Valeriu Iftimie, Sandu Ion și Călin Bibarț au semnat contractul de aproape 80 milioane euro pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi
Anunțam la începutul acestei luni că firma Elsaco a câștigat licitația de aproape 80 milioane euro pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi. Astăzi, Valeriu Iftimie a semnat, alături de primarul Călin Bibarț și Sandu Ion de la PAB Romania – partenet în proiect, contractul care impune finalizarea lucrărilor până la data de 30 iunie 2026.
Asocierea „Elsaco Electronic SRL, Elsaco Engineering SRL și Vestra Industry SRL ” a câștigat proiectul cu o ofertă de 397.311.113,03 lei (79,8 mil. euro) fără TVA. Din acest total, mai mult de jumătate va fi din fonduri europene (partea ce presupune instalația de cogenerare), iar diferența va fi acoperită de Primăria Arad, printr-un împrumut bancar (această parte din sumă fiind alocată pentru înlocuirea vechilor cazane). Călin Bibarț a afirmat că Primăria Arad și Primăria Constanța sunt singurele din țară care au câștigat acest fel de proiecte prin PNRR, iar Aradul a finalizat primul licitația.
Valeriu Iftimie de la Elsaco (care este totodată și patron al FC Botoșani) a făcut o prezentare a situației în ceea ce privește încălzirea din România, afirmând că dintre toate variantele existente centralele termice din orașe, pe cogenerare, sunt cele recomandate de către Uniunea Europeană, grație raportului dintre eficiența energetică și costuri.
Amintim că Elsaco a mai realizat un proiect similar în municipiul nostru, dar la o dimensiune mult mai mică, în Aradul Nou, unde în 2020 a fost inaugurată o centrală de cartier. Firma din Botoșani a mai realizat centrale pe cogenerare și în alte orașe din țară, Iftimie susține însă că acest nou proiect câștigat la Arad va fi cel mai de amploare din țară.
„Este cel mai modern proiect energetic urban din țară”
(Valeriu Iftimie și Călin Bibarț)
„Contextul în care o nouă sursă de cogenerare, producere a energiei termice și electrice, apare într-un oraș ca Arad. În România, mai mult de jumătate din combustibilul primar, asta înseamnă lemne, cărbune, gaz, este folosit pentru încălzirea urbană, iar randamentul mediu al acestui proces este sub 40%. Pentru că din 7,4 milioane de locuitori din România, aproape 4 milioane la case sunt cu lemne, ceea ce este o chestie de secolul XVI, sunt vreo 2 milioane și ceva de centrale de apartament și aproape 2 milioane încălziri urbane. Tipurile acestea de încălziri urbane prin centrale de cogenerare de înaltă eficiență este promovată de Uniunea Europeană nu ca o impunere, ci ca un răspuns la orice tip de strategie cum putem face să avem un randament bun între cost și confortul termic. Ce facem noi la Arad este cel mai modern proiect energetic urban din țară, este cel mai mare, cel mai modern și este, în cele mai mici detalii, la cel mai înalt nivel european”, a spus Valeriu Iftimie.
Odată modernizat, CET Hidrocarburi va folosi în procent de 30% combustibil primar și va produce în proporție de 50% energie
(Actuala aparatură din CET Hidrocarburi, cu însemnele Uniunii Sovietice)
„Este o necesitate covârșitoare, este imperios necesar să avem această energie electrică produsă, în condițiile în care există o foarte mare sursă de energie regenerabilă, numai că energia regenerabilă știți foarte bine că apare când e soare afară, sau vânt. În mijlocul verii, poți avea exces de energie în sistemul național, să o vinzi cu 0,2 euro și noi, astăzi, vindem când e foarte mult soare, sau foarte mult vânt cu aproape un euro și cumpărăm la orele de consum, seara, pentru că nu avem energie precum cea pe care o să o producem la Arad, cu 300-400 euro. Sigur că aceste lucruri dau greutate proiectului. Și mai mult, va avea motoare termice de la cel mai mare producător mondial, de la General Electric, care mai nou se numește Innio, a fost cumpărat de această companie. Cazanele sunt de la o firmă tot germană: Bosch”, a spus Iftimie.
