sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Investiții pentru viitor la Bibliotecă: modelare și imprimare 3D, săli noi de lectură, punerea în valoare a cărților vechi, dar și șantier, „un an în mod sigur”

    de Tomck@t | 14 martie 2024, 11:08 AM | Cultură | Reportaj | Topic special

    2

    Anul 2024 este extrem de important pentru Bibliotecă, dar va fi și destul de dificil în ceea ce privește accesul publicului. Urmează un proiect amplu: reabilitarea energetică a clădirii.

    Biblioteca este ca un prieten: la nevoie se cunoaște. Arădenii care frecventează clădirea instituției fie împrumută cărți de literatură pe care nu le dețin acasă sau cărți de specialitate în vederea unor studii, fie răsfoiesc ziare și reviste vechi, tot pentru documentări. Cei mai mulți arădeni sunt atrași însă de diverse evenimente, lansări de carte, simpozioane, expoziții de artă, evenimente pentru copii și ateliere de creație, marea noutate fiind atelierul de modelare și imprimare 3D, microscopie și Arduino (dezvoltare hardware și software cu microcontroller), în noua sală, numită „Makerspace”.

    Pentru a afla care sunt planurile Bibliotecii pentru viitorul apropiat, dar mai ales ce va însemna pentru instituție renovarea plănuită pentru acest an, am stat de vorbă cu directoarea interimară, Gabriela Gureanu. Ce presupun aceste lucrări și de ce era nevoie de ele? Cât va dura modernizarea? Se va lucra în etape? Va fi închisă temporar Biblioteca, complet sau parțial? – au fost principalele noastre întrebări.

    Este vorba de o investiție considerabilă, de 3 milioane euro, denumită generic „Renovare energetică moderată”, finanțată prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) și inițiată de Consiliul Județean, Biblioteca fiind în subordinea acestei instituții.

    „Sincer, nu am frica sumelor, pentru că lucrările chiar se fac (n. red. – alte reparații și renovări mai mici s-au mai făcut în anii trecuți), chiar e foarte important și îmi dau seama că da, atâta costă. Nu sunt sume exagerate”, spune directoarea interimară, Gabriela Gureanu (foto), de profesie economistă.

    Gabriela Gureanu - director interimar Bibliotecă

    Gabriela Gureanu lucrează de 16 ani în sistemul bugetar. A fost contabil-șef la Centrul Cultural Județean și o perioadă scurtă la Primăria din Iratoș. În anul 2019 a venit la Bibliotecă în funcția de director adjunct, iar din septembrie 2022 ocupă funcția de director interimar. Mandatul este, de fapt, al lui Doru Sinaci (devenit, între timp, subprefect) și expiră la finalul acestui an, însă Gabriela Gureanu nu intenționează să participe la concursul de management care se va organiza.

    A acceptat funcția interimară de conducere a Bibliotecii „pentru că era nevoie”, spune directoarea,probabil că s-a considerat că e nevoie de o viziune de economist în perioada asta, dar nu pot să vorbesc în locul șefilor mei, adică celor care conduc, cei din Consiliul Județean. Sunt cifre mari cu care Biblioteca nu a fost obișnuită”.

    „Renovare energetică moderată” se află în faza de finalizare a proiectului tehnic, adică sunt în pregătire documentele necesare. Avizul ISU s-a dat chiar în aceste zile, urmează avizul de construcție de la Primărie, după care va urma licitația pentru execuția lucrării.

    „Va fi o lucrare extrem de amplă, avem spații unde de 50 de ani nu s-a intervenit (n. red. – clădirea a fost construită în 1913). Este foarte important că se va lucra și la instalațiile termice, care sunt vechi, uzate și ar fi extrem de greu de reparat”, spune directoarea.

    Caloriferele vechi, care de multe ori nu mai dau randamentul dorit de la minus 6 grade, vor fi înlocuite și Biblioteca va avea și o centrală pe gaz proprie, de rezervă. Până acum, iarna era destul de frig în clădire, iar vara era prea cald. Noua instalație va însemna și un sistem de aer condiționat.

