duminicã, 25 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Conferință de dare de seamă la PNL Arad, confuză pe alocuri, de înțeles prin părțile esențiale, insuficientă pentru… locuri eligibile

  de Alin Olteanu, Valer Mărginean | 29 ianuarie 2024, 7:42 PM | Politikos | Recomandările editorilor

  3

  Fără să fie literă de lege, conferințele de presă se organizează fie săptămânal – când ești o instituție cu activitate intensă (nu e cazul PNL Arad …) care generează informații de larg interes public, fie mult mai rar, doar când ai de prezentat o informație ieșită din comun. Și, evident, de mare interes public.

  Din această perspectivă am înțeles de ce instituțiile publice arădene nu prea se înghesuie să se prezinte în fața presei, fie, când o fac, bifează doar o activitate cu banalități de care ar râde până și hârtia pe care ar fi scris un comunicat.

  PNL Arad a pornit asaltul… nu în interior

  Pornind de aici, ne așteptam ca, acum, la începutul celui mai încărcat an, din punct de vedere electoral, partidele arădene să provoace o criză în redacții, prin frecvența conferințelor de presă. N-a fost așa. Singurul partid care și-a luat avânt și a pornit asaltul asupra electoratului prin intermediul presei a fost și încă este PNL.

  După surprinzătoarea conferință de presă organizată, vineri, de europarlamentarul Gheorghe Falcă, presa a fost invitată și luni, pentru o nouă conferință de presă. Organizată, de această dată de un alt grup liberal. Ca să evităm orice speculații, precizăm că vorbim despre un grup de lucru sau de comunicare, nicidecum de un grup de interese. Așadar, după „persoana de lucru, Gheorghe Falcă”, care s-a produs vineri, a urmat, luni, „grupul Cionca, Bîlcea, Varga”.

  Ambele grupuri au marșat pe ideea de raportori. Despre raportorul Falcă v-am informat. Acum, vă informăm că „grupul de luni” s-a poziționat ca raportori la Programul Anghel Saligny. Și aceasta, ca și cea a lui Gheorghe Falcă, a fost o prezentare tehnică. Într-atât încât n-am reușit să notăm chiar toate detaliile prezentate, cu număr de kilometri de drum și sume.

  Ne cerem scuze că nu am primit o minimă „mapă de presă” din care să extragem cifrele. Totuși, vom fi înțelegători. Așa-i la început. Suntem
  însă convinși că toate fetele frumoase ce populează sediul PNL vor învăța pe parcurs micile detalii.

  „Raportorul” Iustin Cionca, președintele autoritar al CJA, a început ca un adevărat om politic: „Marile proiecte ale județului Arad au fost realizate în echipă, parlamentari și administrație locală. Împreună au fost identificate fondurile apoi au fost implementate proiectele, ca urmare a unei permanente comunicări cu primarii și autoritățile publice locale.

  Prin programul Anghel Saligny au fost demarate proiectele de reabilitare a drumului Dieci – Dezna, care este deja finalizat, Mâsca – Măderat – Arăneag, care este în stadiul de fundație, legătura Lipova cu județul Timiș și modernizarea Taberei de la Căsoaia.

  Doresc să mulțumesc locuitorilor din zonele în care s-a lucrat și se mai lucrează, pentru înțelegere. Știm că aceste lucrări aduc și deranj pentru locuitori, dar nu avem cum să le evităm și mă bucur că aceștia au înțeles situația”.

  În timpul expunerii, subtil, a amintit despre munca depusă de deputatul Sergiu Bîlcea pentru modificarea legislației în ceea ce privește tonajul admis pe unele drumuri.

  Desigur, a precizat că și deputatul Glad Varga a depus multe eforturi pentru a ajuta la implementarea unor proiecte, fiind cel care a asigurat legătura cu primarii din județ. Ambii deputați prezenți au fost lăudați pentru faptul că au „scurtat drumurile între ministere”. „Iată un exemplu de colaborare între parlamentari și administrațiile locale” – a subliniat Iustin Cionca.

  Iustin Cionca nu-i suficient… pentru susținere

  L-am întrebat pe Iustin Cionca dacă are aceeași opinie și față de activitatea/contribuția absentului parlamentar PNL de Arad, senatorul Ioan Cristina. Absență și de la conferința de presă și în general. Răspunsul a fost deopotrivă epic și pilduitor: „Am spus, la modul general, parlamentari, nu doar despre unii. Toți au ajutat. De exemplu și domnul Farago ne-a ajutat acolo unde a putut. Ca să nu mai spun de domnul Wiener care, din cabinetul fostei doamne ministru al Sănătății ne-a sfătuit cum să modificăm proiectul pentru spital, astfel încât am reușit să depunem proiectul pentru un spital mare, pentru Matern”.

  „Doar că actualul ministru al Sănătății, după cum știți, a blocat fondurile, dar nu vom lăsa așa problema”, a adăugat președintele CJ Arad. Subtil spus, dar suficient de clar încât să înțelegem contribuția senatorului Cristina.

  Demult nu am auzit un expozeu atât de elegant. Totuși, cam lung pentru „el n-a făcut nimic”.

  O altă întrebare i-a fost adresată deputatului Sergiu Bîlcea care, în calitate de președinte al organizației municipale a PNL a vorbit ceva despre „punerea municipiului Arad pe harta marilor proiecte, de infrastructură mare”.

  L-am întrebat pe președintele Cionca, având în vedere că prin cuvintele sale mai că nu le-a făcut statuie colegilor săi Bîlcea și Varga, dacă îi și susține pe aceștia să candideze pe primele două locuri la Camera Deputaților în 2024. Am avut parte de un alt răspuns subtil, dar clar în același timp: „Da. Dar nu-i suficient să-i susțin eu.”

  După un asemenea răspuns, era normal să îi întrebăm pe cei doi parlamentari prezenți să ne spună ce fel de colaborare au cu primarul Aradului, Călin Bibarț, și care sunt proiectele de mare anvergură (cu care se laudă CJ Arad) în care au fost implicați să ajute municipalitatea și pe colegul lor de partid.

  Trebuie să subliniem că, după întrebare, a urmat o pauză cât o recreație mare, timp în care am primit mesaj din redacție: „De ce s-a întrerupt transmisia în direct”? Colegilor care urmăreau transmisiunea așa li s-a părut, că s-a întrerupt transmisiunea și își făceau probleme că a izbucnit cine știe ce scandal după întrebare.

  Sergiu Bîlcea (pe Glad Varga nu îl punem la socoteală că, sincer, nu am reușit să descifrăm nimic din ce-a îngăimat), după momentul de gândire amintit, a precizat că, deși este președintele organizației municipale și are o bună colaborare instituțională cu Primăria Arad (a se înțelege că nu a nominalizat primarul), nu dorește să vorbească despre proiecte în lipsa edilului, „care este vicepreședinte PNL Arad de drept”.

  „Dar, podul ce se construiește, chiar dacă este un proiect preluat de la administrația Falcă, este o realizare și a actualei administrații. Și știu că va urma reabilitarea unor școli…”, a mai adăugat Bîlcea.

  Așa să fie, deși dacă am ajuns să considerăm niște reparații la clădirile unor școli ca fiind „mari proiecte”…

  Citește și: De ziua lui Ceaușescu, cu siguranță întâmplător, singur în fața presei, Gheorghe Falcă ne-a anunțat că… Bibarț 2024, că… money UTA și că… este raportor

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.