marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Primăria pregătește documentele pentru o investiție de 57 milioane de lei la CET Hidrocarburi

    de Raluca Medeleanu | 20 octombrie 2021, 3:07 PM | Administraţie | Topic special

    0

    Nici nu s-a „răcit” subiectul cu imensele sume de bani pe care Primăria e nevoită să le aloce pentru a acoperi datoriile pe care le are CET Hidrocarburi, astfel încât arădenii să nu înghețe în apartamente, că observăm o nouă sumă colosală care face referire tot la aceeași societate. Vorbim de o investiție care, teoretic, ar îmbunătăți performanța furnizării de încălzire.

    Furnizorul principal de agent termic este CET SA (cel mare, din afara orașului), care încălzește apa fie cu ajutorul curentului electric, fie cu ajutorul gazului, iar în general CET Hidrocarburi (cel de pe Calea Iuliu Maniu) are rol de distribuitor, care „primește” apa caldă de la CET SA și o dă mai departe în apartamentele arădenilor. Totuși și CET Hidrocarburi are cazane care pot produce apă caldă, prin încălzirea lor cu ajutorul gazului, însă pentru Primăria Arad, în condițiile actuale, este mai rentabil ca preț să folosească serviciile CET-ului mare, decât să utilizeze încălzirea prin gaz de la CET Hidrocarburi, care are costuri mai mari. Cel puțin aceasta e declarația pe care a dat-o primarul Bibarț, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi. Totuși, faptul că CET H dispune la rândul ei de un sistem care să producă apă caldă este un lucru favorabil, fiind un „plan B” pentru momente în care apar defecțiuni la Centrala mare, ori în situații precum cea întâmpinată zilele acestea.

    La ora actuală, după cum s-a mai tot discutat, CET Hidrocarburi are mari datorii la CET SA, pentru furnizarea apei calde, iar acesta este și motivul pentru care CET SA încă nu a fost dispus să ofere aceste servicii, căci așteaptă recuperarea banilor. Primăria a acoperit o mică parte din datorii (3 milioane de lei) în vară, însă restul sumei aștepta să o acopere din banii așteptați de la Guvern. Cum banii încă nu au venit, ci doar promisiunile, Primăria a dispus pornirea căldurii și acoperă momentan din datorii din banii din bugetul local, iar căldura – cel puțin săptămâna aceasta – e furnizată din cazanele CET Hidrocarburi, nu de la CET-ul mare.

    De ce am ținut să facem o astfel de recapitulare la lucruri pe care le-am tot dezbătut în aceste zile? Întrucât dat fiind subiectul marilor cheltuieli pe care Primăria e nevoită să le facă din bugetul local cu problemele de la CET Hidrocarburi, observăm astăzi, pe ordinea de zi a viitoarei Ședințe de Consiliu Local, un proiect de hotărâre care vizează din nou sume colosale din bugetul local tot pentru CET Hidrocarburi. De data aceasta vorbim de un studiu de fevabilitate ce prevede o investiție de  57.630.797,34 lei prin care ar urma să se instaleze o unitate de producere combinată de căldură și energie.

    Investiția a fost propusă în cadrul Strategiei de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad, întocmită pentru perioada 2020-2030, care viza implementarea unor investiții atât în capacitățile de producție cât și în rețelele de transport și distribuție, alături de modernizarea punctelor termice. Așadar, viitoarea investiție vine ca o completare a proiectelor aflate deja în desfășurare, prin care se încearcă modernizarea CET H, prin care se încearcă eficientizarea serviciilor (Primăria alocă lunar sume mari de bani pentru a acoperi pierderile înregistrate din cauza rețelei uzate) și reducerea noxelor (o cerință importantă a Uniunii Europene).

    Aflăm din proiectul de hotărâre care va fi supus la vot de consilierii locali că investiția vizează o unitate de cogenerare energie termică și electrică, cu specificația că motorul termic va funcționa însă tot cu gaze naturale.

    „Valoarea totală a investiției inclusiv TVA= 57.630.797,34 lei din care:
    C+M = 9.430.037,19 lei

    Obiectivele urmărite prin implementarea proiectului ce vizează instalarea unei unități de producere combinată de căldură și energie sunt :
    -evitarea opririi forțată a funcționării celor două cazane existente la CET Hidrocarburi;
    -evitarea sistării furnizării de energie termică populației și creșterea eficienței energetice;
    – reducerea costurilor pentru încălzirea locuințelor legate la sistemul centralizat de încălzire;
    – protejarea mediului natural și sănătatea populației”, se arată în document.

     

    Citește și: În problema căldurii Aradului, intră în scenă americanul Peter Braun. Ipotecă de milioane de euro pentru confortul unui oraș – Special Arad 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.