    Sunt probleme și cu instalația sanitară, țevile vechi sunt doar cârpite, momentan. La un moment dat s-a întrerupt apa caldă pentru că s-a spart o țeavă în perete.

    În ceea ce privește autorizația ISU, noua investiție prevede și o stație de pompare și un rezervor pentru stingerea incendiilor, conform cu ultimele cerințe legislative.

    Directoarea interimară nu a putut să ne spună când vor începe lucrările, nici cât vor dura, dar având în vedere amploarea lor, „un an în mod sigur”.

    „În funcție de cum va decurge procedura de licitație”, se presupune că din vară va începe execuția lucrării.

    Dacă renovările și intervențiile vor afecta sau nu funcționarea instituției, respectiv posibilitatea de vizitare a bibliotecii, de asemenea, directoarea interimară nu a putut să ofere, deocamdată, detalii.

    „Evident că dorim să nu închidem activitatea cu publicul, dar totodată siguranța cititorilor și a angajaților stă pe primul plan. Eu cred că se va lucra etapizat, astfel încât perioada de servire a utilizatorilor noștri să fie întreruptă un timp cât mai scurt posibil”, ne-a spus directoarea Gabriela Gureanu.

    hol Bibliotecă

    În ultimii 5 ani, Biblioteca a avut un total de 8064 utilizatori înscriși, din care 2616 activi. În ultimul an, s-au înscris 895 de arădeni.

    Dar numărul vizitatorilor este și mai mare datorită evenimentelor organizate de instituție. Statistica este următoarea:

    •  37.375 – vizite fizice la bibliotecă;
    •  308.518 – vizite virtuale (ale website-ului, care conține și cărți digitalizate);
    •  1450 – participanți la sesiuni de comunicări științifice, simpozioane și conferințe;
    •  15.588 – participanți la programe educative, din care 5480 copii între 7 – 14 ani (număr care sigur va crește în acest an odată cu lansarea celui mai nou serviciu pe care Biblioteca îl oferă, „Makerspace”, precizează directoarea interimară).

    Makerspace Bibliotecă

    „Noi ne dorim să avem cât mai multe activități pentru public, pentru că prin activitățile culturale îi atragem foarte mult. Noaptea Bibliotecii, de exemplu, a fost o emanație de bucurie până seara târziu, cu foarte multă lume. În fiecare sală a fost câte o activitate”. Văzând succesul Nopții Bibliotecii, Gabriela Gureanu se gândește să implementeze un eveniment similar, Noaptea Cărții.

    Ce presupune RENOVAREA ENERGETICĂ MODERATĂ

    Termoizolarea planșeului peste demisol: se va realiza termoizolarea subsolului prin prevederea unui strat termoizolant de 20 cm de vată minerală rigidă;

    Termoizolarea podului: se va monta pe pardoseala podului un strat termoizolant din vată minerală cu grosimea de 20 cm;

    Reparații locale ale fațadei: înlocuirea glafurilor metalice și restaurarea tâmplăriei exterioare existente (geamurile de lemn rămân, vor fi doar recondiționate). După caz, se va realiza și uniformizarea culorii pe întreaga suprafață;

    Repararea acoperișului: se vor executa reparații la nivelul șarpantei și înlocuirea totală a învelitorii din țiglă cu un produs similar ca aspect;

    Stație de pompare pentru hidranți / pentru stingerea incendiului (în curtea bibliotecii)

    Se va reface și INSTALAȚIA ELECTRICĂ:

    Sursa de bază a alimentării cu energie electrică (de categorie 2) este sistemul electromagnetic național (SEN), iar sursa de rezervă (de categorie 1) va fi asigurată de un grup electrogen propriu.

    Se va reface complet instalația de iluminat în spațiile în care nu au fost încă executate lucrări de iluminat arhitectural, iar traseele de cabluri se vor masca în tavane false din ghips carton.

