marþi, 17 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Investiție uriașă în stațiunea Moneasa! Este votat avizul de principiu pentru construcția a două clinici, a unui complex hotelier și a unui paradis termal

    de Mihai Todoca | 29 iunie 2022, 12:33 PM | Administraţie | Dezvăluiri | Topic special

    9

    Moneasa, în pragul fericirii sau al... încă unei noi mari dezamăgiri?

    Vila Nufărul sau Wenckheim este gata! Este istorie. Prăbușită într-un colaps al nepăsării, vila este uitată și „folosită” doar la Festivalul Clătitelor, când unii își mai fac câte un selfie, (un întreg reportaj AICI  – unde se menționează includerea ei într-un program de reabilitare de la începutul anilor 2000) sau când este scoasă de la naftalină în perioada campaniilor electorale. Pe undeva, vila este în sine chipul localității Moneasa.

    „Ștearsă de praf” tot la patru ani, stațiunea este adusă în discursurile sforăitoare ale politicienilor care punctează gloria fostei Perle a Munților Apuseni (să fim odată sinceri unii cu ceilalți!). Spunem asta pentru cei care își mai aduc aminte de Moneasa -și sunt destui-, însă pentru cei care au probleme de memorie sau sunt prea tineri putem spune că stațiunea este mediocră. Nicidecum așa cum spunea unul dintre consilierii prezenți la ședința consiliului local de marți: „Arată bine!”. Nu poate arăta bine când observăm bălăriile, locurile lăsate în paragină, țâșnitoarele și fântânile nefuncționale, iarba crescută pe pavajul din fața Primăriei, clădirile abandonate și turiștii cam rarefiați. Nu, stimate, Moneasa nu arată bine și am putea să lungim șirul „aspectelor negative” pentru a ne întări afirmația. Nu o să o facem, fiindcă altul este subiectul articolului nostru.

    290067307 758926615142800 4219033641038862309 n
    Fântâna care ar trebui să-ți deschidă drumul către clădirea Primăriei

    Anunțată la ora 14:00, ședința Consiliului Local Moneasa avea de dezbătut un punct foarte important de pe ordinea de zi: un aviz de principiu pentru o enormă investiție în stațiune. O investiție cu privire la care tot am încercat să ne documentăm, dar… fără șanse de reușită până „ieri”.

    După o pauză de aproape patru ani în care primarul Monesei, Ioan Herbei, Nuțu pentru apropiați, ne-a evitat (a nu se înțelege că de atunci ne interesăm de investiția la care ne referim astăzi), acesta ne-a lansat brusc invitația de a participa la ședința de Consiliu Local amintită mai sus.

    Și ne bucurăm că a făcut-o. Punctul de pe ordinea de zi care trebuia votat poate fi catalogat ca unul istoric în ceea ce privește Moneasa, deoarece, dacă nu e doar un „fâs”, reprezintă premisele unei investiții în stațiune, de minim 47 de milioane de euro. Din sursă privată. Ceea ce ar reprezenta o parte componentă a unei investiții în județ ce totalizează 150 de milioane de euro. Vă neliniștesc sumele menționate? Pe noi, da. Dar și pe consilierii din Moneasa, și pe primarul stațiunii. Și nu este dificil în a explica de ce. Este ca și cum i-am aștepta pe americani din nou… cum se făcea în vremuri demult apuse. Numai că acum miza este una destul de mare și cam, de ce să nu o spunem, incredibilă.

    Proiect existent, dar deocamdată nu este public din cauza legislației din Zurich

    Și pentru că nu vrem să ne lungim, o să încercăm să prezentăm cât mai simplu și mai succint ce s-a petrecut la Moneasa în ultimele șapte luni. La sfârșitul anului trecut, Grațian Sârbovan, un domn care se prezintă manager de investiții pe România a unei platforme bancare din Elveția, a înaintat o scrisoare de intenție către Primăria Moneasa, în vederea concesionării unui teren de 24,3 hectare format din trei loturi, din domeniul privat al comunei (zona Butușeasca).

    Terenul respectiv, ce se află pe dealul chiar peste drum de clădirea Primăriei,  este dorit de omul de afaceri român, dar plecat în străinătate de mulți ani, pentru a implementa un proiect prin care urmează să se construiască două clinici, una de oncologie și una de diabetologie, plus un complex hotelier cu 150 de camere – acesta cu bază de tratament de ultimă generație, paradis termal și wellness, precum și locuințe de serviciu pentru personalul de întreținere.

    Normal, investiția va genera sute de locuri de muncă și, indubitabil, va crește turismul intern și chiar internațional (având în vedere promovarea acestor clinici în Germania și nu numai, prin, așa cum spunea Grațian Sârbovan „colaborarea cu firma TUI”) în zona stațiunii Moneasa.