CET Hidrocarburi va avea posibilitatea de a utiliza drept combustibil primar atât gazul, cât și hidrogenul pe viitor. Această opțiune este pregătită deja și la CET Arad SA, centrala de la ieșirea din oraș, care însă nu mai aparține orașului, ci este deținută de o companie privată (AOT Energy).
„Aceste cazane de apă fierbinte pot consuma și gaz, deci un amestec între hidrogen și gaz metan. Amestecul poate fi cu până la 20% hidrogen. Nu este nicăieri în Europa una care funcționează la ora actuală, decât este pregătită, iar toate utilajele sunt pregătite”, a explicat Valeriu Iftimie.
20.000 abonamente, estimarea situației actuale de la Arad. Se impune un plan de a atrage noi utilizatori
O provocare pe care a indicat-o omul de afaceri este faptul că centrala, odată modernizată, va fi capabilă să producă energie pentru 30.000 abonați, în timp ce la Arad sunt branșați la CET mult mai puțini (ultima estimare este 20.000). Astfel că Primăria va trebui să găsească soluții în așa fel încât populația să se reconecteze la sistem, întrucât costul de producere fiind fixe, cu cât mai mulți utilizatori vor fi branșați, se va reduce și costul pe care îl va suporta populația.
Cu toate că modernizarea centralei va îmbunătății considerabil calitatea agentului termic, va rămâne în continuare problema pierderilor înregistrate pe rețea, un alt aspect pentru care Primăria a început încă de câțiva ani să ia măsuri, prin înlocuirea vechilor conducte din oraș. Cu toate acestea, încă se mai înregistrează pierderi de cca. 30% pe rețea. Primarul Călin Bibarț a afirmat că mai sunt pregătite în acest sens proiecte pentru a obține noi finanțări pentru continuarea înlocuirii conductelor problematice.
Parteneriat cu PAB Romania pentru construcție: „Vor lucra la un moment dat 300 oameni concomitent”
Pentru a implementa proiectul, Elsaco a realizat o colaborare cu PAB România, deținută de Sandu Ion, firmă care se ocupă la ora actuală și cu construcția noului pod peste Mureș, care vine ca o prelungire a străzii Andrei Șaguna. Colaborarea pentru CET Hidrocarburi vizează partea de construcție civilă, întrucât în perioada de 2 ani disponibilă pentru finalizarea centralei, se va ajunge la situația în care va fi necesar să lucreze câte 300 oameni concomitent.
„Mă bucur că avem un proiect mare la Arad. Este foarte aproape de locația noastră, unde avem noi sediu și baza de producție, fabrica. Avem toate resursele pentru a duce la capăt acest proiect, ținând cont că avem și un partener foarte serios. Nu văd niciun fel de problemă să putem realiza în timp și la calitatea dorită acest proiect. Avem și marea onoare de a face o centrală foarte modernă, iar în viitorul apropiat eu consider că Aradul poate să aibă și alte proiecte de anvergura acestuia, sau chiar mai mari, să putem da o altă imagine orașului. Această centrală este în mijlocul orașului, ați văzut-o de pe podul de la Micălaca, îmbătrânită, învechită. Gândiți-vă că la final va fi cu totul altceva și zona va fi asanată, mult mai frumoasă, mai ecologizată, nu vor mai fi nori de praf, sau de fum sau de funingine peste oraș. Astăzi se semnează contractul și vom porni într-o călătorie care să ducă la final să avem căldură mai ieftină și energie”, a spus Sandu Ion.
Retehnologizarea CET Hidrocarburi va fi astfel prima investiție în instalații noi de după 1989, tehnologia folosită la actuală fiind veche de aproape 60 ani.
Proiectul tehnic ar urma să fie executat în cel mult 4 luni, ca după aceea să pornească lucrările propriu-zise.
• Citește și: Retehnologizarea CET Hidrocarburi va fi „prima investiție în instalații noi de după 1989” la Arad · Special Arad
Comentariile portalului
Trăind în cercul vostru strâmt norocul vă petrece.. ..
Istoria se repetă pentrucă "omul" a uitat să își schimbe locul de muncă. Ulciorul mergând la izvor.....se sparge într-o zi!!
Capacele de canalizare trebuie să fie la nivelul pavajului pt. a se putea iesi gazele. Ce fel de meseriași montează pavelele dacă nu știu să decupeze după un banal (...)