    Fiind o ofertă „la pachet” în cadrul finanțării din fonduri europene pe această categorie, vor fi construite și trei stații de încărcare pentru vehicule electrice, cu 2 puncte de încărcare per stație (în total, 6 locuri de parcare).

    Se va reface și INSTALAȚIA SANITARĂ: instalația interioară de apă rece și apă caldă pentru consum menajer și instalația exterioară de apă pentru stingerea incendiilor (rezervor îngropat, din beton – în curtea bibliotecii). Acesta din urmă este o solicitare legislativă nouă pentru a primi avizul ISU.

    Se va moderniza și INSTALAȚIA TERMICĂ:

    Se vor înlocui caloriferele vechi și se vor folosi radiatoare din oțel în zonele comune, iar în birouri, în depozite și în muzeu vor fi venticonvectoare cu două țevi.

    Clădirea va fi debranșată de la rețeaua publică de termoficare și se va realiza o cameră tehnică formată din cazane pe gaz și pompe de căldură aer-apă.

    Pentru eficientizarea energetică vor fi utilizate ca sursă de agent termic pompe de căldură, care vor deservi atât pentru încălzire, cât și pentru răcire.

    Centrala termică nouă va fi împărțită în două zone de distribuție, o zonă pentru bibliotecă și o zonă pentru Muzeul de Artă (la etajul 2 al clădirii), pentru a putea fi contorizate separat.

    Alte renovări / restructurări în acest an:

    Se dorește, în primul rând, renovarea sălii de lectură pentru copii.

    „Urmează să achiziționăm rafturi noi și să dăm o imagine nouă sălii. E o sală foarte frumoasă, generoasă, dar rafturile sunt foarte vechi. Anul acesta a fost aprobat de la Consiliul Județean și o să avem o licitație pentru achiziționarea rafturilor. Vrem să depozităm cât mai multe cărți, dar și să mărim spațiul de desfășurare pentru copii, să avem un spațiu și generos, și prietenos”, spune directoarea Gabriela Gureanu.

    Foarte mulți copii vin la Bibliotecă și sunt multe activități dedicate lor. Vara, de exemplu, este organizat Festivalul Internațional de povești „Magia Cuvântului”, pe care organizatorii vor să-l extindă în acest an și în județ.

    În ultimii ani, au mai fost renovate și igienizate câteva spații ale Bibliotecii, dar ar mai trebui spațiile de la subsol. Subsolul (peste 4000 mp) este folosit ca depozit, dar momentan este într-o stare extrem de precară. Biblioteca împarte clădirea cu Muzeul de Artă, inclusiv Sala Clio (dinspre str. Horia), suprafața totală fiind de 6000 mp.

    O altă noutate, în viitorul apropiat, va fi o nouă sală de lectură, combinată cu un depozit cu noile rafturi rulante

    rafturi metalice rulante - Bibliotecă

    Depozitul sălii de lectură de la parter (la intrare, în partea stângă) a fost renovat recent și în cele trei săli sunt acum rafturi metalice rulante, achiziționate anul trecut, cu ajutorul cărora se triplează numărul de cărți care pot fi depozitate și, nu în ultimul rând, este mult mai ușor de căutat printre cărți, spațiile dintre corpuri putând fi deschise sau închise.

    Directoarea interimară își imaginează primele două săli și coridorul acestui depozit transformate în spații de lectură, dar asta după ce va fi finalizată așezarea fondului de carte, care va necesita timp, „pentru că fondul e imens, în jur de 200.000 de exemplare. S-a făcut o echipă de oameni care numai asta fac zi de zi. Și nu e ușor. Am zis să alocăm timp, ca să punem corect cărțile în noile rafturi”, spune directoarea.

    depozit Bibliotecă

    Tot anul trecut, Biblioteca a primit de la Muzeul de Artă subsolul din partea stângă, deoarece muzeul a primit un alt spațiu de depozitare, în clădirea de pe strada Unirii (pe care, în viitor, Consiliul Județean vrea să o transforme într-un muzeu etnografic). Aceste săli din subsolul Bibliotecii sunt mai mici și mai joase, dar sunt de mare ajutor pentru Bibliotecă, pentru că fondul de cărți, reviste, ziare și alte documente crește an de an.