    După cum solicita Grațian Sârbovan, primul pas care trebuie făcut în a demera procedurile legale este o hotărâre a Consiliului Local Moneasa, prin care să se voteze măcar un acord de principiu pentru concesionarea suprafeței de teren (una importantă, spunem noi, având în vedere că e vorba de aproape 25 de hectare). Altfel spus, să se vadă că autoritățile locale sunt încrezătoare în proiectul prezentat pe masă și că vor susține investitorii.

    image
    O idee de cum ar arăta una din clădirile complexului, prezentată de Grațian Sârbovan

    O scrisoare de intenție ascunsă oficial aproape jumătate de an

    Bineînțeles că un asemenea proiect, de asemenea anvergură, ridică sprâncenele oricui, iar în momentul în care primarul, primul cu care omul de afaceri a vorbit, a cerut să vadă proiectul, i s-a răspuns că nu se poate face public până când nu se va semna acel acord de principiu. Ciudat, nu? În fine, Grațian Sârbovan a motivat că ține de legislația internă a platformei bancare G&G GENERATION INVESTMENT u. BETEILIGUNGEN HOLDING, dar că îl asigură de onestitatea acesteia întrucât mai există investiții care funcționează deja în județul Arad (vom reveni cu detalii despre acestea).

    Suspicios pe bună dreptate (dar nu îl oprea nimeni să facă „săpături”, având în vedere viitorul stațiunii), dar și pentru că Primăria Moneasa ar fi dorit ca în parte din spațiul cerut să fie implementat un alt proiect (în valoare de 5 milioane de euro – Aventura Park), primarul a spus pas. Dar a și ținut scrisoarea în sertar, neinformând membrii CL-ului cu privire la existența ei. Cum spuneam, este lesne de înțeles, cât de cât, reținerea primarului în a lua o decizie cu privire la lucruri pe care poate nu le-a înțeles. Ceea ce nu este de înțeles este ușurința cu care a spus PAS la o posibilă investiție de un calibru extraordinar, care are potențialul de a face ceea ce nu a reușit întreaga clasă politică  din Arad de la Revoluție încoace. Nu a cerut un sfat, nu s-a îndreptat către autorități competente care să studieze măcar cu un ochi obiectiv întreaga afacere. Se prea poate să fi fost și alte experiențe negative, cu așa-ziși investitori în Moneasa care au dispărut înainte de a ajunge la fața locului.

    Iustin Cionca: „Nu sunt girantul domnului Sârbovan”

    Grațian Sârbovan s-a adresat și Consiliului Județean Arad, cerând ajutor pentru medierea problemei. CJA a răspuns apelului, iar președintele Cionca a intermediat o discuție între cei doi (primar și om de afaceri), menționând că: „Să ne înțelegem! Eu nu sunt girantul domnului Sârbovan, dar vă spun de ce sunt eu aici. Omu’ spune (n.red. – G. Sârbovan) că toate proiectele din județ sunt legate de finalul acesta de la Moneasa. Dacă nu mai e aici, atunci nu i se mai justifică nici să cumpere balta de pește, nici vița de vie, nici ce mai vor ei să facă…”. Ulterior, președintele CJ i-a îndemnat pe consilieri să urmeze întocmai indicațiile legiuitorului, deoarece legile, în cazul acesta, sunt făcute pentru a proteja administrația locală de orice situații neprevăzute sau ilegale. În același timp, președintele  Cionca a arătat că, dacă vor cere, consilierii din Moneasa vor fi ajutați de echipa CJ în demersurile legale având în vedere anvergura documentației specifice unui asemenea proiect.

    Momentul „T zero” pentru Moneasa

    Marți s-a ajuns la momentul T zero, cum spun cei de la NASA, iar acordul de principiu a fost votat după prezentarea făcută lui Grațian Sârbovan și proiectului.

    Întrebat de ce abia acum scrisoarea de intenție a fost prezentată consilierilor, primarul Ioan Herbei a răspuns că : „Din două motive. A fost discuția chiar mai repede de decembrie anul trecut, doar că noi avem acolo prevăzut un alt proiect. Doar că ne-am oprit la  avizul de la Mediu. Nu ni s-a dat, decât cu condiția de a construi acei stâlpi de susținere pentru un trenuleț care circula pe suprafața respectivă. Speram că putem realiza acest proiect, până azi am sperat, dar lor le trebuie toată suprafața de acolo, pe când nouă doar 7 hectare. Domnul Sârbovan a spus că nu le ajunge suprafața și de aceea discuția s-a amânat. Asta a fost… renunțăm la proiectul nostru”.

    Pe primar îl ia cu amețeală… și nu numai pe el

    Tot pe tema scrisorii de intenție, l-am întrebat pe primar dacă din decembrie până acum a vorbit totuși cu consilierii sau agenții economici din stațiune și ce fel de feedback a primit de la ei: „Sincer, de când sunt primar, am mai văzut proiecte puse pe masa asta, din păcate au rămas la stadiul ăla, nu vreau să dau numele firmelor pentru că sunt exemple negative, dar acele locuri au rămas în paragină. De aceea am o reticență vizavi de aceste mari proiecte, nu știu, când mă gândesc la 47 de milioane de euro… mă ia cu amețeală. Dar cu consilierii bineînțeles că am discutat, dar, repet, am sperat că noi vom implementa proiectul nostru. Am discutat și cu agenții economici, iar aceștia așteaptă și își doresc și ei să se investească. Și ei își doresc ceva mai bun. Nimeni nu ar fi împotriva a se investi. Nu se compară 47 de milioane de euro cu 5…”.

