pentru un proiect similar a mai solicitat doar Constanța. În 15 septembrie se încheie depunerea tuturor proiectelor depuse în țară, iar apoi tot în acest an se vor anunța şi care sunt proiectele câștigătoare.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Asta n-am mai avut (cogenerarea)? CET= Centrala Electro-Termica. Cand se facea scoala asa am invatat. Doar ca unii redescopera roata. Si mai fac si brevet pe redescoperire.
      Centrala asta nu-i in mijlocul orasului? Nu emite prin ardere CO2? Ca-s resturi vegetale, petrol sau gaz, tot Co2 iese pe cos.

      +1 voturi
      +1
      -1
        • Dar CET-ul nou (care ,din câte știu eu, le are pe toate, mai puțin „biomasa” , dar e amplasat ÎN EXTERIORUL ARADULUI, f. aproape de „groapa de gunoi”) CE BAI ARE…???
          De ce, acesta TREBUIE vândut, iar noi, ne apucăm să retehnologizăm, „de la zero”, o „relicvă” amplasată „în buricul târgului” ? 🤔

          Nu e suficient de vizibil că, toate aceste „mașinațiuni”, n-au nimic de-a face, cu eficiența și interesul aradenilor, ci doar cu interesele financiare ale unor găști politico-economice?! 😣

          +1 voturi
          +1
          -1
          • CET SA, cel din afara Aradului, nu mai apartine orasului. De cand a fost declarat falimentar, a fost preluat de privati si Primaria practic nu mai are nicio putere acolo. Doar mai cumpara apa calda de acolo, ca sa folosesc o explicatie rudimentara. Am scris mai multe articole pe tema, aici aveti de exemplu o explicatie ceva mai clara, in articolul de anul trecut cand scriam de prima incercare de a achizitiona o noua unitate la CET Hidrocarburi din centru, care inca e subordonat Primariei: https://cutt.ly/6CcRREJ

            0 voturi
            +1
            -1
    2. @Raluca Medeleanu:
      Ceea ce spuneți dvs. este EXACT „manevra” la care mă refeream: un mijloc fix VIABIL al Municipiului Arad ESTE FALIMENTAT ARTIFICIAL (!!!), ca să intre în posesia unui obscur Peter Braun , iar într-un GUNOI (la propriu, pt că, chiar asta este…!) ca CETul pe Hidrocarburi, S-AU POMPAT (si inca se pompeaza!) BANI cu nemiluita, ca să fie TINUT ARTIFICIAL ÎN VIAȚĂ, dar, doar până se va termina „afacerea” cu vânzarea CETului mare. 😣

      https://specialarad.ro/cet-ul-mare-din-arad-a-fost-scos-la-vanzare-32-000-000-euro-este-suma-ceruta-pentru-cele-40-hectare-de-teren/

      Atunci, brusc (la fel de brusc cum a fost băgat CETul mare în insolventă), se va „constata” că soluția resuscitării CET-H (pe (care tocmai o prezentați în articol), nu e viabilă, iar arădenii vor devenii , peste noapte, clienții unui CET care nu mai e al lor, DAR A FOST A LOR!!!
      Și tot brusc, cu investiții minime , CET ul mare va deveni rentabil , dar de data asta CU UN ALT PROPRIETAR DE DREPT – în mod oficial.

      Toate astea , în timp ce DNA-ul doarme…

      Vom mai vedea, peste câțiva ani, cine dintre noi a avut dreptate, dar că, pt arădenii captivi ai sistemului de termoficare, va fi prea târziu…😔

      PS: ar fi intetesant de aflat care sunt legăturile dintre „gașca politico-economică” arădeană, și acest obscur Peter Braun, apărut din neant și devenit „stăpân” pe un bun, atât de strategic, al Aradului ?!🤔

      PS2: la fel de dubios, ministrul Virgil Popescu, ÎNCHIDE BRUSC CET Mintia (fâră nici un argument tehnic dsu bază juridică LEGALA), exact în ajunul Crizei Energetice, disponibilizeaza raspid angajații și îl decuplează de la reteaua de gaze (ca să NU POATĂ FI REPORNIT!!!), asta în timp ce nemții își repornesc CETurile lor pe cărbune.
      Ba, mai mult, nu privatizează CET Mintia cu sud-coreenii, ci cu o firmă arabă (la fel de obscurâ ca Peter Braun)…

      Și vă mai mirați atunci că românii, din exportatori de energie, au ajuns să o cumpere (energia) LA PRETURI ASTRONOMICE , când aceste „afaceri”, mai mult decât dubioase, se întâmplă la tot pasul, dar NIMENI nu le vede (sau nu vrea să le vadă) ?! 🤔

      0 voturi
      +1
      -1
      • Da, la CET SA s-au intamplat lucruri cel putin dubioase, iar despre asta am tot semnalat in articole anterioare. Daca ne cititi, cred ca stiti ca am observat si noi activitatile domnului Braun, avem si o investigatie pe tema. Va recomand sa cititi acest articol: https://cutt.ly/kCb1Akh și acesta: https://cutt.ly/ICb1DSA

        Insa momentan la CET H e putin diferit. Daca la CET SA totul e pierdut, la CET H inca mai exista oarecare sanse de redresare si cred ca e normal sa se caute solutii sa retehnologizeze centrala ca sa o poata folosi doar pe aceasta ca sa nu mai depinda de CET SA. Mai ales in contextul actual cu ce se intampla in Europa, varianta unui sistem termic centralizat cred ca este necesar intr-un oras, nu cred ca e optim sa renuntam la el si sa ramana fiecare strict pe centrale proprii… Ramane de vazut daca se va si face ceva, evident… ca momentan suntem la faze de cereri de finantare, mai e mult pana departe. sa speram ca nu o sa se intample exact ce spuneti dvs si in cele din urma mai punem o placa cu „faliment” si pe aceasta societate… Asa cum e normal, urmarim vigilenti si cu interes subiectul.

        0 voturi
        +1
        -1
        • De-acord cu ceea ce spuneți despre încercarea de a salva, cel putin a CET-H, dar, sincer am serioase îndoieli că o asemenea sarcină complexă-tehnic, o vor putea duce la bun-sfârsit cei care nu au reusit menținerea „pe linia de plutire” a CET-ului mare.

          În plus, dacă am dreptate referitor la de „resuscitarea” CETului mare de către noul proprietar, acesta nu ar mai avea „obiectul muncii” (cui să vànda apa calda si căldura) daca CET-H va fi „pus pe picioare”. 🤔

          Dar, așa cum spuneți, să sperăm și de mai bine (că de rău e plină lumea)… 😀

          +1 voturi
          +1
          -1
          • Până vor retehnolgiza ei ceva, vor constata ca nu mai au pt cine.
            Ca ceva sa fie rentabil trebuie sa ști pe ce număr de clienți te bazezi, nimeni nu sa debranșat notificand CET-ul când ei spun ca alimentează 20 mii de apartamente atât însumează asociațiile de proprietari cu care au contracte dar în 70% din acele blocuri mai sunt 1-2-5-10 ap conectate la ei.
            Galațiul a fost cel mai realist oraș a oferit un împrumut subvenție consultanță pt centrale proprii de apartament și au închis CET-ul.
            La Arad sunt prea mulți băgați acolo pe linie de partid ca să îl închidă chiar dacă înghite zeci de milioane de euro anual din dezvoltarea Aradului.

            +1 voturi
            +1
            -1

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.