    Atracția pe care Biblioteca pune mare accent în prezent și în viitor: „Makerspace”

    Cea mai mare inovație a Bibliotecii este sala „Makerspace”, o sală deja funcțională, renovată și echipată cu aparatură modernă, dedicată educației de tip STEAM (acronim din limba engleză, prescurtare de la știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) și promovării noilor tehnologii.

    Makerspace - Bibliotecă (2)

    „Makerspace” a fost inițiativa fostului director interimar, Marius Stoica, cel care coordonează în prezent proiectul, la propunerea vicepreședintelui CJ Ionel Bulbuc de a crea o sală de informatică multifuncțională și educațională. Chiar în timpul realizării prezentului reportaj, mai mulți elevi participau la un workshop. În sala „Makerspace” se fac instruiri și experimente cu modelare, scanare și imprimare 3D, gravură și sculptură cu laser în lemn (CNC), dar și microscopie, programare, editare video sau dezvoltare web.

    „Makerspace” este echipată cu o imprimantă 3D de tip IDEX (multifuncțională, dotată și cu un cutter laser și o freză CNC / Snapmaker 2.0 A350), un scanner 3D (Shining 3D Einstar), un microscop trinocular Optika B-293PLi, un ecran interactiv și 12 laptopuri.

    imprimantă 3D - Makerspace - Bibliotecă

    Biblioteca are deja un parteneriat cu Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” în vederea participării la atelierele gratuite de modelare și imprimare 3D, cu un profesor însoțitor. Urmează parteneriate și cu alte școli. Este interesat, de exemplu, Colegiul Național „Moise Nicoară”, pentru a ajuta echipa de robotică.

    Atelierul săptămânal coordonat de Marius Stoica se adresează în special elevilor și studenților cu vârsta între 14 – 21 ani, dar cât timp este vorba de un proiect educațional sau promovare a patrimoniului cultural și natural local, pot participa și cei peste 22 ani (artiști sau pur și simplu pasionați de informatică și tehnologie), în urma înscrierii într-un grup pe website-ul bibliotecii și în baza unui parteneriat / acord cu Biblioteca.

    Cărți valoroase, pe care Biblioteca vrea să le evidențieze

    Fondul de carte este de 485.745 de unități de bibliotecă, din care 312.545 sunt cu acces liber la raft și în jur de 20.000 de volume în colecția de carte veche. Totalul de material împrumutat al Bibliotecii se ridică la 64701 unități de bibliotecă, din care volumul cel mai mare sunt cărțile, în număr de 62289, precum și 160 de periodice și 2252 albume, hărți și partituri.

    De asemenea, Biblioteca are 680 manuscrise și 22 cărți rare (incunabule, cărți de până la anul 1500), dintre care câteva au fost expuse ocazional, în Sala Clio. Directoarea interimară și-ar dori însă ca aceste cărți valoroase să fie vizibile permanent.

    Din fondul de patrimoniu fac parte incunabule religioase și laice extrem de valoroase, unicate în România, realizate începând din zorii tiparului, cum ar fi Vergilius – „Opera” (Veneția, 1482), Biblia tipărită de eruditul tipograf german Anton Koberger (Nurnberg, 1493), „Dictys Cretensis, Historia Troiana” (Veneția, 1499), Joannes Duns Scotus – „Quaestiones quodlibetales” (Veneția, 1481) sau predicile lui Johannes de Bromyard (Nürnberg, 1485).

    incunabule - cărți vechi - Biblioteca Arad

    Dintre lucrările corifeilor Școlii Ardelene găsim aici „Biblia de la Blaj a lui Samuil Micu” (1795), pentru mult timp cea mai bună traducere a Bibliei în limba română.