    290100053 1219555372131064 2124103166762564843 n
    Un club de noapte …. cândva… acum ruină

    Temători, dar cu speranță. Precauți, dar pregătiți

    Consilierii, împreună cu primarul, s-au declarat emoționați la începutul ședinței, din cauza a ceea ce aveau de votat. Și până la urmă au votat. Cu un „da” hotărât. Dar, totuși, cu aceeași teamă și emoție… și la final. Până la urmă au aproape toți experiența unor investiții eșuate sau a altora care au rămas doar la stadiul de discuții. Cum spuneam, sunt de înțeles și neîncrederea, dar și emoția lor. Cine n-ar fi așa dacă ar fi în fața unui proiect care poate schimba (dacă se pune în practică) și viața stațiunii, dar și a fiecărui locuitor al acesteia?

    ***

    Dacă toate lucrurile vor merge bine, deși mai este mult până când se va bate primul cui, Grațian Sârbovan a spus și promis că realizarea construcțiilor va dura trei ani.

    Rămânem pe fază…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Date firma, Adresa, CAEN – G&G GENERATION INVESTMENT U. BETEILIGUNGEN HOLDING – CUI 41549856,
      Nume Firma:
      G&G GENERATION INVESTMENT U. BETEILIGUNGEN HOLDING S.R.L.
      CUI:
      41549856
      Registru Comertului:
      J2/1467/2019
      Inregistrata in anul:
      2019
      Tip societate:
      Societate comerciala cu raspundere limitata
      CAEN:
      CAEN Descriere:
      Adresa:
      Municipiul Arad, Str. CLOŞCA, Nr. 5, Biroul nr. 21, Județ Arad, Cod poștal 310017
      Localitate:
      Municipiul Arad, Str. CLOŞCA, Nr. 5, Biroul nr. 21, Județ Arad, Cod poștal 310017

      Firma elvetiana,ha,ha,ha,

      +3 voturi
      +1
      -1
        • Poți să fi mai specific in termeni judiciari sau limbaj financiar ce înseamnă o platformă bancara și de ce coincide numele cu acest SRL unde acest om Grațian (cu cetățenie DE) are 40% din capitalul social și dl. LG(cetățean mărunt asociat unic într-o firmă foarte mică de tot Leuropa Srl) are 60%. Plus denumirea acestui Holding unde în Germana U. B… Înseamnă și Holding, transpus în românește ar fi de genul G și G (De la cei doi Grațian și Ghe generație investiție holding (de) Holding (en) … Dacă ați fost la discuție nu a fost extrasa cea mai importantă informație !!! De unde vin bani totuși ? Și care este platforma ??? Firma de mai sus ??? Ideea este că dacă cetățeanul german reprezintă un fond de investiții de ce se ascunde în spatele unui SRL unde este acționar minoritar și nu înțeleg rolul lui LG care are 60% și mai este și administrator :)))) articol subțire …

          +4 voturi
          +1
          -1
    2. Poza 2 era in anii 1980 o cantina -unde serveau masa cei cazati in Moneasa la vechiul stabiliment cu casute, alte vile care nu aveau servicii de }servit masa (Hotel Parc, Hotel Moneasa, Hotel CARP).Ulterior au facut discoteca, si mai apoi s-a ales jalea de ea, ca si de vechea baza de tratament de pe vremea austro-ungarilor, de unde s-a furat tot ce s-a putut fura si s-a distrus tot ce se putea distruge (ma mir ca a mai ramas balta cu nuferi, daca a mai ramas)

      0 voturi
      +1
      -1
    3. Poți să fi mai specific in termeni judiciari sau limbaj financiar ce înseamnă o platformă bancara și de ce coincide numele cu acest SRL unde acest om Grațian (cu cetățenie DE) are 40% din capitalul social și dl. LG(cetățean mărunt asociat unic într-o firmă foarte mică de tot Leuropa Srl) are 60%. Plus denumirea acestui Holding unde în Germana U. B… Înseamnă și Holding, transpus în românește ar fi de genul G și G (De la cei doi Grațian și Ghe generație investiție holding (de) Holding (en) … Dacă ați fost la discuție nu a fost extrasa cea mai importantă informație !!! De unde vin bani totuși ? Și care este platforma ??? Firma de mai sus ??? Ideea este că dacă cetățeanul german reprezintă un fond de investiții de ce se ascunde în spatele unui SRL unde este acționar minoritar și nu înțeleg rolul lui LG care are 60% și mai este și administrator :)))) articol subțire …

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Sunt mai multe detalii aici pe care nu am sa le divulg, pentru simplul fapt ca acest articol nu este o anchetă. Însă vă pot spune că acel cetățean mărunt… nu este mărunt. În articolul publicat care, repet, nu are structura și caracteristicile unei anchete am menționat că vom reveni cu un articol asupra detaliilor tehnico-juridice, așa cum v-ați exprimat doleanța. Nu rămâne decât să urmăriți paginile ziarului nostru. Cât despre „articol subțire”… care altă publicație a dat informația?

        --1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.