„Gata cu piatra cubică din fața Primăriei” și alte proiecte expuse în conferința de presă la sediul USR Arad (P)





Tema conferinței de presă susținută astăzi de deputatul USR Adrian Wiener, în perioada preelectorală, ar putea să trezească interesul publicului având în vedere că a fost vorba de reducerea traficului rutier de pe centru, tema parcărilor din oraș, dar și transportul alternativ, fiind prima dintre cele trei mari teme pe care a încercat să le „acopere” candidatul la Primărie.
„E vorba de trafic, care până la urmă înseamnă timp, bani și înseamnă sănătate pentru din păcate, este asociat cu nivelul de poluare. Cred că orice discuție despre mobilitate trebuie să înceapă în centrul orașului, pe segmentul Podgoria-Teatru sau Podgoria-Boul Roșu. La orele de vârf acolo tinde să se concentreze tot traficul”, a început deputatul USR Adrian Wiener.
Acesta a continuat cu câteva idei pentru fluidizarea traficului și a început cu zona Primăriei unde, după cum a declarat acesta, ar trebui înlocuită piatra cubică (aceasta fiind responsabilă de încetinirea mașinilor și creearea de coloane de mașini) și retrasate benzile.
Totodată, deputatul USR mai propune ca în zona Prefecturii, să fie realizate zone de subtraversare pentru pietoni, eliminând actualele treceri pentru pietoni și fluidizând traficul în zonă.
Legat de traficul pietonal, în Podgoria s-a menționat ca fiind oportună construirea unei pasarele, transformarea intersecției într-un sens giratoriu funcțional, dar și realizarea unei parcări P+R pe locul stației de autobuz.
În timp, corelat cu implementarea proiectului, se gândește și acordarea de gratuitate la mijloacele de transport în comun pe tronsonul Podgoria-Boul Roșu care astfel ar scădea numărul de mașini și implicit nivelul de poluare.
În aceeași ordine de idei, pentru încurajarea transportului alternativ, și aici facem referire la biciclete, se dorește implementarea unor rasteluri securizate care pot fi încadrate cu ușurință în peisajul urban și care ar deservi populația și din centrul orașului, dar și din cartiere.
Nota noastră: Mai avem nevoie doar de piste de biciclete funcționale și nu de „rute de sinucigași”
Întrebat de modalitatea prin care traficul din fața liceelor s-ar putea fluidiza, deputatul USR Adrian Wiener a declarat că acesta se poate realiza prin crearea unor zone de drop-off pe locurile de parcare existente, acestea fiind desemnate ca zone de drop-off doar în timpul orelor de curs, urmând ca acestea să fie „convertite” înapoi în locuri de parcare:
„Aceste spații de drop-off care sunt ulterior utilizate ca locuri de parcare există, cel mai aproape, în Ungaria”, a exemplificat candidatul USR la Primăria Arad.
(Nota noastră: „Tanti Rodi” ar trebui să se „cloneze”, pentru că suntem convinși că va avea mult de lucru până trece perioada de acomodare)
Prezent la conferință a fost și Laszlo Szoke, una dintre propunerile USR pentru postul de consilier local municipal, care a spus:
„Scopul acestor măsuri este revitalizarea centrului. Dacă centrul este sufocat de mașini, acel loc este indezirabil pentru cetățenii orașului. Prioritar în centrul orașului ar trebui să fie omul nu autoturismul”.
La întrebarea, pe care mulți dintre arădeni au ridicat-o, de ce nu se fac mai multe locuri de parcare, Adrian Wiener a uzitat o statistică care se dorește a demonta un mit urban: „Există statistici care ne arată că afluxul de mașini spre o zonă în care se crește numărul de parcări, crește corespunzător, liniar chiar. Dacă vom crește cu 10% numărul de locuri de parcare, cu siguranță va crește și numărul de mașini”.
„În centrul Aradului să construim niște locuri de parcare și să creștem fluxul de mașini către aceste parcări este o soluție sinucigașă”, a punctat Laszlo Szoke.
„Soluția optimă este realizarea unui număr consistent de locuri de parcare la capetele centrului, nu în centru și un sistem facil de interconectare cu transportul public care să feie decent, rapid și de ce nu, gratuit pe acest segment”, a conchis Adrian Wiener.
Din categoria miturilor urbane demontate de statistici, Laszlo Soke a precizat că din punct de vedere al comercianților de pe centru: „Realitatea este cu totul alta când vorbim despre acest mit urban, să-i spunem așa. Este o valoare testată în alte orașe.
Scoaterea traficului auto și pietonalizarea unei zone crește cu 25% încasările comercianților. Deci este fix invers de cum cred majoritatea comercianților. Exemplu avem la Timișoara, unde prin pietonalizare s-a umplut centrul de oameni și nu de mașini. Oamenii cheltuie banii în oraș, nu mașinile”, a conchis acesta.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)