luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Clinchet de pahare, cu note de jazz: „Vin la curte”, un eveniment dedicat zonei viticole Miniș-Măderat | Video

    de Raluca Medeleanu | 13 aprilie 2024, 11:42 AM | Știri Arad | Topic special

    2

    Un eveniment rafinat, cu note de jazz, într-un mediu atipic pentru orașul nostru: „Vin la curte” este un weekend dedicat vinului, în eleganta curte a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”, iar startul s-a dat vineri, de la ora 16:00. „Dacă vorbești de Podgoria Miniș, vorbești de istorie, iar dacă vorbești de istorie, vorbești de cărți, așa că am vrut să scoatem în evidență această locație”, ne-a explicat Mihai Molnar, amfitrionul evenimentului.

    Prin „Vin la curte” s-a dorit aducerea în lumina reflectoarelor a sticlelor de vin produse în Podgoria Miniș-Măderat – o zonă viticolă încărcată de istorie, peste care o perioadă s-a așternut uitarea, dar care în prezent începe să fie tot mai apreciată de enologii din țară și chiar din străinătate.

    Potrivit datelor Camerei de Comerț, există circa 20 de producători de vin în județ. Se produce foarte mult, nivelul PIB per capita fiind circa 15.000 euro, mai puțin față de Timiș, dar există un potențial real, mai ales pentru vinurile produse în Podgoria Miniș-Măderat.

    „Ne-am înhămat la un lucru extraordinar de greu, pentru că noi avem valori în tot județul și se pare că trebuie să se coaguleze câțiva factori și câteva persoane ca să reușim să dăm o putere și o notă mai acerbă, aș spune. Pentru locație, sunt ferm convins că o să avem niște discuții în online și o să ne-o luăm de la unii, dar am încercat să-i dăm o altă față. Accesul este gratuit la eveniment, folosim pahare de cristal, avem mici degustări, simpozioane, avem enologii din Podgoria Miniș Măderat și chiar provocăm arădenii care vin la eveniment, ca după prezentări să mai stea de vorbă cu ei și individual, pentru că acesta este farmecul evenimentului: nu se face o degustare de vin și am plecat, ci pur și simplu am adus omul care creează aceste licori în rândul arădenilor și nu numai”, a spus Mihai Molnar – organizator al evenimentului.

    Vinul rosé – vedeta evenimentului

    În total, șase crame au bifat prezența, fiind selectate pentru calitatea vinului rosé, întrucât prima ediție se concentrează pe acest tip de vin. Organizatorii au subliniat că este doar un mic segment din ceea ce înseamnă podgoria, promițând că edițiile următoare vor continua și cu alte crame și tipuri de vin. Primul vin prezentat în cadrul evenimentului a fost un rosé de la crama Balla Geza, după care crama Dradara și-a prezentat vedeta. Sâmbătă și duminică, urmează cramele Feredeu, Izvor, Andronic, Elite Wine și vinul lansat de Ordinul Suveran Templier Sf. Martin.

    „Concepția noastră a fost una mai specială oarecum. În județul Arad, au fost și sunt destul de multe evenimente care sunt legate de vin, de enoturism. Asta este foarte bine, dar întotdeauna există și puțin mai sus. Noi ne-am gândit că un eveniment premium, într-o locație selectă, nu cu foarte multă lume și cu o tematică destul de restrânsă, ca să fie aproape un eveniment profesional, ar fi cazul să se întâmple și în Arad. Aradul merită așa ceva, județul Arad și enologii din Podgoria Miniș au ajuns deja la nivelul prin care pot să abordeze un asemenea eveniment și încercăm să facem, metaforic vorbind, un eveniment în care facem niște fotografii asupra regiunii viticole din Miniș. Fotograful este enologul care prezintă vinul, iar aparatul foto este un vin rosé. Rosé-ul fiecăruia va arăta ce poate să facă meseriașul cu strugurii cultivați acolo”, a spus Andrei Schmak – organizator al evenimentului.

    Expoziție de cărți, atelier de pictură

    expozitie carti vin

    „Aș începe cu două citate, fiind un om al cărții: Primul citat este al lui Ernest Hemingway și spune așa: «vinul este cel mai civilizat lucru din lume». Sau Molière, care scria: «norocos este cel care are un vin bun, o carte bună și un prieten bun». Cred că toți acești factori se reunesc la Biblioteca Județeană, în grădina de lectură a noastră, printr-o experiență culturală inedită și captivantă”, a spus Ioana Nistor, de la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”.

    Pe lângă degustări, grădina de lectură a găzduit și o expoziție cu titlul „Istoria, arta și meseria vinului”, cuprinzând volume din cadrul fondului de carte al bibliotecii: cărți și studii de specialitate privind cultura viței de vie și vinul, de pe întreg mapamondul, în particular pe arealul arădean, „bijuteria” expoziției fiind un volum din 1772 (foto sus), scris de Jacobus Valerius, un iezuit francez care a scris un tratat în limba latină despre practicile agriculturii, incluzând cultura viței de vie. De asemenea, pictorul arădean Bogdan Țigan a susținut un atelier de pictură tematică.

    „Vin la curte” continuă sâmbătă și duminică, în intervalul orar 16:00 – 22:00, fiind organizat de Klings Drinks, cu sprijinul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, Consiliului Județean Arad, Primăriei Municipiului Arad, CCJ Arad, CMC Arad, Camerei de Comerț Arad, Centrului de Informare Turistică Arad, în colaborare cu: SiS Events, Asociația A13 și Hoba Ecologic Air System.

    • Citește și: „Ambasadoarea” vinurilor românești, Marinela Vasilica Ardelean, și-a lansat cartea la Arad · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.