    Se remarcă și fondurile care formează „Biblioteca Orczy-Kezdi-Vasarhely” (secolele XVII-XIX), „Biblioteca Alexandru D. Xenopol”, donată de văduva savantului, biblioteca lui Fabian Gabor, etc.

    Cea mai veche carte a Bibliotecii se numește „Quaestiones quodlibetales”, scrisă de Johannes Duns Scotus, imprimată la Veneția în atelierul tipografului Nicolaus Jenson acum 543 ani, la 14 noiembrie 1481. Volumul reprezintă o culegere de texte teologice scrise de Johannes Duns Scotus (1265 – 1308), filosof și teolog franciscan de origine scolastică, activ în a doua jumătate a secolului al XIII-lea la Universitățile din Oxford, Cambridge și Paris. Acest incunabul este un exemplar unic în țară, restaurat în 2013 la Centrul Național de Conservare și Restaurare a Cărții vechi, din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

    Citește și: O aventură de peste 500 de ani și o mie de kilometri. Povestea celei mai vechi cărți din colecția Bibliotecii Județene Arad

    În paralel, continuă și digitalizarea

    Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” continuă procesul digitalizării fondului de carte veche, inclusiv a manuscriselor și a cărților de patrimoniu. Actualizarea permanentă a hărții digitale cuprinde monografiile de localitate, indiferent de limba în care au fost scrise, română, maghiară, sârbă, germană, slovacă etc. De asemenea, pentru orice carte nouă, tipărită cu sprijinul Bibliotecii arădene, autorilor li se solicită acordul prealabil pentru publicarea în format digital. La fel se procedează cu toate volumele conferințelor, cu revistele și alte tipărituri susținute de instituție.

    „Din acest punct de vedere, ne mândrim că suntem printre primele biblioteci județene din țară care are un număr atât de mare de monografii ale localităților județului”, spune directoarea interimară.

    Numărul total de documente digitalizate este 64.226, din care accesibile online 48.102. Pe website-ul bibliotecaarad.ro, ele sunt împărțite în secțiunile artă, colecții speciale, istorie, literatură, monografii, muzică și periodice.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Partea cu monografiile e reusita. Dar cartile au disparut, sunt in depozite sau in vitrine, accesul publicului nu mai e nici la jumatate, doar la sectia pentru adulti – si acolo la mai putin de jumatate din cat zic ei ca au! – si la sectia de copii. Copiii se joaca in curte si clasele de elevi viziteaza Makerspace-ul si atat. Sala de lectura e in renovare pe termen nedeterminat, cu o incapere micuta si fara loc suficient ca sa studiezi ceva, fara intimitate, patrimoniul e inutilizabil, se lauda cu cate volume au, nu stii ce ai putea consulta acolo. La fosta sectie cu albume si arta nu mai vezi carti, le-au dus in depozite iar in sala fac sedinte de istorie si partid. Plus evenimente peste evenimente, cu aceleasi figuri in fundal, o tevatura de cantece si discursuri. Nu mai e biblioteca de cativa ani buni, dinainte de pandemie, nu va mai laudati cu ea. Astept sala aia de lectura prin 2030, cand poate gasesc loc si pentru cartile de adulti, sa nu mai asteptam sa le caute undeva, nu stim unde si sa nu le gaseasca. Poate le vedem si le atingem din nou, ca acum se poate numai in librarie sau in alte biblioteci, nu in asta.

      +5 voturi
      +1
      -1
    2. Șefii voștri aveau bibliotecă în case, când erau mici? Sau nu prea știu ce e aia. Văd cum gândește doamna după rugăciunea pe care o postează pe fb și alte ieșiri în decor. Nu avem biblioteca de ani de zile, cum bine zici, Mihai. Și nici nu o să mai avem, cu așa oameni în funcții și administrație.

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.